Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім
және ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім
атындағы Мемлекеттік
университеті

БӨЖ №1
Тақырыбы: « Құс етінің
классификациясы. Жұмыртқаны
жинау, сорттау, буу және
тасымалдау»

Орындаған: студент Беккожин А Вс-203.
Тексерген: Сүлейменов Ш.Қ.
Жоспар
* Кіріспе
* 1. Құс етінің класификациясы
* 2. Жүмыртқа шаруашылығына сипаттама
* 3. Жұмыртқаны жинау
* 5. Жұмыртқаны буып-түюге және таңбалауға
қойылатын талаптар
* 6. Жұмыртқаны Сақтау және тасымалдау
* Қорытынды
* Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
* Кіріспе
*
* Құс шаруашылығы — ауыл шаруашылығының ең жаңа және ең
қарқынды дамып келе жатқан саласы. Бүгінгі таңда құстың саны жөнінен
Қытай, АҚШ, Ресей, ал жұмыртқа өндіруден Қытай, АҚШ, Жапония, Ресей
және Үндістан ерекше көзге түседі. Тауарлы құс шаруашылығы,
негізінен, қала маңдарында шоғырланған. Ал соңғы
жылдары жоғары маманданған құс шаруашылықтары
арзан жұмысшы күші жеткілікті климаты қолайлы
аудандарға ауысуда.Ал ендігі құс етіне келетін болсақ : Құс еті —әрі
жұмсақ, әрі дәмді ет; Құс еті әрқашан бағалы жеңсік ал саналып
келді. Құс шаруашылығы мықтап дамыған қазіргі уақытта тауық етін де,
басқа құс еттерін де халықтың көбі тұтынатын болды. Құс етіні ң
тағамдық неғұрлым бағалы заты — белок; бройлер етінде ол санатына
қарай — 17,6—19,7%, тауық етінде 18,2-20,8%, бөдене етінде 18,0 %. Құс
етіндегі амин қышқылының құрамы өте сіңімді.
*ІІ құс етінің класификациясы
етке тапсырылатын құс жасына байланысты - балапан
және ірі құс болып бөлінеді.
* Балапан құстың морфологиясы:
- Төс сүйегінің қыры сүйектенбеген;
- Кеңірдек сақиналары солқылдақ, иілгіш, онай қысылады;
- Қауырсын қанаты бестен кем болмауы керек;
- Аяқтарының терісі және тері қабыршығы солқылдақ,
аяққа жабысып тұрады;
- Жас қораздар мен күрке тауықтардың тепкісі
жетілмеген, ұстап көргенде жұмсақ, қозғалмалы;
- Қаз және үйрек-қаз балапандарының аяқ терісі жұмсақ
созылмалы, тұмсығы мүйізденбеген.

* Балапан
*Ересек құстың морфологиясы:
- Төс сүйегінің өсіндісі сүйектенген;
- Кеңірдек сақиналары қатты,
қысылмайды;
- Аяқ терісі, тері қабығы дөрекі,
бұдырлы;
- Қораздың күрке тауықтың
тепкісі қатты, тұмсығы
мүйізденген.

* Ересек құс
*Түріне байланысты құс
классификациясы:
Тауық, қораз ;
Уйрек ;
Қазкүрке – тауық ;
Қаз ;
Мысыр тауығы.
*Тауық-қораз
*Үйрек
*Қазкүрке – тауық
*Қаз
*Мысыр Тауығы
*Тапсырылатын құстын массасы төмендегі
көрсеткіштерден кем болмауы керек :
o Тауық балапандары – 600г;
o Бройлер балапандары – 900г;
o Күрке тауық балапаны – 2200г;
o Үйрек балапаны – 1400г;
o Қаз балапаны – 2300г.

* Салмағына байланысты құс
классификациясы
* Жүмыртқа
*Жұмыртқашаруашылы
шаруашылы ғысипаттама
ғына өзінің тез
айналымына байланысты өзін-өзі тезөтейді
және өндіріс дамуына тез үйреніседі.
Жұмыртқаның қоректік қасиеті
мол, өте сіңімді диеталықөнім
болып есептелінеді. Адам тағам
ретінде негізінен тауықтың
жұмыртқасын пайдаланады.
Оның құрамында 13% белок,
12%  май және тағы басқа
углеводтар, минералдық заттар,
витаминдер (А, Д, В, Е)  бар.
Жұмырьқаны көптеп шығару өнеркәсібі көп
жер көлемін өажет етпейді және
агроөнеркәсіптік сұранысқа жауап береді.
Қазіргі кезде жұмыртқа шаруашылығындағы
5 алдыңғы қатарлы мемлекет:
Қытай, АҚШ, Жапония, Үндістан, Ресей.
* Жұмыртқаның
биологиялық
құндылығы.

*Тауық жұмыртқасы – табиғи құнды азық. Соңғы 20-25
жылдарда жұмыртқа шаруашылығы кең алып келеді.
Жұмыртқа (тауық жұмыртқасы ) — дәмді де нәрлі тағам.
Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа химиялық
құрамы: 73,6% судан, 12,8% ақуыздан, майлардан,
көмірсулардан, минералдық заттардан (кальций, фосфор, т.б.)
тұрады. Сонымен бірге жұмыртқаның құрамында тіршілік
үшін маңызы зор амин қышқылдарының бүкіл жиынтығы да
бар. Жұмыртқаның неғұрлым құнды бөлігі — сарыуызы.
* Жұмыртқаны жинау, сорттау, таңбалау, буып т үю автоматты т үрде жүргізіледі.
* V Жұмыртқаны Сақтау және
тасымалдау

* Қоймалық үй-жайлар жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін са қтауға
арналған мұздатқыш жабдықтармен жабдықталуы тиіс.
o Мұздатқыш жабдықта, төбелерінде, қабырғаларында, еденінде,
есіктерінде, өнімі бар орамдарда қардың ж әне м ұздың т үзілуіне жол
берілмейді.
o Жұмыртқаны, дайын жұмыртқа өнімдерін өткір иісті заттармен
және материалдармен бірге сақтауға рұқсат етілмейді.
o Жұмыртқаны және жұмыртқа өнімдерін сақтау өнімнің қауіпсіздік
және сапа көрсеткіштерін сақтауды қамтамасыз ететін
температуралық-ылғалдылық режимдерде жүзеге асырылады.
o 0оС -тан 20оС-қа дейінгі температурада ж әне ауаны ң 85 % - 88%
салыстырмалы ылғалдылығы кезінде сақтау:
o диеталық жұмыртқа - 7 тәуліктен аспайды;
o асханалық жұмыртқа - 8 тәуліктен 25 тәулікке дейін;
o жуылған жұмыртқа - 12 тәуліктен аспайды.
*
* Таңбалау
* Жұмыртқаны және жұмырт қа өнімдерінің ыдысына, буып-т үюге
және таңбалауға қойылатын жалпы талаптар Қаза қстан
Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 21 наурыздағы № 277
қаулысымен бекітілген «Буып-т үюге, та ңбалау ға, затбелгі жапсыру ға
және оларды дұрыс түсіруге қойылатын талаптар» техникалы қ
регламентінің талаптарына сәйкес болуы тиіс.
Таңбалауға арналған құралдар өнімнің сапасына әсер етпеуі тиіс. Та ңба
анық, жеңіл оқылатын болуы тиіс.
Жұмыртқаларды мөр соғу, шашып жағу әдісімен немесе та ңбалауды ң
анықтығын қамтамасыз ететін басқа әдістермен та ңбалайды. Атауын,
санатын және сұрыпталған уақытын білдіретін санны ң ж әне әріптерді ң
биіктігі 3 миллиметрден кем болмауы тиіс.
Диеталық жұмыртқаларда жұмыртқа түрі, санаты, сұрыпталған уақыты
(күні және айы), асханалық жұмырт қаларда - тек ж ұмырт қа т үрі ж әне
санаты көрсетіледі.
Диеталық жұмыртқаларды таңбалау қызыл бояумен, асханалы қ
жұмыртқаларды таңбалау - көк бояумен жүргізіледі.
*Қорытынды
* Қорытындылай айтқанда құс ұшасында және жұмыртқасында
адам организімне керекті пайдалы заттар бар.Құс еті— әрі
жұмсақ, әрі дәмді ет; Құс еті әрқашан бағалы жеңсік ал
саналып келді. Құс шаруашылығы мықтап дамыған қазіргі
уақытта тауық етін де, басқа құс еттерін де халықтың көбі
тұтынатын болды. Құс жұмыртқасын жинау, сорттау қазіргі
заманға сай автоматтандырылған машиналар(Ардента сталкат)
арқылы жүргізіледі. Бұл машина сағатына54000 жұмырт қаны
сорттай алады.
* Жұмыртқа (тауық жұмыртқасы ) — дәмді де нәрлі тағам.
Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа химиялық құрамы:
73,6% судан, 12,8% ақуыздан, майлардан, көмірсулардан,
минералдық заттардан (кальций, фосфор, т.б.) тұрады.
Жұмыртқаның неғұрлым құнды бөлігі — сарыуызы. Ол майлар
мен ақуыздарға, көмірсулар мен минералды заттарға ғана емес;
сонымен бірге витаминдерге (А, В, Д, Е, т.б.) де бай. Ж ұмырт қаны
да белгіленген талаптарға сәйкес зерттеулерден өткеннен кейін
барып таңбаланып, буылып түйіліп сатылымға жіберіледі.
*Пайдаланылған
әдебиеттер тізімі
1)Нұрғалиев Б.Е « Мал және құс өнімдерін ветеринарлық-
санитарлық сараптау» оқу құралы, Алматы 2011 ж.
2)« Мал және құс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау
» оқу әдістемелік кешені, Семей 2015 ж.
3)Дүйсембаев С.Т. « Ветеринарлық-санитариялық сараптау »,
Алматы 2013ж.
4)Нургазезова А.Н., А.Н.Ребезов т.б « Ет және құс өңдеу
өнеркәсібіндегі технохимиялық бақылау », Семей 2015 ж.
5)Ветеринарлық санитарлық заңнама ІІІ том , 2005 ж.
6)Б.Н.Федотов « Ветеринарно-санитарная экспертиза с технологией
продуктов животноводства », Колос Ленинград 1967 ж.
7)«Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов
животноводства», справочник.
8)Макаров В.А. « Ветеринарно-санитарная экспертиза » , Москва
1987 ж.

Ұқсас жұмыстар
Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
ҚҰС ЕТІНІҢ ӨНІМДЕРІ
Жұмыртқа стандарты. Жұмыртқа классификациясы. Жұмырқаның сапалық көрсеткіштері. Жұмыртқаның микробиологиясы
Тағамдық жұмыртқаны жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес ауруларда ветеринариялық санитариялық сараптау
ҚҰС ТҰҚЫМДАРЫ
Шығынсыз өнім. Күрке тауық өсіру
Біздегі күркетауықтар - канадалық кросс деп аталатын етке бейімделген құс түрі
Шикізатты кептіру
Тауық жұмыртқасының құрылысы
Пәндер