Жүн және жібек талшықтарының шығу тегі, өңдеу технологиясы және қасиеттерін салыстыру


Slide 1

Тақырып: Жүн және жібек

Орындаған: Баймұханбетова А. Е.

Топ: ТК-223

Тексерген: Бауыржанова А. З.

БАӨЖ

Slide 2

Сабақтың мақсаты мен міндеттері:

Жануарлардан алынатын және минералды талшықтар жөніндегі білі меңгеру.

Талшықтың шығу тегін анықтау.

Маталардың қасиеттерін зерттеу.

Slide 3

Мақта

Гүлдері ірі, ұрығы - қауашақты. Пісіп жетілген кезде қауашағы ашылып, үлпілдек ақ мақта көрінеді.

Slide 4

Зығыр

Биіктігі 1 метрге жетпейтін өсімдік, сабағының қабықты бөлігінен талшық алынады

Slide 5

Жібек көбелегі

Slide 6

Жібек көбелегі құрты

Көбелек қуыршақтан шыққан соң жұмртқа салады. Жұмыртқадан құрт пайда болады.

Slide 7

Піллә

Құрттың қуыршаққа айналатын мезгілі келгенде өзінен жіп шығарып, бұтаққа бекітіп, өзіне ұя немесе қуыршақ дайындайды. Жібек жіп қуыршаққа 40-50 қабат оралады және өзара ерекше зат - серицинмен жапсырылған екі жіптен тұрады.

Slide 8

Піллә ішіндегі қуыршақ

Қуыршақ жібінің ұзындығы 700-800 метрге жетеді. 8 - 9 күннен кейін қуыршақтар жиналып, алғашқы өңдеуге жіберіледі

Slide 9 Slide 10 Slide 11

Алғашқы өңдеуге мына операциялар енеді

Қуыршақтарды ыстық ыстық бумен өңдеу.

Бірнеше қуыршақтың жібі (3-тен 8-ге дейін) біріктіріліп оралады, себебі қуыршақтың жібі өрмекші жібіндей өте жіңішке болады. Мұндай жіпті жібек шикізаты деп атайды

Slide 12 Slide 13 Slide 14 Slide 15

Жүн талшықтары

Тоқыма өнеркәсібі өңдейтін жүннің негізгі бөлігі қойдан алынады. Қойдың жүнін арнайы қайшы - қырықтықпен немесе электр машинамен біртұтас қылып қырқып алады. Қырқып алған жүн жабағы деп аталады.

Slide 16

Қырқылған жүн қатты ластанған және сапасы да біріңғай болмайтындықтан, оны фабрикаға жіберіліе алдында сұрыптайды, түтеді, жуады және кептіреді.

Slide 17 Slide 18

Талшықтардың құрамы мен сыртқы көрінісі

Талшық атаулары

жүн

жібек

Түсі

ақ, қара, сары және басқа табиғи түстер

ақ

Жылтырлығы

қатты

онша қатты емес

Ұзындығы

10-

700-

Жуандығы

жуан талшықты

өте жіңішке талшықты

Иректігі

өте ирек

түзу

Жұмсақтығы

орташа

жоғары

Тегістігі

үлпілдек

тегіс

Беріктігі

мақтадан төмен

жоғары

серпімділігі

жоғары

орташа

Жүн және жібек талшықтарын салыстыру

Slide 19

Назарларыңызға рахмет !!!


Ұқсас жұмыстар
Майбұршақтың шығу тегі, морфологиясы және өсіру технологиясы
Лавсан мен капрон талшықтарының синтетикалық өндірісі: химиясы мен технологиясы
Жүн шикізатының тауарлық қасиеттері мен алғашқы өңдеу технологиялары
Киімге арналған материалдарды конфекционирлеу: мақта, зығыр, жібек және жүн маталарының ассортименті мен қасиеттері
Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі, қолға үйретілуі және эволюциясы
Жүгері: ботаникалық сипаттамасы, шығу тегі мен таралуы, өсіру технологиясы және халық шаруашылығындағы маңызы
Антибиотиктерді өндіру және өңдеу: шығу тегі, биосинтезі және өнеркәсіптік тазарту әдістері
Қазақстандағы асбұршақ (Pisum L.): шығу тегі, егіс технологиясы мен қоректік құрамы
Минералды жүн: технологиясы және тұрғын үйдегі жылу оқшаулауда қолданылуы
Оригами өнері: шығу тегі, әліппесі, түрлері және заманауи қолданылуы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz