Сайтқа презентация қосу

Ас қорыту жүйесі

Ақтөбе олысы , Шалқар қалалық №1 орта мектеп

Ас қорыту жүйесі Биология пәнінің мұғалімі
Сабақтың тақырыбы Ас қорыту жүйесі

Абатова Мирамкүл Абубакірқызы

Жоспар
Бағыттау , зейінін аудару Талдау Дәлелдеу Жинақтау Қасиеттері Салыстыру Қорытынды Маңызыды түйін

Байлық байлық емес, денсаулық- байлық Денсаулық- зор байлық. Денсаулық кепілі- тазалық. Байлық байлық емес, денсаулық- байлық Жаның сау болса, сорлымын деме, Денсаулық- зор байлық. Тәнің сау болса , жарлымын деме. Денсаулық кепілі- тазалық. Тазалық – денсуалық деме, Жаның сау болса, сорлымын негізі, Тәнің сау болса– жарлымыннегізі. Денсаулық , байлық деме. Тазалық – денсуалық негізі, Тәні саудың - жаны сау Денсаулық – байлық негізі. Ауру батпандап кіреді, мысқылдап шығады. Тәні саудың - жаны сау Ауру батпандапда әдет қалмайды. Ауру қалса кіреді, мысқылдап шығады. Ауру қалса емәдет қалмайды. Ауырып да іздегенше Ауырып ем іздегенше Ауырмаудың жолын Ауырмаудың жолын ізде. ізде. Ас –– адамның арқауы. Ас адамның арқауы. Денсуалық ауадан аумайды, Денсуалық ауадан аумайды, Барында кім оны ойлайды. Барында кім оны ойлайды.

Денсаулықты қорғайықшы,қорғайық Әдептен біз озбайықшы,озбайық! Табиғатты қорғап жүріп бәріміз, 2030-ға Сыйлық етіп жолдайық

Талдау
Қоректік заттар дегеніміз не Оны қайдан аламыз Неліктен нанды ұзақ шайнағанда тәтті дәм сезіледі

Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.

Жауаптар

Кестені толтыр
Ас қорыту жүйесі
Ауыз Жұтқ Өңеш ынша қ асқаз ан Аш ішек Тоқ ішек Ұйқы безд ер бауыр

Қызметі Байланыс Нәтижесі Проблема Ас қорыту жүйесі өз қызметін атқару үшін
қандай жағдайлар қажет

Ас қорыту жүйесі
Ауыз Жұтқ Өңеш ыншақ асқаз Аш ан ішек Тоқ ішек Ұйқы без бауыр

Қызметі

Асты ұсақта у Ас қорыт у жүйесі не

Жұту , жылжы ту

жылж ыту

Ас қоры тыла ды

ас сіңірі леді

өткізу

Аш ішектің жалғас ы,ашы татын микро организ мдер болады

Сөл бөлед і, ішкі Секре ция қызм ет атқар ады

Өт бөледі, улы заттар ды зиянсыз дандыр ады

Байланыс Нәтижесі Проблема

Қорек заттарын ағзаға сіңірлетін заттарға ыдырату және организмге сіңіру Организм өседі, жасуша жаңартылады, ұлпаларды қалпына келтіреді және энергия пайда болады. Ас қорыту жүйесі өз қызметін атқару үшін қандай жағдайлар қажет

Қасиеттері

Төмендегі ұғымдардың анықтамасын жазыңдар. 1.Асқорыту мүшелерінің қабырғасын 1. Тағамының механикалық өңделуі – құрайтын қабаттар 2. Тағамның химиялық өңделуі – 3. Бүрлер – 4. Аппендикс өскіні – 5. Тұрақты тістер – 6.Ақыл тістер – 2. Ұлтабар (он екі елі ішек) – 3. Соқыр ішек – 4. Тік ішек – 5. Ит тістер – 6. Сүт тістер –

Жауаптар
Төмендегі ұғымдардың анықтамасын жазыңдар. 1.Ішкі (эпителий), ортаңғы 1.астың ұсақталуы, ботқа тәрізді күйге бұлшықет), сыртқы (дәнекер) көшуі. 2. Құрамында асқорыту ферменті болатын асқорыту сөлі Көмірсудың өзгеруі 3. Аш ішектің сілемейлі қабығы,қатпарлар 4. Соқыр ішектің құрт тәрізді өскіні 5. 15 жастан кейінгі тістер 6. 20-22 жаста пайда болатын азу тістер 2. аш ішкетің басталған жері

3. Тоқ ішектің алдыңғы бөлігі 4. Қорытудан қалған қалдықтар жиналады, сыртықа шығарлады 5. Үшкір тістер 6. 6-7 жастан 15 жасқа дейінгі

Рефлекс
Шартты шартсыз

Сөл
Сілекей асқазан

Рефлекс Шартты шартсыз

Сөл Сілекей асқазан

Тағамды көргенде сілекей бөлінеді. Мысалы Иісі тағам туралы әңгіме

Тағам ауызға түсекнде дәм сезу жүйкесін тітірекендіреді, қозу п.б. сопақша миға сілекей бөлу орталағына береді.

98-99%су, 1,5% Тығыз зат,муцин Нәруызы болады. Зиянсыздандыратын Нәруыз-лиозим. Екі фермент: Птиалин,мальтоза Болады,минералды тұздар болады

Ферменттер: Пепсинмен химозин Нәруыз малекуласын А.Қ. На дейін Ыдыратады 4-11 сағат Созылады Мөлшері тағам Құрамына Байланысты.

1.Тамақтану гигиенасы. 2.Асқазан – ішек аурулары,алдын алу. 3. Денім сау болсын десеңіз.

Көп Жасағыңыз келсе Қазір ғалымдар жануарларға тәжірибе жасаудың нәтижесінде адамның ғұмыр жасын ұзарта алатындай ондыған тамақтық заттарды анықтап отыр. Бұлардың арасында кәдімгі қызыл бұрышта бар. Ол линидтік алмасуды қалыпқа келтіріп дұрыстайды, актериялық қысымды төмендетеді, ішек жолдарының микрофлорасын сауықтырады, жастың ұлғаюына байланысты болатын өзгерістерді тежейді. Ұзақ жасағысы келетіндерге бірер кеңес. Ең алдымен ішетін тамағыңыздың түрі – түрін көбейту керек. Холестерині көп майы қышқылдары мол деп кейбір тамақтарды мүлдем жемей қоюға болмайды, олардың мөлшерін ғана азайтыңыз. Әдетте, іс жүзінде ке келген тамақта организмге қарама- қарсы әсер ететін тамақтық заттар болады. Өсімдік өнімдері мен мал өнімдерінен, әсіресе сүт өнімдерінен мөлшерлестіріп жасалған құрама тамақ түрлері пайдалы. Кешкі тамақты кейін айран ішуге дағдыланып,күніне төрт рет тамақтану керек. Өйткені егде тартқан организм тамақпен келген нәр – қуаттың шағын мөлшерін ғана қажетке жаратып,қалғаны қорға жинала беретін болады.

Маңызды түйін

Әр топтың өз ойлары айтылады.

Бағалау Әр топ өздерін бағалайды.
Бағалау парағы
Оқушының аты – жөні Бағыт тау , зейінін аудару Талдау Дәлелдеу Жинақтау Қасиет -тері Салыс тыру Қорытынды Түйін Жиынтық балы

§44-49.


Пән: Биология



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь