Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларының алдын алу


Slide 1

Үй тапсырмасын сұрау:

Асқорыту жолының ұзындығы

Қоректі зат құрамына қандай органикалық зат кіреді?

Аш ішектің ұзындығы қандай?

Ұлтабарға қандай без өзектері ашылады?

Асқорытудағы ең үлкен без?

Асқазанда ас неше сағат болады?

Сілекей безі қызметін зерттеген ғалым?

Бір тәулікте адамға қанша көмірсу қажет?

Slide 2

Сабақтың тақырыбы

Тамақтану гигиенасы.

Асқазан-ішек ауруларының

алдын алу.

Slide 3

Сабақтың жоспары:

1. Тамақтану режимі

2. Тәбет

3. Асқазан-ішек аурулары

4. Ішекқұрт аурулары

5. Асқазан-ішек және ішекқұрт

ауруларының алдын алу.

Slide 4

Ас-адамның арқауы.

Slide 5

Адамның бір күндік тамақтану мөлшері.

Таңертеңгі ас

Түскі ас

Сәскелік ас

Кешкі ас

25%

40%

15%

20%

Slide 6

Танертеңгі ас-міндетті түрде ыстық болу керек, мысалы қара құмық не сұлы ботқасы, сүт, қара нан, көкөністер салат.

Түскі ас-көкөністер мен жемістер салаты еттен не балықтан дайындалған бірінші және екінші ыстық тағамдар, компот

Сәскелік ас-жеміс не көкөніс шырыны, сүт сусындары мен жемістер. (банан, алма, алмұрт, апелсин т б)

Кешкі ас-жеңіл болғаны дұрыс. Сүт не айран көкөніс, жарма тағамдары, жемістер.

Slide 7

Бір күнде пайдаланатын

кенеулі заттар мөлшері.

Нәурыз

Көмір су

май

Су

тұз

Дәрумендер

100г

400-500г

100г

2-2, 5л

10г

А, В, С, Д, Е, К, Р, т. б.

Slide 8

Сөздік жұмыс.

1. Белгілі бір тағамды қажетсіну сезімін-тәбет дейді.

2. Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы-диетология

3. Асқорыту мүшелерінің ішкі бөлігін зерттейтін құрал-эндоскопия

Slide 9

4. Сапасы төмен тамақпен тамақтанғаннан кейін, көп кешікпей аурудың пайда болуын- тамақтан улану дейді.

Slide 10

Улану белгілері:

а) адамның іші ауырады

ә) жүрегі айниды

б) құсады

в) іш өтеді

г) әлсізденеді

д) дене қызуы көтеріледі

ж) басы ауырады, басы айналады

Slide 11

1. Қауіпті асқазан-ішек

ауруларына

а) қантышқақ (дизентерия)

ә) іш сүзегі

б) тырысқақ

Slide 12

2. Бұл аурулар ауру қоздыратын

микробтар және вирустар

арқылы пайда болады.

Slide 13

3. Оларды таратушы жәндіктер:

шыбындар мен тарақандар.

Slide 14

4. Жасөспірімдермен балалардың

тоқ ішегінде үшкірқұрт

(острица) және ішексорғыш

(аскарида) тіршілік етеді.

Slide 15

5. Ішек-қарын ауруларының жұғу жолдары:

-қайнамаған су

-кір қолдан

-жуылмаған жеістер, көкөністер

-лас ыдыс-аяқ

-шала піскен ет не балық

-беті ашық қалған тағам, т. б.

Slide 16

Темекі мен алкогольдің асқорыту

мүшелеріне тигізетін зияны:

1. Темекі тәбетті қайтарады

2. Асқорытуды қиындатады

3. Тісті сарғайтады, ауызды сасытады

4. Асқазанда жара пайда болады

5. Ерін, тіл және өңеш рагына жол ашады

6. Бауырды серозит ауруына шалдықтырады

Slide 17

Темекіден болатын аурулар

Slide 18 Slide 19 Slide 20 Slide 21

Тақтамен жұмыс а) Аурудың жұғу жолдары ә) Аурудан сақтану шаралары

Slide 22

Тест

1. Ересек адам тәуілігіне неше рет

тамақтанады?

а) 1 ә) 3 б) 4

2. Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы

а) биология ә) минология б) диетология

3. Ең үлкен асқорыту безі

а) сілекей ә) бауыр б) ұйқы безі

4. Бауырдың берішенуі қалай аталады

а) сероз ә) туберкулез б) тұмау

5. Ішекқұрт ауруын тарататын жәндік

а) маса ә) шыбын б) көбелек

Slide 23

6. Балалардың тоқ ішегінде болатын құрт

а) сүлік ә) ақсұлама б) үшкірқұрт

7. Бір тәулікте қанша нәруыз керек?

а) 150г ә) 100г б) 200г

8. Кешкі ас неше пайыз

а) 25 ә) 20 б) 40

9. Бір тәуліктегі көмірсу мөлшері

а) 200-300г ә) 400-500г б) 100-200г

10. Ерін, тіл, өңеш рагына жол ашатын

а) сүт, айран ә) арақ, темекі б) май, қант

Slide 24

Асқазан-ішекқұрт аурулардан сақтану жолдары:

-жеке бас гигиенасын сақтау

-бөлме, үй айналасын таза ұстау

-ауру адаммен байланыс жасағанда сақ болу

-дұрыс тамақтану

-Басқа мүшелердегі аурулардан сақтану(тіс, көмей, ішек, өңеш, қарын, бауыр, т. б. )

-Темекі, алкогольден аулақ болу

Slide 25

Үйге тапсырма: § 49. Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларының алдын алу.

Әр кім өзінің тамақтану гигиенасын режимін жазып келу.

Slide 26

Сабақ аяқталды.

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Кеңес беруші
Тоқ ішек
Әуелгі кезде асқазанның жиырылуы
Ас қорыту мүшелері. Зат пен энергия алмасу. Тағам гигиенасы
ТАМАҚТАНУ ГИГИЕНАСЫ. ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ
Тамақтан улану
Тағамдық аллергия мен тағаммен улану кезіндегі емдік тамақтану
Асқорытыу жүйесінің аурулары
Тәні саудың - жаны сау
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz