Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу



Тақырыбы:1. Жүн және тері, ішіктік заттардың микрофлорасы. ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу Орындаған:Абдрахимов Б Тексерген:Омарбеков Е. О Тобы:ВС-303

Жоспары:
I. Кіріспе бөлім
II. Негізгі бөлім:
2. 1 Жас терінің микрофлорасы
2. 2 Жүнге сипаттама. Жүн микрофлорасы
2. 3Тері-ішік микрофлорасы
2. 4Қи-маңызды тыңайтқыш
2. 5Қиды мал астында сақтау
2. 6 Қиды биотермиялық зарасыздандыру
IV. Пайдаланылған әдебиеттер

I. Кіріспе бөлім
Жануарлар шикізаттары деп- жануарларды сойған, атқан кезде, кəсіпшілік пен аң шаруашылығынан алынған тағам ретінде тұтынуға жатпайтын өнімдерді айтады. Жануарлар шикізаттарына тері- терсектер: түк, жүн, қылшық, мүйіз, тұяқ жəне басқа тағам ретінде тұтыну жатпайтын мал денесінің бөліктері жатады. сонымен берге өлген жануарлардың өлекселері, касапхана конфискаттары жануарлар шикізаттары болып табылады. Жануарлар шикізаттарының ассортменті: ірі қара мал, жылқы жəне шошқаның алынбаған терісі; қойдың тондық шикізаты, елтірілер бағалы терілер, теңіз шошқасының терісі, шел, үй жəне жабайы шошқалардың қылшықтары, жүн жəне қауырсын тұяқ пен
мүйіз, сүйек жəне үй жануарларының қаны, құс пен балықты өңделгендегі қалдықтар, мұны май, желім жəне ет- сүйек ұнын жасауда қолданады. Ішек пен қарын өңеш пен қуық бұлар номенклатурада«ішек өнімдері» болып табылады

Жас терінің микрофлорасы. Теріні сырып алғаннан кейін біраздан кейін теріде ферменттік процестер басталады, бұл микробтар дамуына қолайлы жағдай туғызады. Жас тері микрофлорасы теріге қидан, топырақтан, судан, ауадан, сойыс кезінде қолданылған заттардан түседі. Теріде болатын микроорганизмдер құрамы әр түрлі болады. Микробтардың шар тәрізді және таяқша тәрізді формалары, саңырауқұлақтар, аэробтар, анаэробтар кездеседі. Ыдырау процесі терінің ластанған, бүлінген, бүктелген жерлерінен басталады.

Жүн- қой, ешкі, түйе және т. б. жануарлардың түгі, жеңіл өнеркәсіптің құнды шикізаты. Жүн талшықтары жылуды аз өткізеді, ылғал тартқыш және берік болады. Ол жіп иіру, мата тоқу, киіз басу, әр түрлі тоқыма бұйымдар жасау үшін пайдаланылады. Қой, ешкі және түйе Жүні құнды шикізат болып есептеледі. Дүние жүзінде қой Жүні көп өндіріледі. Қой Жүні талшықтарының жуан-жіңішкелігіне, құрылымына қарай бөлінеді. Жүн құрамындағы қылшықтардың ара қатынасы қой тұқымына байланысты әр түрлі болады.

Жүн микрофлорасы. Жүн бетінде әрдайым микробтар болады. Олардың арасында Bac. mesentericus, Bac. cereus көп аммонификаторлар кератинді ыдыратып жүн талшықтарын жарамыз етеді . Жүннің өзгеру дәреджесі микробтарға емес басқа да көптеген жағдайға байланысты. Мысалы, ылғал күйінде жатып қалған жүн термофильді микробтар әсерінен қызады, кейде көмірге айналады, тіпті оталып жанады. Болмашы ғана қызу -баяу өтетін процесс соның салдарынан жүннің түсі және басқа қасиеттері жойылады. Кейде pseudomonas indofera-ның әсерінен жүннің түсі өзгереді.


Тері және ішік микрофлорасы:Мал терісі эпидермистен, дерма және клетчаткадан тұрады. Эпидермисте май бездері болады. Эпидермистің үстіңгі беті түкпен қапталғаноның ішінде әрқашан микроорганизмдер толы болады. Дерма емізікшелі және торлы қабаттардан тұрады.
Тері-ішікті шикізатты құрғақ консервілеу әдісі-кептіру әдісімен жүргізіледі, тұз қолданбайды ашық ауада, навестерде немесе арнайы кептігіштерде 35-50°С қояды. Бұл әдісті ұсақ ірі қараның немесе басқа да ұсақ малдардың терісіне қолданады. құрғақтық микроорганизмдердің өмір сүру дәрежесі төмендейді, бұл әдістің маңызы тері-ішіктің дымқылдығын жою. Тері-ішіктің беткі қабаттарында бациллалар, клострийдилер, коккалар және актиномицеттер кездеседі.

2. 4 Қи-маңызды тыңайтқыш
Қи құрамында органикалық заттар көп болғандықтан, микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады. Қида олардың саны едәуір көп. 1 тонна тыңайтқышта 10 кг микробтық массасы болады, ал 1 гр тыңайтқышта 90 млрдқа дейін тірі микробтық жасушалар болады. Микробтар қидағы қоректік заттарды пайдаланып қана қоймай, оларды ары қарай жетілдіреді. Микробтардың тіршілігінің арқасында қи органикалық тыңайтқышқа айналады. Аммонификатор, нитрификатор, денитрификатор, зең саңырауқұлағы, ашу қоздырғыштары актиномицетинтермен бірге қида инфекциялық аурудың қоздырғыштары да бар. Қидың құрамы тұрақты болмайды, ол қатты және сұйық бөлінулердің ара-қатынасына, азықтың мөлшері мен сапасына, малдың түріне және төсеменің түріне байланысты.

Сол сияқты жылқы мен қойдың, ірі қара малдың және доңыз қиымен салыстырғанда, олар азотқа, фосфор мен калцийге бай келеді. Сол сияқты қидағы бағалы заттардың жоғалмауын болдырмау үшін және біршама залалсыздандыру үшін оны дұрыс сақтау керек. Қиды сақтаудың бірнеше әдісі бар: малдың астында қатты (анаэробты), борпылдақ-қатты (аэроб-анаэробты) және борпылдақ (аэробты) .

Тығыз қидағы микроорганизмдер саны(В. Н Былинкинаның мәліметтерінен), 1г қида млн. мен
Микро-р топтары
Қиды төкеннен кейінгі өткен мерзімі
Алғашқы материал
15 күн
1 ай
2 ай
4 ай
Бактериялар
940
2600
1800
140
130
Бациллалар
6
15
20
7
6
Актиномицеттер
1
1, 6
1, 8
0, 9
1, 5

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz