:Ферменттер және коферменттер




Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім
атындағы мемлекеттік
университеті

Тақырыбы:Ферменттер және
коферменттер
Орындаған:Жұмагелді .Б.С

Тобы: БТ-307
Тексерген: Бейсембаева.Ғ.Ш.
Ферменттер
Барлық тірі организмдер құрамына кіретін
арнайы ақуыздар. Химиялық реакциялардьі
жеделдетеді. Ферменттер жасушаларда
синтезделіп, биохимиялық реакцияларға қа
тысатын ақуыздық табиғаттағы биокатализатор
болып табылады. Фермент немесе энзим (лат.
fermentum – ашу; грек. en – ішінде, zim – ашыт қы;
19 ғ. Ван Гельмонт ұсынған) алғашқыда ашыту
үдерістерінде анықталған зат. Энзимология,
ферментология – ферменттерді зерттейтін ғылым
саласы. Ол басқа ғылымдармен: биология,
генетика, фармакология, химиямен тығыз
байланысты.
Жасушаларда синтезделген ферменттер өзіне т ән
арнайы қызметтерін организмнің барлық
мүшелерінде атқарады. Ферменттік қасиет,
негізінен глобулалық құрылымдағы ақуыздарға
тән екені белгілі. Бірақ, қазіргі кезде кейбір
фибриллалық ақуыздар да (актин, миозин)
катализдік белсенділік көрсететіні анықталды.
оксидоредуктаза

трансфераза

гидролаза

лиаза
Ферменттер

изомераза

лигаза
Ағзаның барлық клеткасында бір
мезгілде белгілі ретпен және өзара
үйлесімді де алуан түрлі химиялық
реакциялар жүріп жатады. Ал ферменттер
осы реакцияларды миллиондаған есе
жылдамдатады. Тіршіліктің мағынасы да
осында. Егер ферменттер катыспаса,
ағзадағы химиялық реакциялар өте баяу да
тәртіпсіз жүрер еді. Мұндай жағдайда
тіршіліктің өзі де болмайды. Сондықтан да
ферменттер барлық тіршілік процестерінің
негізі болып табылады. Ал ферменттер
әсерінің қандай болмасын бұзылуы
әртүрлі жайсыз құбылыстарға душар етеді.
Ферменттер деп ағзада жүретін алуан түрлі
биохимиялық процестерге катализатор
ретінде әсер ететін белоктік табиғаты бар
қосылыстарды айтады. Фермент деген атау
ғалымдарға көптеген жылдардан бері
белгілі болса да, оның табиғи қасиеті
соңғы жылдары ғана анықтала бастады.
Ферменттер

Қарапайым Күрделі

Акуызды
Акуызды компонент +
компонент кофермент
Ферменттердің қасиеттері

Ферменттер өз әсерін өте аз мөлшерде катализаторға
ұқсас жүргізеді. Фермент өзінің әсер етуші заты –
субстратпен (S) ферменттік реакция жүргенде фермент-
субстраттық кешен (аралық зат) түзеді. Бұл кешеннің
қызметі өте күрделі, ол субстрат пен фермент
молекулалары конформациясы мен энергиясын және
химиялық байланыстарын өзгертеді. Реакция өткен соң
фермент-субстраттық кешен жаңа қалыпқа ауысып,
фермент-реакция өнімі кешеніне
айналады. Ферменттердің катализдік ерекшелігіне
келесі қасиеттері жатқызылады: а) Фермент өздігінен
жаңа реакция жүргізбейді. Ол тек термодинамикалы қ
мүмкін реакцияны ғана жүргізеді. Реакция барысында
активтендіру энергиясы төмендейді.
Ферменттерден алынатын
дәрі - дәрімектер
Протеолитикалық ферменттер

•Жануарлардан алынатын ферменттер:
(трипсин, химотрипсин, химопсин)
•Өсімдік тектес ферменттер:
(териллитин, ируксол)
•Бактериалды ферменттер:
(стрептокиназа, имозимаза)
Медицинада ферменттердің
қолданысы

200
200
200
200
Назарларыңызға
рахмет

Ұқсас жұмыстар
Ферменттер. Коферменттер
Ферменттер мен коферменттер жайлы
Коферменттердің құрылысы мен биологиялық функциясы. Изоферменттер. Мүше-спецификациялық ферменттер
Витаминді коферменттер
Коферменттердің түрлері
Ферменттеге жалпы сипаттама
Коферменттердің құрылысы мен биологиялық функциясы. Изоферменттер. Мүше- спецификациялық ферменттер туралы
Гипофиз гормондары
Ферменттер әсерінің теориясы
Ферменттердің жалпы қасиеттері
Пәндер