Қаптамаларға басылатын маркировка ассортименті




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Ғылым және Білім министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

аптамаларға басылаты
маркировка ассортимен
Жоспар
• Тауарлық
маркировканың
құрылымы
• Маркировка
ассортименті
Тауарлық маркировканы
құрылымы
Тауарлық маркировка тұтынушы барлық
тауарды сатып алуда кездесетін және
барлық ақпаратты болатын ен бірінші
ақпараттық блок болып табылады.
Тауарды маркирлеуде негізгі үш элементті
көрсетуге болады:
• текст;
• сурет;
• ақпараттық белгілер;
Тауарлық маркировканың құрылымы

Ақпараттық белгі

Сурет
Текст
Текст
Текст ен көп қолданылатын және нарықтық жағдайда
тұтныушларға қажетті ақпаратты беруші элемент
болып табылады. Текстік маркировкада тауар өнімі
туралы барлық ақпараттар болуы мүмкін.
Суре
т орындау үшін қолданылады.
Сурет тауарлық өнімге эмоционалдық және
мотивациялық функияларды
Ақпараттық белгі
Ақпараттық белгі нақты бір ақпаратты
көрсететін қысқаша суреттермен кқрсетілген
ақпараттық белгілер.
Маркировка
ассортименті
Маркировканың ақпараттық функциясы
тұтынушылырды кез келген тауар немесе тара туралы
ақпаратпен қамтамасыз ету үшін негізгі болып
табылатынына байланысты ақпаратты үш түрде
топтастырады: негізін қалаушы, тұтынушылық және
коммерциялық. Маңыздылары болып негізін қалаушы,
тұтынушылық ақпарат табылады.
Негізін қалаушы – тауармен бірге жүретін құжаттарда
бар ақпаратты қайталайды. Ақпараттың бұл түрі
коммерциялық қызметтің барлық субъектілеріне
(шығарушылар, сатушылар, сатып алушыларға) арналады.
Коммерциялық ақпарат деп шығарушы және сатушыға
түсінікті және ұғынықты ақпараты санайды.
Тұтынушылық ақпаратқа тұтынушыға түсінікті
және нақты тауармен байланысты, ол туралы мәліметтер
беретін ақпарат жатады. Азық-түлік тауарлары бойынша
тұтынушылық ақпаратқа қойылатын талаптар ГОСТ
51074-2003 «Продукты пищевые. Информация для
потребителя. Общие требования» стандартымен
регламенттеледі. Басқа әр нақты тауар үшін – жеке
стандарттармен бекітіледі.
Этикетка
Этикетка ен көп қолданылатын және
нарықтық жағдайда тұтныушларға қажетті
ақпаратты беруші элемент болып табылады.
Кольеретка
Кольеретки алкоголді және алкоголсіз
сусындардың бутылкаларының аузына қойлатын
этикетка түрі.
Бирка
Бирка автоматы
Бақылау ленталары
Кассалық чек
Кассалық чек тауардың сатылғандығын дәлелдейтін құжат
болып табылады.
Кассалық чекта келесілер болуы міндетті:
• Кәсіпорынның атауы;
• Кассалық бақылау машинасының нөмірі
• Сатылу уақыты
• Өнімнің бағасы
Тауарлық
Тауарлық чек тағамдық емес тауарды сатқан кехзде кассалық чекпен бірге
чек
беріледі. Онда келесі ақпараттар болуы керек:
• Кәсіпорын атауы:
• Тауардың атауы;
• Өлшемдік сипаттамалары;
• Бағасы;
• Реализациялау мерзімі;
Маркировкаға қойылаты
талаптар
Маркировкалық белгілер олардың алуан түрлігі және сатып алушы
үшін маңыздылығына байланысты айтулы талаптарға сай және
заңнама негізінде регламенттелуі тиіс. Тараға немесе қаптама ға
басылған маркировканың түріне байланысты нормативтік талаптар
да ажырасады. Мысалы, өндірістік маркировкаға қойылатын
талаптар өнімнің, қаптаманың және маркировканың
стандарттарымен регламенттеледі. Ал нормативтык құжаттармен
торговый маркировкаға қойылатын талаптар на қты болмауы м үмкін
және өңірлік (облыс, аудан) деңгейде әртүрлі болуы мүмкін.
Сондықтан маркировкаға қойылатын талаптарды екі топқа б өледі:
• «Тұтынаушылыр құқығын қорғау туралы» Заңымен
регламенттелетін жалпы талаптар;
• жеке шаруашылық субъектілеріиен немесе өңірлік деңгейде
бекітілген спецификалық талаптар.

Ұқсас жұмыстар
Қаптамаларға басылатын маркировка
Мәйекті ірімшіктер
КАРТАНЫ БАСПАҒА ШЫҒАРУ ПРОЦЕССІНІҢ ТЕОРИЯЛЫҚ НЕГІЗІ
Картаны баспаға шығару
Сыни тұрғысынан ойлау
Құжат беттерін рәсімдеу
Қолданыстық кернеу
АЙРАНДЫ ӨНДІРУ ҮШІН МЫНАДАЙ ШИКІЗАТТАР
Тауарлар туралы ақпарат
Материалдық ресурстар
Пәндер