Күріштің бактериалды күйігі (Xanthomonas oryzae pv. oryzae): сипаттамасы, таралуы және күресу шаралары


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министрлігі Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

Күрішітің күйік бактериозы

Орындаған:Толетаева А.

Тексерген: Сагандыков С

Тобы:АГ-213

Семей 2015 жыл

Slide 2

I. Кіріспе бөлім:

II. Негізгі бөлім:

2. 1 Ауруға жалпы сипаттама

2. 2 Аурудың таралуы, қоздырғыштары

2. 3 Зияндылығы

2. 4 Күресу тәсілдері

III. Пайдаланған әдебиеттер

ЖОСПАР

Slide 3

КІРІСПЕ

Барлық күріш өсіретін елдерде таралған: Африка, Азия, Австралия, Орталық және Оңтүстік Америкада . Бактериалды күйіктің Европада таралуы туралы мәлімет жоқ. 1938 жылы В. И. Взоров бактериозды СССР-да ашқан болатын. Бұл әлі күнге дейін толыққанды зерттелмеген ауралардың қатарына жатады.

Slide 4

Бактериалды күйік-тптік тамыр ауаруы. Өсімдік барлық даму фазасында жараланады әсіресе шалқайған фазасында қатты зақымдалады. Астыңғы жапырақтарында суланған күйде пайда болады содан кейін майланған көрінетін дақтар пайда болады, дақтар уақыт өте үлкейіп, сызық болып қараяды.

Slide 5

Ауру қоздырғышы- Xanthomonas campestris pv, oryzae (Uyeda et Ishiyama), Dye. (син. X. oryzae (Ishiyama), Dowson) бактериясы. Олар өте икемді, таяқша тәрізді ұзындығы 0, 5-08×1-мкм, 1-2 полярлы жгуттары бар, споратүзбейтін, аэробты, терісграммды болып келеді. Бактерияның дамуына оңтайлы температура +28,, , -30, минимальды -5…. +10, максималды +40. +53 температура болған жағдайда олар өліп қалады.

Инфекция көздері болып: ауруға шалдыққан дәндер,, өсімдік қалдықтары.

Slide 6

Аурудың тез таралуы дұрыс кептірілмеген жерлерде, өзен су жағалауларында тез өрбиді. Аурудың зақымы өте қауіпті, өнім сапасының нашарлауына және өнім түсімін күрт түсіреді. Егістік алқабында қоздырғыш күріштің жапырақтарын зақымдап, аурудың өршіп кету жағдайында өнім түсімі 20-30, ал бірі жылында 50% дейін жетеді.

Slide 7

Күресу шаралары.

Ауруға төзімді сорттарды қолдану

Ғылыми негізделген ауыспалы егіс тәртібін сақтау.

Астық егістерін бір-бірінен оқшау егу.

Астық дақылдарының аудандастырылған ауруларға төзімді сорттарын енгізу

Ауру қоздырғыштардың аралық иелік өсімдіктерін және вирус инфекциясын тасымалдаушы бунақденелілерді жүйелі түрде жойып отыру.

Slide 8

1. Агибаев А. Ж., Тулеева А. К., Сүлейменов З. Ш. “Ауылшаруашылық дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау” .


Ұқсас жұмыстар
Жеміс ағаштарының бактериалды күйігі: себептері, диагностикасы және алдын алу шаралары
Қазақстандағы карантиндік зиянкестер, бөгде өсімдіктер және өсімдік аурулары: сипаттамасы мен күресу шаралары
Цитрус дақылдарының карантиндік зиянкестері мен бактериалды рагі (Xanthomonas citri)
Жүгерінің сабақ көбелегі (Ostrinia nubilalis): биологиялық сипаттамасы, таралуы және күресу шаралары
Жүгерінің толарсақ қаракүйесі (Ustilago zeae): сипаттамасы, таралуы, есептеу әдістемесі және күресу шаралары
Жұпсыз көбелек (Lymantria dispar L.): сипаттамасы, таралуы, зияны және күресу шаралары
Кәдімгі қышабас (Barbarea vulgaris): морфологиялық және биологиялық сипаттамасы, таралуы мен күресу шаралары
Қызанақтың бурыл дағы: қоздырғышы, таралуы, белгілері және күресу шаралары
Бидайдың жер көбелегі: биологиялық ерекшеліктері, таралуы және күресу шаралары
Цитрус дақылдарының карантиндік зиянкестері мен аурулары: сипаттамасы және күресу шаралары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz