Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу




Презентация қосу
Бизнес-жоспар
Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу

Орындаған:Қапай Г.Е
Топ:БЛ-409
Тексерген:Есенбекова З.Ж
Мазмұны
Резюме
Кіріспе
1. Жобаның тұжырымдамасы
2. Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы
3. Өндірістер бағдарламасы
4. Маркетингтік жоспар
5. Техникалық жоспарлау
6. Ұйымдастыру, басқару және құрам
7. Жобаны іске асыру
8. Пайдалану шығыстары
9. Жалпы және әкімшілік шығыстар
10. Қаржыландыру қажеттілігі
11. Жобаның тиімділігі
Резюме
Жобаның тұжырымдамасы ірімшік және сүзбе өндірісі кәсіпорынын құруды қарастырады.
Кәсіпорын қызметінің мақсаттары ірімшік және сүзбе өндіру және оны сату болып табылады.
Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы өнімдерді тұтынушы орташа табысы бар т ұр ғындар
болып табылады.
Цех (өндірістік орын-жай), сондай-ақ ірімшік және сүзбе, пастеризациялан ған с үт ж әне қайма қ
дайындау үшін сүтті қайта өңдеуге қажетті жабдықтар сатып алу жоспарлануда.
Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындар мыналарды қамтиды:
Шығыстар, мың теңге 2015
Негізгі капиталға инвестициялар 66 513
Айналым капиталы 3 000
Барлығы 69 513

Жобаны қаржыландыруды жоба бастамашысыны ң өз қаражаты есебінен сия қты қарыз капиталы есебінен де
жүзеге асыру жоспарлануда

Қаржыландыру Сомасы Кезеңі Үлесі
көзі, мың теңге
Өз қаражаты 20 854 04-05.2015 30%

Қарыз қаражаты 48 659 04-05.2015 70%

Барлығы 69 513 100%
Кредиттеудің мынадай шарттары қабылданды:
Кредит валютасы теңге

Пайыздық ставка, жылдық 12%

Өтеу мерзімі, жыл 6,5

Пайыздар мен негізгі борышты төлеу ай сайын

Пайыздарды өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай 6

Негізгі борышты өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай 6

Өтеу түрлері тең үлестермен

Кәсіпорын қызметінің жобаның 5 жылына арналған тиімділік көрсеткіштері.

Жылдық пайда (5 жыл), мың теңге 8 815

Активтердің рентабельділігі 15%
Кіріспе
Қазақстандық сүт өнімін өндірушілер үшін нарық жағдайындағы қызмет маңызды проблемалармен және
көптеген тәуекелдермен қатарлас келді. Аграрлық секторға дәстүрлі түрде ұлттық экономиканы дамытуда,
яғни сүт өнімдері индустриясын дамытуда маңызды рөл берілгеніне қарамастан, бірінші кезекте кем дегенде
сенімді шикізат базасы болуы тиіс, өндірушілердің өздері және талдаушылар саланы ң өсу қар қыныны ң
төмендегенін мойындап отыр және импорттың басымдық алуына алаңдаушылық білдіруде.
Бұл ретте сүт өнімдерінің бағасын демократиялы деп айтуға болмас, ауқаттылар санатына жатпайтын кейбір
тұтынушылар бүгіннің өзінде сүзбені немесе, мысалы, қаймақты күнде сатып ала алмайды. Сонымен қатар,
сүт өнімдерін тұтыну ұлт денсаулығының жай-күйіне тікелей әсер етеді және қоғамның салауаттылығы
деңгейін көрсетеді.
Қазіргі әлемдік дағдарыс, әрине, сүт өнімдері нарығының жағдайына әсерін тигізді, алайда алда ғы
жылдары оларды тұтыну төмендемейді, қайта ұлғаятын болады деп болжайды талдамашылар.
Қазақстан Сүт одағының деректері көрсетіп отырғанындай, отандық өндірушілер нары ққа, ең алдымен
айран, қаймақ, пастеризацияланған сүт, май, өңделген және тазартылған UHT сүті өнімдерін шы ғарады.
Сауда желілеріне Ресейден, аздап Украинадан, Беларусиядан және Қырғызстаннан әкелінетін йогурттар мен
десерттердің түр-түрлері көптеп шығарылады.
Қазіргі уақытта ірімшік және сүзбе өндіретін цехтар ашуды ң болашағы зор, оны ң мынандай себептері бар:
біріншіден, Қазақстанда сүт өнімдерін тұтыну көлемі азаймайды;
екіншіден, сүт өнімдерін барлығы тұтынады, алайда барлық ұйым бірдей сапалы тауар ұсына алмайды;

Облыста бизнестің осы түрін ашу үшін барлық мүмкіндік бар. Шығыс Қазақстан облысы Республикада мал
басы бойынша жетекші орынды иеленуде. Өндіріс үшін шикізатты (сүтті) облысыны ң халқы мен шағын
және орта кәсіпорындарынан сатып алу жоспарлануда. Шикізаттың бағасы маусымды қ сипатта, қыста
барынша жоғары, жазда барынша төмен болады.
Жобаның тұжырымдамасы
Жобаның тұжырымдамасы ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашуды
қарастырады.
Кәсіпорын қызметінің мақсаттары сүт өнімдерін, соның ішінде ірімшік
және сүзбе, сондай-ақ пастеризацияланған сүт және қаймақ өндіру және
сату болып табылады.
Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы өнімдерді тұтынушы орташа
табысы бар тұрғындар болып табылады.
Компанияның басымдығы өндірісте тек қана таза сүтті және табиғи
шикізатты пайдалану, жартылай фабрикаттар мен басқа да қоспаларды
пайдаланбау болып табылады, ол өнімнің дәмдік сапасына оң әсер ететін
болады.
Цех шығаратын негізгі өнімдер мыналар болып табылады:
- Қалыпқа келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%);
- Қаймақ (30%);
- Жартылай майлы сүзбе (9%);
- Қатты ірімшік.
Өндірістік цех жалпы алаңы 150 шаршы метр орын-жайда орналасатын
болады.
Осы бизнес-жоспарда жоспарланған кәсіпорынның айналымын ескере
отырып қызметті жауапкершілігі шектеулі серіктестік шеңберінде жүзеге
асыру ұсынылады.
Бұл бизнес-жоспар басшылыққа алынатын соңғы нұсқа емес, тек осындай
бизнес-идеяны дамытудың әлеуетті мүмкіндігі ғана болып табылады.
Сондықтан да осы жобаны іске асырған кезде сату бағдарламасы сияқты
инвестициялық шығындар тізбесіне тиісті жабдықтарды қосу жолымен
шығарылатын өнімнің түр-түрін де өзгертуге болады. Шығарылады деп
жоспарланған өнімнің бәсекелестік басымдықтарын, сондай-ақ сатып
алынатын жабдықтардың айырықша ерекшеліктерін барынша ашып көрсету
қажет.
Ірімшік және сүзбе өндіретін құрылғы
жобасы
Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы
Кәсіпорында мынадай өнім түрлері болады:
- Қалыпқа келтірілген пастеризацияланған сүт (3,2%);
- Қаймақ (30%);
- Жартылай майлы сүзбе (9%);
- Қатты ірімшік.
Бұл ретте, кәсіпорын түсімінің көп бөлігі қатты ірімшікті сатудан т үсетін
болады.Ірімшік – жоғары құнды, кеңінен танылған сүт өнімі. Әр т үрлі
ірімшіктер көптеген ұлттың ұлттық тағамының құрамына кіреді.
Ірімшік төрт негізгі түрге бөлінеді:
- қатты, (российский, голландский, швейцарский және бас қа);
- жартылай қатты (российский, голландский, швейцарский рокфор ж әне бас қа.);
- жұмсақ (любительский, славянский и др.);
- тұзды (сулугуни, фермерский, имеретинский, брынза, ж әне бас қа.).
Осы түрлер өз кезегінде жекелеген кіші түрлерге және топтарға бөлінеді.
Тұтыну өлшемдері негізге алынатын жіктемесі бар, осылайша, ірімшіктеді
дәстүрлі және экзотикалы деп бөлуге болады.Біз үшін танымалы қатты ж әне
балқытылған түрі ғана емес, сонымен бірге дайындау технологиясы, сондай-
ақ, әдетте, бағасы да жоғарысы болады
Өндірістер бағдарламасы
Көрсеткіш, тн. 2013 2014 2015-2018
Сүтті қайта өңдеу көлемі 269 831 936
Нормаға келтірілген 72 222 250
пастеризацияланған сүт
(3,2%)
Қаймақ (30%) 6 18 20
Жартылай майлы ірімшік 2 7 8
(9%)
Қатты ірімшік 18 55 62
Сату бағдарламасы жасалған келісімшарттар жолымен, маркетингтік зерттеулер, сондай-а қ жарнамалы қ
акциялар арқылы жүзеге асырылатын болады.
Цех өнімдері мен 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Орт
шикізат бағасы а.

Нормаға келтірілген 116 116 116 116 116 116 116 116 116 116 116 116 116
пастеризацияланған сүт
(3,2%)

Қаймақ (30%) 625 625 625 625 625 625 625 625 625 625 625 625 625

Жартылай майлы ірімшік 536 536 536 536 536 536 536 536 536 536 536 536 536
(9%)

Қатты ірімшік 759 759 714 714 670 670 625 625 670 670 714 759 696

Сүт – шикізат 55 55 50 45 45 40 30 35 40 45 50 55 45
Маркетингтік жоспар
Өнімдер (қызметтер) нарығының сипаттамасы
Ағымдағы жылы жалғасып отырған қаржы-экономикалық дағдарысқа қарамастан Қаза қстанда
қайта өңделген мал шаруашылығы өнімдері өндірісіні ң өсіп отырғаны байқалады.
Қазақстан Республикасында 2009-2010 жж. қаңтар-қараша айларындағы с үт өнімдеріні ң өндірісі,
ақша түрінде, млн. теңге
Суретте көрсетілгеніндей, 2010 жылы сүт өнімдерін
өндіру 2009 жылдың ұқсас кезеңімен
салыстырғанда 15 842 млн. теңгеге (немесе 15,1 %)
ұлғайды және 104 700 млн. теңгені құрады

ҚР-да 2009-2010 жж. 10 айындағы ірімшік және сүзбе экспорты,тонна

Сүт өнімдерін тұтынуға әсер ететін
факторлардың бірі оның бағасы болып
табылады. Тұтыну бағасы сатып алушыны оның
табысының деңгейіне және бәсекелестік ортаны
қалай қабылдауына байланысты
қанағаттандыра алады. Әдетте, бәсекеге
қабілеттілік бәсекелестер тауарларының
бағасынан айырмашылықта болатын тауарды
барынша төмен бағамен сату есебінен ұлғайды.
Қазақстанның қалаларындағы ірімшік пен сүт
өнімдері бағасының орташа көрсеткіші 3-
кестеде келтірілген.
Қазақстан қалаларындағы әр түрлі өндірушілердің
ірімшік
Өндіруші ел
пен бас қа да сүт өнімдеріні
Сусындардың атауы Көлемі
ң бағБаалары
ғасы Фирма
Қазақстан «Голландский» қатты 1000 гр 1 600 тг
ірімшігі

Қазақстан «Сметанковый» қатты 1000 гр 1 400 тг
ірімшігі

Қазақстан «Жаксы» қатты ірімшігі 1000 гр 1 200 тг

Ресей «Плавыч» балқытылған 1000 гр 800 тг «Плавыч» ТПК ЖШҚ
ірімшігі
Ресей «Охотничий» балқытылған 1000 гр 700 тн
ірімшігі

Қазақстан Қаймақ 500 гр 257 тг «Компания ФудМастер» АҚ
Қазақстан Айран 550 гр 153 тг «Компания ФудМастер» АҚ
Қазақстан Дәнді сүзбе 200 гр 199 тг А «Компания ФудМастер»
АҚ
Қырғыстан Йогурт 450 гр 140 тг «Бишкексут» ААҚ
Қырғыстан Био-айран 450 гр 126 тг «Бишкексут» ААҚ

Қырғыстан Ряженка 450гр 151 тг «Бишкексут» ААҚ

Қырғыстан Сүзбе 200 гр 132 тг «Бишкексут» ААҚ

Қазақстан Қаймақ 200 гр 91 тг «КМК» «Нетиже» Сүт
фабрикасы ЖШС
Қазақстан 1000 гр 137 тг

Ресей Йогурт 450 гр 156 тг «Вимм – Билль – Данн»
ААҚ
Техникалық жоспарлау
Ірімшік өндіретін заманауи фабрикаларда жаңа технологиялар пайдаланылады. Технологияны
жетілдіру жоғары сапалы, таза өнім алуға мүмкіндік береді.
Ірімшік өндіру технологиясының сипаттамасы
Ірімшік дайындаудың барлық процесін 6 негізгі кезеңге бөлуге болады:
1.Қайнату. Процестің мәні сүтті жоғары температураға дейін қыздыруда. Сол
кезеңде қандай сүттің пайдаланылғанына байланысты ірімшікта өзіні ң ерекше сипаттамасы пайда
болады.
2. Іртуі. Сүт (обрат) мәйек немесе сүт ұйытқысын қосу арқылы ірітіледі. Н әтижесінде қою масса
сұйықтан (сарысудан) бөлінеді.
3. Ағызу. Бұл кезеңде сарысуды ірімшік массасынан айырады. Кейбір жа ғдайда процесті тездету
үшін ірімшік массасын қыздырады. Нәтижесінде қажетіне қарай массаға болаша қ ірімшікке д әм
беретін дәмдеуіштер, қоспалар және басқа да ингредиенттер қосылады. Б ұл кезе ң алынатын
ірімшіктің құрылымы мен дәмін қалыптастырады. .
4. Тығыздау Бұл кезеңде ірімшік арнайы қалыпқа салынады және тығыздалады.
5. Тұздау. Ірімшік массасын не тұздайды не әсер беру үшін тұзды ерітіндіге салады,
6. Пісіп жетілуі. Бұл кезеңде ірімшікті сақтау орнына немесе пісіп-жетілу үшін бас қа да арнайы
орын-жайға апарады, сол жерде оны мұқият баптайды. Оны асты-үстіне айналдырады, арасында
жуады, шөткемен тазалайды. Ірімшіктің қай түрі дайындалуына байланысты оны ыстау,
алкогольмен сүрту, дәмдеуіштер себу және басқа да әдістер жасауы мүмкін. Ең ма ңыздысы, орын-
жайда осы процесс жүрген кезде белгілі ылғалдылы қ және температура деңгейі са қталады, өйткені
соңғы нәтиже соған байланысты болады.
Ұйымдастыру, басқару және құрам
Кәсіпорынға директор жалпы басшылық жасайды. Өндіріс басты ғы өндірістік құрамны ң
(технолог, электрик, слесарь, жүргізуші) жұмысын бақылайды.
Кәсіпорынның ұйымдастыру құрылымы төменде келтірілген түрлерден тұрады.
Шаруашылық меңгерушісі

Құрамды басқарудың келтіріліп отырған құрылымын желілік құрылымға жатқызуға болады.
Ол директорға кәсіпорынның жұмысын жедел басқаруға және оқиғалардан үнемі хабардар
болуына мүмкіндік береді.
Кәсіпорын мамандары – өндіріс меңгерушісі, бухгалтер, операторлар. Қызмет көрсетуші
құрамға: жүргізушіні, жұмысшыларды, еден жуушыны, күзетшіні, шаруашылық меңгерушісін
жатқызуға болады.
Жобаны іске асыру
Осы жобаның іске асуы 2014 жылдың соңынан бастап 2015 жылды ң сәуіріне дейінгі кезе ңді
алатын болады деп болжануда.
Іс- 2012
шаралар\Ай
Маркетингті
к зерттеу
1 2 3 4 5 6 7
жүргізу және
ТЭН әзірлеу
Қаржыланды
ру мәселесін
шешу

Кредит алу

Орын-жайды
жалдау
Құрамды
іздестіру
Жабдықты
жеткізу
құрастыру
Жарнаманы
орналастыру
Жұмыстың
басталуы
Жалпы және әкімшілік шығыстар
Кәсіпорынның бір айдағы жалпы және әкімшілік шығыстары, мың тг.
Шығындар 2013 2014-2018 ж
ЕТҚ 1 522 9 133
Банк қызметтері 10 60
Офистік орын-жайды жалдау 67 402
Электр энергиясы 106 959
Жылумен жабдықтау 32 192
Сумен жабдықтау + кәріз 5 29
Интернет 17 102
Байланыс қызметтері 8 48
Кеңсе тауарлары 5 30
ЖЖМ 204 1 226
НБ қызмет көрсету және жөндеу 8 48
Жарнамаға арналған шығыстар 10 60
Басқа да көлденең шығыстар 8 48
Итого 2 056 12 336

Орын-жайды жалдау Жамбыл қаласының нарығындағы орташа жалдау ставкасы ескеріле отырып
есептелді. Коммуналдық қызметтер осындай қызметтерді к өрсетушілерді ң тарифтері ескеріле
отырып есептелді.
Еңбекақы төлеу шығыстарының есебі, мың тг
№ Лауазымы Саны Жалақы Есептеуге ЕТҚ
Әкімшілік-басқару
құрамы

1 Директор 1 130 130 143
2 Бухгалтер 1 70 70 77
Барлығы 2 200 200 220

Өндірістік құрам

1 Өндіріс меңгерушісі 1 90 90 99
2 Операторлар 8 60 480 528
Барлығы 9 150 570 626

Қызмет көрсету
құрамы

1 Жүргізуші 4 70 280 308
2 Жұмысшылар 2 55 110 121
3 Еден жуушы 1 45 45 49
Барлығы 7 170 435 478

Қосалқы құрам

1 Күзетші 3 40 120 132
2 Шаруашылық 1 60 60 66
меңгерушісі
Барлығы 4 100 180 198

Құрам бойынша 22 620 1 385 1 522
барлығы
Кредит бойынша төлемдер, мың теңге
Сыйа 12,0 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
қы %
Игеру 48 48
659 659
Капиталд 2 127 2 127
андыру %
Есептеу 20 3 629 5 375 4 359 3 343 2 328 1 312 317
%
664
НБ өтеу 50 2 116 8 464 8 464 8 464 8 464 8 464 6 348
786
Өтелді,% 18 1 502 5 375 4 359 3 343 2 328 1 312 317
537
НБ -0 48
40 31 23 14 6 348 -0
қалдығы КРЕДИТ
670
206 741
БАСЫНДА
277 813
ЖІБЕРІЛГЕН
ҚАБЫЛДАНҒАН ОЛҚЫЛЫҚТАРҒА СӘЙКЕС
ТОЛЫҚ КӨЛЕМІНДЕ 2020 ЖЫЛЫ ӨТЕЛЕДІ.
Жобаның тиімділігі
Нақты ақша ағынын, яғни қолма-қол ақша ағыны (на қты ақша
ағынын) мен төлемдерді (нақты ақшаның кетуін) к өрсетіп отыр. Есеп 3
бөлімнен тұрады:
• операциялық қызмет – қызметтің негізгі түрі, сондай-а қ компанияны ң
ақша қаражатының түсімі мен шығыстарын құрайтын өзге де қызмет
• инвестициялық қызмет — айналымнан тыс активтерді (негізгі құралдар,
материалдық емес активтер) және өзге де инвестицияларды сатып
алумен, құрумен және сатумен байланысты қызмет түрі
• қаржылық қызмет — компанияның капиталының және қарыз
қаражатының мөшері мен құрамында өзгерістерге әкелетін қызмет
түрі. Әдетте осындай қызмет операциялық және инвестициялы қ
қызметті қаржыландыру үшін қажетті кредиттер мен қарыздарды
тартумен және қайтарумен байланысты болады.
Ақша ағынын талдау жобаның жылдар бойынша о ң серпінін к өрсетіп
отыр.
Қаржы индикаторлары
13% дисконттау ставкасы кезінде 7 жылға арналған инвестицияланған
капиталдың таза дисконтталған кірісі 4 672 мың теңгені құрады.

Жобаның қаржылық көрсеткіштері

Ішкі кірістілік нормасы (IRR) 16%

Ағымдағы таза құны (NPV), 4 672
мың теңге.

Жобаның өзін-өзі ақтауы 4,1
(жай), жыл

Жобаның өзін-өзі ақтауы 5,8
(дисконтталған), жыл
Назарларыңызға
рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Бизнес-жоспар. Ірімшік және сүзбе өндіретін цех ашу
Тамақ және жеңіл өнеркәсібі
Жеңіл өнеркәсіп
Кондитерлік кафесін ашудың бизнес жоспары
ICE сүт өнімдері
Оқушылар арасында қолданыста жүрген фаст - фуд өнімдері
Сүзбе массасы
Сүт өнімдері:айран,сүт,қаймақ,снежок,құрт,творог
Ұлттық сүт өнімдерінің биохимиясы
Бизнес жоспар Кондитерлік цех құру SWOT анализ жасау
Пәндер