Сайтқа презентация қосу

Бизнес-жоспар Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру

Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым Министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті

Тақырыбы : Бизнес-жоспар Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру Орындаған : ТК- 421 тобының студенті Зарипов Асхат Тексерген : Есенбекова Замзагул Жуматаевна

Семей 2015

Образец текста
o Второй уровень Третий уровень o Четвертый уровень Пятый уровень

Кіріспе  1. Жобаның тұжырымдамасы  2. Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы  3. Өндірістер бағдарламасы  4. Маркетингтік жоспар  5. Техникалық жоспарлау  6. Ұйымдастыру, басқару және құрам  7. Жобаны іске асыру  8. Пайдалану шығыстары  9. Жалпы және әкімшілік шығыстар  10. Қаржыландыру қажеттілігі  11. Жобаның тиімділігі  12. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсер



Қазіргі жағдайларда қоғамдық тамақтану біртіндеп индустриаландыру жолына өтуде. Жетілдірілген техникалық құралдармен жабдықталған заманауи кәсіпорындар құрылуда; оларда прогрессивті технологиялар пайдаланылады, еңбек пен өндірісті ғылыми негізде ұйымдастыру енгізіледі, қызмет көрсетудің жаңа түрлері қолданылады. Ұннан жас алған кондитер өнімдері қазіргі таңда түр-түрімен және жоғары сапасымен ерекшеленуде. Ұннан жасалған кондитер өнімдерінің негізі ұн болып табылады, оның құрамында крахмал түріндегі көміртегі, сондай-ақ өсімдік белоктары бар. Крахмал ағзада қантқа айналады және негізгі энергия көзі қызметін атқарады, белоктар клеткалар мен тіндердің құрылуы үшін пластикалық материал болып табылады. Көптеген ұннан жасалған кондитер өнімдері қант бөліп шығарады, нәтижесінде олар тез сіңетін көміртегімен толығады. Осыған байланысты осы жобада дайын өнімдерді сату пункті бар кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері өндірісі цехын құру мүмкіндігі қарастырылады.

 Жобаның тұжырымдамасында дайын өнімдерді сату пункті бар

кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері өндірісі цехын құру көзделген.  Тікелей өндірістің басында дүкен ашу үнемі жаңа піскен өнімді сатып алуға ғана емес, сонымен бірге оны барынша қолайлы бағамен сатып алуға мүмкіндік жасайды, өйткені дайын өнімді өндіру кезеңі мен сату кезеңі арасында аралық буын болмайды.  Цех шығаратын негізгі өнімдер мыналар:  - сары майдан жасалған кептірілген нан;  - ірімшік қосылған печенье;
 - «Марго» кепкен тоқаштары.  Кейіннен өндірілетін өнімнің қатарына нысаналы топтың қажеттілігі

ескеріле отырып нан-тоқаш өнімдері де (бөлке нан, баранкалар және т.б.) қосылатын болады.  Жоспарланған цехтың нысаналы тобы ол орналасқан аудан орталығының, сондай-ақ көршілес елді мекендердің тұрғындары болады.  Дүкені бар цех жалпы алаңы 60 шаршы метрлік орын-жайда орналасқан

 Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы  Осы жобада кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері цехын құру көзделген.  Кептірілген өнімдер. Бұл өнімдердің ылғалдылығының төмендігі (9-12 %) олардың қатып қалуын баяулатады, көгеруден сақтайды, бұл оның ұзақ сақталуына мүмкіндік береді. Осылайша кепкен өнімдер нан консервілерінің рөлін атқара алады.





Печенье. Пече́нье — қамырдан жасалатын шағын кондитерлік өнім. Печеньенің қамырына кей уақытта түрлі дәндер қосады. Печеньені әдетте дөңгелек, төрт бұрыш, жұлдызша, түтікше түрінде жасайды; кей жағдайда ортасы қоспамен толтырылады (шоколадпен, мейізбен, ірімшікпен, қоюлатылған сүтпен, креммен) немесе мұндай қоспаны екі печеньенің ортасына салады.

 Кепкен тоқаш өнімдері. Жоғары және бірінші сортты

бидай ұнынан жасалады. Кепкен тоқаш тобында сушкалар, баранкалар және бубликтер бар. Бұдан басқа осы топқа нан қиықшалар мен нан таяқшалар да кіреді.

Сушкалар, баранкалар мен бубликтер сопақ және домалақ болып келеді, дөңгелек түрінде әзірленеді. Бұл өнімде шығыршықтардың шеттерін жапсыру және шығыршықтар қосылған жерде өнімнің қалыңдығын өзгерту қолмен жасалады. .

 Өндірістер бағдарламасы
Өндірістің жылдар бағдарламасы
Көрсеткіш

бойынша

жоспарланған



2 015

2 016

2 017

2 018

Қуаты, %

100%

100%

100%

100%

Ірімшік қосылған печенье, кг. Май қосылған кептірілген нан, кг. Марго сушкалары, кг.

4 800

4 800

4 800

4 800

4 440

4 440

4 440

4 440

4 440

4 440

4 440

4 440

Сату бағдарламасы өндіріс бағдарламасы мен жарамсыздық пайызы ескерілген ең төмен экономикалық тиімділігі ескеріле отырып есептелді. 2 015 Көрсеткіш 2 016 2 017 2 018 Сатуға жоспарланған баға, мың теңге
Ірімшік қосылған печенье, кг. Май қосылған кептірілген нан, кг. 2 220 Марго сушкалары, кг. Барлығы 6 515 6 515 6 515 6 515 2 220 2 220 2 220 2 087 2 087 2 087 2 087 2 208 2 208 2 208 2 208

Бағаны қалыптастыру кезінде халықтың орташа табыс деңгейі ескерілді Түсімдерді есептеген кезде цех өнімінің мынадай құны назарға алынды Өнімге жоспарланған баға

Атауы Ірімшік қосылған печенье Май қосылған кептірілген нан Марго сушкалары

Мәні, тг/кг. 460 470 500

Маркетингтік жоспар Шығыс Қазақстан облысы толық азық-түлік тәуелсіздігін иелене

алмайды, бірақ облыста өмірлік маңызды тағам өнімдерін өндіру үшін жеткілікті биоклиматтық және өндірістік әлеует бар. Шығыс Қазақстан облысы Статистика департаментінің деректері бойынша облыстың республикадағы тамақ өндірісі өнімдерінің көлеміндегі үлесі 8,2%-ға, сусындар - 1,1%-ға бағаланады. Өнеркәсіп өндірісінің облыстық көлемінде салалар үлесі тиісінше 8,9 және 0,2% құрады. Тамақ өнімдері өндірісі бойынша экономикалық қызмет түрлерінің көбінде өндіріс көлемінің өскені байқалады. Балықты қайта өңдеу мен консервілеуде, нан-тоқаш және ұннан жасалған өнімдер өндірісінде, өзге де тамақ өнімдерінде өнім көлемінің төмендегені байқалды.

 







Маркетинг стратегиясы Кәсіпорында өнімді өткізуді ұйымдастыруды мынадай қағидаттарды ескере отырып жүзеге асыру болжануда: Бәсекеге қабілеттілікке тұрақты мониторинг жүргізу және оны жетілдіру жұмысы; Сұранысты қалыптастыру мен өткізуге ынталандыру, имиджді қалыптастыру және тұрақты клиенттерді бекіту шаралары кешенін пайдалану; Құрғақ нан пісіру өнімдері өндірісі цехын ауылдық елді мекенде орналастырудың жоспарлануына байланысты және жаңа кәсіпорын туралы ақпарат халықтың арасында тез тарайтындықтан одан әрі жарнама жүргізу талап етілмейді.

 Техникалық жоспарлау  5.1 Технологиялық процесс  Кептірілген нан өндірісінің технологиялық схемасы  Жалпы алғанда ашытып жасалған кептірілген нанды өндіру схемасы төмендегі операциялардан тұрады.:  шикізатты өндіріске дайындау;  ашытқы мен қамырды дайындау және ашыту;  қамырды бөлу және қалыптау (қатарлар);  көтерілуге қою;  дайын қалыптарды пісіру;  салқындату және қалыпты дайындау;  қалыптарды бөлшектеп кесу және табақтарға салу;  табақтарды пештің асына немесе кептіргіш аппараттың ішіне салу;  салқындату

 

   

іріктеу, кептірілген нанды ыдыстарға салу немесе оларды қаптау мен өнімдерді қоймаларда сақтау. Нан, соның ішінде кептірілген нан өнімдері өндірісінің технологиялық схемасы қамыр дайындау тәсілімен және технологиялық жабдықтарымен сипатталады, соның базасында өнім дайындау ұйымдастырылады. Қазіргі уақытта ашытылған кептірілген нан өндірісінде қамырды опара тәсілімен дайындау кеңінен тараған: қамырды екі рет мөлшерлеп, кезең-кезеңмен нан илейтін машиналарда илеу, оған көтерілуі жатады,; қамыр дайындау аппараттарын қолдана отырып оны бөлгенге дейін ашыта отырып опара мен қамырды үздіксіз илеу; қамыр дайындау аппараттарын қолдана отырып оны бөлгенге дейін ашытпай опара мен қамырды үздіксіз илеу; қою опара мен қамырды барынша механикалық өңдеуді пайдалану..

 

 

      

Ғимараттар мен құрылыстар Болжанып отырған цехты аумағы шамамен 60 шаршы метр бос жалдамалы орын-жайда орналастыру жоспарлануда. Өндіру процесінің ерекшелігін ескере отырып орын-жай өртке қарсы қауіпсіздік жүйесімен жабдықталатын болады. Орын-жай тікелей кондитер цехын, қойманы және сауда залын орналастыру үшін ортасы бөлінген үш бөлмеден тұрады. Нан пісіру өнімдері өндірісі цехы Цех бөлімшелерінің жоспары технологиялық процесс операцияларын кезегімен орындауға сәйкес келеді және шикізат пен дайын өнімдердің қатар жүруіне жол бермейді, яғни цехтың құрамына мынадай бөлімшелер кіреді: - қамыр илеу – мұнда қамыр иленеді және қажетті жартылай дайын фабрикаттар дайындалады; - қамырды бөлу – бөлу және қалыптау, кондитер өнімдерін жаю; - пісіру – мұнда кондитер өнімдері арнайы шкафтарда пісіріледі - салқындату; - өнімдерді өңдеу бөлімшесі; - жұмыртқаларды, ыдыс-аяқты, ыдыстарды жуатын орын. Кондитер цехында сондай-ақ желдеткіш және ауа тазартқыш жүйе қарастырылған. Цех кондитер цехтарына қойылатын СЭС талаптарына сәйкес келеді.



 

  

Қор қоймасы Қор қоймасы құрғақ өнімдерді (ұн, қант, крахмал и т.б.) сақтау үшін қарастырылған. Бұл жерде орташа температура шамамен 15°С және ауаның салыстырмалы ылғалдығы 60 – 65 % болуы тиіс. Бұдан басқа осы жерде тез бұзылатын өнімдер сақталатын тоңазытқыштар қойылады. Сауда залы Сауда залы шамамен 20 шаршы метр аумақты алады.

Цех жабдықтарының тізбесі
Жабдық Сауда залы Тоңазытқыш сөрелері Сөрелер Инвентарь Кондитер цехы Пісіру шкафы Араластырғыш машина Елеуіш машина Қамыр илек машинасы Тоңазытқыш Газ плитасы Электронды таразылар Алюминий үстелі Металл сөрелер 1 1 1 1 1 1 1 2 2 200 180 150 400 90 50 60 50 40 2 6 1 250 65 80 Саны, дана Бағасы, мың теңге

  



  



Жабдық және инвентарь (техника) Нан пісіру өнімдері өндірісі цехы Нан пісіру өнімдері өндірісі цехын жабдықтау үшін қажетті негізгі жабдықтардың арасында мыналарды бөліп көрсетуге болады: Елеуіштен өткізу машинасы – басқа қосындыларды бөлу және ұнды оттегімен байыту үшін. ТММ-1М үлгісіндегі сыйымдылығы 140 литр нан илеу машинасы. Араластыру машинасы, сыйымдылығы 25 литр ШПЭСМ-3 үлгісіндегі бір ауысымда 50 торт пісіруге мүмкіндік беретін пісіру шкафы. Нан пісіру өнімдері өндірісі шағын көлемде болатынына қарамастан онда 3 пісіру камерасы бар арнайы кондитерлік пісіру шкафын пайдаланған орынды. Әрбір камерада 100 –ден 250° С дейінгі температураны автоматты ұстап тұруға болады, нәтижесінде бұл шкафта бір мезгілде әр түрлі температурада жартылай фабрикаттың үш түрін пісіруге болады, ол үшін дербес термореттеуіші орнатылған. Қамырды дайындау, бөлу үшін тот баспайтын болаттан жасалған үстел, жартылай фабрикаттарды қоятын сөрелер қажет.

Бұдан басқа, арнайы өндірістік инвентарь қарастырылған: табақша (листар, лотоктар); өлшейтін стакандар, касықтар; тортқа арналған түрлі формалар, формочкалар; тәтті нандарды ою құралдары; кастрюльдер, чашкалар, тарелкалар; қамыр өңдеу инвентары (ағаш және темір оқтаулар); ағаш қасықтар; жартылай фабрикаттарға арналған пышақтар; қасықтар, венчиктер, шанышқылар; кондитер жиынтығы (шприцтар, алмалы-салмалы бөлігі, метал түтіктер); жуу жабдығы; ас үйге арналған орамалдар, қағаз орамалдар жиынтығы.

. Ұйымдастыру, басқару және құрам Кәсіпорынның ұйымдастыру құрылымы мынадай негізгі ұйымдастыру

бірліктерінен тұрады: Мынадай негізгі талаптарға сәйкес келетін кондитер: - кәсіби білімінің болуы; - ұннан жасалған кондитер өнімдері өндірісінің рецептері мен технологиясын білуі - шикізаттың сипатын, құрылымын, қолданылуын, сақтау шарттары мен мерзімдерін білуі; - ұннан жасалған кондитер өнімдерінің жоғары деңгейде өңделуі әдістері мен тәсілдерін білуі; - жұмыс істеу принциптері мен технологиялық жабдықтарды пайдалану қағидаларын және т.б. білуі; - жоба бойынша 2 кондитер қарастырылған, біреуі пісірумен, екіншісі сыртқы келбетін әшекейлеумен айналысады. Сатушы, оның қызметіне ұннан жасалған кондитер өнімдерін сату, өтінімдер, шикізат пен материалдарды жеткізушілерден тапсырыстар қабылдау және т.б. жатады. Бухгалтер, ол кәсіпорынның бухгалтерлік және салықтық есебін жүргізуді жүзеге асырады. Еден жуушы.



- Ұйымдастыру құрылымы



Жобаны іске асыру Іске асыру жоспары Осы жобаның іске асуы (іске қосу) 2016 жылғы

қаңтардан бастап 2017 жылғы сәуірге дейінгі кезеңді алатын болады деп болжануда.

Пайдалану шығыстары
Пайдалану шығыстары ауыспалы шығыстардан

тұрады. Ауыспалы шығыстар өнімді дайындау үшін қажетті ингредиенттерден тұрады. Бағасы тұрғындар – шаруашылық иелері үй өнімдерін сататын аудан базарларындағы бағаға жасалған талдаудың негізінде көрсетілген.

Жалпы және әкімшілік шығыстар
Жобада құны айына 48 мың теңге тұратын орын-жайды

жалдау көзделген. Осы бағаға электр энергиясы мен телефон байланысын қоспағанда барлық коммуналдық төлемдер қосылған. Кондитер цехын электрмен жабдықтаудың негізгі ағымдағы шығындары кондитер цехы мен дүкендегі электр жабдықтарының қуатын тұтыну есебінен қалыптасады, атап айтқанда: Пісіру шкафы – 12 кВт*ч Электр плитасы – 5 кВт*ч Крем араластыратын машина – 1,5 кВт*ч Ұн елеуіш – 0,55 кВт*ч нан илейтін машина – 1,5 кВт*ч Тоңазытқыш жабдығы – 1 кВт*ч

Жобада тоңазытқышты қоспағанда барлық жабдық сөткесіне

5 сағаттан артық жұмыс істемейтіні көзделген. Тоңазытқыштар тәулік бойы істейді. Сумен, жылумен жабдықтау шығындары жалдау ақысының құнына кірген. Телефон байланысының шығыстары сандық АТС пен қалааралық сөйлесулерді пайдаланудың абоненттік құнына қосылады. Орау шығыстары өнім өндірудің орташа айлық көлемі – 1 140 кг, ескеріліп есептеледі. Олар 5 кг қораптарға бөліп салынады. Осылайша, 228 қорап сатып алу қажет болады. Қораптардың көтерме бағасының 44 теңге екенін ескере келе оларды сатып алу шығыстары айына 10 000теңгені құрайды. Ыдыстарды созылмалы картоннан орау ыдыстары өнімдерін шығаруға маманданған «Казполиграф» ЖШС (Семей қаласы) сатып алу жоспарланған.

Еңбекақы төлеу шығыстарының есебі, мың тг.
Саны № 1 2 Лауазымы Әкімшілік-басқару құрамы Директор Бухгалтер Жиыны Өндірістік құрам 1 Кондитер Жиыны Қызмет көрсетуші құрам 1 Сатушы Жиыны Қосалқы құрам 1 Еден жуушы Жиыны Құрам бойынша барлығы 1 1 5 16 16 121 16 16 136 16 16 136 1 1 25 25 25 25 25 25 2 2 30 30 60 60 60 60 1 0,5 2 Жала қы 35 15 50 Есептеуге ЕТҚ

35 8 43

35 8 43

Еңбекақы төлеу шығыстарының сомасы айына 136 мың теңгені құрайды. Әлеуметтік аударымдар айына 6,1 мың теңгені (міндетті зейнетақы жарналарын (бұдан әрі – МЗЖ) есептемегенде еңбекақы төлеу қорының (бұдан әрі - ЕТҚ) 5% есебінен) құрайды. Бұл сома Қазақстан Республикасы Салық кодексінің (бұдан әрі – ҚР СК) 437-бабына сәйкес әлеуметтік салық сомасын азайтады. Салықты жеңілдетілген декларация негізінде есептеу салық салу объектісіне (кіріс) 3% (ҚР СК 437-бабы) ставканы қолдану арқылы жүргізіледі, соның ½ жеке табыс салығы (бұдан әрі – ЖТС), ½ - әлеуметтік салық құрайды. Бұдан басқа әлеуметтік салықтың есептелген сомасы егер жұмысшының орташа айлық жалақысы Республикалық бюджет туралы заңда (ҚР СК 436-бабы) тиісті қаржы жылына белгіленген еңбек жалақысының 2-еселік ең аз мөлшерінен кем болмаса әрбір жұмысшы үшін салық сомасы 1,5 % сомаға азайту жағына қарай түзетіледі.



 

Қаржыландыру қажеттілігі

Жобаның инвестициялары, мың теңге

Шығыстар, мың теңге Негізгі капиталға инвестициялар Айналым капиталы Барлығы

2 012 2 360 716 3 076

Кредиттеу шарттары
Кредит валютасы Пайыздық ставкасы, жылдық Өтеу мерзімі, жыл Пайыздарды және негізгі борышты төлеу теңге 7% 6,0 ай сайын

Пайыздарды өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай

Негізгі борышты өтеудің жеңілдікті кезеңі

Өтеу түрі

тең үлестермен

Жобаның тиімділігі
Cash­flow проекциясы Cash­flow проекциясы (Ақша қаражаты қозғалысының есебі. 1­қосымша) нақты ақша 

ағынын, яғни қолма­қол ақша ағыны (нақты ақша ағынын) мен төлемдерді (нақты ақшаның  кетуін) көрсетіп отыр.  операциялық қызмет  —  қызметтің негізгі түрі,  сондай­ақ компанияның ақша  қаражатының түсуі мен жұмсалуын құрайтын  нақты қызмет; инвестициялық қызмет —  айналымнан тыс активтерді (негізгі қаражат, материалдық емес  активтер)  және басқа да инвестицияларды  құрумен және сатумен байланысты  қызмет  түрі;  қаржы қызметі — компанияның капиталы мен қарыз қаражатының  мөлшері мен  құрамының өзгеруіне алып келетін қызмет түрі. Әдетте, мұндай қызмет операциялық және  инвестициялық қызметті қаржыландыру үшін қажетті  кредиттер мен қарыздарды тарту  мен қайтаруға байланысты  болады. Ақша ағынына жасалған талдау жобаның жылдар бойынша оң серпінін көрсетіп отыр.

Әлеуметтік­экономикалық және экологиялық әсер
Жобаның әлеуметтік-экономикалық мәні Осы жобаны іске асыру ауылдық жерде жаңа өндіріс ашуға

мүмкіндік береді, осылайша әкелінетін өнімді өңірде өндірілетін өніммен ауыстыруға ықпал етеді. Жобаны іске асыру: - ауылдық жерде 5 жаңа жұмыс орнын ашуды; - Шығыс Қазақстан облысының және цех орналасатын аудан әкімшілігінің бюджетіне салықтар мен басқа да аударымдардың түсуін (7 жылда 1млн. теңгеден астам) болжайды. Жобаның әлеуметтік әсерінің арасынан мынаны бөліп көрсетуге болады: - ауыл тұрғындарының сапалы және әр түрлі нан өнімдеріне деген қажеттіліктерін қанағаттандыру.

Назар аударғандарыңызға рахмет !!!


Пән: Бизнесті бағалау


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь