Малдың терісіне әсер ететін факторлар




Презентация қосу
Тақырыбы
:
Малдың терісіне әсер ететін факторлар

Орындаған: Салимжанова М.Б
Тері – жануарлар денесінің сыртқы қабаты. Тері түктен, жүнді жабыннан, эпидермистен (қыртыс),
дерма (өзең) мен теріасты клеткалардан (шел) т ұрады.
Терінің атқаратын қызметі жануарлар организмін сыртқы ортадан, механикалық химиялы қ ж әне
бактериялық әсерлерден қорғайды, жылу алмасуды реттейді сезіну органдары болып, сонымен қатар
жануардың тіршілігіндегі өңделген заттарды денеден бөліп шы ғару қызметін атқарады.
Қасқырдың өзге хайуандардан дара, олардың
ешқайсысына ұқсамайтын қасиеттері көп. Оның
бойындағы осындай ерекшеліктерге негізделіп
айтылатын аңыздар да жетерлік. Солардың бірі
түркілердің түпнегізін көкбөрімен
байланыстыруы. Қасқырлардың ішіндегі көк
аспан түстес келетіндері мен ақ қасқырлар аса
киелі хайуан болып есептеледі. Олардың
адамдарға көрінуі де сирек. 
 Тұлыпшылардың аң аулау мезгілі қыста, қансонарда
басталады, өйткені жазда қасқыр терісі сабалақ,
сұрықсыз болады. Бір тұлып олжаның мөлшері мен
жасау сапасына қарай 1-ден 5 мың долларға дейін
тұрады. 
ҚАСҚЫР ТЕРІСІН САН ЖАҒЫНАН ТІЛІП
БІТЕУ СОЯДЫ. ЛАСТАН, ҚАННАН,
ЕТТЕН, МАЙДАН ТАЗАРТЫП, ЖҮНІН
СЫРТЫНА ҚАРАТЫП ҚАТТАЙДЫ.

САРҒЫШ ТЕҢБІЛІ ЖОҚ, ӘДЕМІ СҮР
ТУСТІ ТЕРІЛЕРДІ ТАБИҒИ ТҮРІНДЕ
ШЫҒАРАДЫ, ҚАЛҒАНЫН
ҚЫЗЫЛҚОҢЫР ТҮСКЕ БОЯЙДЫ.
Қасқыр терісі бес түрге бөлінеді: полярлық—терісі өте
ірі. Жүні өте әдемі, қою, әрі жүмсақ, бауыр жүні
өскелең, жумсақ, қою. Тері ткані жуқа. Жүн
талшықтары ақшыл немесе күңгірт-сур, көгілдірлеу
реңді. Құйрығы үлпілдек.

Қазақстанда қасқыр терісі ормандық және далалық
болып бөлінеді. Бұлардың сібірлік қасқырдан
айырмашылығы — денесі шағындау, әрі жүні
қысқалау. Қүйрығы онша үлкен емес. Қасқырдың бұл-
түріне солтүстік облыстар мен Қырғызстанның
солтустігіндегіден басқа Қазақстанда мекендейтін
қасқырлар жатады.
ҚАСҚЫР МЕН ШҮЙЕБӨРІ ТЕРІЛЕРІ ЖҮНІНІҢ
ЖЕТІЛУІНЕ ҚАРАЙ ҮШ СОРТҚА БЕЛІНЕДІ.I СОРТҚА
ЖҮНІ БҮЙРАЛЫ, ҚОЮ, ШЕЛІ ТАЗА ТЕРІЛЕР, II
СОРТҚА-ЖУНІ ЖЕТІЛМЕГЕИ, ШЕЛІ КӨКШІЛДЕУ
ТЕРІЛЕР, III СОРТҚА — ЖҮНІ ШАМАЛЫ, ҚЫЛШЫҒЫ
МЕН ТҮБІТІ ТЫҚЫР, ШЕЛ КЕК ТЕРІЛЕР ЖАТАДЫ.
ҚАСҚЫР МЕН ШҮЙЕБӨРІ ТЕРІЛЕРІНДЕГІ НЕГІЗГІ
АҚАУЛАР —ТЕРІНІҢ ЖЫРТЫЛУЫ, ТЕСІЛУІ,
ҚАЖАЛУЫ, КӨГЕРУІ, ЕРТЕ КӨКТЕМДЕ ЖӘНЕ КӨКТЕМ
АЙЛАРЫНДА ЖҮНІНІҢ ТЫМ ЖЕТІЛІП КЕТУІ,
МАЙЫНЫҢ ЖӨНДІ АЛЫНБАУЫ, ТЕРІНІҢ
ТҰТАСТЫҒЫНЫҢ САҚТАЛМАУЫ, ДҮРЫС
КЕПТІРІЛМЕУІ. АҚАУЫН АЖЫРАТҚАНДА ОНЫ
ШАМАЛЫ, ОРТАША ЖӘНЕ КӨП ДЕП БӨЛЕДІ.
Теріні алғаннан кейін оны арнайы
тірекке жайып іліп қояды.
Осылайша ол жиырылып
қалмайды.
Назарларыныз
ға рахмет !!!

Ұқсас жұмыстар
Малдың терісі және оған әсер ететін факторлар
Малдың терісіне әсер ететін факторлар Жібіту үрдісінің мақсаты және жібітуге әсер ететін факторлар
Терінің топографиясы, құрылысы және химиялық құрамы. Малдың терісіне әсер ететін факторлар. Теріні консервілеу және сақтау
Мал терісіне әсер ететін Факторлар
Мал терісіне әсер ететін Факторлар және тері ақаулары
Терінің топографиясы, құрылысы және химиялық құрамы. Малдың терісіне әсер ететін факторлар
СҮТ МАЙЛЫЛЫҒЫ
МАЛ ТҰҚЫМЫ
Биологиялық затпен жұмыс жасау
Малды кансыздандыру
Пәндер