Жүн, тері-ішік және қи микрофлорасы: сақтау, биотермиялық зарасыздандыру және ветеринариялық бақылау


Slide 1

Тақырыбы:1. Жүн және тері, ішіктік заттардың микрофлорасы. ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу Орындаған:Абдрахимов Б Тексерген:Омарбеков Е. О Тобы:ВС-303

Slide 2

Жоспары:

I. Кіріспе бөлім

II. Негізгі бөлім:

2. 1 Жас терінің микрофлорасы

2. 2 Жүнге сипаттама. Жүн микрофлорасы

2. 3Тері-ішік микрофлорасы

2. 4Қи-маңызды тыңайтқыш

2. 5Қиды мал астында сақтау

2. 6 Қиды биотермиялық зарасыздандыру

IV. Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

I. Кіріспе бөлім

Жануарлар шикізаттары деп- жануарларды сойған, атқан кезде, кəсіпшілік пен аң шаруашылығынан алынған тағам ретінде тұтынуға жатпайтын өнімдерді айтады. Жануарлар шикізаттарына тері- терсектер: түк, жүн, қылшық, мүйіз, тұяқ жəне басқа тағам ретінде тұтыну жатпайтын мал денесінің бөліктері жатады. сонымен берге өлген жануарлардың өлекселері, касапхана конфискаттары жануарлар шикізаттары болып табылады. Жануарлар шикізаттарының ассортменті: ірі қара мал, жылқы жəне шошқаның алынбаған терісі; қойдың тондық шикізаты, елтірілер бағалы терілер, теңіз шошқасының терісі, шел, үй жəне жабайы шошқалардың қылшықтары, жүн жəне қауырсын тұяқ пен

мүйіз, сүйек жəне үй жануарларының қаны, құс пен балықты өңделгендегі қалдықтар, мұны май, желім жəне ет- сүйек ұнын жасауда қолданады. Ішек пен қарын өңеш пен қуық бұлар номенклатурада«ішек өнімдері» болып табылады

Slide 4

Жас терінің микрофлорасы. Теріні сырып алғаннан кейін біраздан кейін теріде ферменттік процестер басталады, бұл микробтар дамуына қолайлы жағдай туғызады. Жас тері микрофлорасы теріге қидан, топырақтан, судан, ауадан, сойыс кезінде қолданылған заттардан түседі. Теріде болатын микроорганизмдер құрамы әр түрлі болады. Микробтардың шар тәрізді және таяқша тәрізді формалары, саңырауқұлақтар, аэробтар, анаэробтар кездеседі. Ыдырау процесі терінің ластанған, бүлінген, бүктелген жерлерінен басталады.

Slide 5

Жүн- қой, ешкі, түйе және т. б. жануарлардың түгі, жеңіл өнеркәсіптің құнды шикізаты. Жүн талшықтары жылуды аз өткізеді, ылғал тартқыш және берік болады. Ол жіп иіру, мата тоқу, киіз басу, әр түрлі тоқыма бұйымдар жасау үшін пайдаланылады. Қой, ешкі және түйе Жүні құнды шикізат болып есептеледі. Дүние жүзінде қой Жүні көп өндіріледі. Қой Жүні талшықтарының жуан-жіңішкелігіне, құрылымына қарай бөлінеді. Жүн құрамындағы қылшықтардың ара қатынасы қой тұқымына байланысты әр түрлі болады.

Slide 6

Жүн микрофлорасы. Жүн бетінде әрдайым микробтар болады. Олардың арасында Bac. mesentericus, Bac. cereus көп аммонификаторлар кератинді ыдыратып жүн талшықтарын жарамыз етеді . Жүннің өзгеру дәреджесі микробтарға емес басқа да көптеген жағдайға байланысты. Мысалы, ылғал күйінде жатып қалған жүн термофильді микробтар әсерінен қызады, кейде көмірге айналады, тіпті оталып жанады. Болмашы ғана қызу -баяу өтетін процесс соның салдарынан жүннің түсі және басқа қасиеттері жойылады. Кейде pseudomonas indofera-ның әсерінен жүннің түсі өзгереді.

Slide 7 Slide 8

Тері және ішік микрофлорасы:Мал терісі эпидермистен, дерма және клетчаткадан тұрады. Эпидермисте май бездері болады. Эпидермистің үстіңгі беті түкпен қапталғаноның ішінде әрқашан микроорганизмдер толы болады. Дерма емізікшелі және торлы қабаттардан тұрады.

Тері-ішікті шикізатты құрғақ консервілеу әдісі-кептіру әдісімен жүргізіледі, тұз қолданбайды ашық ауада, навестерде немесе арнайы кептігіштерде 35-50°С қояды. Бұл әдісті ұсақ ірі қараның немесе басқа да ұсақ малдардың терісіне қолданады. құрғақтық микроорганизмдердің өмір сүру дәрежесі төмендейді, бұл әдістің маңызы тері-ішіктің дымқылдығын жою. Тері-ішіктің беткі қабаттарында бациллалар, клострийдилер, коккалар және актиномицеттер кездеседі.

Slide 9

2. 4 Қи-маңызды тыңайтқыш

Қи құрамында органикалық заттар көп болғандықтан, микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады. Қида олардың саны едәуір көп. 1 тонна тыңайтқышта 10 кг микробтық массасы болады, ал 1 гр тыңайтқышта 90 млрдқа дейін тірі микробтық жасушалар болады. Микробтар қидағы қоректік заттарды пайдаланып қана қоймай, оларды ары қарай жетілдіреді. Микробтардың тіршілігінің арқасында қи органикалық тыңайтқышқа айналады. Аммонификатор, нитрификатор, денитрификатор, зең саңырауқұлағы, ашу қоздырғыштары актиномицетинтермен бірге қида инфекциялық аурудың қоздырғыштары да бар. Қидың құрамы тұрақты болмайды, ол қатты және сұйық бөлінулердің ара-қатынасына, азықтың мөлшері мен сапасына, малдың түріне және төсеменің түріне байланысты.

Slide 10

Сол сияқты жылқы мен қойдың, ірі қара малдың және доңыз қиымен салыстырғанда, олар азотқа, фосфор мен калцийге бай келеді. Сол сияқты қидағы бағалы заттардың жоғалмауын болдырмау үшін және біршама залалсыздандыру үшін оны дұрыс сақтау керек. Қиды сақтаудың бірнеше әдісі бар: малдың астында қатты (анаэробты), борпылдақ-қатты (аэроб-анаэробты) және борпылдақ (аэробты) .

Slide 11

Тығыз қидағы микроорганизмдер саны(В. Н Былинкинаның мәліметтерінен), 1г қида млн. мен

Микро-р топтары

Қиды төкеннен кейінгі өткен мерзімі

Алғашқы материал

15 күн

1 ай

2 ай

4 ай

Бактериялар

940

2600

1800

140

130

Бациллалар

6

15

20

7

6

Актиномицеттер

1

1, 6

1, 8

0, 9

1, 5

Slide 12
Ұқсас жұмыстар
Тері, жүн және қи микрофлорасы: ветеринариялық санитария, консервілеу және биотермиялық зарарсыздандыру
Жүн, тері және қи микрофлорасы: сандық құрамы, микробиологиялық үдерістері, биотермиялық өңдеу және ветеринариялық бақылау
Жүн, тері және ішік шикізаттарының микрофлорасы мен ет-тері өндірісінің ветеринариялық бақылауы: қидың сандық құрамы және биотермиялық өңдеуі
Жүн мен тері шикізатының микрофлорасы: қидың микробиологиясы, биотермиялық өңдеу және ветеринариялық бақылау
Жүн, тері және ішік шикізаттары: түрлері, техникалық қасиеттері және тері микрофлорасы
Тері микрофлорасы: құрамы, экотоптық таралуы және гигиеналық маңызы
Ешкі шаруашылығы өнімдері: сүт, түбіт, жүн және тері
Тері мен мех шикізатын қабылдау, сұрыптау және сақтау әдістемесі
Былғары-тері шикізаттарының микробиологиясы, консервілеу әдістері және сапаны химиялық-аналитикалық бақылау
Кеден оргаларындағы ветеринариялық бақылау және менеджмент
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz