Гемагглютинацияық реакция




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

БӨЖ

Тақырыбы:Гемагглютинацияық реакция
Орындаған :Бейсенова Айна
Тобы : ВС-303
Тексерген :Нуркенова М.К.

2015 жыл
Жоспары:

1 Гемагглютинация реакциясы
2Реакцияға қажет компаненттер
3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі
4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау
6 ГАТР- дың нәтижесі
Қолданылған әдебиеттер
Гемагглютинация реакциясының негізі – кейбір
вирустардың эритроциттерді бір біріне
жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы Хэрест
ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында
гемагглютинин белогы бар вирустарда болады.
Вирустар эритроциттер бетіне тек рецепторлары
сәйкес келсе, адсорбцияланады
РЕАКЦИЯҒА ҚАЖЕТ КОМПАНЕНТТЕР:
Зерттеліп отырған вирустық материал
1% эритроциттер жүзіндісі
Физиологиялық ерітінді
ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯ РЕАКЦИЯСЫНДАҒЫ ВИРУС
ТИТРІ
Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең аз санын немесе
ең жоғары сұйылтылған дәрежесін есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++)
сай болуы керек. Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.
РЕАКЦИЯ НӘТИЖЕСІ
Егер реакция оң болса, онда ұяның
түбіндегі тұнба шатыр тәрізді жайылып
тұрады. Ал теріс болса, эритроциттер
ұяның түбіне шоғырланып, түйме тәрізді
тұнба түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол вирусты тек бейтараптандырып қана
қоймай, оның гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады. Антиденелер қан сарысуында
болатын себепті антиген менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу
реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы реакцияларды ң ы ңғайлы т үрі – ГАТР.
Бұл реакцияның негізі мынада антидене вирустың
гемогглютинацияға жауапты рецепторларын толық қоршап
алып, антиген – антидене комплексін түзіп, олардың
эритроциттерге жабысу мүмкіншілігін тоқтату
Реакцияның мақсаты
1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен табылған вирустың түрін
анықтау үшін
2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу үшін
3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің өсуін анықтау арқылы
ретроспективті диагноз қою үшін
4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін анықтау үшін.
ҚАН САРЫСУЫНЫҢ СҰЙЫЛТЫЛУ
ДӘРЕЖЕЛЕРІН ДАЙЫНДАУ
1 Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді құяды.
2 Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3 Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге т.с.с с ұйылтуды
қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4 Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ дозасында қосады
5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.
6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттердің 1 пайыздық жүзіндісін
құяды.
7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.
8 Реакция нәтижесін тексереді
РЕАКЦИЯ НӘТИЖЕСІ
ГАТР нәтижесін эритроциттердің тұнбасыны ң пішініне қарай аны қтайды.
ГАТР-дың оң нәтижесінде эритроциттерді ң т үйме т әрізді т ұнба т үзгені.

ГАТР-дың теріс нәтижесі эритроциттерді ң шатыр т әрізді т ұнба т үзгені
Қолданылған әдебиеттер:

1. Жалпы вирусология. Ш. Мырзабекова. // Алматы. –
1994. – 176 бет.
2.wikipedia

Ұқсас жұмыстар
Химиялық реакция жылдамдығына температураның әсері
Реакция жылдамдығы
Химиялық реакцияның жіктелуі
Химиялық тепе-теңдік. Жылжымалы немесе динамикалық тепе-теңдік. Тепе-теңдіктің ығысуы
Химиялық реакциялар
Химиялық реакциялардың теңдеулерін жазыңдар
Химиялық тепе - теңдік константы
Ферменттердің әсер ету механизмдері
ХИМИЯЛЫҚ ТЕПЕ- ТЕҢДІККЕ ТЕМПЕРАТУРАНЫҢ, ҚЫСЫМНЫҢ ЖӘНЕ КОНЦЕНТРАЦИЯНЫҢ ӘСЕРІ
Ферменттердің қасиеттері
Пәндер