Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер туралы ақпарат




Презентация қосу
Орындаған: Остаева Г.А
Тобы: БТ-307
Тексерген: Кабденова А.Т
Көптеген заводтар ашудың үздіксіз
сұлбасы бойынша жұмыс істейді.
Жеке заводтар спирт өңдеуде
картоп және дән, басқалары
қызылша мелассасын, үшіншілері –
екеуінде қолдануға маманданады.
Этил спиртін техникалық
қажеттіліктерге – еріткіш
ретінде, синтетикалық каучук
өндірісінде, басқа заттар синтезіне,
сонымен қатар сусындар
дайындауда және медициналық
қажеттіліктерге қолданады.
• Спиртті ашу процесі кезінде изоамилды,
амилды және изобутилды спирттер (сивуш
майлары) жиналуы мүмкін. Кейбір ашытқылар
және бактериялар бутанолды, сонымен қатар
2,3 – бутандиолды продуцирлейтін қабілеті бар.
Бұл өнімдерді әдетте мұнайдан синтездейді,
бірақ этанолды және басқа да спирттерді
микробты жолмен алу үлкен қызық тудырады.
Спиртті ашуды көбінесе ашытқылар,
аздап кейбір бактериялар (Sarcina) және
зең саңырауқұлақтар (Mucor) тудырады.
Өндірісте ашытқыларды әдетте
жоғарғы және төменгі деп бөледі.
Жоғары ашытқылар ашуды интенсивті
түрде жүргізеді және қиын тұнады.
Оларға спирт және нан пісіретін
Saccharomyces cerevisiae ашытқылары,
сонымен қатар Saccharomyces elipsoideus
түріндегі вино ашытқылары жатады.
Төмен ашытқыларға сыра қайнату
өндірісінде қолданылатын түрлері
жатады. Өндірісте ашу процесін 2-3
тәулік жүргізеді.
• Спиртті үздіксіз алу әдістері. Үздіксіз
технологиялық схема келесідей
процестерден тұрады: ұсақталған дәнді
және картопты қайнату, вакуум
салқындатқыш және сусло крахмалын
қанттандыру, суслоны (оны салмас бұрын)
вакуум-салқындатудың ІІ сатысы, спиртті
ашу, спирттің ректификациясы және
брагоректификациясынан.
Амиловый спирт
• Спиртке арналған меласса бір және
екіпотокті өндіріс схемасы
бойынша өңделеді. Бірпотокті
өндіріс нұсқауында мелассаны
сумен араластырады және массасы
бойынша концентрациясы 22%
мелассалы сусло алады,ал
екіпотокті өндірісте ашытқыны
көбейту үшін концентрациясы 14%
суслоны және массасы бойынша
33% - негізгі суслоны дайындайды
• Спиртке арналған меласса
бір және екіпотокті
өндіріс схемасы бойынша
өңделеді. Бірпотокті
өндіріс нұсқауында
мелассаны сумен
араластырады және
массасы бойынша
концентрациясы 22%
мелассалы сусло алады,ал
екіпотокті өндірісте
ашытқыны көбейту үшін
концентрациясы 14%
суслоны және массасы
бойынша 33% - негізгі
суслоны дайындайды
• Спиртте арпаның өсу ұзақтығы 8
тәулік. Егудің аяқталуын көрінетін
белгілері бойынша анықтайды: өсінді
дәнінің бір ұзындығына тең болғанда.
Аналитикалық мәліметтер бойынша
солодтың қанттандыруы ОС=4-т-6
ед./г, амилолитикалығы - АС=20-г-35 ед./г
құрайды.
• Спиртті айдау басында
бродильді
аппараттардағы
жетілген ашытқы
берілгіш резервуарларда
жиналады және
насоспен дефлегматор
арқылы ашыту
колоннасына беріледі, ал
осы кезде алынған барда
колоннадан
шығарылып, жемдік
мақсаттарға
қолданылады.
• Ашыту колоннасының
спиртті сұйықтығы
тоңазытқышта
салқындатылады,
ондағы спирт
мөлшерінің саны
есептелінеді және
сұйықтық спирт-
шикізатын сақтау
үшін сыйымдылыққа
беріледі
Пайдаланылған әдебиеттер:
• 1.Егорова Т. А. Основы биотехнологии.
-М.: Академия, 2003.
• 2. Валиханова Г.Ж. Биотехнология
растений – Алматы, 2005.

Ұқсас жұмыстар
Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер
Спиртті ашыту
Спирт өндірісіндегі микроорганизмдер
Ашытқылар
Өнеркәсіпте қолданылатын дрожжилар туралы мәлімет
Спирт өндіргенде қолданылатын микроорганизмдер
Сүт қышқылдық ашу процесі
Тағамдық биотехнология
Пәндер