Сайтқа презентация қосу

Сіңір созылғанда, буын шыққанда және сүйек сынғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем Сүйектің сынуы

ОҚО Түлкібас ауданы Дауан ауылы

Дауан атындағы жалпы орта мектебінің биология пәнінің мұғалімі

Сіңір созылғанда, буын шыққанда және сүйек сынғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем Сүйектің сынуы.

Сабақтың мақсаты:
 1.Оқушыларды сүйек сынғанда,буын шыққанда көрсетілетін жәрдем түрлерімен таныстыру.  2. Оқушылардың икемділігін арттыру,  3.Оқушыларды адамгершілікке, бас гигиенасын таза ұстауға тәрбиелеу

І.Үй тапсырмасын сұрау
Бәйге Тірек сызба

Сабақтың жоспары:

ІІ. Жаңа сабақ
Сіңірлер созылғанда, буын шыққанда және сүйек сынғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем. Сүйектің сынуы

ІІІ. Биологиялық диктант ІV. Сәйкестендіру тесті V. Анаграмма VІ. Тест

Бәйге
 “Халықпен халықты,адам мен адамзатты теңестіретін нәрсе - Білім” М.Әуезов

Тірек сызба
ТҚЖ

Сүйектер пішіні мен мөлшеріне қарай

Ұзын сүйектер

Қысқа сүйектер

Жалпақ сүйектер

Ұзын сүйектер

Тоқпан жілік

Кәрі жілік

Ортан жілік

Асықты жілік

Қысқа сүйектер

Омыртқа

Алақан

Табан

Саусақ сүйектері

Жалпақ сүйектер

Жауырын

Бас сүйектері

Қабырға

Жамбас

Төс

Омыртқа, алақан, білезік сүйектері

Жауырын, бас сүйектің ми және бет сүйектері, қабырғалар, жамбас сүйектері

Жілік сүйектері

Адам сүйектерінің жіктелуі

ҚОЗҒАЛМАЙТЫН

ҚОЗҒАЛАТЫН ( БУЫНДЫ) ЖАРТЫЛАЙ ҚОЗҒАЛАТЫН

Омыртқа тұсында аурудың сезілуі

Жамбас тұсындағы аурудың сезілуі

Тізе тұсындағы аурудың сезілуі

Өкше тұсындағы аурудың сезілуі

ЖАЛПАҚ ТАБАНДЫЛЫҚТЫҢ

ӘСЕРІ

БУЫН АУРУЛАРЫ

ОМЫРТҚА ЖОТАСЫНЫҢ БҰЗЫЛУЫ

Омыртқа арасына еттің өсуі

Нерв жүйесінің қысылуы

РАХИТ АУРУЫ

Жаңа сабақ
    Сіңірдің созылуы Буынның шығуы Сүйектің сынуы Сіңір созылғанда, буын шыққанда және сүйек сынғанда көрсетілетін алғашқы жәрдем

Сүйек сынғанда және буын шыққанда, байламдар созылғанда көрсетілетін алғашқы көмек

Сүйек сынғанда көрсетілетін көмектер

БУЫН АУРУЛАРЫ
Артроз жамбас буыны

Қалыпты жамбас буыны

Қалыпты тізе буыны

Артроз тізе буыны

Буын сұйықтығына салқын тию

Биологиялық диктант
 ....... жері шыдатпай ауырып, ісіп кетеді.  ...................... өте қауіпті, өйткені сүйектер ұсақталып кетеді.  Аяқ ..................., ................... Қатты ауырып, ...................... Ісініп,қозғалмай қалады.  Сүйектің бітіп қайта қалпына келуі сүйектің сыртқы ................ байланысты.  ...................... ауыртады, сынған жер домбығып іседі.

Сәйкестендіру тесті
Сүйектер Бұғана Шыбық (садақ) сүйек Шүйде сүйегі Ортан жілік Шынтақ сүйегі Ми сауыты Жауырын Асықты жілік Тоқпан жілік Толарсақ сүйектері Білезік сүйектері Жамбас сүйектері Башпай сүйектері Саусақ сүйектері Бассүйек Қол қаңқасы Аяқ қаңқасы

АНОГРАММА
Ж А У Ы Р Б А Н Т Ж Ұ Ғ А О І Ж А М Б Л С А Б Ы Қ

Ы Н А

Б У Қ

Н Ы Т

І О Р

К М Ы

ТЕСТ
1. Адам қаңқасы қанша сүйектен тұрады А) 160 б) 206 в) 250 2. Омыртқа жотасы қанша омыртқадан тұрады А) 40-45 б) 25-30 в) 33-34 3. Омыртқа жотасы неше бөліктен тұрады А) 6 б) 8 в) 5 4. Садақ сүйек қай жерде орналасқан А) аяқта б) қолда в) мойын омыртқада 5. Жалпақ үшбұрышты сүйек қалай аталады А) бұғана б) жауырын в) қабырға

6.

Сүйектің қозғалмалы байланысы қалай аталады А) буын б) омыртқа в) тобық 7. Шүйде (қарақұс) бөлігі қай жерде орналасқан А) тұлға сүйегінде б) бас сүйекте в) төс сүйегінде 8. Сүйектің құрамында қанша % органикалық заттар бар А) 20 % б) 30 % в) 10 % 9. Адамның қаңқасы неше жасқа дейін өседі А) 22-25 жас б) 15-20 жас в) 30-35 жас 10. Сүйекті зерттейтін ғылым қалай аталады А) эндокринология б) ортопедия в) орнитология

Тест жауаптары:
          1.Б 2.В 3.В 4.А 5.Б 6.А 7.Б 8.Б 9.А 10.Б

 БАҒАЛАУ 9-10 «5» 6-8 «4» 3-5 «3» 0-2 «2»

§25, §26 мазмұндау «Сүйек және буын аурулары» туралы мән жазба жазып келу


Пән: Биология



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь