Иленген тері бұйымдарының ассортименттері


Slide 1

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

Инженерлік технологиялық факультеті

«Тамақ өндірісі және жеңілөнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасы

Тақырыбы:

Иленген тері бұйымдарының ассортименттері.

Орындаған:Жасланов А.

Топ: ТК-421

Тексерген: Бауыржанова А. З.

Семей, 2015 жыл

Slide 2

ЖОСПАР

1. Теріні алғашқы өңдеу. Артық жерлерін кесу.

2. Жуу.

3. Шелдеу. Жібіту. Илеу

4. Контурлау.

5. Қорытынды

6. Пайдаланған әдебиеттер

Slide 3

Жаңа тepiнi - жас тepi деп атайды. Жас теріні 1-2 сағат ішінде өңдеуге кipice алмасаңыз, оны мiндeттi түрде консервілеу керек. Әйтпесе, жас терілерде шіріткiш бактериялар көбейіп кетеді.

ТЕРІНІ АЛҒАШҚЫ ӨҢДЕУ. АРТЫҚ ЖЕРЛЕРІН КЕСУ.

Slide 4

Ең алдымен терінің пайдалануға болмайтын бөліктерді алып, реттеген жөн. Олар салмағын жоғарылатып келсе, өңдеу үрдістерін қиындатады. Оларға: май, ет, қан, кip, ерін, құлақ, мүйіз, лай, тұяқтар жатады. Кір мен майды қолмен, тупикпен тазартады.

Slide 5

ЖУУ

Реттеуден кейін енді бip гигиеналық операция - тepiні жуу. Жуу - микроптарды екі есе төмендетеді, еритін ақуыздар да жуылып, консервілеуді жеңілдетеді. Теріні шелек, шлангалы тазартқыштармен жуады. Tepiнi кір мен қан толықтай кеткенше жуған дұрыс. Бip теріні қылшық жағынан жуу ұзақтығы 2 минуттай, ал шел жағынан 4 минуттай жуу керек. Осыдан кейін тазартқыштың тегіс жағынан 30-40 минуттан соң суы сорғу үшін іліп қояды. Нәтижесінде жуған терінің ылғалы, жас тepi ылғалымен бірдей болады.

Slide 6

ШЕЛДЕУ

Терінің тканінде сұрыптауға және жүн жабынына кері әсерін тигізетін майдың артық мөлшері болады. Май жүн жабынын ластап сарғайтады. Сонымен қатар сақтау кезінде тотығып, қызып тері тканін әлсіретеді. Майдың артық мөлшері терінің кебуіне де кері әсерін тигізіп, бактериялардың дамуына қолайлы жағдай жасауы мүмкін.

Slide 7

Сондықтан да тері астындағы майдан арылу үшін теріні шелдейді. Шлдеу негізінен механикалық тәсілімен, өтпес пышақтарымен немесе сол сияқты активті туғыш заттармен өңдеу жолымен жүргізеді.

Slide 8

КОНТУРЛАУ

Консервілеуге дейін мамандар тepінi жөндеу қажеттілігін ескертеді. Жөндеу - қатпарлар мен әжімдерді тартып, тepiнi анықталған пішінге әкелу. Бұны арнайы щит пен рамкаларда өтізеді. Жөндегіштерді шайыры жоқ ағаштардан алынған құрғақ таяқшалардан жасайды.

Slide 9

Ағаш өте құрғатылған болуы керек, әйтпесе тepi жөндеген соң кішірейіп кетеді. Tepiлерді (барлық түрін) жөндегенде жөндегіштің сырты мен жонарқа бөлігін жөндегіштің бip жағына бауыр тepiciн бipкeлкi қылып жапсырады. Tepiнi щит пен рамкаға кішкене шегелермен қағады. Жөндеуге тepiні жуғаннан кейін әбден құрғаған соң бipaқ кіріседі.

Slide 10

ЖІБІТУ

Жібіту мех өндірісінің алғашқы процессі. Оның мақсаты шикізатты суландыру дәрежесі бойынша және микроқұрылымы жағынан мал денесінен жаңа сыпырылған күйге мейлінше жақындату үшін сумен (көбінесе электролиттер қосумен) жібіту. Жібіту кезінде шикізаттан консервілеу заттары, кір, қан, ерігіш белоктар (альбуминдер мен глобулиндер) суға шығады, ал тері белоктары (коллаген, эластин, ретикулин) сумен өзара әрекетке түскен кезде гидротация және ісілу процесстері жүреді. Шикізаттың сулануы одан кейін жүргізілетін механикалық операциялар мен процесстерге өте қажет. Жібітуде қышқыл немесе сілті ерітінділер қолдану процессті және белоктардың ісінуін жеделдетеді.

Slide 11

ЖІБІТУ

Жібіту мех өндірісінің алғашқы процессі. Оның мақсаты шикізатты суландыру дәрежесі бойынша және микроқұрылымы жағынан мал денесінен жаңа сыпырылған күйге мейлінше жақындату үшін сумен (көбінесе электролиттер қосумен) жібіту. Жібіту кезінде шикізаттан консервілеу заттары, кір, қан, ерігіш белоктар (альбуминдер мен глобулиндер) суға шығады, ал тері белоктары (коллаген, эластин, ретикулин) сумен өзара әрекетке түскен кезде гидротация және ісілу процесстері жүреді. Шикізаттың сулануы одан кейін жүргізілетін механикалық операциялар мен процесстерге өте қажет. Жібітуде қышқыл немесе сілті ерітінділер қолдану процессті және белоктардың ісінуін жеделдетеді.

Slide 12

ИЛЕУ ПРОЦЕС

Мехты дайындау процесі - пикелдеу мен ашытқымен өңдеуге белокты құрылым босаңсиды. Талшықтар неғұрлым көп жіктеліп босаңсыған болса, илегіш заттар соғұрлым шапшаң енеді. Пикелдеуге қарағанда ашытқымен өңдеуге босаңсытудың көбірек болатыны белгілі, сондықтан бұл терілер тез, біркелкі иленеді және илегіш аз кетеді.

Slide 13
Ұқсас жұмыстар
Былғары және тері өндірісінің шикізаты
Теріні қалай өңдеу керек
Терінің құрылысы
Былғары шикізатының тағайындалуы
Былғарыны әрлеудің механикалық операциялары
Ересек адамдардың киімдерінің түрлері
БЫЛҒАРЫ ЖӘНЕ ҮЛБІРДІҢ НЕГІЗГІ ТҮРЛЕРІНІҢ ҚЫСҚАША СИПАТТАМАСЫ ЖӘНЕ ЖІКТЕЛУІ
Теріні өңдеу
Қолөнер мен кәсіптер
Бидай ұнынан дайындалған нан
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz