Мал шаруашылығы Ет,сүт өнімдері


Slide 1

Мал шаруашылығы Ет, сүт өнімдері

ОРЫНДАҒАН: Амирова. А. Т

Хизат. М

Тобы:БТ-407

ТЕКСЕРГЕН: ЕСЕНБЕКОВА З. Ж

Slide 2

Резюме

Кіріспе

1. Жобаның тұжырымдамасы

2. Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы

3. Өндірістер бағдарламасы

4. Маркетингтік жоспар

5. Техникалық жоспарлау

6. Ұйымдастыру, басқару және құрам

7. Жобаны іске асыру

8. Пайдалану шығыстары

9. Жалпы және әкімшілік шығыстар

10. Қаржыландыру қажеттілігі

11. Жобаның тиімділігі

12. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсер

Slide 3

Шығыстар, мың тг.

2 018

Негізгі капиталға инвестициялар

2 576 906

Негізгі капитал

353 730

Барлығы

2 930 636

Резюме

Жобаның тұжырымдамасы Қазақстан Республикасының Шығыс Қазақстан облысында ең алдымен сүтті мал тұқымын өсіру фермаларын ашуды қарастырады.

Кәсіпорынның аты: < Айналайын>

Мекен-жайы: ШҚО, Үржар ауданы, Алакөл

Байланыс телефоны:54- 86-43

Жүмыс уақыты: 08. 00 -18. 00

Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы қызметтерді тұтынушылар - облыс пен жақын орналасқан аудандар тұрғындары болып табылды. .

Сиыр қора үшін “СПАЙДЕР-В” жүйесіндегі жылы ғимаратты сатып алу жоспарлануда.

Slide 4

Жазда жайылымдағы шөп басты азық болады. Сиыр тәулігіне 60-70 кг. жақсы сапалы шөп жейді. Малды өсімдіктер гүлдегенге дейін жақсы өсіп тұрған шөпте жаю арқылы мол сауын алуға болады. Сыртқа жайылмайтын кезеңде негізгі азықты (тәулігіне 5-6 кг. ) қатты жем құраса, сиыр құнарлы заттарға деген сұранысын толығымен қанағаттандыра алады. Қысқы уақытта шөп сиырлар үшін ең басты азық болып табылады. Сиырдың жағдайы және өнімділігі шөппен қаншалықты қамтамасыз етілуі мен берілген шөптің сапасына байланысты. Мал рациондарындағы минералдық заттардың мөлшерін жасына, түріне, физиологиялық жағдайына және өнім деңгейіне байланысты нормалайды. Рациондарда макро және микроэлементтердің болуын қадағалайды. Ауылшаруашылық малының барлық түрлері үшін макроэлементтердің ішінде ас тұзы, кальций, фосфордың, ал сонымен бірге ірі қара мал үшін магний, калий, күкірт. Негізгі ауылшаруашылық малы үшін рационда төмендегідей микроэлементтердің: темір, мыс, мырыш, кобальт, марганец, йодтың болуы міндетті. Малдың витаминге қажеттілігі олардың түріне, жасына физиологиялық жағдайына, өнім мөлшеріне байланысты. Барлық қоректік заттардың рационындағы деңгейін, ара қатынасын сақтай отырып азықтандыру - олардан жоғары өнім алуға, малдың ауырмауын, шаруашылықтағы пайдалану мерзімін ұзартуға мүмкіндік жасайды.

Slide 5

Сиырларды азықтандыру нормасы тілер бақшалық дақылдар, ірі азықтарға пішен, пішендеме, сабан топан, жемге қүрама жем, астық және бұршақ тұқымдастар дәні, кебек, күнжара, шроттар жатады. Көк азықтар - ірі қараның жазғы уақыттағы негізгі азығы. Жақсы жайылымда сауын сиырлар тәулігіне 70 килограмға дейін көк балауса жей алады. Жас көк балаусаның ылғалдылығы жоғары болғандықтан жалпы құндылығы 0, 18-0, 29 азық өлшемі аралығында болады. Орташа химиялық құрамын алғанда түрлі жайылым отында 60-80% су, ал құрғақ затында 20-25% протеин, 10-18% клөтчатка, 4-5% май, 35-50% азотсыз экстравтік заттар, 9-11% минералды (күлді) заттар болады. Құрамында мал организмінің тіршілігіне қажетті барлық дерлік қоректік және биологиялық белсенді заттар, ең алдымен витаминдер, өте жақсы сіңірілетін болғандықтан көк азықтардың қоректілігі мен құндылығы өте жоғары бағаланады.

Slide 6

Қаржыландыру көзі, мың тг .

Сома

Кезең

Үлес

Өз қаражаты

108 073

2018

35%

Қарыз қаражаты

302 563

2018

65%

Барлығы

410 636

100%

Кредит валютасы

теңге

Пайыздық ставка, жылдық

10%

Өтеу мерзімі, жыл

7, 0

Пайыздар мен негізгі борышты төлеу

ай сайын

Пайыздарды өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай

9

Негізгі борышты өтеудің жеңілдікті кезеңі, ай

9

Негізгі борышты өтеу түрі

тең үлестермен

Кредиттеудің келесі шарттары қабылданды:

Slide 7 Slide 8

Жоба экономикалық көзқарас жағынан мыналарға ықпал ететін болады:

Жаңа жұмыс орындарын құру, бұл жұмысшылардың тұрақты кіріс алуына мүмкіндік береді;

сүтті мал тұқымын өсіретін жаңа фермалар құру;

Шығыс Қазақстан облысының бюджетіне салықтар мен басқа да аударымдардың түсуі.

Жобаның әлеуметтік әсерінің арасынан мынаны бөліп көрсетуге болады:

халықтың сүт өнімдеріне деген сұранысын қанағаттандыру

Slide 9

Кіріспе

Қазақстан - барынша аз еңбек және қаржы шығынымен шаруашылықтарға үлкен кіріс әкелетін малды ұстаудың жайылымдық нысандарын дамыту үшін табиғи мүмкіндікіері мен жергілікті халықтың тарихи қалыптасқан дағдылары мол маңызды мал шаруашылы аудандарының бірі.

Ірі қара мал өсірілетін негізгі аудан - Шығыс Қазақстан - республиканың егіншілік барынша игерілген бөлігі. Бұл жерде барлық ірі қара мал басының шамамен 501 пайызы орналасқан.

Ірі қара мал өсіретін екінші бір маңызды аудан және Шығыс Қазақстанның таулы өңірі. Бұл жерде барлық мал басының шамамен 30 пайызы бар. Республикада өсірілетін ірі қара мал тұқымынан сүтті-етті қырдың қызыл, алатау, талас тұқымдарын және ет бағытындағы қазақтың ақбас сиырларын ерекше атап өтуге болады.

Мал шаруашылығы Қазақстанда барлық жалпы ауыл шаруашылығы өнімінің шамамен 43% құрайды. Мал шаруашылығы Қазақстанның негізгі стратегиялық экономикалық міндеттерінің бірі болып табылады және ауыл тұрғындарының жұмыспен қамтылуының, тамағы мен кірісінің негізгі көзі болып қала береді.

Slide 10

Жобаның тұжырымдамасы

Жобаның тұжырымдамасында сүтті мал тұқымын өсіру фермаларын ашу қарастырылады.

Кәсіпорын қызметінің мақсаты оған қатысушының материалдық әл-ауқатын жақсарту үшін табыс алу болып табылады. .

Өнімнің негізгі түрлері ІҚМ сүті мен еті болып табылады. .

Өнімнің басымдылығын мыналар құрайды:

- жоғары технологиялы және заманауи жабдықтарды пайдалану;

- экологиялық;

- демократиялық бағалар.

Сиыр қораға арналған орын-жайдың жалпы алаңы 1 060 шаршы метрді құрайды.

Бұл бизнес - жоспар басшылыққа алатын соңғы нұсқа емес, тек осындай бизнес-идеяны дамытудың әлеуетті мүмкіндігінің көрсеткіші ғана болып табылады. Сондықтан да осы жобаны іске асыру кезінде жобаның бастапқы өлшемдері өзгеруі мүмкін. Шығаруға жоспарланған өнімнің бәсекелестік басымдығын, сондай-ақ сатып алынатын жабдықтың айырықша ерекшелігін барынша ашып көрсету қажет.

Slide 11

Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы

Сиыр, ешкі, қой және басқа да жылы қандылардың сүті емшек бездерінде - желінінде қан арқылы келетін азықтық заттардың күрделі құрылымдалуы арқылы пайда болады. 1 л сүтті синтездеу үшін желіннен 400-500 л қан өтуі тиіс. Сүт және сүт өнімдері өзінің азықтық құндылығымен ерекшеленеді.

Сүт және көптеген сүт өнімдері тез бұзылатын өнімдер санатына жатады, өйткені микроағзалардың дамуы үшін өте қолайлы орта болып табылады. Оған жаңа сауылған сүт жатпайды, сауылғаннан кейін 2-3 сағат бойы құрамында микробқа қарсы табиғи заттарының болуы арқасында оның сақталу тұрақтылығы жоғары болады. Бұзаулағаннан кейін 6-8 күн бойы оның сүті уыз болады, түсі сарғылт, қоймалжың, ерекше иісі және дәмі қышқылтым болып келеді.

Сүт өнімдері мынадай топтарға бөлінеді: сүт өнімдері - сүт, кілегей, қышқыл сүтті сусындар, қаймақ, ірімшік, сыр; сүт консервілері; май; балмұздақ.

Қазақстан Республикасында 6 сүтті мал тұқымы және 2 сүт-ет бағытындағы аралас өнімді тұқымы тараған.

Slide 12

Көрсеткіш (жылдық)

2 018

2 019

2 020

2 021

2 022

2 023

2 024

Сауылған сүт л.

196 425

261 900

292 455

323 010

328 030

394 814

414 097

Сиыр басы, бас

45

45

50

56

56

68

71

Орташа бір сиырдан сауылған сүт, л/жыл

5 820

Ет өндіру, тн.

0

8

15

15

19

16

22

Кірістер бабы

Сатудың басталған күні

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Сүт сату

с 08. 15

20 952

20 952

23 396

25 841

26 242

31 585

33 128

Ет сату

с 06. 17

0

11 856

12 650

15 715

13 071

17 683

17 579

Барлығы

20 952

32 808

36 047

41 556

39 313

49 268

50 707

Өндірістің жылдар бойынша жоспарланған бағдарламасы

Жоспарланған сату бағдарламасы

Slide 13

Өнімдер (қызметтер) нарығының сипаттамасы

Әлемдік ауыл шаруашылығының жалпы өнімінің 40 % мал шаруашылығының үлесіне тиеді, әлем бойынша бұл салада миллиард адам жұмыс істейді. Мал шаруашылығы - ауыл шаруашылығының барынша серпінді салалапрының бірі болып табылады. Соңғы он жыл ішінде сала тез дамыды және халықтың ұлғаюынан, әл-ауқатының артуы мен урбанизация есебінен мал шаруашылығы өнімдеріне деген сұраныс белсенді түрде өсетін болады.

Республикада шамамен 6, 5 млн. ірі қара мал басы бар.

2015 жылғы 1 қаңтардағы жағдай бойынша жалпы республика бойынша мал басы ұлғайды:

- ірі қара мал -1, 1%-ға 6 160, 4 мың басқа дейін;

- оның ішінде сиыр -2, 3%-ға 2 778, 8 мың басқа дейін;

- құс - 1, 1%-ға 33 036, 3 мың басқа дейін.

Slide 14

Өнімнің атауы

Өндіру

Импорт

Ішкі тұтынудағы мипорттың үлесі. %

2018

2019

%

2018

2019

%

2018

2019

Шұжық тағамдары

33 550

34 353

102, 4

20 951, 4

12 406, 2

59, 2

38, 4

26, 5

Ет және консервілері

4 511

7 467

165, 5

3 329, 6

1 699

51

42, 9

19, 3

Сыр және ірімшік

11 446

12 536

109, 5

20 201, 3

17 533, 2

86, 8

66, 5

59, 5

Сүт және қоюлатылған кілегей

7 978

7 590

95, 1

36 132, 8

18 645, 9

51, 6

82, 9

72

Қышқыл сүт өнімдері

80 432

93 236

115, 9

29 346, 8

21 503, 2

73, 3

26, 8

18, 8

Slide 15

Маркетинг стратегиясы

Сүт өнімдерінің баға саясатын нарық қалыптастуырады. Нарықтың шешуші ойыншысы шикізаттың негізгі сатып алушылары - қайта өңдеу саласының кәсіпорындары болады.

Қайта өңдеу кәсіпорындарына шикізат ретінде сүтті сату бағасы - жыл бойы маусымдық ауысып отырады. Кәсіпорында өндірістің аяқталған циклі ұйымдастырылған, яғни терең өңделген сүтті соңғы тұтынушыға шығара отырып сүт өндірісін ұйымастырған жағдайда сүт өнімінің өзіндік құнын барынша төмендету мүмкін болады, бұл ретте бағаны нарық реттейді.

Сүт-тауар фермасын ұйымдастыруға байланысты қарастырылып отырған жағдайда өндірістік цикл анықталды: шикі сүт өндірісі. Бұл жағдайда өткізу арналарның құрылымы қарапайым және қысқа арна ретінде сипатталады. Қазақстан Республикасында сүт өнімдерін өткізу арналарын талдау және бағаларды әр түрлі арналар бойынша салыстыру өнімнің көп бөлігін шаруашылықтар қайта өңдеу кәсіпорындарына, көтерме сатып алу ұйымдарына, өз дүкендері желілері арқылы сататынын көрсетті.


Ұқсас жұмыстар
Өндірістік мал шаруашылығындағы ветеринариялық менеджмент
Тамақ өнеркәсібінің шикізатты пайдалануына қарай бөлінуі
мал шаруашылыгы
Мал шаруашылығы өнімдері
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Етті қайта өңдеуші кәсіпотындағы ветеринариялық менеджмент
Қазақстандағы мал шаруашылығы
)ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі 2)Дезинфекция тиімділігін бақылау
Шикізат көзіне жақын орналасқан салалар
Қой шаруашылығы өнімдерін танып білу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz