ҰН ЖӘНЕ ЖАРМА ЫЛҒАЛДЫЛЫҒЫН АНЫҚТАУ ӘДІСІ




Презентация қосу
ҰН ЖӘНЕ ЖАРМА
ЫЛҒАЛДЫЛЫҒЫН
АНЫҚТАУ ӘДІСІ

Дайындаған:
«Тағам қауіпсіздігі»
мамандығының
1 оқу жылының
магистранты М.К. Сыдыкова

Тексерген:
«Тамақ өнімдерінің және жеңіл
өнеркәсіп бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының
т.ғ.к., доцент м.а. Нұрғазезова
А.Н.
Бидайдағы ылғалдылықтың массалық үлесін
анықтау Материалдар және жабдықтар: метал
бюкстер, СЭШ – 1 кептіргіш шкафы, эксикатор,
ылғал өлшегіш. Ылғалдың қүрамы негізгі
көрсеткіштердің бірі болып табылады. Бидай
сақталу кезінде дұрыс тыныс алу керек. Бидай
массарында ылғалдың массалық үлесі көбейсе,
тыныс алу үшін бос су пайда боладыда,
гидролитикалық процесстерді күшейтеді.
Бидайдың дәнін ылғалдық мөлшері бойынша төрт күйге
бөледі: құрғақ- 14 % дейін, орташа құрғақ-14,0-15,5 %,
ылғал-15,0-17 %, шикі ылғал-17 % жоғары. Құрғақ және
орташа құрғақ бидайда бос ылғал жоқтың қасы, дем алу
процесстері жақсы, сондықтан бұндай бидайды үзақ
сақтауға болады. Ылғалды бидайға бақылау және күтім
керек. Шикі ылғалды бидайда барлық физиологиялық
процесстер бидай массасының бүзылуына әкеп соғады.
Бұндай бидай сақтау негізінде үнемі қадағалануда болады
өйткені ол өніп кетуі мүмкін. Ылғалдың мөлшері төмен
болса, оның өнуі тоқталады.
Судың құрамы бойынша бидайдағы құрғақ заттың
мөлшерін анықтайды. Ылғалдың массалық үлесі
бидайдың технологиялық қасиетіне әсер етеді; оның
жоғарылауы бидайды ұнтақтауды қиындатады және
11 ұнтақталған өнімді електен өткізуді; құрал –
жабдықтың өнімділігін төмендетеді, энергия
шығынын өсіреді. МЕМСТ 3040-95 сәйкес ұнтақталған
бидай өлшемі электрлі кептіргіш шкафта СЭШ-1
немесе СЭШ-ЗМ 130 градус температурасында 40
минут кептіріледі. Анықтау техникасы – 30 г бидайды
лабораториялық диірменде ұнтақтайды. Бір рет
үнтақтағанда оның ірілігі келесі шарттарға сәйкес
келу керек: елек саңылауының өлшемі 0,8 мм.
Бидай үшін 60 % -тен кем болмау керек. Ұнтақталған
бидайдың ылғалы жойылмау үшін ауызы тығынмен
жабылатын банкаға салынады. Өлшем алардан бұрын
ұнтақталған бидайды жақсылап араластырады. Алдынала
өлшеген диаметрі 48 мм, ұзындығы 20 мм, 2 металл бюксаны
алып, 5 г ұнтақталған бидайды саламыз. Кептіру тездетілген
әдіспен жүргізіледі, ылғалдың массалық үлесін өлшемнің
кептірілгенге дейінгі және кейінгі салмақтардың айырымына
қарай есептеледі. Ылғалдылықтың анықтамасының
орташасын алады, сол сынаманың ылғалдылығы 18 % -тен
асса оны стандартты әдіспен ылғалдылығын анықтаудан
бұрын, алдын —ала 105 °С температурада кептіреді. Кептіру
ұзақтығы бидайдың түріне және ылғалдылығына байланысты.

Ұқсас жұмыстар
ЖАРМА ӨНІМДЕРІН САРАПТАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
Астық және бұршақ тұқымдастарын ветеринарлық санитарлық сараптау
Макаронды кептіру процесі
Нан өндірісіндегі қамыр илеу процесінің автоматтандыру жүйесін құру
Ауыл шаруашылығы өнімін қайта өңдеу бойынша шығын есебі
Астық тұқымдастары
АЛМАТЫ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ ФАКУЛЬТЕТ ТАҒАМ ТЕХНОЛОГИЯЛАРЫ
ҰН, ЖАРМА ЖӘНЕ ЖАРМАЛЫҚ КОНЦЕНТРАТТАРДЫҢ ЖАЛПЫ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Астық дақылдарының тұқымына қойма зиянкестерінің тигізетін зиянын зерттеу
Макарон өнімдерінің ылғалдылығын
Пәндер