Сайтқа презентация қосу

Кептіру. Конвективті кептіру .Контактілі кептіру.Радиациялы кептіру.Ылғалдандыру

Қазақстан Республикасы білім және ғылым министірлігі. Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті.

БАӨЖ
ТАҚЫРЫБЫ: Кептіру. Конвективті кептіру .Контактілі кептіру.Радиациялы кептіру.Ылғалдандыру.

Орындаған: Ергазинов Н.Н. Топ: ТК-421 Тексерген:Бауыржанова А.З.

Семей 2014ж

Жоспар 
    1. Кептіру консервілеудін тәсілі ретінде 2. Ылғалды азайту 3. Кептіру 4. Ылғал мөлшерін аныктау

Кептіру консервілеудін тәсілі ретінде 
 Малдың жаңа ғана сыпырылған терісін «булы тері» деп атайды. Малды сойған сәттің өзінде – ақ теріде көптеген бактериялар болады. олар 20 – 370С температурада және қан қалдықтары бар дамуына қолайлы ортада өте тез көбейіп терінің бұзылуына жағдай жасайды. Мал жануарларының белгілі бір уақыт аралығында сойатын болғандықтан олардың өңдеу өнеркәсіптерінде жеткізгенше ұзақ уақыт сақтауға тура келеді. Терілер ұзақ «булы тері» күйінде сақтауға болмайды, сондықтан оларды негізгі қасиеттерін жоғалтпайтындай күйге келтіріп сақтау керек. Бұл үшін терілерді консервілейді. Теріні консервілеудің мақсаты бактериялардың дамуына қолайсыз жағдай жасау.

 Кептіру  Ылғалды тұздау  Тұздай кептіру  Қышқылды – тұздау  Ашытқымен өңдеу Біздің қарастыратын мәселеміз ҚҰРҒАТУ болып табылады. Кептіру(Құрғату) тәсілдері де өзіндік нормаларға және әдістеріне сай бөлінеді. Олар: 1. Конвективті кептіру 2. Контактілі кептіру 3. Радиациялы кептіру

Консервілеудің түрлері 

Консервілеудің басқада тәсілдері 
  Консервлеудің ылғалды тұздау тәсілі. Бұл тәсіл мағынасы теріні ас тұзымен тұздайды. Ас тұзымен тұздау терінің құрамындағы ылғалдылықты кемітеді де, бактериялардың дамып өрбуіне жол бермейді. Ылғалды тұздау тәсілі теріні жайып ас тұзын себу немесе қаныққан тұз ерітіндісіне салу арқылы жүргізіледі. Жайып тұздауды арнайы тақталарда мұқият жайып тұзды теріге түгедей себеді, келесі теріні біріншінің үстіне жайып оғанда тұз себу арқылы жүргізіледі. Тері қабаттарының биіктігі 1,5 м болады. Тұздау үшін құрамы жағынан таза, ылғалдылығы 5% - тен аспайтын ас тұзы қолданылады. Тұзға парадихлорбензол, нафталин, натрийдің кремнефториді және т.б. антисептиктер қосылады. Тұздауға жұмсалатын тұздың мөлшері булы терінің массасынан 30,40%, парадихлорбензол 0,5 %, нафталин 0,8%. Антисептиктер теріні бактериалдық бүлінуден сақтайды. Себілген тұз терінің ылғалына еріп бірте- бірте тері тканіне енеді. Әдетте консервленген тері ткані тығыз және серпімді болады. Ас тұзды ерітіндісінде (тұздық) консервлеуді алдынала350г/дм.куб. болатындай етіп дайындалған ерітіндіде жүргізеді. Ерітіндіге алдын ала тазартылған терілер салынады. Консервлеу чандарда, баркастарда, барбандарда жүргізіледі. Ұзақтығы 10 – 15 сағат, ылғалды тұздауда +5 пен +15 температура жүргізген тиімді. Тұздықтау біткен соң терілерді ерітіндіден алып жүнін жоғары қаратып жайып қосымша тұз себеді. Ылғалды тұздауда жүн бірігіп қалатындықтан сұрыптау қиындау болады. Бірақта бұл тәсілдің орындалу оңайлығы, кептірілген ақауларың болмауы көптеген терілерді, дәлірек айтқанда қой, теңіз жануарлары, тиін және т.б. осы тәсілмен консервлеу тиімді. Жайып тұздағанға қарағанда тұздыққа салу кезінде ас тұзы тері құрылымына біркелкі енеді және терінің қаны мен кірі аз болады. Консервлеудің тұздай құрғату тәсілі. Бұл тәсіл негізінен қаракөл елтірілерін консервлеуде қолданылады. Теріге тұзды сеуіп қаттап жайып қояды да, 10 күннен соң кептіреді. Бұл тәсіл ылғалды тұздау мен құрғату тәсілдерінің қосындысы.Оңтүстіктің ыстық ауасына байланысты ылғалда тұздалған терілер қызып кетсе құрғатылған терілердің жүніне күйе түседі, сондықтан да тұздай құрғату тәсілі өте тиімді. Консервлеудің қышқылды – тұздау тәсілі. Бұл тәсіл өңдеудің кейбір түрлеріне жатады және аз қолданылады. Тәсілді орындауда ас тұзы (85%) аллюминий ашудасы (7,5%) және аммоний хлориді (7,5%) араластырыптеріге себеді. Қаттап жиып 7 күн сақтайды. Қышқылды – тұздау тәсілі қой терілерінің жүнін әрлеуді қиындатады. Ашытқымен өңдеп консервлеу. Бұл тәсіл тек қаракөл елтірілерінде ғана қолданылады. Терінің құрамына арпа немесе сұлы ұны және ас тұзының қою ерітіндісін жағады. Ашытқымен консервлеуді жүргізу өте қиын процесс болғандықтан тек білікті мамандар ғана жүргізе алады жүргізілу ретінің сәл ғана бұзылуы жүннің босап, түсіп қалуына әкеліп соғады.



 

Мех өнеркәсібінде ылғалды кетіру /азайту/тәсілдері технологиялық талаптарға байланысты.Өнеркәсіпте негізінен центрифуналарда,гидравликалық немесе білекті престерде сығып ылғалды кетіру және кептіру тәсілдері қолданылады. Центрифугада сығу Өңдеу кезінде мех жартылай фабрикаты бойына өте көп мөлшерде ылғал сіңіреді.Кей жағдайларда сіңірілген ылғал мөлшері 80% -ке дейін жетеді.Келесі процестерді жүргізу үшін ылғалдылықты төмендету қажет,сондықтан да жартылай фабрикат центрифугада сығылады.Центрифуга өз-өзінде айналатын ұзақ тесікті цилиндр формалы барабан.Барабан айналған кезде оның ішіне салынған терілер орталықтан тепкіш күш әсерінен цилиндрдің сыртқы тесікті қабырғаға қысылып су сығылады.Центрифуганың көмегімен ылғалдылықты 50%-ке дейін төмендетуге болады. Гидравликалық прессте сығу Қоян терілерін сығу үшін роторлы гидравликалық престер қолданылады.Центрифугамен салыстырғанда ,салып-түсіруге кететін жұмыс күші мен уақыты қысқарылып еңбек өнімділігі 8-10 есе артады.Гидравликалық пресс қолданғанда сығу жәрежесін бақылау мүмкіндігі болады.

ЫЛҒАЛДЫ АЗАЙТУ 

Гидропресстің қысқаша техникалық сипаттамасы Еңбек өнімділігі/тәулігінде өңделетін терілер саны,мың дана/ 32 Бір мезгілде салынатын терілер саны,дана 1000 Сығу ұзақтығы,мин. 5-10 Білікті/валды/ машиналарда сығу Мехтық қой терілерін сығуға білікті /валды/машиналарды жиі қолданылады. Бұл кезде сығумен бірге терілер керіледі.Білікті машиналардың жұмыс істеу негізі ММ2-47 шелдеу машиналарына ұқсас.Білікті машина (14сурет)пышақты біліктен -1,жоғарғы -2 және төменгі -3 сыққыш біліктермен итеріліп қысатын қысқыш -5 біліктен тұрады.Өңделетін тері -4 төменгі сықықш білікке жүні бетіне /жоғары/ қарап салынады. Машинаны іске қосқан кезде төменгі сыққыш және қысқыш біліктер көмегімен айналып тұрған пышақты білікке қысылып ылғалы сығылады. Пышақты біліктің пышақтары винт сияқты орналасқандықтан мех кері тартылады.

Білікті машинаның жұмыс бөлшектерінің жүйесі а – бос жағдайда; б – жұмыс жағдайында

Кептіру 
 Кептіру. Құрғатып консервлеу тәсілі. Ылғалсыз ортада бактерияның өсіп – жетілуі тежеледі. Жаңа сыпырылған теріде 65-75% ылғал болады. Құрғатып консервлеу тәсілінің мағынасы теріде ылғалды кептіру жолымен 14-16% - ке дейін төмендету. Бұндай ылғалдылықта бактериялардың көбісі дамуын тоқтатады. Құрғақ сақтау кезінде көлеңкедегі температура 20-35 , ауа алмастырылып кептіріледі. Одан жоғары температурада кептірілген терілер сынып кетуі мүмкін, ал төмен кебу уақыты созылып бүлінуі мүмкін. Кептірілетін терілер мұқият жазылған болуы керек. Жалпағынан сыпыпылған ірі ерілер жон арқа сызығы бойынша екіге бүктеліп ілініп, немесе керіліп кептірілу керек, Орта және кіші терілер ағаш қалыптарға майда шгемен бекітіліп кептірілді. Тұтастай сыпырылған терілер арнаулы қалыптарда керіліп кептіріледі. Қалыптардың өлшемдері белгіленген мөлшерге сәйкес болуы керек. Бағалы аң терілерін консервлеуде құрғақ кептіру тәсілін кеңінен қолданылады, себебі трі таза болғандықтан сұрыптау ыңғайлы, салмағы жеңіл тасымалдауға оңай.





Кептіру процесі негізі үш параметрлері 
Кептіру процесі негізі үш параметрлермен; ауа температурасы; салыстырмалы ылғалдылық және ауа қозғалыс жылдамдығымен сипатталады. 1. Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы су буларының ауадағы мөлшерінің,оның осы температурадағы жоғарғы көрсеткішіне қатынасы. 2. Салыстырмалы ылғалдылықты психрометр деп аталатын аспаппен анықтайды.Ылғалдылық процентпен белгіленеді. 3. Кептіруді шапшаңдату үшін процесті жоғары температурада,төменгі салыстырмалы ылғалдылықта және ауа қозғалысының жоғарғы жылдамдығында жүргізу қажет. Кептіру процесінде ылғалдың кемуімен мехтық жартылай фабрикаттың ауданы да кемиді. Бұл құбылыс ауданның отыруы деп аталады. Кептіру мен одан кейінгі процестердің орындалуының ауданның отыруына әсері мол.Жартылай фабрикатқа майлағыш заттар мен толықтырғыштарды енгізу жіктелген коллаген талшықтарының бір –біріне жақындап бірігіп қалуына мүмкіндік бермейді. Соның әсерінен құрылымның иілмелік қасиеттері мен аудан отыруы жақсарады. Жартылай фабрикатты керіп кептіргенде ауданның отыруы кемиді.Иленген тері тканінің жиырылу температурасы жоғарылайтыны белгілі.Ол неғұрлым жоғары болса,соғұрлым кептіруді жоғары температурада жүргізуге болады.

Кептіру және ылғалдандыру 
Кептіру
 Кептірудін бірден бір мақсаты кейін сақтап, пайдалану және әрлеу үшін былғарыдан астыртын ылғал мөлшерін азайту.Кептіру кезінде былғары материалынын ақырғы қалыптасып бітуі өтеді.Кептіруді конвективті және вакуумды-контактілі түрде жүргізеді. Кептіргеннен кейін терідегі ылғал мөлшері 10-16% -ды құрайды. Кептіру үрдісін ылғал көп мөлшерде жасайды.

Ылғалдандыру
 Әдетте бұл екі процесс бірінен кейін жүреді. Ылғалдандыру көптеген дайын фабрикатты өнім болып шығу үшін процесстерден өтеді және өзінін ылғалдылығын жоғалтып алуы әбден мүмкін жағдай. Сондықтан оны ылғалдандыру сол процесстердің маңыздыларынын бірі болып саналады.

Радиациялық кептіру 
 Радиациялық кептіру өте қыйын процесс ,ондай түрді тек ізденіс жұмыстарында атқарады, оған білікті мамандар және күрделі аспаптар қажет етеді. Ғалымдармен дәлелденген осындай әдістен кейін коллоген құрамы өзгеріп, былғары фабрикаты белгілі бір мөлшердегі дозамен өнделсе берік консервіленіп, беріктік қасиетіне ие болады.



Шынжырларға тері ілінетін көлденең таяқтар бекітілген.Арнайы бөлшектер көмегімен конвейер камераны қатар орналасқан сегіз қабатқа бөледі.Әдетте,кептіргіш үздіксіз тәсілімен жұмыс істейді.Конвейер қозғалыс жылдамдығы кептіру уақытымен сәйкестендіріледі,кептірілетін және кепкен теріні алып салу бас жағында бір жерден жүргізіледі.Қоян терілерін кептіру үшін өнімділігі сағатына 500-600 дана кептіретін ДРС-260 қоңдырғысы қолданылады.Кептіргіш қоңдырғы қатар орналасқан екі қабаттан тұрады.Тері бекітілген рамалар конвейер көмегімен соның бойымен жылжиды.



Конвективті кептіру машинасы 

Сегіз қатарлы кептіргіш жүйесі. 
Ылғал терілер көлденең таяқтарға жүні сыртына қаратып ілінеді. Соңғы жылдарда барабанды кептіргіш қоңдырғыларға көңіл бөлінуде.Бұл кептіргіштер іші ағашпен / тақтаймен/ қапталған тесіктері бар өз осінде айналатын барабандар.Ішіне қаланған тақтайлар терілердің қызған темір барабанға тиіп пісіп қалуынан сақтайды.Қажетті температура авотматты жабдықтармен реттелініп отырады.Барабанды кептіргіш қоңдырғылардың өнімділігі сағатына 45 100 тері.Майда терілерді кептірумен қатар жұмсарту үщін КБ2-2М барабанды қоңдырғылары қолданылады. Мехтық терілерді әдетте,40-450С температурасында,0,5-1м/с ауа қозғалыс жылдамдығына және ауаның 45-500С салыстырмалы ылғалдылығына кептіреді.Ұзақтығы терілердің түрлеріне байланысты 3-4 сағат.Рамалы кептіргіш қоңдырғыларға терілер жүні төмен қаратып керіп тартылып бекітіледі.Кептіргіш тері тканінің ылғалдылығы 12-14% болуы қажет. Кептіруден соң терілерді 4-6 сағатқа жатқызып қояды.Бұл кезде ауаның ылғалын бойына сіңіру және өз бойындағы ылғалдың біркелінеліп таралуы нәтижесінде мех ткані жұмсарады. Мехтық жартылай фабрикаттарды кептіруде кептіргіш камерасының температурасына аса көңіл бөлуі қажет.Кептіру дұрыс жүргізілмеген жағдайда өзеңнің беткі қабаттары тез кеуіп жарғақтанып қалып,кептіру менк елесі операциялардың жүргізілуіне кедергі болуы мүмкін.

Ылғал мөлшерін аныктау 
Тері және мех шикізатынын ылғал мөлшерін анықтау әдісі, әдете майдаланған үлгілерді келтіруге негізделген. Ол кептіру тәсілмен, температурасмен және ұзактығымен белгіленген. Шикізат үлгілерін келтіру шкафында 135С температурада, кем дегенде 8сағат жүргізуді талап етеді. Температураны 170-180 С деиінжоғарлату кептіру ұзактығын 1сағатка дейінгі қысқартыуға мүмкіндік береді. Тері мен мех шикізатының ылғал мөлшерін анықтаудын жеделдету әдісіне инфрақызыл шамы саулесінің көмегімен кептіру адісі жатады. Бұл әдістің негізгі кемшілігі – кептіру сонда көрсетудін ақиқаттығының жоқтығы. Соның салдарынан шикізат термиялык ыдырауға дейін қызып кету мүмкін. Практикада шикізаттағы ылғал мөлшерін анықтау үшін келесі әдістер кеңінен қолданылады; қысқа мерзімде кептіру шкафында жоғарғы температурада кептіру және ашық дистиллация тәсілмен кептіру.
Кептіру шкафында кептіру. 3-3.5 г майдаланған шикізат тыаналитикалык таразда, тұрақты масасына дейінгі жеткізлген және өлшенген алюминді бюкс ыдыспен, салмағын өлшеп 1 сағатқа 170-1800С темпетратурада кептіру шкафында кептіремі. Бюкеті қыздырылған кальций холориді бар эксикаторда 20 0С дейінгі салқындатканнан соң шикізаттармен өлшейміз. Шикізаттағы ылғал мөлшермасалық үлесі %

бұл жерде; а- кептіруге дейінгі шикізат массасы, кептіруден кейінгі шикізат массасы.г.

г; b

Мұндай кептіру кезіндегі шикізаты үлгілерінен ылғалдын толык кететіні эсперменталды түрде даленденген бұл тәсілдін апслуті кателігі = 0,3% салыстырмалы кателгі 1%. Ашық дистиллация кептіру тасілі мен кептіру. Бұл тасілі майлығы өте жоғары шикізаттын ылғалдын аныктауға ұсынылған. Ашық дистилация тасілмен кептіруді 170 С температурада жүргізіледі бірак шикізата майлы заттардын тотығу бұл кезінде болмайды.

Жақсы теріден жүн түспейді 
Ал бүлінген теріден жылдам сыдырылып кетеді. Ондай теріні қолдануға болмайды. Одан кейін терінің сыртқы жағын ішке қарай орналастырып, сосын көлеңкеде кептіру керек. Теріні кептіру үшін іліп қояды. Оны күннің астында не ыстық пештің қасында кептіруге болмайды. Кәдімгі бөлме температурасы болған дұрыс. Тері кепкеннен кейін (қатты кептірудің қажеті жоқ), оның жүнін ішке қаратып, соңғы рет кептіреді. Мұндай жағдайда тері көпке дейін сақталып тұрады. Теріні кептіру кезінде ол жиырылып, тырысып қалмау үшін тобарси бастаған соң, қолмен уқалап созғылайды.




Пән: Автоматтандыру, Техника



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь