Дәрумендердің физиологиялық рөлі, жетіспеушілігінің салдары және алдын алу


Slide 1 Slide 2 Slide 3

Дәрумен - адам мен жануарлардың тіршілігіне, олардың ағзасындағы зат алмасудың бірқалыпты болуы үшін аз мөлшерде өте қажетті биологиялық активті органикалық қоспалар. Дәрумен (латынша vіta - тіршілік) туралы ілімнің негізін 1880 жылы орыс дәрігері Николай Лунин салды. 1912 жылы поляк дәрігері Казимеж Функ сол кезге дейін жасалған тәжірибелер нәтижесін қорытындылап, ғылымға дәрумен терминін енгізді.

Slide 4

Дәрумен жетіспеушілік, авитаминоз - күнделікті ішетін тағамда дәрумендердің жетіспеуінен, олардың бойға сіңуінің бұзылуынан не дәрумен синтезделуінің тежелуінен туатын аурулар. Егер адам үнемі дәрумені аз, бірыңғай тағаммен (консервіленген, кептірілген, рафинадталған) тамақтанса, ағзаға, негізінен көмірсулар (қант, тағы да басқа) ғана түсіп, ақуыз бен майлар аз түссе, ал көкөніс пен жеміс-жидектер мүлдем болмаса дәрумен жетіспеушілік дамиды. Сондай-ақ азық-түлік дұрыс сақталмаса немесе олардан сапасыз тағам дайындалса, азық-түлік құрамындағы дәрумендер бұзылады. Мысалы, құрамында никотин қышқылы (РР дәрумені) аз дәнді дақылдармен ғана қоректену пеллагра ауруына, ал қауызы алынған күрішпен және өте ұнтақталған бидай ұнынан жасалған нанмен ғана тамақтану бери-бери сырқатына әкелуі мүмкін.

Slide 5

Бір күндік рационның құнарлылығы келесідей жіктелуі тиіс:

Таңғы ас - 35%;

Түскі ас - 25%;

Кешкі ас - 25%;

Кешкі уақыттағы нәр тату - 15%.

Slide 6

Балаларға көкөністер мен жеміс жидектердің адам денсаулығына пайдасы жайлы түсіндіру. Олардың құрамы дәрумендерге бай екендігін, тұмау мен суық тию ауруына шалдықпаудағы күресудің жолы екенін көрсету. Ойлау қабілетін дамыту, сөйлеу кезінде сөзді анық айтқызу, мәнерлі айтып жаттықтыру және еңбекке баулу.

Slide 7 Slide 8

Тағамда дәрумендердің жеткіліксіз болуы, адам ағзасын әлсіретеді.


Ұқсас жұмыстар
Адам ағзасының химиялық құрамы: макро және микроэлементтердің физиологиялық маңызы мен жетіспеушілігінің салдары
Дүниетану (2-сынып): Дұрыс тамақтану және дәрумендердің рөлі
Коммерциялық банктің банкроттығы: себептері, салдары және алдын алу тәсілдері
Буллинг: анықтамасы, белгілері, салдары және алдын алу шаралары
Дәрумен жетіспеушілігі: адам мен малдағы себептері, салдары және алдын алу
Атмосфералық ауаның ластануы: себептері, салдары және алдын алу шаралары
Витаминдердің физиологиялық маңызы және тамақтан уланудың алдын алу шаралары
Жасөспірімдер арасындағы буллинг: түрлері, салдары және алдын алу шаралары
Дәрумендер: жіктелуі, физиологиялық рөлі және жетіспеушілігі
Радиоактивті ластануды қалпына келтіру және алдын алу: көздері, салдары мен басқару әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz