Шикізат партияларын қабылдау, сақтау және жинақтау




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Шикізат партияларын қабылдау, сақтау және
жинақтау

Орындаған: Сарқытов Т.М.
Топ: ТК-321
Тексерген: Бауыржанова А.З.
ЖОСПАР

1. Шикізат
партияларын қабылдау
2. Шикізат ақаулары
3. Шикізатты
сұрыптау және
сапасын анықтау
4. Шикізатты сақтау
5. Қорытынды
6. Пайдаланылған
әдебиеттер
Мақсаты: Терілерді өңдеу барысында шикізатты
және қажетті материалдарды өте ұқыпты жұмсап,
технологиялық процесстерді мұқият жүргізіп, еңбек
тәртібі мен техника қауіпсіздігін бұлжытпай
орындауы талап етеді.
Мақсаты: Шикізат партияларын
қабылдау, сақтау, жинақтау және
стандарттау түрлерін үйрену.
1. ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ
ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ ТҮРІ
Жеткізушілерден шикізатты қабылдау нормативті
құжаттармен белгіленген талаптарға сәйкес жүреді

мехтық шикізат бағалы аң теңіз жануарлары
терілері терілері
-мехтық және -қара күзен,
тондық қой -тиін, -теңіз мысығы,
терілер, -сусар, -тюлень,
-қаракөл -түлкі, -ит балық
елтірілілері, -саз құндызы,
-қозы, -қама,
-лақтар, -оңдатра және т.б
-қоян,
-мысық,
-ит,
-құлын және т.б
ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ ТӘСІЛІ

жүнінің
ұзындығына
жы
а ны
н өңдеу сы
аны өскен на
д тәсілдеріне өлкесіне
ау

реңін
ақауларын е қалыңдығын
бұ а
йр а на ,
ас сою ы
ын а с
а мезгіліне ж

жұмсақтығын
а
2. ШИКІЗАТ АҚАУЛАРЫ

Тірі күнгі ақаулар. Өлгеннен кейінгі
Мұндай ақаулар малдың ақаулар. Аң ауланғаннан
ауруларынан ,жөнді күтім кейінгі жүн немесе тері
болмағандықтан, ақаулары аңдарды
ластанудан, түлеуден, қолға түсіру, терісін
механикалық сыпыру және консервілеу
жарақаттанудан болады. кезінде, сақтау,
Қылшықтың сынуы, тасымалдау кезінде
Киіздену, Таздану, Қотыр, пайда болады. Оқ іздері,
Тіс ізі, Жүн сарғыштығы, Жүнге қанның қатып
Өлі жүн қалуы, Жыртықтар,
Майлы күйік, Жүннің
түсуі, Көгеруі.
АҚАУЛАР ТОБЫ БОЙЫНША:

аз ақаулы - 90%,

орташа ақаулы -
75%

ақауы көптері - 50%.

жарамсы
з
3. ШИКІЗАТТЫ СҰРЫПТАУ ЖӘНЕ САПАСЫН АНЫҚТАУ

Шикізат сапасын анықтау қамтамасыз
ету үшін негізінен мемлекеттік
стандарттар МЕСТ(ГОСТ) қолданылады.
Мемлекеттік стандарттар шикізатты
дайындаушылар үшін де,
қабылдаушылар үшін де бағалауда,
сұрыптауда және есептеуде сақталатын
міндетті ереже. Стандарт индексі екі
белгіден тұрады: реттік саны және
сызықша арқылы бекітілу жылы.
Мысалы, “өңделмеген тиін
терісі”стандарты 6374 – 66 былай
айтқанда, реттік саны 6374, 1966 жылы
бекітілген.
Сорт – жеке аң терілерінің тауарлық қасиеттерінің
жиынтығы мен бағасы.
1 сортына тері қыста алынғандары ғана жатады.
Олардың жүн жабындары біркелкі дамыған,
қылшығы биік, түбіті жетілген, тері ткані жұқа болып
келеді. 1 сорт-100%
2 сорт қа ж үні аса жетілмеген терілер
жатады. 2 сорт-75%
3 сорт қа ж үні аласа қылшы ғы
жетілмеген терілер жатады. 3 сорт-50% Сорт
бойынша сұрыптау аң
терілерін бағалауды жоғары білімімен
тәжірибесін қажет ететін қиын жұмыс.
4. ШИКІЗАТТЫ САҚТАУ

1. Тері сақталатын қоймалардың ауасы алмастырылып
тұратындай болуы керек, соның өзіндеде құрғақ кептірілген
және ылғал тұздалған шикізаттар бөлек бөлмелерде сақталуы
керек.
2. Жыл мезгілдерінің өзгеруіне қарамастан бірқалыпты
жағдайда: температура 15 – 20.
3. Салыстырмалы ылғалдылық 65 -70 %.
4. Терілерге күн түспеуін бақылап тұрылады. Одан
сақтандыруға жақсы әсер ететін эаттар: дихлордифенил –
трихлор – этан (ДДТ) -5 және 10% дуст түрінде шығарылатын
кристалды зат, хлорфос - 5% су ерітіндісі
түрінде себіледі, гексохлоин - 25% дуст
түрінде шығарылады. Ба ғалы а ң терілеріні ң
араларына
нафталин салынады.
ҚОРЫТЫНДЫ

Жалпы Қазақстан Республикасында шикізатты өңдеу және
тәжірбиелік ерекшеліктерін ғылыми тұрғыда зерттеу
қажеттілігі жалғасуда. Өндіріс саласының қай саласы
болмасын оның дамуы, ғылыми – техникалық прогрестің
дамуына негізделіп, әлемдік жетістіктердің алдыңғы қатарлы
табыстарына с үйенгенде ғана
сұранысқа сай бұйымдар өндіруі мүмкін.
Дайын өнім
ПАЙДАЛАНҒАН ӘДЕБИЕТТЕР:

1. «Мех өңдеу технологиясы». К. Бейсеуов, Д. С.
Ділдабек. Тауар 1999 ж. 2.
«Былғары және үлбір
бұйымдарының технологиясы»
С.Е.Мунасипов. Тараз 2006.
3. Рахметбай А.К.,Ділдабек
Д.С.,Рахметбайұлы К. «Былғары
және үлбір технологиясы».
Тараз, 2003-129 б.

Ұқсас жұмыстар
Мех өндірісінде өңделетін тері шикізаты
Аударғыш және базистік элеваторлар
Базистік элеватордың жобасы
Астық массасы туралы түсінік. Астық сапасы мен жағдайы
Астықты сақтау технологиясы
Ашытқы қамырын дайындау тәсілімен қара бидай қамырын жасау схемасын сызу
ҚОЙМА ҚЫЗМЕТІНІҢ ЛОГИСТИКАЛЫҚ БАСҚАРУ
Жалпы тауар қоймаларына қойылатын талаптар
Ұн өндірудің негіздері
КӘСІПОРЫН ШАРУАШЫЛЫҚ ОБЪЕКТІСІ, ЭКОНОМИКАЛЫҚ ЖҮЙЕНІҢ НЕГІЗГІ БУЫНЫ РЕТІНДЕ
Пәндер