Сайтқа презентация қосу

Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер

Орындаған: Остаева Г.А Тобы: БТ-307 Тексерген: Кабденова А.Т

Көптеген заводтар ашудың үздіксіз сұлбасы бойынша жұмыс істейді. Жеке заводтар спирт өңдеуде картоп және дән, басқалары қызылша мелассасын, үшіншілері – екеуінде қолдануға маманданады. Этил спиртін техникалық қажеттіліктерге – еріткіш ретінде, синтетикалық каучук өндірісінде, басқа заттар синтезіне, сонымен қатар сусындар дайындауда және медициналық қажеттіліктерге қолданады.

Спиртті ашу процесі кезінде изоамилды, амилды және изобутилды спирттер (сивуш майлары) жиналуы мүмкін. Кейбір ашытқылар және бактериялар бутанолды, сонымен қатар 2,3 – бутандиолды продуцирлейтін қабілеті бар. Бұл өнімдерді әдетте мұнайдан синтездейді, бірақ этанолды және басқа да спирттерді микробты жолмен алу үлкен қызық тудырады.

Спиртті ашуды көбінесе ашытқылар, аздап кейбір бактериялар (Sarcina) және зең саңырауқұлақтар (Mucor) тудырады. Өндірісте ашытқыларды әдетте жоғарғы және төменгі деп бөледі. Жоғары ашытқылар ашуды интенсивті түрде жүргізеді және қиын тұнады. Оларға спирт және нан пісіретін Saccharomyces cerevisiae ашытқылары, сонымен қатар Saccharomyces elipsoideus түріндегі вино ашытқылары жатады. Төмен ашытқыларға сыра қайнату өндірісінде қолданылатын түрлері жатады. Өндірісте ашу процесін 2-3 тәулік жүргізеді.

Спиртті үздіксіз алу әдістері. Үздіксіз технологиялық схема келесідей процестерден тұрады: ұсақталған дәнді және картопты қайнату, вакуум салқындатқыш және сусло крахмалын қанттандыру, суслоны (оны салмас бұрын) вакуум-салқындатудың ІІ сатысы, спиртті ашу, спирттің ректификациясы және брагоректификациясынан.

Амиловый спирт

Спиртке арналған меласса бір және екіпотокті өндіріс схемасы бойынша өңделеді. Бірпотокті өндіріс нұсқауында мелассаны сумен араластырады және массасы бойынша концентрациясы 22% мелассалы сусло алады,ал екіпотокті өндірісте ашытқыны көбейту үшін концентрациясы 14% суслоны және массасы бойынша 33% - негізгі суслоны дайындайды

Спиртке арналған меласса бір және екіпотокті өндіріс схемасы бойынша өңделеді. Бірпотокті өндіріс нұсқауында мелассаны сумен араластырады және массасы бойынша концентрациясы 22% мелассалы сусло алады,ал екіпотокті өндірісте ашытқыны көбейту үшін концентрациясы 14% суслоны және массасы бойынша 33% - негізгі суслоны дайындайды

Спиртте арпаның өсу ұзақтығы 8 тәулік. Егудің аяқталуын көрінетін белгілері бойынша анықтайды: өсінді дәнінің бір ұзындығына тең болғанда. Аналитикалық мәліметтер бойынша солодтың қанттандыруы ОС=4-т-6 ед./г, амилолитикалығы - АС=20-г-35 ед./г құрайды.

Спиртті айдау басында бродильді аппараттардағы жетілген ашытқы берілгіш резервуарларда жиналады және насоспен дефлегматор арқылы ашыту колоннасына беріледі, ал осы кезде алынған барда колоннадан шығарылып, жемдік мақсаттарға қолданылады.

Ашыту колоннасының спиртті сұйықтығы тоңазытқышта салқындатылады, ондағы спирт мөлшерінің саны есептелінеді және сұйықтық спиртшикізатын сақтау үшін сыйымдылыққа беріледі

Пайдаланылған әдебиеттер: 1.Егорова Т. А. Основы биотехнологии. -М.: Академия, 2003. 2. Валиханова Г.Ж. Биотехнология растений – Алматы, 2005.


Пән: Өнеркәсіп, Өндіріс



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь