Сайтқа презентация қосу

Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары.Дисбактериоз

Қазақстан Республикасы Ғылым және Білім Министрлігі Семей қаласындағы Шәкәрім атыңдағы мемлекеттік университеті

Ветеринариялық санитария кафедрасы.

БӨЖ №2
Тақырыбы:Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары.Дисбактериоз
Орындаған: Берікбол .Н.Н. Тексерген: Омарбеков.Е.О

Мазмұны 1.Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары. 2.Дисбактериоз.

Дені сау адамның микрофлоралары

Микрофлора (микро... және флора) – белгілі бір ортада кездесетін микроорганизмдер жиынтығы

Адам денесінің қалыпты микрофлорасы
Дені сау адамдардың ағзасында кездесетін микробтық биоценоздардың жиынтығы адам денесінің қалыпты микрофлорасын құрайды.

Адам ағзасындағы микроорганизмдердің екі тобы:
1.

2.

Тұрақты (резидентті) – микроорганизмдердің тұрақты құрамымен сипатталады; Транзиторлы (уақытша) – тері мен шырышты қабаттарға қоршаған ортадан келіп түсіп, ауруларды тудырмайды.


 

Образец текста
 Второй

 

Қалыпты микрофлораның физиологиялық қызметтері  Третий уровень Қалыпты микрофлораның адам ағзасы үшін пайдалылығы қазіргі  Четвертый уровень уақытта үлкен сенімділікпен дәлелденіп отыр. Қалыпты  Пятый уровень микрофлораның микроорганизмді инфекцияданқорғаушы фактор және сол қалыпты флораны реттеуші фактор екендігі, қалыпты флораның антоганистік қасиеті белгілі. Ішек флорасы: 1. асқорыту процесінде үлкен роль атқарып, ішектің тегіс мускулатурасының тонусын көбейтеді. 2. Ағзада витаминдік қажеттіліктің үлкен бөлігін қамтамассыз етеді. Микроорганизм 9-дан аса В комплексіне жататын витаминдерді, никотин және фоли қышқылы, витамин К және басқа да витаминдерді синтездеуге қабілетті. 3. Ағзада ортақ иммунитеттің қалыптасуына үлкен қызмет атқарады. Оның болмауы клеткалық және гуморальдық иммунитеттерді әлсіреуіне әкеліп соғады. Мысалы: жақында алынған зерттеулерге қарағанда қан сарысуының синтезі қалыпты микрофлораға байланысты.

уровень





Қалыпты жағдайда дені сау адамның ішкі мүшелері мен тіндерінде микроорганизмдер болмайды. Оларға келесі мүшелер жатады: * ішкі мүшелер; * бас миы мен арқа жұлыны; * лимфа; * өкпе альвеоласы; * жатыр қуысы; * бүйрек; * несеп жолы мен несеп қапшығы.

Терінің қалыпты микрофлорасы
1. Тұрақты (облигатты): аэробты және анаэробты дифтероидтар; ашытқы саңырауқұлақтары; тері стафилококы. 2. Факультативті (транзиторлы): іріңді стафилококк пен стрептококк; фекальді стрептококк; ішек таяқшасы, т.б.







2. Транзиторлы 1. Тұрақты (облигатты): (уақытша):  патогенді емес  патогенді коринобактериялар; стрептококк пен стафилококк;  нейссериялар;  микоплазмалар;  тері стафилококы;  ішек  сарциналар. бактериялары.

Көздің қалыпты микрофлорасы (конъюнктивтер)

Тыныс алу жолдарының қалыпты микрофлорасы
1. Облигатты:  дифтериодтар;  микрококктар;  нейссериялар;  тері стафилококы;  гемолитикалық емес стрептококк. 2. Факультативті:  пневмококктар;  патогенді стафилококк;  клебсиеллалар;

Ортанғы құлақ Мұнда микробтар аз мөлшерде кездеседі, себебі күкірт бактерицидті қасиетке ие.

Сыртқы құлақта тері микрофлорасы мекендейді:  стафилококктар  коринебактериялар  ашытқы саңырауқұлақтары

Құлақтың қалыпты микрофлорасы

Несеп жолдарының қалыпты микрофлорасы
1. Сыртқы жыныс жолдарында: микобактериялар патогенді емес стафилококк дифтероидтар кандидалар спирохеталар ішек микрофлорасы

2. Қынапта: дифтероидт ар ішек бактериялар ы тері стафилокок ы лактобацил лалар

3. Уретрада:
актиномицеттер;  стафилококктар;  стрептококктар;  дифтероидтар;  сүтқышқылды бактериялар.


Әдетте, несептің құрамында бұл микроорганизмдер 1 мл-ге 12-104 шамасында кездеседі.

Дені сау әйелдің қынап тазалығының бірнеше категорияларын ажыратады (дәрежелері):

Асқазан-ішек жолдарының қалыпты микрофлорасы
Қалыпты жағдайда асқазан сұйықтығының 1 мл-де 103 шамасында микроорганизмдер кездеседі. Облигатты микрофлорасы:  сүтқышқылды бактериялар;  ашытқы саңырауқұлақтары;  сарциналар;  дифтероидтар;  стафилококктар.

 





Асқазан-ішек трактысының микрофлорасы Көптеген зерттеушілердің айтуынша сау адамдардың асқазан микрофлорасы болмайды немесе өте аз мөлшерде кездеседі. Асқазанның микробсыз жағдайда болуының себебі, асқазан сөлі мен бактерицидті заттардың әсері деп түсіндіреді. Ащы ішек пен тоқ ішектің «стерильді» немесе микроб жайлағаны жөнінде толық жауап жоқ. Қолдағы анықтамалар бойынша, 12-елі ішекте микрофлора болмайды немесе онда кейбір сапрофиттер болуы мүмкін: энтерококктар мен лактобацилдер, біршама саңырауқұлақтар мен сарциналар.









Ащы ішектің дистальді бөлігінде микрофлора саны көбейе береді және оның спектрі де әртүрлі болады. Көптеген анаэробтар, ішекті және сүт қышқылы таяқшалары мен фекальді стрептококктар мен энтерококктар. Әсіресе тоқ ішек пен үлкен дәрет микрофлораға өте бай және алуан түрлі. Адамның тоқ ішегінде орта есеппен 1,5 кг микроорганизмдер, ал 1г үлкен дәретте 250 млрд микроорганизмдер бар екендігіесептелінеді. Ішек микрофлорасының микроорганизмдері 8-10 түрлі туыстар мен 60 шақты түрлер мен туыстарға жатады. Облигатты ішек флорасына жататындарға: бифидобактериилер, бактероидтар, лактобактериилер, ішек таяқшалары мен энтерококктар жатады.





 

Емшектегі балалардың тоқ ішегінде бифидобактериилердің көбеюінен: аэробты ассоциацияның интенсивті көбеюі азаяды. Теріге тән негізгі мекендеуші микроаэрофильдер Cor acnes, стафилококктар, дифтероидтар, және Candida туысына жататын саңырауқұлақтар. Жатырдың негізгі бактериялары болып лактобацилдер, Дарерляйна және дифтероидтар жатады. Дені сау әйелдің жатыр қуысы көп процетте стерильді. Зәр шығару жолдарының дистальді бөлігі аэробтармен, аз мөлшерде анаэробтармен байытылған. Катетермен алынған сау адамның зәрі қалыпты жағдайда стерильді.

Тоқ ішектің қалыпты микрофлорасы
Қалыпты жағдайда тоқ ішектегі заттардың 1 г 109-1010 мөлшерінде болады. 300-ге жуық түрі кездеседі. 2. Транзиторлы (уақытша): 1.Облигатты (тұрақты):  клостридиялар;  актиномицеттер;  бактероидтар;  дифтероидтар;  бифидобактериялар;  стафилококктар;  анаэробты кокктар;  ашытқы  лактобактериялар; саңырауқұлақтары;  кандидалар;  ішек таяқшасы;  қарапайымдылар;  энтерококктар.  зең саңырауқұлақтары.

Аш ішектің қалыпты микрофлорасы
Қалыпты жағдайда микроорганизмдер 1 мл-де 103 – 105 шамасында кездеседі. Облигатты микрофлора басым болады:  лактобактериялар;  саңырауқұлақтар;  дифтероидтар;  энтерококктар.




Образец текста







 Второй бөлігінде Ащы ішектің дистальді уровень микрофлора саны  оның спектрі көбейе береді және Третий уровень де әртүрлі болады.  Четвертый және Көптеген анаэробтар, ішектіуровеньсүт қышқылы  Пятый уровень таяқшалары мен фекальді стрептококктар мен энтерококктар. Әсіресе тоқ ішек пен үлкен дәрет микрофлораға өте бай және алуан түрлі. Адамның тоқ ішегінде орта есеппен 1,5 кг микроорганизмдер, ал 1г үлкен дәретте 250 млрд микроорганизмдер бар екендігіесептелінеді. Ішек микрофлорасының микроорганизмдері 8-10 түрлі туыстар мен 60 шақты түрлер мен туыстарға жатады. Облигатты ішек флорасына жататындарға: бифидобактериилер, бактероидтар, лактобактериилер, ішек таяқшалары мен энтерококктар жатады.

Асқазан-ішек жолдарының микрофлорасының қызметтері:
Ішектегі зат алмасуына қатысуы – ішек микрофлорас ы холин, өт қышқылы, май қышқылының алмасуына, несеп қышқылының метаболизмі не қатысады.

Витамин түзушілік – Антагонистік – В1, В2, В12, патогенді никотин бактериялардың қышқылын, инактивациясы пиридоксин, мен шектелуін биотин, қамтамасыз фолий етеді; қышқылын E.coli синтездейді.

Иммундық – аутохтондық микрофлора иммунжатт ықтырушы және иммуногенді қасиеттерге ие;

Лактобактерия немесе бифидобактерия

Ащы ішек. Лактобактерия. Стрептококкалар

Зиянды бактериялар: Salmonella.Listreria.E.coil

Тоқ ішек: Лактобактерия, Бифидобактерия

Ауыз қуысы

мұрын

тері асқазан несеп жолы

Ащы ішек Тоқ ішек

Құрғақ микрофлора

Ішек микрофлорасы адам миыннын жұмысына әсер етеді

Ауыз қуысының қалыпты микрофлорасы:
Ауыз қуысының бактериялары транзиторлы, яғни уақытша мекендеушілер болып есептелінеді. Олар:  микрококктар;  лактобактериялар;  нейссериялар;  дифтероидтар;  микоплазмалар;  коринебактериялар;  фузиморфты бактериялар.

Бактериялар Сыртқы орта

Дендрит клеткалары Ішкі орта

Ауыз қуысының аэробты және анаэробты микрофлорасының құрамы келесі факторларға тәуелді:
1. Адам жасына; 2. Тістің күтіміне; 3. Тамақтануына; 4. Жеке гигиенаға.



Образец текста
 Второй




уровень Сілекей безінің өзектреі мен Третий уровень сілекей – ауыз қуысының аз  Четвертый уровень Пятый уровень зерттелген биотоптардың бірі. Зерттеулерге сүйенсек ферменттердің жоғары бактериялық белсенділігінен лизоцима, секретті иммуноглобулиндер мен басқа факторлардың спецификалық және бейспецификалық қорғанысынан адам ағзасында өзектердегі сілекей стерильді




Образец текста
 Второй




Қызылиек сұйықтығы мен қызыл Третий уровень  Четвертый уровень иек желобогы. Қызылиек сұйықтығы Пятый уровень қызылиек желобогының аймағында секреттелетін транссудант болып табылады. Осы биотопта бактериялардың жіпше тәрізді және иілген облигатты-анаэробты түрлері кездеседі: фузабактериялар,лептотрихиялар, актиномициттер, спириллалар, анаэровибриолар, кампилобактериялар мен спирохеталар.


уровень



Образец текста
 Второй


уровень







Бұл  Пятый уровень бактерия топтарының түрлерінің негізгі тіршілік ортасы. Мұнда сонымен қатар қарапайым ашытқы саңырауқұлақтар мен микоплазмалар кездеседі. Тіс сұйықтығында осы микроорганизмдердің концентрациясы парадинтетте пайда болатын патологиялық тіс кармандары қалыптасқанда өзгереді.

Третий уровень  Четвертый уровень Bacteroides, Prevotella, Porphyromonas



Образец текста
 Второй




Третий ауыз Ауыз сұйықтығыуровень қуысының ең  Четвертый уровень маңызды биотобы,уровень Өйткені ол Пятый арқылы ауыз қуысындағы микробиоценозының әл түрлі бөлімдерінің қарым-қатынасын қамтамасыз етеді және микроорганизмдер жағынан әр түрлі реттеуші әсер етеді. Ауыз сұйықтығының негізі әр түрлі микрофлорасы бар, сілекей безінен бөлінетін сілекей болып табылады.


уровень



Образец текста
 Второй



Ауыз сұйықтығынауровень ауыз қуысының  Третий  Четвертый уровень шырышында, қызылиекте, қалтада,  Пятый уровень қатпарлар мен тіс дағында көбейетін микробтар үнемі түсіп отырады. Ауыз сұйықтығында көп уақытқа дейін тіршілік қабілетін сақтайды, ал көптеген түрлері (эмальға адгезиялық факторлары жоқ) белсенді түрде көбейеді. Бұлар вибриондар, факультативтіанаэробты стрептококтар, аэрококтар мен микоплазмалар.

уровень



Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень




Пятый уровень Тіс дағы тіс бетінде қалыптасатын аса күрделі және көпкомпонентті биотоп. Тіс дағында ауыз қуысындағы микрофлораның барлық түрлері кездеседі. Бірақ олардың саны әр адамда әр түрлі, жастық ерекшелігіне байланысты да өзгеріп отырады. Бұл биотоптың өзіндік ерекшелігі ауыз қуысының биоценозының әр түрлі микроорганизмдердің тіршілік нәтижесінде болып табылады.



Образец текста
 Второй


уровень





Биотоптың сандық  Пятый уровень және сапалық бұзылыстары тіс кариесі және пародонтит сияқты назологиялық формалар бұзылысын тудырады. Тіс дағы тіс тазалағаннан кейін 1-2 сағатта пайда бола бастайды және оның пайда болуынан микробиоценоздың өзгеруі болады. Көбінесе аэробты және факультативті-анаэробты түрлері, коктар, облигатты-анаэробты грамтеріс таяқшалар мен иректелген түрлері.

Третий уровень симбионттың құрамындағы  Четвертый уровень



Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень




Тіс дағының қалыптасуының 1 фазасы – тісті тазартып жуғаннан кейін 2-4 сағатта. Ол негізінен коктар (стрептококтар, нейссерлер мен стафилококтар) мен қысқа таяқшалардан (лактобактериялар) тұрады. Бұл фаза ерте дақ деп аталады.

Пятый уровень



Образец текста
 Второй


уровень





 кейін, Грамтеріс коктар 2 фаза – 4-5 күннен Пятый уровень мен иірілген түрлерінің – лептотрихиялар, фуза бактериялар. 3 фаза – 607 күннен кейін және одан ары қарай. Тіс дағының толық симбиотты түрі дамиды, бірақ саны жағынан үнемі өзгерісте болады. Бірден аэробты түрлердің – нейссерлер, ротийлар, факультативті нанэробтарстрептококтардың саны төмендейді.

Третий уровень  Четвертый уровень



Образец текста
 Второй

уровень



Грамтеріс облигаттыПятый уровень анаэробты бактериялар – бактероидтар, фуза бактериялар, вейлонеллалар мен грам оң – актиномециттер, микроаэрофильді стрептококтар мен пептострептококтар басым болады.


Третий уровень  Четвертый уровень


Дисбактериоз



Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень


Пятый уровень



Дисбактериоз-қалыпты микрофлораның құрамына кіретін микробтың популяциялардың арасындағы экологиялық тепе-теңдіктің сапалық және сандық өзгерісі. Бұл кезде индигенді микрофлора өкілдері (мысалы, бифидумбактериялар, лактобактериялар және т.б) антагонистік микробтардың кейбір түрлерінің саны азайып кетеді немесе типті жоқ болады; факультативті микрофлораға жататын, әрі биотоп шегінен тарала алатын шартты патогенді микроорганизмдер саны артады. Көбінесе бұл процесстер ішекте дамиды.



Образец текста
 Второй

уровень Дисбактериоздың пайда болу себептері:  Третий уровень - ұзақ антибиотиктік: химиялық, гормонды терапия.  Четвертый уровень  Пятый уровень - сәулелену, сәулелік терапия, иммунды депрессанттарды қабылдау. -асқазан- ішек жолдарының инфекциялы (жұқпалы) және инфекциялы емес табиғатты аурулар, басқа да инфекциялы аурулар, ісіктік аурулар, иммунды тапшылықтар. - авитаминоздар, тамақтанудың өзгеруі қолайсыз экология. - стресстер және экстремальді жағдайлар. - ұзақ уақыт стационарларда, жабық кеңістікте болу.



Образец текста





 Второй уровень Дисбактериоз дәрежелері  Третий уровень 1-ші дәреже: Биоценоз құраушыларының өзгерінсіз.  Четвертый уровень Индигенді флораның бір өкілінің санының сәл азаюы.  Пятый уровень Клиникалық түрде байқалмайды дисбактериоздың компенсацияланған түрі. Бұл дәрежеде диета ұсынылады. 2-ші дәреже : Индигенді микрофлораның жеке өкілдерінің санының азаюы немесе элиминациясы және транзиторлы шартты-патогенді флоралық артуы. Ішек дисфункциясы және жергілікті қабыну процесстері стоматит, ангина, энтерит және т.б тән субкомпенсаторлы дисбактериоз түрлері дамиды. Микрофлораны эубиотиктермен және диета қолданумен коррекцияланады (емделеді).



Образец текста
 Второй

уровень



3-ші дәрежесі: сол күйде күшееді, шартты-патогенді микроорганизмдердің жеке  Пятый уровень өкілдерінің биотоп шекарасынан (ішегінен) таралып, қалыпта кездеспейтін қуыстарды, мүшелерде және ұлпаларда пайда болады. Мысалы, E. coli - өт жолдарында ( өзектерінде ), Candida туысты саңырауқұлақтар- зәрде, стафилакокктар- қанда және т.б. Ауыр септикалық түрге дейін, яғни шарттыпатогенді микроорганизмдер тудырған инфекция түрінде өтетін патологиялық өзгерістер тудыратын дисбактериоздың декомпенсацияланған түрі дамиды. Ем эубиотиктермен, бактериофагтармен, антибиотиктік және химиялық терапиямен жүргізіледі.



Третий уровень Микрофлора өзгерісі  Четвертый уровень




Образец текста
 Второй



уровень Эубиотиктер- дисбактериоз кезіңдегі Третий уровень микрофлораны коррекциялауға немесе оның алдын  Четвертый уровень алуға қолданылатын биопрепараттар. Эубиотиктер  Пятый уровень арнайы таңдалған дисбактериозбен науқасталған организмде тіршілік ету қабілеті бар, жоғалған шынайы микрофлораны толтыра алатын микрофлораның жоғары активті штаммдарынан дайындалады. Нәжісінде олар эубиоздың қалпына келуіне көмектеседі. Бұл биопрепараттар құрамына көбінесе қалыпты микрофлора өкілдері тірі лиофилизирленген бактерия дақылдары кіреді және микробтық клеткалар саны белгілі ұнтақ немесе таблетка түрінде шығарылады. Емдеу 1-3 ай және одан көп ұзақ курстармен жүргізіледі.

Дисбактериоз емінде қолданылатын препараттар



Образец текста





Дисбактериоз Второй уровень емінде қолданылатын препараттар  Третий уровень 1. Құрғақ бифидумбактерин. Құрамында лиофизирленген бифидобактериялар  Четвертый уровень бар.  Пятый уровень 2. Құрғақ бифиланг. Құрамында 2 штамм бифидобактерий бар: B.bifidum және B.londum 1:1 қатынасында. Бифидумбактериялардың патогенді микроорганизмдерге қарсы жоғары антогонистік активтілікті көп мөлшерде қышқыл өнімдерді, лизоцимді, спирттерді, бактериоциндерді бөлу арқылы танытады. Олар микробтардың асқазан-ішек трактісінің жоғары бөлімдеріне және ағзаның ішкі ортасына өтпеуін қамтамассыз етеді. Бифидумбактериялар ішек қабырғасында сорылу процестерін күшейтеді (сүт және сірке қышқылдарын бөлу арқылы), аминоқышқылдар мен белоктарды сонымен қатар витаминдерді синтездейді, жергілікті иммунитет жүйесіне иммунды стимулдеу әсерін көрсетеді.





3.Лактобактерин. Құрамына лиофилизирленген Lactobcillus acidophillus бактерийлері дақылдары кіреді. Лактобактериялар антибактериальді активтілікке ие және шіру флорасының дамуын тежейді. Ол лактобактериялардың сүт қышқылын және спиртті түзуімен, лизоцим мен бактриоциндерді бөлумен байлынысты. Ішектің шырышты қабатымен тығыз қатынаста болуынмен байланысты лактобактериялар оны патогенды микроорганизмдердің енуінен қорғайды. 4. Колибактерин. E Coli М-17 штамы кіреді.  Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень


Пятый уровень




Образец текста

 Второй уровень 5. Бификол. Құрамына бифидумбактериялар және E Coli М-17 штамы кіреді. E Coli Третий уровеньқасиетке ие. Ол жергілікті антогонисттік иммунитетті қуаттандырады, сол себепті секреторлы  Четвертый уровень иммуноглобулиндер синтезделуіне әсерлеседі. Эшерихиллар  Пятый уровень облигатты микрофлора өкілі бола тұра, қалыпты микрофлораның маңызды өкілдерінің жалпы санының 0,01% азын құрайды. Ішекте гемолитикалық, энтеротоксигенді, плазмидалық гендермен детерминацияланатын және ECоli М-17 штамына беріле алатын антибиотиктік резистентілік қасиеттеріне ие энтеропатогенді эшерихиялар да кездеседі. Бұл қасиет аурудың асқынуына алып келуі мүмкін. Сондықтан, құрамында E Coli бар препараттар ішек таяқшасы қалыптан күрт төмен дисбактериоздарда, әрі Enterobakteriaceae тұқымдастығаның шартты-патогенді және патогенді өкілдерінің санының өсуімен асқынбағанда қолданылады.

 

Образец текста
 Второй

уровень

 Третий уровень 6. Бактесубтил. Флонивин.Құрамына  Четвертый уровень аэробты Bacillus subtilis бациллалары  Пятый уровень кіреді.Бұл бактериялар адам ішегінің қалыпты микрофлорасының өкілдеріне жатпайды, сондықтан негізгі облигатты флора саны азайып, бұл бактериялардың артық көбеюі дисбактериоз ағымын ауырлатады. Бұл препараттарды нәрестелерге, кішкентай балаларға және иммунологиялық резистенттілігі төмен науқастарға қабылдауға болмайды. Бұл препараттарды қолдану әр нақты ауру жағдайында жеке қаралу керек.

Образец текста  Второй уровень 7.Сүт қышқылды лактобактерин-стерильді  Третий уровень сүтте биффидумбактериялардың ашу өнімі (B.  Четвертый уровень Bifidum 79 немесе B.londum 13379м). 200мл  препаратта 2*10 кемПятый уровень емес тірі бифидобактериялар бар ("Бифидумбактерияның" 5-10 флаконында сонша болады).Бұл өнімнің құрамына ішекте тіршілік ету қабілеті бар, сол себепті патогенді жіне шартты-патогенді бактериялар өсуін тежейтін тірі активті бифидумбактериялар кіреді.Препарат иммунитетті күшейтеді, сондықтан оны балалар мен үлкендерге әр түрлі аурулар кезіңде тағайындайды.




Образец текста
 Второй

уровень 8."Наринэ"-құрамында ацидофильді  Третий уровень лактобациллалар бар Четвертый уровень өнім.  сүт қышқылды (Lactobacilllus acidophilus EPуровень  Пятый 317/402) "Наринэ" лактобактериялары ішекте тіршілік ету қабілеті жоғары және көптеген антибиотиктер мен химиопрепараттар әсеріне тұрақты. Патогенді микроорганизмдерге қарсы, (дизентириялық, сальмонеллездіқ таяқшаларыға, стафилакокктарға, протейға және т.б ) айқын антогонисттік қасиет көрсетеді. Ішектік патогендді флораның өсуін тежей отырып, лактобактериялар қалыпты микрофлораны қалыпты келтіреді, темір мен кальцийдің сіңірілуін жақсартады, гемоглабин денгейін және ағзадағы алмасу процесстерін қалпына келтіреді, организмнің инфекцияларға, токсикалық агенттерге қарсы төзімділігін күшейтеді.

9. Линекс - құрамында энтерококктар, лактобактериялар, бифидумбактериялар бар. 10. Йогурт - құрамында Lactobacillus acidophilus бар емдік диетикалық өнім. Дисбактериозды емдейтің бактерриофагтар. "стафилакоккты бактериофаг", " Клебсиеллезды бактериофаг", "Колипротеинды бактериофаг", "Пиобактериофаг".


Образец текста
 Второй


уровень

Третий уровень  Четвертый уровень


Пятый уровень

әдебиеттер тізПайдаланған імі










А. Бұлашев, Ө. Таубаев,Ж.Сұраншиев,К. Мырзабаев «Микробиология» -2014 Б.Т. Толысбеков, Қ.Б.Бяшев, «Микробиология және имунология» Алматы -2008 Б.Т. Толысбеков, Қ.Б.Бяшев, Р.Ж.Мықтыбаева «Ветеренариялық санитариялық микробиология» Алматы 2008. М.М. Құлдыбаев. М.Қ. Шоқанов Микробиология пәнінің практикалық сабақтары» Алматы-1995 ж 5. Гайсин Айдар Балкашевич «МИКРОБИОЛОГИЯ, ВИРУСОЛОГИЯ пәнінен Дәріс конспекты» - Өскемен, 2007ж

НАЗАР АУДАРҒАНДАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!


Пән: Ветеринария



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь