Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі Минералды заттар




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Ғылым және Білім министрлігі
Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

СӨЖ

Тақырыбы: Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі.
Дәрумендердің жіктелуі Минералды заттар

Орындаған: Туралықова Г.Д
Тобы: СМ-305
Тексерген: Қабденова А.Т
Витаминдер бүкіл организмнің қалыпты
жұмыс істеуі үшін қажетті табиғи
органикалық заттар болып табылады. Ал
олардың көпшілігі азық-түлік арқылы
құрады. Кейде тіпті ең азайтылады
пайдалы және жаңа піскен азық-түлік
витаминдер күнделікті талапты
қанағаттандыруға қабілетті емес, бірақ,
бір тапшылығы аурулары нәтижесінде
дамыту бастайды.
Bитаминнің тапшылығының басты себебі тамақтану рационында жоқтығы болып
табылады. Және бұл әрқашан оның сапасын, немесе термоөңдеу байланысты
емес. Әрине, пісіру, қоректік заттардың ең оны айырады дәрумені тапшылығы
бірақ жиі ішекте сіңуі үшін бәсекеге бастайды кедей диетаны немесе сыйыспайтын
өз үлесін қосуда.
Бұл кезеңде авитаминоза эндокриндік ауруларды (әсіресе қалқанша безі), бауыр
ауруы және асқазан безінің қатерлі ісігі, сәулеленуге және slagging ағзаны
тудыруы мүмкін. Жиі себебі асқазан және ішек ауруларымен дәрумендердің
жетіспеушілігі болып табылады. Осылайша, мысалы, төмен қышқыл бар гастрит
темір сіңіру үшін қажетті В12 дәрумені сіңуін болдырмайды. Осылайша, біртіндеп
темір тапшылығы анемиясының дамушы. Арқасында дисбактериозы (ішек
микрофлорасының бұзу), сондай-ақ витаминдер сіңіру кедергі. Ішек
қабырғасында қатар бұдан былай өз дәрумені тобын B. синтездей жатыр
Олардың келу органның ағымдағы қажеттіліктеріне сәйкес келмейді кезде
витаминдер болмауы орган, бастан. Ол ауыр дене ауыр науқастануы кезінде
немесе олардан қалпына келтіру кезінде күш (спорттық), сондай-ақ егде жастағы
отырып, қарқынды өсу, жүктілік және лактация кезеңінде жүреді. витаминдер
қажеттілігі алкоголь тұтыну, темекі және есірткі кейбір түрлері кезінде арттырады.
Жиі проблема кезеңде авитаминоза тіпті дайын Мультидәруменді кешендерін
жою мүмкін емес болып табылады. Олардың көпшілігі тек минералдар, оның
ішінде белгілі бір комбинациясы, сатып алынуы қабілетті ретінде Және б ұл,
салдарынан асқазан-ішек жолдарының, сусыздану, зат алмасуының бұзылуы,
сондай-ақ дұрыс қабылдау витаминдер аурулар үшін қайтадан жүреді. Мысалы,
темір, магний қажетті В6 дәрумені сіңіру үшін - кальций үшін B9 және B12
дәрумені C, - дәрумені А, С, магний және фосфор, А дәрумені үшін - селен және
Е дәруменінің
Витаминдер мен минералдар бар денесі толтыру үшін Сіз термоөңдеу жоқ сонша
астық, және жемістер мен көкөністерді тұтынуға қажет. Және олардың табысты
игеру үшін, атап айтқанда зоб, органның сусыздандыру және slagging
витаминдер сіңуін қозғайтын барлық ықтимал аурулар мен жағдайларды жою.
Ағзаңызға дәрумен жетіспейтінін қалай білуге болады? Мына 5 белгімен
танысыңыз:

1-белгі: ауыздың жан-жағындағы терінің жарылып кетуі
Егер ауыздың жан-жағындағы тері жарылып кетсе, темір, мырыш, ниацин
(B3), рибофлавин (B2) және B12 дәрумендері жетіспейді дегенді білдіреді.
Бұл проблема көбіне ет жемейтін вегетариандықтарда болып тұрады.
Себебі олар еттен бас тартып, темір мен мырышсыз қалады. Сондай-ақ
мал беретін азықтан бас тарту жаңа жасушалар мен ұлпаларды құратын
ақуыздың жетіспеушілігіне әкелуі әбден мүмкін.

Не істеу керек?
Ет, құс еті, лосось, тунец, жұмыртқа, қызанақ, арахис, жасымықты
көбірек жеуіңіз керек. Сонымен қатар С дәрумені жайлы да ұмытпау
қажет. Сол себепті брокколь, қызыл бұрыш, ақ және түрлі-түсті
орамжапыратан тағам жасап, жеу керек.
2-белгі: беттің қызаруы, бөртуі, шаштың түсуі
Бұл әдетте биотин (В7) дәруменінің жетіспеуінен болатын проблемалар. В7
– шашқа арналған дәрумен. Біздің ағзамыздың А, Д, Е, К секілді май
ерітетін дәрумендерді сақтай алатын қабілеті бар. Шикі жұмыртқа ағзадағы
биотинді сіңіруге кедергі ететінін ескеріңіз.
Не істеу керек?
Қайнаған жұмыртқа жеуіңіз керек. Лосось, авокадо, саңырауқұлақ, түрлі-
түсті орамжапырақ, соя, жаңғақ, таңқурай мен банан жеуіңізге болады.
3-белгі: беттегі, қолдағы, жалпы денедегі қабыршақтанған қызыл, ақ
дақтар
Бұл әдетте А және Д секілді майлы қышқыл дәрумендерінің жетіспеуінен
болады.
Не істеу керек?
Лосось, сардина балығы, грек, миндаль жаңғақтарын жеу керек. Олардың
құрамындағы Д дәрумені ағзаға жақсы сіңуі үшін көкөніс, сәбіз, тәтті
картоп, қызыл бұрыш секілді құрамында бета-каротині бар азық жеуіңіз
керек. Бұл азықтардың арқасында ағзаға А дәрумені де жетеді.
4-белгі: Қол, аяқ және басқа дене мүшелерінің ұйып, шаншуы
Бұл В9 қышқылы мен В6, В12 дәрумендерінің жетіспеуінен болады. Мұнымен
қатар сізде себепсіз күйзеліс, шаршау, гормондық тұрақсыздық, яғни көңіл-
күйдің өзгеруі, қорқыныш, абыржу сияқты сезім пайда болуы мүмкін.
Не істеу керек?
Саумалдық, қояншөп, қызылша, бұршақ тұқымдастар, қайнатылған
жұмыртқа, сегізаяқ, устрица немесе құстың етін жеу керек.
5-белгі: бұлшық еттің түйіліп ауруы, башпайдың, балтыр және арқаның
ауруы
Бұл магний, кальций мен калийдің жетіспеуінен болады.
Не істеу керек?
Егер спортзалға барып жаттығатын болсаңыз, минерал мен суда еритін
дәрумендерді қабылдауыңыз керек. Ал спортпен шұғылданбайтын болсаңыз
және компьютер алдында көп отырсаңыз, көбірек банан, миндаль, жаңғақ,
шие, алма, грейпфрут, брокколь, орамжапырақ пен саумалдық жеуіңіз керек.
Деніңіз сау болсын!

Ұқсас жұмыстар
Майлар және олардың тамактанудағы маңызы. Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі
Дәрумендер туралы жалпы түсінік
Қоректік заттар қатабализмінің жалпы жолдары
Дәрумендердің жетіспеушілігі
ВИТАМИНДЕР. Дәрумендердің топтары мен түрлері
Дәрумендердің классификациясы
Дәрумен немесе витамин - салыстырмалы құрылысы күрделі емес және әртүрлы табиғаты бар төменгі молекулярлы органикалық қосылыстардың тобы
Дәрумендер (витамин)
Заттар алмасуына кіріспе.Витаминдердің биохимиясы.Дәрументәрізді заттар.Алиментарлы және екіншілік авитаминоздар мен гиповитаминоздар.Гипервитаминоздар
Тағамдық өсімдіктер- дәрумендер көзі. Майда және суда еритін дәрумендер
Пәндер