Жеміс дақылдарының бактериалды күйігі



Тақырыбы:
Жеміс дақылдарының
бактериалды күйігі.
Дайындаған:Бағдатова Айнұр
ЛД-211
Тексерген:Сағындықов С. Н.
Семей қаласының
Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Жоспар

Жеміс ағаштарының бактериалды күйігі өте қауіпті ауру. Бұл карантиндік ауру басқа жеміс ағаштарының ауруынан өзгеше. Өйткені, бұл ауру инфекциялық бактериялармен таралады. Ауру ағаштар түбірімен қурап, өртенген ағаштардың кейпін келтіреді және бүкіл бір бақ осы аурудан күйіп, біржолата жоғалады. Аурудың шыққан отаны - Солтүстік Америка. Оның қауіпті саналатыны, ауру тез таралады және онымен күресу өте қиын.
Жеміс күйігімен көбіне алма, алмұрт, шетен, долана, алхоры мен бұтақты өсімдіктер түрлері зақымданады. Сонымен қатар, таңқурай, шие, өрік, шабдалы және сәндік өсімдіктер де залалданып, ауру ошақтарының біріне айналады. Бактерия - ағаштардың барлық бөліктерін-өркендерін, жапырақтарын, жемістерін, бұтақтарын зақымдайды.

Көктем келісімен жеміс ағаштарын химиялық өңдеу, кесу, тазалау және басқа да көктемгі дайындық жұмыстары жүргізіледі. Осы ретте жеміс ағаштары - саңырауқұлақтармен, бактериялармен, вирустармен тез зақымданатындықтан, карантиндік ауру жеміс ағаштарының бактериалды күйігі таралады.

Бактериалды күйіктің
алдын-алу жолдары
Ағашты бүршік жарғаннан бастап, жеміс пайда болғанға дейін
3 пайыз бор немесе антибиотиктік сұйықтықтармен
дәрілеуге болады
Ауру бұтақтарды зақымданған жерінен 20-25 см төмен кесіп алып тастайды
Пайдаланылған құрал-жабдықтарды міндетті түрде залалсыздандырып отыру (дезинфекция) қажет.
Аурумен заладанған ағаштарды тамырымен қазып алып, жою қажет.
1
2
3
4

Аймақтық карантиндік зертханада жүргізілген жұмыстар
Бактериалды күйік ауруын микроскопиялық әдіспенде анықтау барысында.

Бактериалды күйіктің қоздырғыштары суыққа төзімді, сол себептен залалданған өсімдікте қыстап шығады. Ауруға шалдыққан ағаштар 1-2 жылда түгел жойылады. Сол себептен аурудың алғашқы белгілері байқалса, тез арада ауру тарап кетпеу үшін алдыналу шараларын жүргізу қажет.
Ауру түрі жапырақтар шетінен бастап, кейін қызыл-қоңыр түске айналып, вегетацияның соңына дейін ағашта сақталады. Ағаш қабығында қара-қоңыр, қызыл түсті сулы дақтар пайда болып, қабық жұмсарып, кейін бұтақтар мен ағаштар кеуіп, қурап қалады. Залалданған жеміс бетінде алғашында сулы жасыл, кейін қызыл-қоңыр дақтарда ақшыл және сары түсті экссудат түзіледі. Таралу жолдары насекомдармен, құстармен, әсіресе, бактерия экссудатымен қоректенетін аралар, соналар, сондай-ақ, көшеттер.

Бактериалды күйік ауруына зерттеу әдістеріне жалпы сипаттама.
Макроскопиялық әдіс. Дүрбінің немесе лупаның көмегімен ауруды анықтау әдісі. Бұл әдіс осы уақытта кең қолданылып жүр. Бұл әдіспен дұрыс диагноз қою үшін өсімдіктің мүшелерін немесе көп мөлшердегі данада зерттеу арқылы талдау қажет.
Микроскопиялық әдіс. Өсімдіктің зақымданған тканін, қоздырғыштың спорасын микроскоппен қарап, зерттеу. Ол үшін қоздырғыштың түрін, патогеннің өсімдік тканінде бар екендігін дәлелдеу. Тек микроскоптық анықтау ғана осындай белгілердің болуын дәлелдейді (саңырауқұлақтарда спорасының түсі, пішіні, жемісті денелерінің болуы) .
Микологиялық әдіс. Өсімдіктің зақымданған бөлігінен саңырауқұлақты бөліп алып, жасанда және табиғи ортада жеке өсіру. Ылғалды камера әдісін қолданып, өсімдіктің зақымданған бөлігінен саңырауқұлақты бөліп алу оңай. Ол өсімдіктің тканінің ішіндегі мицелиі ылғалды жағдайдың арқасында сыртқа шығып, спора түзуіне ықпал жасайды.

Аймақтық карантиндік зертханада жеміс ағаштарының ауруларын анықтаудажүргізілген жұмыстар

Аурудың дамуына болжау жасау.


Жеміс ағаштарының бактериалды күйігі өте қауіпті ауру. Бұл карантиндік ауру басқа жеміс ағаштарының ауруынан өзгеше. Өйткені, бұл ауру инфекциялық бактериялармен таралады. Ауру ағаштар түбірімен қурап, өртенген ағаштардың кейпін келтіреді және бүкіл бір бақ осы аурудан күйіп, біржолата жоғалады. Аурудың шыққан отаны - Солтүстік Америка. Оның қауіпті саналатыны, ауру тез таралады және онымен күресу өте қиын.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz