Мұздатылған өнімдерді Сақтау технологиясы


Slide 1

Мұздатылған өнімдерді

Сақтау технологиясы

Slide 2

Мұздатылған көкөніс және жеміс - жидектер - арнайы дайындалған (картон қағазға салынған, целофанға оралған, бос төгілген) төменгі температурада (18°-35°C) жиналған бетте мұздатылған көкөністер мен жеміс-жидектер. Мұздату - тез бұзылатын көкөніс, жеміс-жидектердің пайдалану мерзімін ұзартады. Дәмділік, хош иісі, түрі, сіңімділігі және витаминдерінің құрамы жағынан мұздатылған түрінің жаңа алынған өнімдерден айырмашылығы аз, оларды тамаққа жылдың барлық мезгілінде пайдалануға болады, әсіресе, көкөністер және жеміс жидектер аз кезде, көктемде және жаздық бас кезінде пайдалы әрі құнды.

Slide 3

Тамақ өнімдерін мұздату төмендегідей мақсаттарды орындау үшін қажет:

- ұзақ уақыт сақтау кезіндегі өнімнің сақталуын қамтамасыз ету;

- концентрленген сұйық тамақ өнімдерінен ылғалдың бөлінуі;

- сублимациялы кептіру кезінде;

- тамақ өнімдерінің дәмдік, тауарлық сапасын жақсарту.

Мұздатудың мақсаттары

Slide 4

Мұздатылған өнім суытылған өнімге қарағанда сыртқы және физикалық белгілері мен қасиеттеріне қарай ажыратылады:

- қаттылығы- су мұзға айналғандықтан пайда болуы;

- бояуының қанықтығы- мұздың кристалдануынан болған оптикалық құбылу;

- меншікті салмақтың азаюы- мұздату кезінде су көлемінің ұлғаюы;

- термодинамикалық қасиетінің (жылу сиымдылығы, жылу өткізгіштігі, температура өткізгіштігі) өзгеруі;

Қасиеттеріне қарай ажыратылуы

Slide 5

Мұздатылған жидектер

Консервациялау - өткен онжылдықтың жаңалығы. Бұрынғы кездері адамдар күзде піскен жеміс-жидекті консервілеумен немесе қақтаумен айналысатын. Ал диетолог мамандар жидектерді тоңазытқышта қатырып сақтау олардан тосап жасағаннан, кептіргеннен әлдеқайда пайдалы дегенді айтады. Мұздатылған жидектер тосапқа қарағанда пайдалы заттарын көбірек сақтап қалады.

Slide 6

Негізгі бақыланатын айнымалы - өнімнің температурасы. Мұздатылған тағамды сақтауға арналған рұқсат етілген температура - 12 ° С, ұсынылған -18 төменде C°

Атмосфералық қысым азық-түлік сақтау ұзақтығына үлкен әсер қысым ортасын қояды. Эксперименттер, 0, 15 МПа қысымды ұстап 1, 5 есеге өнімдер жарамдылық мерзімін арттырады екенін көрсетті. Осылайша, сақтау жоғары сыртқы қысымда перспективалы деп санауға болады. Әрине, сыртқы қабықша және азық-түлік орау шөгуінің азайтады және жарамдылық мерзімін ұзартады, Фосфоритная салқындатылған және мұздатылған өнімдер, сондықтан перспективалы сақтау

Slide 7

Тоңазытқышта өнімдерін сақтау орау Quot деп аталатын, мұз және ауыр сусыздандыру азық-түлік Сублимацияға тудыруы мүмкін; тоңазытқыш күйікке . Тоңазытқышта сақталған кезде жақсы ылғал кедергі және ең төменгі тегін әуе кеңістігін бар Skintight орау сусыздандыру қысқартуға мүмкіндік береді. Пакет және сусыздандыру өнімнің пакетін лазым толық толтыру ішінде мұз қалыптасуын болдырмау үшін. Мұздатылған тамақ арналған орауыш, мұздатқыш температурада икемділігін сақтап материалдардан жасалған Ылғалдан қорғауды қамтамасыз ету және өнімге нық сəйкестендіру керек. Элемент картон орам материалдарының пайдаланылған кезде, ол мол қату процесінің сөзсіз қазіргі, ылғалдың, оны қорғау үшін полиэтилен балауыз немесе жабыны болуы тиіс. Мұздатылған азық-түлік орау жақсы үлгі ПВХ болып табылады - жоғарғы барьерлік қасиеттері бар пакеттер. өнім вакуумдық машина арқылы қаптарға және пасы оралған. Нәтижесінде, фильм екінші терің секілді, өнімді ұстанады. өткізбейтін тосқауыл ұзақ уақыт бойы су жоғалту және хладагент күйік кедергі, сондай-ақ жануарлар мен өсімдік майлар тотықтырғыш, оттегі өтуін болдырмайды.

Slide 8

Тоңазытылған балықтың дене температурасы - 1 - 5 ͦ С болады. Мұндай күйде балықты 8 - 11 тәулік сақтауға болады. Ұзақ мерзімге 4 айға дейін сақтау үшін балықты арнаулы тоңазытқыштарда - 18 - 40 ͦ С температурада мұз етін қатырады. Балықтың дәмдік, тағамдық қасиеттерін жақсарту үшін тұздау, кептіру, қақтау, ыстау консервілеу сияқты балық өңдеу тәсілдері қолданылады. Тұз мөлшері балық етінде 10-15 % жету керек, мұндай жағдайда шіріткіш микроорганизмдердің өсіп - өнуі тоқтағанымен, балықты сақтау үшін қосымша антисептикалық заттар мен салқын температура қажет. Балықты жылы жерде сақтауға болмайды, себебі оның жағымсыз иісі шығады. Балық аулау өнiмдерiн трюмдарда сақтағанда -18 ͦ С-тан аспайтын температураны ұстап тұратын жеткiлiктi қуаттылығы бар салқындату жабдықтары болуы тиiс. Сақтау трюмдары температураны тiркеу құрылғыларымен жабдықталады. Санау құрылғысының температураны көрсетушi тетiгi трюмдағы ең жоғары температурасы бар аймақта орналасуы тиiс. Тоңазытқыш камералардың және мұздатқыштардың iшкi қабырғалары мен төбелерi оларға балық аулау өнiмдерiн тиеу алдында санитарлық өңдеуден өткiзiледi. Тоңазытқыш және мұздатқыш камераларына салған кезде балық аулау өнiмдерi ағаштан жасалған торларға қатарланып немесе еденнен биiктiгi 8 сантиметр болатын тұғырықтарға қойылады. Қатарлар суыту қабырғалары мен аспаптарынан 30 сантиметр алыс қашықтықта орналастырылуға тиiс. Қатарлар арасында өтетiн жол қалдырылады

Slide 9

Сары май тез бұзылатын азық. Сондықтан оны қараңғы жерде 10-120С температурада сақтаған жөн. Ал майды үй жағдайында тоңазытқышта сақтау керек. Вологда майын сақтау мерзімі 30 күн, ал шоколад майынікі - 10 күн. Тоңазытқыш болмаған жағдайда сары майды әйнек ыдысқа немесе қыш құмыраға салып, бірнеше күн сақтауға болады, ол үшін майдың бетіне таза суық су құйып, банкінің қақпағын жабады. Суды күніне 1-2 рет ауыстырыл отыру керек. Кәдімгі майға қарағанда сары майдың сату мерзімі біршама қысқа, ол сақтау жағдайына қарай 10-20 күннен 90 күнге дейін өзгеріп отырады.

Slide 10

Қорыта келгенде айтар ойым салқындату мен мұздату тәсілдерінің негізгі ерекшеліктері, яғни мұздатылған өнімдер суытылған өнімдерге қарағанда құрамындағы су мұзға айналғандықтан, сақтауға тұрақты болып келеді. Бұл кезде зат ішіндегі ерігіш заттар диффузиялық араласуы тоқтатылады да, микроағзалардың көректенуі мен биохимиялық реакциясы жойылады. Мұздату тиімділігі -6 С және одан да төмен температурада орын алады.


Ұқсас жұмыстар
Тамақ өнеркәсібінің жіктелуі
Дүмбілдер және жылдам мұздатылған екінші тағамдар
ЕТ ӨНІМДЕРІ ҮШІН ТАРА МЕН ОРАУЫШТАР
Мұздатылған өнімдерді орау негізгі түрлері
Мұздатылған өнімдерге арналған қаптаулар
Жүгеріні сақтау ерекшеліктері
Сублимациялық кептіру уақыты
Мұздатылған балмұздақты өндірудің технологиялық процессі
Ет өнімдері үшін тара мен орауыштар туралы
Балық зауыттары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz