Мелассадан лимон қышқылын алу туралы ақпарат




Презентация қосу
Мелассадан лимон
қышқылын алу

Орындаған: Төлеубекова М.Т.

Тобы: БТ-307
Тексерген: Мирашева Г.О.
Лимон бізге сонау Үндістан мен Қытай
жерлерінен келген екен. Кезінде экзотикалық
болған бұл жеміс қазірде елімізде орнығып,
халқымыздың көңілінен шығып жатыр.
Лимонның пайдасы мен зиянын біліп жүрейік.
Лимон - жыл бойы жасыл ағаштың жемісі.
Оның құрамында пектин, эфир майлары,
биофлавоноидтар бар. Лимон асқазандағы
қорытуға көмектесетін заттардың бөлінуіне
әсер етіп, ағзаға темір мен кальцийдің сіңіруін
жеңілдететін энзимдарды бөледі. Өзі қышқыл
болғанына қарамастан, ол асқазан суларының
қышқылдығын төмендетеді. Әрине лимон
құрамындағы С дәрумені жайлы айтпай
қоймасқа болмайды. Ол жалпы иммунды
жүйені жақсартып, түрлі ауруларға тосқауыл
болады. Лимон ағзадан қажет емес кір-
қоқыстарды шығаруға да көмектеседі. Мысалы
ұзақ уақыт дәрі, антибиотик қабылдасаңыз,
лимонның көмегімен бауырыңызды улы
заттардан тазартсаңыз болады.
Лимон шырыны мен қабығы антисептикалық
қасиетке ие. Онымен жараларды сүртіп,
ерітіндісімен тамақ шайса болады. Лимон қан
құрамындағы холестерин деңгейін төмендетіп,
Лимон қышқылы
Лимон қышқылы - суда жақсы
еритін түссіз кристалдар.
Ол лимонда, қарақатта,
итбүлдіргенде, шетен
жидегінде, қызылшада болады.
Оны жеміс суларына,кәмпиттерге,
дәрі-дәрмектерге үстеме ретінде
және тамақ
(қайнатпа, кисель, қырыққабат со
рпасы, балық және т.б.)
дайындағанда пайдаланады.
Қанттың лимон қышқылына айналуында зең
саңырауқұлақтары, оның ішінде аспергиллус нигер негізгі роль
атқарады. Сондықтан бұл микроорганизм техникалық жолмен
қанттан лимон қышқылын алуда кеңінен қолданылады. Соңғы
кездерге дейін лимон қышқылы лимон жемісінен алынатын.
Онда 7—9%-тей лимон қышқылы болады. Едәуір мөлшерде
лимон кышқылын өндіру үшін көп мөлшерде лимон жемісі қажет
болар еді және лимон қышқылын бұлай өндіру өнеркәсіп үшін
экономикалық жағынан тиімсіз. Сондықтан да ғылым бүл
мәселені микроорганизмдерді пайдалана отырып шешу
керектігін үсынды. Лимон қышқылын алу үшін алдымен
аспергиллус нигерді қүрамында 20% қанты бар, 0,3% азот
қышқыл аммоний түзы бар қоректік ортада +30—32°-та өсіреді.
Екі тәуліктен кейін бүл ортаның бетінде саңырауқүлақ қалың
қыртыс түзіп өседі. Осы кезде оның астындағы коректік ортаны
ағызып алады да саңырауқүлақты кайнатылып суытылған сумен
жуады. Осы ыдысқа енді таза, алдын ала қайнатылған
қүрамында қоректік түздары жоқ таза қант ерітіндісін құяды.
Осы кезде саңырауқұлақ қанттан лимон қышқылын тез арада
түзе бастайды. Мүндағы ашыту үшін салынған қанттың 50—60%-
Лимон қышқылын алуға болады

Лимон
қышқылы
Лимон  қышқылын алудың технологиясы.

Қанттың лимон қышқылына дейін тотығуы зең саңырауқұлақтарының, соның
ішінде аспергиллус нигердің қатысуымен жүреді. Бұл микрорганизмдерді
қанттан техникалық жолмен лимон қышқылын өндіруге қолданады. Соңғы
кездерде лимон қышқылы жемістерден алынатын еді. Лимон қыш қылын алғаш
рет өндірістік масштабта цитрус өнімдерінен алынған, ол алынған лимон
қышқылы 7-9 % -і ғана құрады.
Ал елімізді лимон қышқылымен қамтамасыз ету үшін біраз м өлшерде жемісті
өңдеу қажет болар еді. Бұл экономикалық жағынан тиімсіз.
Лимон қышқылын алу үшін алдымен аспергиллус нигер саңырауқұлағын
құрамында 20% қанты бар, 0,3% азот қышқылы, аммоний тұзы бар қоректік
ортада – 30-32°-та өсіреді. Екі тәуліктен соң бұл ортаны ң бетінде са ңырау құла қ
қалың қыртыс түзе өседі. Осы кезде оның астындағы қоректік ортаны ағызып
алады да, саңырауқұлақты қайнатып, суытылған сумен тазалап жуады. Бұл
ыдысқа таза, алдын ала қайнатылған, құрамында басқа қоректік заттар жо қ, таза
қант ерітіндісін құяды. Міне, енді саңырауқұлағы бар қант таза лимон
қышқылын түзе бастайды.
Лимон қышқылы өндірісін үлкен
масштабта өндіру мүмкіндігі
микробиологиялық синтездеу
жолымен әр түрлі көміртегінен
көбінесе көмірсу мен көмірсутегінен
алады. Лимон қышқылының
микроорганизм – продуценті болып
микроскопиялық саңырауқұлақ
(Аspеrgillус nigеr), ашытқы (Кандида
липолитика, Кандида гулермонд),
бактерия (Корнебактерия,
Артобактерия) саналады.Кеңес
Одағы кезінде лимон қышқылын
микробиологиялық синтездеумен
Аспергиллус нигер микроскоптық
саңырауқұлағын мелассалы
қоректік ортада өсіріп алған.
Лимон қышқылы өндірісінің
микробиологиялық синтез
технологиясының негізгі сатылары:
1. егіс материалын алу;
2. ферментация процесіне мелассалы
шикізаты дайындау;
3.ауаны залалсыздау және дайындау;
4.ферментация;
5.мицелия – продуцентінің
биомассасын бөлу;
Мелассадан лимон қышқылын алу

Меласса стандартты емес шикізат,
сондықтан оның жарамдылығы лабораторияда
лимон қышқылының шығымымен бақылау
жасап ферментация процесінде
тексеріледі.Меласса сапасының жақсы
жарамды екенін 46 % қант құрайтын орта
санайды. Меласса сапасын бақылауда
ферментация процесінде (беттік культивирлеу
әдісінде) 1,25 кг/(м2··тәу.) немесе (түптік
культивирлеу әдісінде) 12 кг/( м3·тәу.) болса
онда өндіріске жарамды деп санауға болады.
Қызылшалы мелассада 80% құрғақ зат және
20%су болады. Құрғақ заттар сахарозаның
60% құрайды, азотсыз органикалық заттар
16,7%, азотты заттар 14,8% және күлдер 8,5%
құрайды.
Мелассада сахароза қызылша құрамына және
массасы шамамен 48-62% аралықта ауытқиды.
Қызылшадан мелассаға ауысуда пектинді
Назарларыңызға
рахмет

Ұқсас жұмыстар
Мелассадан лимон қышқылын алу
Лимон қышқылын алу
ЛИМОН ҚЫШҚЫЛЫН АЛУДЫҢ ТЕРЕҢДІК
Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі
Лимон қышқылы
Қышқылдар Сірке қышқылы
Микроорганизмдер— органикалық қышқыл өндірушілер
ОКСИҚЫШҚЫЛДАР
ҚАНТ ӨНДІРІСІ
Жетілмеген саңырауқұлақ
Пәндер