Ас қорыту мүшелерінің құрылысы. Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу




Презентация қосу
Сабақтың тақырыбы:

Ас қорыту мүшелерінің
құрылысы.
Ас қорыту жүйесінің аурулары,
олардың алдын алу.
Ас қорыту жүйесінің
Ас қорыту жолы
маңызы

Бездер
Естеріңде болсын!

Тамақты үнемі көп жеу
сенің организміңе зиян.

Тамақты жаңа дайындалған
күйінде жеуге дағдылану керек
Ас қорыту жолы Ас қорыту бездері

Ауыз қуысы
Жұтқыншақ Бауыр
Өңеш
Асқазан Ұйқы без
Ас ішек
Тоқ ішек
Ауыз қуысының
құрылысы: алдыңғы
жағында ерін мен ұрт ,
жоғары жағы-қатты және
жұмсақ таңдай,төменгі
жағы –тіл мен ауыз түбінен,
артқы жағы жұтқыншаққа Жұтқыншақ-
өтеді. ұзындығы 11-13см
бұлшықетті мүше, онда
ас қорыту және тыныс
алу жолдары
қиылысады.
Өңеш- ұзындығы, Жұтқыншақтың
шамаен 25см бұлшық төменгі жағы тарылып
етті түтік. Өңеш көкет өңешке өтеді
арқылы өтіп, ХІ кеуде
омыртқасы деңгейінде
асқазанға ашылады.
Асқазан- асқорыту
жолының көлемді ұлғаюы.
Ол құрсақ қуысында көкет
астында орналасқан. Пішіні
сыйымдылығы 2-3 л
алмұрт немесе ұзын
қапшық тәрізді.Тамақ
асқазаннан аш ішекке Аш (ащы) ішек-ас
түседі. қорыту жолының
едәуір ұзын бөлігі,
оның ұзындығы 5-7 м
және 3 бөлікке :
Тоқ ішектің ұзындығы ұлтабар, аш ішек және
1,5 -2 м және соқыр ішек мықын ішекке бөлінеді.
, жиек ішек және тік Астың қорытылмаған
ішекке бөінеді. Соқыр қалдығы тоқ ішекке
ішектің құрт тәрізді өтеді
өсіндісі-ұзындығы 8-15
см аппендиксі болады.
Тоқ ішек тік ішекпен
аяқталады
Бауыр- ең ірі без.
Ұйқы без асқазанның
Массасы, шамамен 1500 г.
астыңғы жағында Ол қызыл қоңыр түсті,
екінші бел оның көп бөлігі
омыртқасының оң жақ қабырға
деңгейінде орналасқан. астында орналасады.
Бауыр-күрделі
түтікшелі без.
Оның секреті -өт
Тест тапсырмалары:
1.Салауаттану нені зерттейді?
А. Организмнің құрылысы мен қызметін
Ә. Денсаулыұқ сақтаудың және нығайтудың әдістерін
Б. Әр түрлі ауруларды емдеу әдістерін
2. Қоректік заттар құрамына қандай органикалық заттар кіреді?
А. Нәруыздар, көмірсулар
Ә. Витаминдер, майлар
Б. Минералды тұздар мен су
3. Адамда ас қорыту жолының ұзындығы:
А. 3-5м
Ә. 8-10м
Б. 15-18м
4. Ас қорыту және тыныс жолдары қай жерде қиылысады?
А. Ауыз қуысында
Ә. Жұтқыншақта
Б. өңеште
5. Ас қорыту жолында асқазаннан кейін не орналасады?
А. Аш ішек
Ә. Тоқ ішек
Б. Ұлтабар
6. Тоқ ішектің бөлімдері:
А. Аш ішек, жиек, тік ішек
Ә. Соқырішек, тік ішек, ұлтабар
Б. Соқырішек, жиек ішек, тік ішек
7. Аш ішек бөлімдері:
А. Ұлтабар, тік ішек, аш ішек
Ә. Ұлтабар, аш ішек, мықын ішек
Б. Соқырішек, жиек ішек, тік ішек
8. Күн тәртібі дегеніміз не?
А. Тәулік ішіндегі сенің әрекеттеріңнің дұрыс реті
Ә. Мектеп сабақтары режимінің орындалуы
Б. Таңертеңгі ас, түскі ас, кешкі ас.
9. Қандай қоректік заттар негізгі болып табылады?
А. Витаминдер, амин қышқылдары
Ә. Өсімдік майы, қант
Б. Май, белок, көмірсу
10. Асқазан мен ас қорыту жолының бөгеттік қызметі?
А. Асқазан сөлі
Ә. Түкірік, тұз қышқылы, бауыр
Б. Жұтқыншақтың шырышты қабығы
-Дұрыс тамақтану;

-Санитарлық-гигиеналық ережелерді
сақтау;

-Дұрыс қозғалыс режимін сақтау;

-Зиянды әдеттерден аулақ болу қажет.
Оқушылар өздеріңнің ас қорыту жолында қандай
өзгеріс бар деп ойлайсың, одан құтылу үшін
не істеуге болады?
Қорытынды шығар, бақылап,
нәтижесі қандай болғандығын жазып келу.

Ұқсас жұмыстар
Ас қорыту жүйесінің аурулары, олардың алдын алу
Тоқ ішек
Асқорыту жүйесінің қызметі
Адам басының құрылысы
Асқорытыу жүйесінің аурулары
Асқорыту
Асқорытудың маңызы. Тістің құрылысы
Кеңес беруші
АУЫЗ ҚУЫСЫ
ТАМАҚТАНУ ГИГИЕНАСЫ. ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ
Пәндер