Қаптамаларға басылатын маркировка

Қазақстан Республикасының Ғылым және Білім министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Қ аптамаларғ а басылатын маркировка

Жоспар
Маркировка Маркировка функциялары Марикровкаға қойылатын талаптар

Маркировка

Маркировка- қаптамаға немесе тауарға түсірілетін текст, сурет немес шартты белгілер. Маркировканың негізгі таңбасы болып тұтынушыға тауардың негізгі ақпараттарын жеткізу болып табылады.

Не және қайда жасалды

Тауар бағасы

Қауіпсіздік техникасы

Тағамдық құны

Маркировка

Сақталу мерзімі

Қолдану тәртібі

Сортты көрсету

Қаптама құрамы

Тауарды сәйкестендіру

Ақпараттық функция

Идентифицирлеуші функция

Эмоциялық функция

Мотивационды функция

Ақ параттық функция белгісі

Ақпараттық функция -“Тұтынуышлардың құқығын қорғау туралы ”
федералдық заңнын регламенттеуімен тауар туралы барлық қажет ақпараттарды тұтынушыға жеткізу.

Осы заңға сәйкес сатушы тұтынушыға келесі ақпараттарды хабарлауға міндетті:
Мекен жайы; Фирманың атауы; Тауардың негізгі қолдану қасиеттері туралы ақапарат; Құрамы туралы ақпарат; Тауардың тағамдық құндылығы, қолдану талаптары,сақталуы, дайын өнімді дайындау әдістері, салмағы, өндірілетін орны, сонымен қатар қолданудағы кері көрсеткіштері,тауарды дұрыс қолдану ережелері; тауардың сақталу мерзімі, сонымен қатар өнімді сақтау мерзімінен асып кеткен жағдайда қолдану зияндары;

Идентифицирлеуші функция - тауарды идентифицирлеуші ақпараттарды ГОСТ талаптарына және әрекет етуші заңдарға сәйкес құру және тұтынушыларға ,стаушыларға, эксперттерге, бақылау органдарына хбаралау

Мотивационды және эмоционалды функцияөнімнің мотвациясы және эстетикалық қажеттеліктерді қанағаттандыру үшін тұтынушының психикоэмоционалды жағдайының әсер етуіне байланысты тауарды маркирлеу.

Тауарлық маркировканың құ рылымы
Тауарлық маркировка тұтынушы барлық тауарды сатып алуда кездесетін және барлық ақпаратты болатын ен бірінші ақпараттық блок болып табылады. Тауарды маркирлеуде негізгі үш элементті көрсетуге болады: текст; сурет; ақпараттық белгілер;

Тағ амдық ө німдерді маркирлеу
Келесі ақпараттар болуы керек: өнімнің атауы және оның түрі,сорты,маркасы; шығылған елдің,өндірушінің және мекен жайының атауы; өнімнің мөлшері; тағамның құрамы; тағамдық құндылығы; сақтау мерзімі; дайындау әдісі; техникалық нормативтік құжаттың көрсетілуі;

Тағамдық емес өнімдерді маркирлеу
Келесі ақпараттар болуы керек: тауар аты; шығылған елдің атауы, өндіруші, мекен жайы; қолдану аймағының атауы; негізігі қасиеттері мен еркешеліктері; қолданудың зиянсыз ережелері; шығарылған тауардың нормативтік техникалық құжаттарын көрсету; сәйкестендіру туралы ақпарат;

Маркировкағ а қ ойылатын талаптар
Маркировкалық белгілер олардың алуан түрлігі және сатып алушы үшін маңыздылығына байланысты айтулы талаптарға сай және заңнама негізінде регламенттелуі тиіс. Тараға немесе қаптамаға басылған маркировканың түріне байланысты нормативтік талаптар да ажырасады. Мысалы, өндірістік маркировкаға қойылатын талаптар өнімнің, қаптаманың және маркировканың стандарттарымен регламенттеледі. Ал нормативтык құжаттармен торговый маркировкаға қойылатын талаптар нақты болмауы мүмкін және өңірлік (облыс, аудан) деңгейде әртүрлі болуы мүмкін. Сондықтан маркировкаға қойылатын талаптарды екі топқа бөледі: «Тұтынаушылыр құқығын қорғау туралы» Заңымен регламенттелетін жалпы талаптар; жеке шаруашылық субъектілеріиен немесе өңірлік деңгейде бекітілген спецификалық талаптар.


Пән: Полиграфия


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь