Сүт сусындарына арналған қаптамалардың жаңа түрлері. Қаймақпен сүзбеге арналған қаптамалардың жаңа түрлері

Қазақст ан Республикасының Білім және Ғы лы м м и ни с трлі гі Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемл екеттік университеті

Сүт сусындарына арналған қаптамалардың жаңа түрлері. Қаймақпен сүзбеге арналған қаптамалардың жаңа түрлері. Оралтаев Еркетай

Тағамның құндылықтарын тұтынушыға етеді.

тұтынушылық өндірушінің дейін сақтау

үшін тиімді тара түрін қажет Тара өнімдерінің және сақтау кезінде ықпал шығындалуына тасымалдау, сапаның төмендеуіне

етеді, көп жағдайларда тағам тауар айналымын мүмкіндігін жасайды.



Тағамның

тұтынушылық өндірушінің

құндылықтарын

тұтынушыға дейін сақтау үшін тиімді тара түрін қажет етеді. Тара шығындалуына тасымалдау, сапаның сақтау төмендеуіне өнімдерінің және кезінде ықпал

етеді, көп жағдайларда тағам тауар айналымын мүмкіндігін жасайды.

Полимерлі тара

Жасалған материалдарға байланысты таралар мен орауыштар бөлінеді:

Металл таралар Ағаштан жасалған таралар Шыны таралар Қағаз бен картоннан жасалған таралар Матадан жасалған таралар Керамикалық таралар және т.б.

Көптеген буып-түйілген материалдың басым бөлігін қағаз бен картон құрайды. Себебі олардың қасиеттері, сорттары көп түрлі, сонымен қатар бағасы төмендейді. Материалдың алғашқы шикізаты ағаш және бір жылдық өсімдіктер. Шикізат механикалық және химиялық әдістермен өңделеді де жартылай фабрикат алынады. Шикізат (ағаш және бір жылдық өсімдіктер (тросник)) (физикхимиялық әдіс) Шикізат (тросник) ↓ Өңделеді (химиялық-механикалық) ↓ ┌── Жартылай фабрикат ──┐ ↓ ↓ Ағаш ↓ қағаз массасы целлюлоза

Орауыш қағаз – макулатурадан, ағаш массасынан, целлюлозадан қосылып жасалады. (ТПЛ 8-3018 «Орауыш қағаз»). Бұл қағаз төмендегімен тікелей қатынаста болмауы керек. Пакетті қағаз – тығыздығы 40-125 г/м2 пакет жасау үшін қолданылады. Ол мықтылығымен ерекшеленеді. Май өткізбейтін қағаздың тағам өнімдері үшін маңызы зор. Оның пергамент, подпергамент, пергамен деген түрлері бар. Пергамент – май және ылғал өткізбейтін қасиетімен ерекшеленеді. Подпергамент – пергаментке қарағанда май және ылғал өткізбеушілігі әлсіздеу. Пергамен – қасиеті бойынша подпергаментке ұқсас, бірақ жарық өткізгіштігі бар. Аталған қағаз түрлерінің барлығы майлы өнім өңдеуге қолданылады.

Сіңірілген қағаз – түрлі сіңгіш заттармен өңделген қағаз, сіңгіш заттар қосқаннан кейін қағаз тиісті қасиетке ие болады. Парафинмен өңделген қағаз – бу және май өткізбейді. Сіңгіш қоспа ретінде парафин және пластмасса қолданылады (полиизобутилен, полиэтилен). Сіңіру арқылы мынадай қағаз түрлері даярланады: 1) 2) 3) фуницитті; инсектицидті; бактерецидті.

Фуницидті және бактерецидті қағаз дифенил, сорбин қышқылы, натрий бекзоаты сияқты сіңіргіш материалдармен өңделеді, өнімді зең және бактериялармен ластанудан қорғайды. Инсектицидті қағазға перетин қосылып өңделеді, бұл қағаздардан қапшықтар жасалады, тағам өнімдерін жәндіктерден қорғайтын қасиетке ие.

Картон– тұтынушы тара ретіндегі түрлі қораптар даярлауды қолданады. Дуплекс картон (екі қабатты) – ағаш массасы бар ішкі қабаты болады. 225-500 г/м2 Триплекс картон (үш қабатты) – ішкі екі қабат болады. Тегіс картон – тығыздығы 400 г/м2 оны даярлау үшін қағаз қабатты қажет қалыңдық бергенше біріне – бірі жабыстырылады. Қолданылған шикізат және жартылай фабрикаттарға байланысты картон түрлі сортты болып келеді. Сұр картон – макулатурадан қызыл–қоңыр картон, ағаш массасынан даярланады, оны кож- картон деп атайды. Қатты картон – макулатурадан даярланады, мықты болу үшін құрамына белгілі мөлшерде целлюлоза немесе қамыс т.б. шикізаттар қосылады. Қатпарлы картон – маңызы өте зор, тегіс және толқынды, ирен қағаздар қабатынан тұрады. Қабатына қарай былай бөлінеді: 1) екі қатпарлы картон – 1 тегіс + 1 ирек ; 2) үш қабатты қатпарлы картон – 2 тегіс + 1 ирек ; 3) бес қабатты қатпарлы картон – 3 тегіс + 2 ирек.

Назарларыңызға рахмет!!!


Пән: Ет, сүт, шарап өнімдері


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь