Мал терісіне әсер ететін факторлар және қасқыр терісінің құрылымы, түрлері мен ақаулары


Slide 1

Малдың терісіне әсер ететін факторлар

Тақырыбы:

Орындаған: Салимжанова М. Б

Slide 2

Тері - жануарлар денесінің сыртқы қабаты. Тері түктен, жүнді жабыннан, эпидермистен (қыртыс), дерма (өзең) мен теріасты клеткалардан (шел) тұрады.

Терінің атқаратын қызметі жануарлар организмін сыртқы ортадан, механикалық химиялық және бактериялық әсерлерден қорғайды, жылу алмасуды реттейді сезіну органдары болып, сонымен қатар жануардың тіршілігіндегі өңделген заттарды денеден бөліп шығару қызметін атқарады.

Slide 3

Қасқырдың өзге хайуандардан дара, олардың ешқайсысына ұқсамайтын қасиеттері көп. Оның бойындағы осындай ерекшеліктерге негізделіп айтылатын аңыздар да жетерлік. Солардың бірі түркілердің түпнегізін көкбөрімен байланыстыруы. Қасқырлардың ішіндегі көк аспан түстес келетіндері мен ақ қасқырлар аса киелі хайуан болып есептеледі. Олардың адамдарға көрінуі де сирек.

Slide 4

Тұлыпшылардың аң аулау мезгілі қыста, қансонарда басталады, өйткені жазда қасқыр терісі сабалақ, сұрықсыз болады. Бір тұлып олжаның мөлшері мен жасау сапасына қарай 1-ден 5 мың долларға дейін тұрады.

Slide 5

Қасқыр терісін сан жағынан тіліп бітеу сояды. ластан, қаннан, еттен, майдан тазартып, жүнін сыртына қаратып қаттайды. Сарғыш теңбілі жоқ, әдемі сүр тусті терілерді табиғи түрінде шығарады, қалғанын қызылқоңыр түске бояйды.

Slide 6 Slide 7

Қасқыр терісі бес түрге бөлінеді: полярлық-терісі өте ірі. Жүні өте әдемі, қою, әрі жүмсақ, бауыр жүні өскелең, жумсақ, қою. Тері ткані жуқа. Жүн талшықтары ақшыл немесе күңгірт-сур, көгілдірлеу реңді. Құйрығы үлпілдек. Қазақстанда қасқыр терісі ормандық және далалық болып бөлінеді. Бұлардың сібірлік қасқырдан айырмашылығы - денесі шағындау, әрі жүні қысқалау. Қүйрығы онша үлкен емес. Қасқырдың бұл-түріне солтүстік облыстар мен Қырғызстанның солтустігіндегіден басқа Қазақстанда мекендейтін қасқырлар жатады.

Slide 8 Slide 9

Қасқыр мен шүйебөрі терілері жүнінің жетілуіне қарай үш сортқа белінеді. I сортқа жүні бүйралы, қою, шелі таза терілер, II сортқа-жуні жетілмегеи, шелі көкшілдеу терілер, III сортқа - жүні шамалы, қылшығы мен түбіті тықыр, шел кек терілер жатады. Қасқыр мен шүйебөрі терілеріндегі негізгі ақаулар -терінің жыртылуы, тесілуі, қажалуы, көгеруі, ерте көктемде және көктем айларында жүнінің тым жетіліп кетуі, майының жөнді алынбауы, терінің тұтастығының сақталмауы, дүрыс кептірілмеуі. Ақауын ажыратқанда оны шамалы, орташа және көп деп бөледі.

Slide 10 Slide 11

Теріні алғаннан кейін оны арнайы тірекке жайып іліп қояды. Осылайша ол жиырылып қалмайды.

Slide 12

Назарларынызға рахмет !!!


Ұқсас жұмыстар
Мал терісіне әсер ететін факторлар және тері ақаулары
Мал терісінің сапасына әсер ететін негізгі факторлар және өндеу кезеңдерінің маңызы
Мал терісінің сапасына әсер ететін факторлар және жібіту мен сыпыру технологиясының негізгі талаптары
Мал терісінің топографиясы, құрылысы және химиялық құрамы: әсер ететін факторлар мен теріні консервілеу және сақтау әдістері
Мал терісінің топографиясы, құрылысы және химиялық құрамы: әсер ететін факторлар, консервілеу және сақтау әдістері
Мал терісінің сапасына әсер ететін төрт негізгі фактор: ағзаның жағдайы, еркіндік, тазалық және паразиттер
Бүйрек қызметіне әсер ететін факторлар
Тәуекелдің түсінігі, түрлері және деңгейіне әсер ететін факторлар
Климатотерапия: климаттық курорттардың дамуына әсер ететін факторлар мен емдеу түрлері
Мал терісінің топографиясы, құрылымы және химиялық құрамы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz