Жүн және жібек



Тақырып: Жүн және жібек
Орындаған: Баймұханбетова А. Е.
Топ: ТК-223
Тексерген: Бауыржанова А. З.
БАӨЖ

Сабақтың мақсаты мен міндеттері:
Жануарлардан алынатын және минералды талшықтар жөніндегі білі меңгеру.
Талшықтың шығу тегін анықтау.
Маталардың қасиеттерін зерттеу.

Мақта
Гүлдері ірі, ұрығы - қауашақты. Пісіп жетілген кезде қауашағы ашылып, үлпілдек ақ мақта көрінеді.

Зығыр
Биіктігі 1 метрге жетпейтін өсімдік, сабағының қабықты бөлігінен талшық алынады

Жібек көбелегі

Жібек көбелегі құрты
Көбелек қуыршақтан шыққан соң жұмртқа салады. Жұмыртқадан құрт пайда болады.

Піллә
Құрттың қуыршаққа айналатын мезгілі келгенде өзінен жіп шығарып, бұтаққа бекітіп, өзіне ұя немесе қуыршақ дайындайды. Жібек жіп қуыршаққа 40-50 қабат оралады және өзара ерекше зат - серицинмен жапсырылған екі жіптен тұрады.

Піллә ішіндегі қуыршақ
Қуыршақ жібінің ұзындығы 700-800 метрге жетеді. 8 - 9 күннен кейін қуыршақтар жиналып, алғашқы өңдеуге жіберіледі



Алғашқы өңдеуге мына операциялар енеді
Қуыршақтарды ыстық ыстық бумен өңдеу.
Бірнеше қуыршақтың жібі (3-тен 8-ге дейін) біріктіріліп оралады, себебі қуыршақтың жібі өрмекші жібіндей өте жіңішке болады. Мұндай жіпті жібек шикізаты деп атайды




Жүн талшықтары
Тоқыма өнеркәсібі өңдейтін жүннің негізгі бөлігі қойдан алынады. Қойдың жүнін арнайы қайшы - қырықтықпен немесе электр машинамен біртұтас қылып қырқып алады. Қырқып алған жүн жабағы деп аталады.

Қырқылған жүн қатты ластанған және сапасы да біріңғай болмайтындықтан, оны фабрикаға жіберіліе алдында сұрыптайды, түтеді, жуады және кептіреді.


Талшықтардың құрамы мен сыртқы көрінісі
Талшық атаулары
жүн
жібек
Түсі
ақ, қара, сары және басқа табиғи түстер
ақ
Жылтырлығы
қатты
онша қатты емес
Ұзындығы
10-
700-
Жуандығы
жуан талшықты
өте жіңішке талшықты
Иректігі
өте ирек
түзу
Жұмсақтығы
орташа
жоғары
Тегістігі
үлпілдек
тегіс
Беріктігі
мақтадан төмен
жоғары
серпімділігі
жоғары
орташа
Жүн және жібек талшықтарын салыстыру

Назарларыңызға рахмет !!!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz