«Бруцеллез және оны балау әдістері

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

БӨЖ

Тақырыбы: «Бруцеллез және оны балау әдістері»
Орындағандар: ВС-303 Акимжанова Марал Тексерген: Нуркенова М.К.

2015ж

Бруцеллёз (мальта қызбасы). 

Бұл ауру осы аурумен ауыратын малдың сүтін ішуден болады. Ол сондай-ақ терідегі жырындылар мен жаралар арқылы организмге тарайды, бұл жағдай ауру малдарды күтіп-бағатын адамдарда жиі кездеседі, сонымен қатар ауру зақымданған ауамен демалған кезде тыныс жолдары арқылы да денеге түседі.

Этиологиясы

Бруцеллез - бруцеллалармен шақырылатын қоздырғышы әртүрлі механизммен берілетін, клиникасында созылмалы қызбамен, қимыл-қозғалыс аппаратының, жүйке-жүйесінің, жүрек-қан тамыр жүйесінің, зәр шығару жүйесінің және т.б жүйелердің зақымдалуымен жүретін, созылмалыға ауысуға бейім, инфекцияаллергиялық, зоонозды инфекциялық ауру.

Морфологиясы


Грам теріс боялады,ұсақ, полиморфты, кокк тәріздес немесе қысқа таяқша түріндегі микроорганизм. Мөлшері 0,5*0,7-0,6*1,5мкм Спора түзбейді, қозғалмайды.

 

Өсінділік қасиеттері
     

Бауыр қосылған ЕПА Глюкоза мен глицерин қосылған ЕПС Глюказа глицеринді агар Жылқы қан сарысуы қослған ЕПА рН-6,8-7,2 Темп-38 градус

Агарда себілген бруцелла шоғырлары нәзік, мөлдір қабат түзеді, уақыт өткен сайын лайланады, мөлдірлігі кемиді, көкшіл тартады. Сорпа культурасында бруцелланың уытты штаммдары қоректік ортаны бірқалыпты лайландырады.

Эпидемиологиясы

Бруцеллалар ағзаға тері немесе шырышты қабаттар арқылы енеді, сосын макрофактормен ұсталып, сол жерде көбейеді де, лимфа ағынымен регионарлық лимфа түйіндеріне енеді. Содан соң қан тамырлар арқылы бүкіл ағзаға жайылады. Патогенезінде инфекцияның дамуы 5 фазадан өтеді:
1) 2) 3) 4) 5)

лимфогенді фаза гематогенді фаза көп ошақты себу жайылу фазасы экзоошақты себу фазасы метомффоз фазасы

Әр фазаның көрінуі және олардың дамуы организмнің индивидуальды ерекшелігіне байланысты, кіру жеріне, түріне қоздырғыш дозасына және зақымдану шартына байланысты.

Клиникасы
Ол ыстық көтеріліп, қалтырап дірілдеуден басталуы мүмкін, бірақ әдетте бірте-бірте, тез шаршау, әлсіздіқ асқа тәбеттің болмауы,бастың асқазанның буындардың ауыруы формасында өрбиді. Ыстықтың көтерілуі жеңіл және ауыр формада болуы мүмкін. Түстен кейін қалтырапдірілдеу және ертеңгісін малшынып терлеп қалу бұл ауруға тән белгі. Созылмалы бруцеллёзде ыстық бірнеше күн басылады да сосын қайта көтеріледі. Тиісті ем қолданбаса, бірнеше жылға созылуы мүмкін. Мойында, қолтықтың астында, шапта ісінген лимфа түйіндері пайда болуы мүмкін.

Диагностикасы

1)

бактериологиялық: гемакультура жұлын сұйықтығы, синовиальды сұйықтықты қолдану 2) биологиялық (теңіз шошқаларын зақымдау) 3) иммунды ферментті анализді антиген, антидене табу үшін 4) агрегатгемаглютинация әдісі (АГАР) 5) серологиялық әдіс: комплемент байланыстыру реакциясы (КБР) 6) аллергиялық әдіс (ГЗТ)-Бюрне сынамасы

Балау. Зертханаға бактериологиялық тексеру үшін тастанды төлді ұрық қабығымен бірге немесе төлдің қарнын екі жағын буып ішіндегісімен бауыр, көк бауырдың кесінділерін, енін қосалқысымен бірге, жатырдың өзгеріске ұшыраған тұстарынан кесінді және сөл тұйіндерін жібереді. Бактериологиялық диагноз қою үшін жағындыны микроскоппен қарап, ауру қоздырғышының таза өсіндісін бөліп алады, ауру қоздырғышының өсіндісінен езінді жасап теңіз шошқасына биологиялық сынама қояды.

Серологиялық реакциялар бруцеллезге жаппай тексеру үшін қолданылады. Бұлардың ішінде ең танымал әдістері. Агглютинация реакциясы, комплемент байланыстыру реакциясыкомплементті ұзақ байланыстыру реакциясы сонымен қатар Розбенгал сынамасы.

Аллергиялық тексеру үшін бруциллин аллергені қолданылады.Оны тері ішіне немесе тері астына жібереді.

Назарларыңызға рахмет!!!


Пән: Ет, сүт, шарап өнімдері


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь