Күрішітің күйік бактериозы


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Семей
қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

Күрішітің күйік
бактериозы
Орындаған:Толетаева А.
Тексерген: Сагандыков С
Тобы:АГ-213

Семей 2015 жыл
ЖОСПАР

I.Кіріспе бөлім:
II.Негізгі бөлім:
2.1 Ауруға жалпы сипаттама
2.2 Аурудың таралуы, қоздырғыштары
2.3 Зияндылығы
2.4 Күресу тәсілдері
III. Пайдаланған әдебиеттер
КІРІСПЕ

Барлық күріш өсіретін елдерде
таралған: Африка, Азия, Австралия,
Орталық және Оңтүстік Америкада
.Бактериалды күйіктің Европада
таралуы туралы мәлімет жоқ. 1938
жылы В.И.Взоров бактериозды СССР-
да ашқан болатын. Бұл әлі күнге дейін
толыққанды зерттелмеген
ауралардың қатарына жатады.
Бактериалды күйік-тптік тамыр ауаруы.
Өсімдік барлық даму фазасында
жараланады әсіресе шалқайған
фазасында қатты зақымдалады. Астыңғы
жапырақтарында суланған күйде пайда
болады содан кейін майланған көрінетін
дақтар пайда болады, дақтар уақыт өте
үлкейіп, сызық болып қараяды.
Ауру қоздырғышы- Xanthomonas
campestris pv, oryzae (Uyeda et Ishiyama),
Dye. (син. X. oryzae (Ishiyama), Dowson)
бактериясы. Олар өте икемді, таяқша
тәрізді ұзындығы 0,5-08×1-мкм, 1-2
полярлы жгуттары бар, споратүзбейтін,
аэробты, терісграммды болып келеді.
Бактерияның дамуына оңтайлы
температура +28,,,-30, минимальды -5….
+10, максималды +40. +53 температура
болған жағдайда олар өліп қалады.
Инфекция көздері болып: ауруға
шалдыққан дәндер,,өсімдік қалдықтары.
Аурудың тез таралуы
дұрыс кептірілмеген
жерлерде ,өзен су
жағалауларында тез
өрбиді. Аурудың зақымы
өте қауіпті , өнім
сапасының нашарлауына
және өнім түсімін күрт
түсіреді. Егістік
алқабында қоздырғыш
күріштің жапырақтарын
зақымдап, аурудың өршіп
кету жағдайында өнім
түсімі 20-30, ал бірі
жылында 50% дейін
жетеді.
Күресу шаралары.

1.Ауруға төзімді сорттарды қолдану
2.Ғылыми негізделген ауыспалы егіс тәртібін сақтау.
3.Астық егістерін бір-бірінен оқшау егу.
4.Астық дақылдарының аудандастырылған ауруларға
төзімді сорттарын енгізу
5.Ауру қоздырғыштардың аралық иелік өсімдіктерін
және вирус инфекциясын тасымалдаушы
бунақденелілерді жүйелі түрде жойып отыру.
1. Агибаев А.Ж.,Тулеева А.К.,Сүлейменов З.Ш.
“Ауылшаруашылық дақылдарын зиянкестер
мен аурулардан қорғау” .

Ұқсас жұмыстар
ҚР облыстарының фитосанитария карантиндерінің жағдайы
Күйіктер және алғашқы ветеринариялық көмек жайлы ақпарат
Күйік шогы
Күйік туралы
Қан кету
Күйік түрлері
Күйіктер және алғашқы ветеринариялық көмек
Естен танудың белгілері
Инфрақызыл сәуле
Күйіктің жіктелуі
Пәндер