Былғары мен үлбір өндірісінде қалдықтарды қайта өңдеу технологиясы

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым министірлігі Семей қаласы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Тақырыбы: Былғары мен үлбір өндірісінде қалдықтарды қайта өңдеу технологиясы

Қалдықтар– табиғи болатын заттар мен өндірістік жарамсыз шығарылымдар. Қалдықтардың барлық түрлерін есептегенде өндірілетін табиғи заттар мен энергияның тек 2%-ы ғана пайдаға асырылады. Қалған 98%-ы әр түрлі қалдықтарға айналады.

Өндіріс қалдықтары

Газтүріндегі

Қатты

Сұйық

Былғары мен үлбір өндірісінде өндіріс қалдықтарын қайта пайдалану өте маңызды. Өйткені өнім шығару барысында шикізат массасының 40% жуығы қалдыққа айналып кетеді. Қалдықтарға шикізаттың,материалдардың және жартылай фабрикаттың қолдануға жарамсыз болып қалған бөлшектері жатады.

Былғары қалдықтары
Образец текста Второй уровень


Третий уровень  Четвертый уровень  Пятый уровень

эпидермистен (қыртыс)

дерма (өзең)

клеткалардан (шел)

Былғарыны өңдеу үрдісі
Образец текста Второй уровень


Третий уровень  Четвертый уровень  Пятый уровень

Былғары мен мех өндірісі процестерінің сипаттамасы Былғары мен мех өнліру процестері белгілі бір кезекпен орындалатын шикізат пен жартылай фабрикатты керегінше қайталап өңдеудің жиынтығы болып табылады. Шикізат пен жартылай фабрикатқа тигізетін әсеріне қарай оларды шартты түрде екі топқа бөлуге болады: партиямен өңдеу және жекелей өңдеу. Партиямен өңдеуші өңдеудің әсер негізгі етеді. химиялық және физикалық процестер партиясына арнайы құрайды.Бұл жағдайда шикізат ертінділер пен жартылай фабрикаттар

Физикалық-химиялық

процестер

аппараттарда жүреді(баркас,барабан,шнек аппараттары). Өзінің мәні жағынан бұл процесте кептіру мен ылғалдандыру басқаша айқарылады. Кейде жекеленген шикізат пен жартылай фабрикаттарды сұйықпен өңдеу қолданылады.Ол жағдайда шикізаттың немесе жартылай фабрикаттың бетіне, бахтармаға немесе түтік жабынға жиынтық ерітіндіні,суспензияны,эмульсия немесе диспресияны,себу немесе жағу тәсілдерімен айқарылады. Жекелей өңдеу теріге машинамен және агрегатпен механикалық әсер етуге негізделген,әдетте жекелеген терілер осылай өңделеді.Партиясымени өңдегенге қарағанда жекелей өңдеу қысқа мерзім ішінде секунд немесе минут арасында өтеді.

Қабылдау бөлімі Консервілеу Жібіту Шелдеу Жунсіздендіру және күлдеу Күлсіздендіру және жұмсарту Пикелдеу Майлау Майсыздандыру Илеу(хромдық, танидтік, квасцпен) Уату Ашытқымен өндеу Бейтараптау Бояу Протравтау Жуу мен тұздау Жүнді жабын әсерлеу Толықтыру Кептіру ( контакті, конвективті, радиоцалы) Ылғалдандыру Сүргілеу Былғарыны керу Престеу, үтіктеу бедер салу Былғарыны нығыздау Былғарының ауданы мен қалыңдығын өлшеу

Шелдеу үрдісі
Тері әбден суланғаннан соң, оның майлы және бұлшық ет қабаттарын біріктіретін тін талшықтар мен шел қабаттарын шелдейді. Бұл поцесс «шелдеу» деп аталады. Шелдеу екі рет жүреді: бірінші жібітуден соң, екінші илеуден кейін. Бірінші шелдеу пикельдеуге теріні дайындайды, жақсы иленген тері қышқыл мен ас тұзы ертіндісін жақсы сіңіреді. Шелдеуге қарапайым пышақ және арнайы доға тәріздес пышақ, қозғалмайтын пышақ қолданылады. Терінің ұзындығы, сосын ені бойынша бүктейді де, пышақка әкеліп, алдыға артқа қозғалта отырып шелін алады. Үшінші әдістегі пышақ керісінше жоғары қаратылған. Теріні майсыздандыруға қолданатын құралдармен де шелдеуге болады. Лезвия және басқа да барлық құралдардың өткір болғаны дұрыс. Қозғалатын құралды қолданғанда теріні стол және тақтайға шегемен бекітіп қояды. Шелдеудің екі әдісі бар: «кесу» және «қырқу». Бірінші әдіс өткір құрал көмегімен орындалады. Бұл әдіс кезінде терінің шел жақ май қабатын лезвиямен кесіп алмау керек, ол үшін ұқыпты және мұқият жасаған дұрыс. Қырқу әдісінде шел жақ май қабатын қырқып, сосын жартылай өткір құралмен өзеңнен бөлектейді. Жас терімен жұмыс істегенде, кейде қабыршағын айыру қиынға түседі. Бұндай жағдайда теріні кішкене борпылдақтандыруға болады. Бұл үшін терідегі еттерді тазартып, терінің, бахтармасын аздап жуып, бахтарманы бахтармаға беттестіріп, қосақтайды, оның көбірек тұрғаны жақсы. Бұл операция сәтті өту үшін, 15 қосақталған теріден аз болмау қажет. Сосын теріні тығыздау үшін үстіне жүк қойып, 20-40 сағатқа қалдырады. Шеберханада төмен температура және тері аз болса, престе көбірек ұстайды. Жылудың әсерінен бахтарма созылады да, шелдеу оңай жүреді. Толық созылған бахтарма кірлеу сұр түске боялады. Егер аз тері өнделіп жатса, оны қосақтап қоюға болмайды, теріні жайған бойы 20-30 сағаттай суда қалдырады. Шел қалдығы құрамында коллаген бар екенін ескеріп, одан желім жасауға болады.

Шелдеу машинасы

Былғары қалдықтары
Былғары және тері өнеркәсібінде өндіріс қалдқтарын қайыра пайдалану проблемасы өте маңызды, өйткені өнім шығару барысында шикізат массасының 40%- на жуығы қалдыққа айналып кетеді. Былғары және тері өндірісінің қалдықтарына сол шикізаттың, материалдың және шалафабрикаттың қолдануға жарамсыз болып қалған бөліктері жатады. Стандартты емес шикізаттар да қалдыққа жатады. Қалдықтарды қайта өңдеу Қалдықтарды топтастыру. Былғары және тері өндірісінің ерекшелігі – одан шығатын қалдықтардың мөлшері көп болады. Мысалы, былғары өндірісінде сиыр терісінің шикізатындағы (спилокты қосқанда) белокты заттардың былғарыға тек 49,3% - ы ғана өтеді. Ал қалғаны қалдыққа өтеді. Қалдықтардың үлкен бөлігі қайта қолданылады, оны қайтымды қалдықтар деп атайды. Ал, қолданылмай кететін қалдықтарды қайтымсыз деп атайды.

Былғары қалдықтарынан жасалынған дайын бұйымдар

Образец текста Второй уровень


Третий уровень  Четвертый уровень  Пятый уровень

Желатин, желім және белокты гидролизат өндіру
Желатин, желім және белок гидролизатының сапасы шикізаттың химиялық құрамы мен түріне байланысты анықталады. Шикізат ретінде иленген және иленбеген қалдықтарды пайдалануға болады. Тамақтық және фотографиялық желатинді, жоғарғы сапалы желімді, тамақ, медицина, фармацевті өндірісінде қолданылатын белокты гидролизатты иленбеген шикізаттан алады.
Ұнтақтау ↓ Күлдеу ↓ Жуып – шаю ↓ Бейтараптау ↓ Шаю Желім мен желатинді балқыту ↓ Қоюландыру ↓ Сүзу ↓ Кептіру Майлы эмульсия ↓ Бөліп алу ↓ Тазалау ↓ Ыдысқа құю

Қалдықтардан сонымен қатар косметика, медициналарда дәрі-дәрмек жасалӻан

Қалдықтардан жасалаған қара сабындар

Жалпы сабындарға қойылатын талаптары мен жасалу жолы: Сабынға қойылатын талаптардың бірі олардың шығарылу дәрежесі және сорттылғына байланысты.Сонымен қатар сабының түрі мен түсі және иісіне шикізат өнімдерінде үлкен мән беріледі. Сабының қолданыстағы яғни жануарлардың майынан алынатындығын ескере отырып, олардың өндіріліп шығарылу өнімділігін қадағалау қажет және адамға әсерлерін. Сабын шикізатының түсі үлкен рол атқарады. Жануарлардың майлы қабатынан жасалған сабын қара қошқыл немесе қою қоңыр болуы тиіс. Стериновая кислота, су,майлы қоспалар және өсімдік майы қолданылып қайнатылып сабын жасау үрдісі жүзеге асады.

Сабын түрі

Назарларыңызға Рахмет!!!


Пән: Өнеркәсіп, Өндіріс


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь