Тері мен мех шикізатын қабылдау, сұрыптау және сақтау әдістемесі


Slide 1

Шикізат партияларын қабылдау, сақтау және жинақтау

Орындаған: Сарқытов Т. М.

Топ: ТК-321

Тексерген: Бауыржанова А. З.

Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Slide 2

ЖОСПАР

1. Шикізат партияларын қабылдау

2. Шикізат ақаулары

3. Шикізатты сұрыптау және сапасын анықтау

4. Шикізатты сақтау

5. Қорытынды

6. Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

Мақсаты: Терілерді өңдеу барысында шикізатты және қажетті материалдарды өте ұқыпты жұмсап, технологиялық процесстерді мұқият жүргізіп, еңбек тәртібі мен техника қауіпсіздігін бұлжытпай орындауы талап етеді.

Мақсаты: Шикізат партияларын қабылдау, сақтау, жинақтау және стандарттау түрлерін үйрену.

Slide 4

1. ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ

мехтық шикізат

-мехтық және тондық қой терілер, -қаракөл елтірілілері, -қозы, -лақтар, -қоян, -мысық, -ит, -құлын және т. б

бағалы аң терілері

-қара күзен, -тиін, -сусар, -түлкі, -саз құндызы, -қама, -оңдатра және т. б

теңіз жануарлары терілері

-теңіз мысығы, -тюлень, -ит балық

ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ ТҮРІ Жеткізушілерден шикізатты қабылдау нормативті құжаттармен белгіленген талаптарға сәйкес жүреді

Slide 5 Slide 6

ауданына

қалыңдығына

жүнінің ұзындығына

реңіне

жұмсақтығына

бұйрасына

өскен өлкесіне

жасына,

жынысына

сою мезгіліне

ақауларына

өңдеу тәсілдеріне

ШИКІЗАТ ПАРТИЯЛАРЫН ҚАБЫЛДАУ ТӘСІЛІ

Slide 7 Slide 8

2. ШИКІЗАТ АҚАУЛАРЫ

Тірі күнгі ақаулар. Мұндай ақаулар малдың ауруларынан, жөнді күтім болмағандықтан, ластанудан, түлеуден, механикалық жарақаттанудан болады. Қылшықтың сынуы, Киіздену, Таздану, Қотыр, Тіс ізі, Жүн сарғыштығы, Өлі жүн

Өлгеннен кейінгі ақаулар. Аң ауланғаннан кейінгі жүн немесе тері ақаулары аңдарды қолға түсіру, терісін сыпыру және консервілеу кезінде, сақтау, тасымалдау кезінде пайда болады. Оқ іздері, Жүнге қанның қатып қалуы, Жыртықтар, Майлы күйік, Жүннің түсуі, Көгеруі.

Slide 9

АҚАУЛАР ТОБЫ БОЙЫНША:

жарамсыз

аз ақаулы - 90%,

орташа ақаулы - 75%

ақауы көптері - 50%.

Slide 10

3. ШИКІЗАТТЫ СҰРЫПТАУ ЖӘНЕ САПАСЫН АНЫҚТАУ

Шикізат сапасын анықтау қамтамасыз ету үшін негізінен мемлекеттік стандарттар МЕСТ(ГОСТ) қолданылады. Мемлекеттік стандарттар шикізатты дайындаушылар үшін де, қабылдаушылар үшін де бағалауда, сұрыптауда және есептеуде сақталатын міндетті ереже. Стандарт индексі екі белгіден тұрады: реттік саны және сызықша арқылы бекітілу жылы. Мысалы, “өңделмеген тиін терісі”стандарты 6374 - 66 былай айтқанда, реттік саны 6374, 1966 жылы бекітілген.

Slide 11

Сорт - жеке аң терілерінің тауарлық қасиеттерінің жиынтығы мен бағасы. 1 сортына тері қыста алынғандары ғана жатады. Олардың жүн жабындары біркелкі дамыған, қылшығы биік, түбіті жетілген, тері ткані жұқа болып келеді. 1 сорт-100% 2 сортқа жүні аса жетілмеген терілер жатады. 2 сорт-75% 3 сортқа жүні аласа қылшығы жетілмеген терілер жатады. 3 сорт-50% Сорт бойынша сұрыптау аң терілерін бағалауды жоғары білімімен тәжірибесін қажет ететін қиын жұмыс.

Slide 12

1. Тері сақталатын қоймалардың ауасы алмастырылып тұратындай болуы керек, соның өзіндеде құрғақ кептірілген және ылғал тұздалған шикізаттар бөлек бөлмелерде сақталуы керек. 2. Жыл мезгілдерінің өзгеруіне қарамастан бірқалыпты жағдайда: температура 15 - 20. 3. Салыстырмалы ылғалдылық 65 -70 %. 4. Терілерге күн түспеуін бақылап тұрылады. Одан сақтандыруға жақсы әсер ететін эаттар: дихлордифенил - трихлор - этан (ДДТ) -5 және 10% дуст түрінде шығарылатын кристалды зат, хлорфос - 5% су ерітіндісі түрінде себіледі, гексохлоин - 25% дуст түрінде шығарылады. Бағалы аң терілерінің араларына нафталин салынады.

4. ШИКІЗАТТЫ САҚТАУ

Slide 13 Slide 14

ҚОРЫТЫНДЫ

Жалпы Қазақстан Республикасында шикізатты өңдеу және тәжірбиелік ерекшеліктерін ғылыми тұрғыда зерттеу қажеттілігі жалғасуда. Өндіріс саласының қай саласы болмасын оның дамуы, ғылыми - техникалық прогрестің дамуына негізделіп, әлемдік жетістіктердің алдыңғы қатарлы табыстарына сүйенгенде ғана сұранысқа сай бұйымдар өндіруі мүмкін.

Slide 15

Дайын өнім

Slide 16

ПАЙДАЛАНҒАН ӘДЕБИЕТТЕР:

1. «Мех өңдеу технологиясы». К. Бейсеуов, Д. С. Ділдабек. Тауар 1999 ж. 2. «Былғары және үлбір

бұйымдарының технологиясы»

С. Е. Мунасипов. Тараз 2006.

3. Рахметбай А. К., Ділдабек

Д. С., Рахметбайұлы К. «Былғары

және үлбір технологиясы».

Тараз, 2003-129 б.

Slide 17

Тыңдағаныңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Мехтік және терілік шикізаттарды қабылдау, сақтау және сұрыптау
Жеміс-көкөніс шикізатын механикалық сұрыптау және араластыру технологиясы
Мех және былғары шикізатын өңдеудің технологиясы: жібіту, шелдеу, жүнсіздендіру, пикельдеу және илеу
Тері шикізаты: сұрыптау түрлері, құрылымы және ақаулары
Бағалы аң терісін сұрыптау, алғашқы өңдеу, сақтау және сату әдістері
Мех терілерін әрлеудегі механикалық операциялар және технологиялық процестер
Құс еті мен жұмыртқаны классификациялау, жинау, сұрыптау, буып-таңбалау, сақтау және тасымалдау
Естің негізгі процестері мен механизмдері: қабылдау, сақтау және қайта жаңғырту
Жүн, тері-ішік және қи микрофлорасы: сақтау, биотермиялық зарасыздандыру және ветеринариялық бақылау
Соматосенсорлық жүйе және ауырсынуды қабылдау: тері рецепторлары, өткізгіш жолдар, ноцицепция және анальгезиялық механизмдер
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz