Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

БӨЖ №1
Тақырыбы: « Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау»
Орындаған: студент Қабышева Т.Ә Вс-203. Тексерген: Сүлейменов Ш.Қ.

Жоспар
Кіріспе 1. Құс етінің класификациясы 2. Жүмыртқа шаруашылығына сипаттама 3. Жұмыртқаны жинау 5. Жұмыртқаны буып-түюге және таңбалауға қойылатын талаптар 6. Жұмыртқаны Сақтау және тасымалдау Қорытынды Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

Кіріспе

Құс шаруашылығы — ауыл шаруашылығының ең жаңа және ең қарқынды дамып келе жатқан саласы. Бүгінгі таңда құстың саны жөнінен Қытай, АҚШ, Ресей, ал жұмыртқа өндіруден Қытай, АҚШ, Жапония, Ресей және Үндістан ерекше көзге түседі. Тауарлы құс шаруашылығы, негізінен, қала маңдарында шоғырланған. Ал соңғы жылдары жоғары маманданған құс шаруашылықтары арзан жұмысшы күші жеткілікті климаты қолайлы аудандарға ауысуда.Ал ендігі құс етіне келетін болсақ : Құс еті —әрі жұмсақ, әрі дәмді ет; Құс еті әрқашан бағалы жеңсік ал саналып келді. Құс шаруашылығы мықтап дамыған қазіргі уақытта тауық етін де, басқа құс еттерін де халықтың көбі тұтынатын болды. Құс етінің тағамдық неғұрлым бағалы заты — белок; бройлер етінде ол санатына қарай — 17,6—19,7%, тауық етінде 18,2-20,8%, бөдене етінде 18,0 %. Құс етіндегі амин қышқылының құрамы өте сіңімді.

ІІ құс етінің класификациясы етке тапсырылатын құс жасына байланысты - балапан және ірі құс болып бөлінеді.

Балапан
Балапан құстың морфологиясы: - Төс сүйегінің қыры сүйектенбеген; - Кеңірдек сақиналары солқылдақ, иілгіш, онай қысылады; - Қауырсын қанаты бестен кем болмауы керек; - Аяқтарының терісі және тері қабыршығы солқылдақ, аяққа жабысып тұрады; - Жас қораздар мен күрке тауықтардың тепкісі жетілмеген, ұстап көргенде жұмсақ, қозғалмалы; - Қаз және үйрек-қаз балапандарының аяқ терісі жұмсақ созылмалы, тұмсығы мүйізденбеген.

Ересек құс
Ересек құстың морфологиясы: - Төс сүйегінің өсіндісі сүйектенген; - Кеңірдек сақиналары қатты, қысылмайды; - Аяқ терісі, тері қабығы дөрекі, бұдырлы; - Қораздың күрке тауықтың тепкісі қатты, тұмсығы мүйізденген.

Түріне байланысты құс классификациясы:

 Тауық, қораз ;  Уйрек ;  Қазкүрке – тауық ;  Қаз ;  Мысыр тауығы.

Тауық-қораз

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Үйрек

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Қазкүрке – тауық

Қаз

Мысыр Тауығы

Салмағына байланысты құс классификациясы

Тапсырылатын құстын массасы көрсеткіштерден кем болмауы керек : o Тауық балапандары – 600г; o Бройлер балапандары – 900г; o Күрке тауық балапаны – 2200г; o Үйрек балапаны – 1400г; o Қаз балапаны – 2300г.

төмендегі

Жүмыртқа шаруашылығына сипаттама
Жұмыртқа шаруашылығы өзінің тез айналымына байланысты өзін-өзі тезөтейді және өндіріс дамуына тез үйреніседі. Жұмыртқаның қоректік қасиеті мол, өте сіңімді диеталықөнім болып есептелінеді. Адам тағам ретінде негізінен тауықтың жұмыртқасын пайдаланады. Оның құрамында 13% белок, 12% май және тағы басқа углеводтар, минералдық заттар, витаминдер (А, Д, В, Е) бар. Жұмырьқаны көптеп шығару өнеркәсібі көп жер көлемін өажет етпейді және агроөнеркәсіптік сұранысқа жауап береді. Қазіргі кезде жұмыртқа шаруашылығындағы 5 алдыңғы қатарлы мемлекет: Қытай, АҚШ, Жапония, Үндістан, Ресей.

Жұмыртқаның биологиялық құндылығы.
Тауық жұмыртқасы – табиғи құнды азық. Соңғы 20-25 жылдарда жұмыртқа шаруашылығы кең алып келеді. Жұмыртқа (тауық жұмыртқасы ) — дәмді де нәрлі тағам. Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа химиялық құрамы: 73,6% судан, 12,8% ақуыздан, майлардан, көмірсулардан, минералдық заттардан (кальций, фосфор, т.б.) тұрады. Сонымен бірге жұмыртқаның құрамында тіршілік үшін маңызы зор амин қышқылдарының бүкіл жиынтығы да бар. Жұмыртқаның неғұрлым құнды бөлігі — сарыуызы.

Жұмыртқаны жинау, сорттау, таңбалау, буып түю автоматты түрде жүргізіледі.

V Жұмыртқаны Сақтау және тасымалдау

Қоймалық үй-жайлар жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін сақтауға арналған мұздатқыш жабдықтармен жабдықталуы тиіс. o Мұздатқыш жабдықта, төбелерінде, қабырғаларында, еденінде, есіктерінде, өнімі бар орамдарда қардың және мұздың түзілуіне жол берілмейді. o Жұмыртқаны, дайын жұмыртқа өнімдерін өткір иісті заттармен және материалдармен бірге сақтауға рұқсат етілмейді. o Жұмыртқаны және жұмыртқа өнімдерін сақтау өнімнің қауіпсіздік және сапа көрсеткіштерін сақтауды қамтамасыз ететін температуралық-ылғалдылық режимдерде жүзеге асырылады. o 0оС -тан 20оС-қа дейінгі температурада және ауаның 85 % - 88% салыстырмалы ылғалдылығы кезінде сақтау: o диеталық жұмыртқа - 7 тәуліктен аспайды; o асханалық жұмыртқа - 8 тәуліктен 25 тәулікке дейін; o жуылған жұмыртқа - 12 тәуліктен аспайды.

Таңбалау
Жұмыртқаны және жұмыртқа өнімдерінің ыдысына, буып-түюге және таңбалауға қойылатын жалпы талаптар Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 21 наурыздағы № 277 қаулысымен бекітілген «Буып-түюге, таңбалауға, затбелгі жапсыруға және оларды дұрыс түсіруге қойылатын талаптар» техникалық регламентінің талаптарына сәйкес болуы тиіс.



Таңбалауға арналған құралдар өнімнің сапасына әсер етпеуі тиіс. Таңба анық, жеңіл оқылатын болуы тиіс.  Жұмыртқаларды мөр соғу, шашып жағу әдісімен немесе таңбалаудың анықтығын қамтамасыз ететін басқа әдістермен таңбалайды. Атауын, санатын және сұрыпталған уақытын білдіретін санның және әріптердің биіктігі 3 миллиметрден кем болмауы тиіс.  Диеталық жұмыртқаларда жұмыртқа түрі, санаты, сұрыпталған уақыты (күні және айы), асханалық жұмыртқаларда - тек жұмыртқа түрі және санаты көрсетіледі.  Диеталық жұмыртқаларды таңбалау қызыл бояумен, асханалық жұмыртқаларды таңбалау - көк бояумен жүргізіледі.

Қорытынды Қорытындылай айтқанда құс ұшасында және жұмыртқасында адам организімне керекті пайдалы заттар бар.Құс еті— әрі жұмсақ, әрі дәмді ет; Құс еті әрқашан бағалы жеңсік ал саналып келді. Құс шаруашылығы мықтап дамыған қазіргі уақытта тауық етін де, басқа құс еттерін де халықтың көбі тұтынатын болды. Құс жұмыртқасын жинау, сорттау қазіргі заманға сай автоматтандырылған машиналар(Ардента сталкат) арқылы жүргізіледі. Бұл машина сағатына54000 жұмыртқаны сорттай алады. Жұмыртқа (тауық жұмыртқасы ) — дәмді де нәрлі тағам. Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа химиялық құрамы: 73,6% судан, 12,8% ақуыздан, майлардан, көмірсулардан, минералдық заттардан (кальций, фосфор, т.б.) тұрады. Жұмыртқаның неғұрлым құнды бөлігі — сарыуызы. Ол майлар мен ақуыздарға, көмірсулар мен минералды заттарға ғана емес; сонымен бірге витаминдерге (А, В, Д, Е, т.б.) де бай. Жұмыртқаны да белгіленген талаптарға сәйкес зерттеулерден өткеннен кейін барып таңбаланып, буылып түйіліп сатылымға жіберіледі.

Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

1) Нұрғалиев Б.Е « Мал және құс өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау» оқу құралы, Алматы 2011 ж. 2) « Мал және құс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау » оқу әдістемелік кешені, Семей 2015 ж. 3) Дүйсембаев С.Т. « Ветеринарлық-санитариялық сараптау », Алматы 2013ж. 4) Нургазезова А.Н., А.Н.Ребезов т.б « Ет және құс өңдеу өнеркәсібіндегі технохимиялық бақылау », Семей 2015 ж. 5) Ветеринарлық санитарлық заңнама ІІІ том , 2005 ж. 6) Б.Н.Федотов « Ветеринарно-санитарная экспертиза с технологией продуктов животноводства », Колос Ленинград 1967 ж. 7) «Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животноводства», справочник. 8) Макаров В.А. « Ветеринарно-санитарная экспертиза » , Москва 1987 ж.


Пән: Ветеринария


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь