Жеміс да қ ылдарыны ң бактериалды к ү йігі

Семей қ аласыны ң Шә кә рім атындағ ы мемлекеттік университеті

Та қ ырыбы: Жеміс да қ ылдарыны ң бактериалды к ү йігі.
Дайындаған:Бағдатова Айнұр ЛД-211 Тексерген:Сағындықов С.Н.

Жоспар
Кіріспе

Жеміс ағаштарының бактериалды күйігі өте қауіпті

ауру. Бұл каран-тиндік ауру басқа жеміс ағаштарының ауруынан өзгеше. Өйткені, бұл ауру инфекциялық бактериялармен тара-лады. Ауру ағаштар түбірімен қурап, өртенген ағаштардың кейпін келтіреді және бүкіл бір бақ осы аурудан күйіп, біржолата жоғалады. Аурудың шыққан отаны – Солтүстік Америка. Оның қауіпті саналатыны, ауру тез таралады және онымен күресу өте қиын.

Жеміс күйігімен көбіне алма, алмұрт, шетен, долана, алхоры мен бұтақты өсімдіктер түрлері зақым­данады. Сонымен қатар, таңқурай, шие, өрік, шабдалы және сәндік өсімдіктер де залалданып, ауру ошақтарының біріне айна­ лады. Бактерия – ағаштардың барлық бөлік­ терін­өркендерін, жапырақтарын, жемістерін, бұтақ­тарын зақым­дайды.

Көктем келісімен жеміс ағаштарын химиялық өңдеу, кесу, тазалау және басқа да көктемгі дайындық жұмыстары жүргізіледі. Осы ретте жеміс ағаштары – саңырауқұлақтармен, бактериялармен, вирустармен тез зақымданатындықтан, карантиндік ауру жеміс ағаштарының бактериалды күйігі таралады.

Бактериалды күйіктің алдын-алу жолдары

3 4

Ағашты бүршік жарғаннан бастап, жеміс пайда болғанға дейін 3 пайыз бор немесе антибиотиктік сұйықтықтармен дәрілеуге болады

Ауру бұтақтарды зақымданған жерінен 20­25 см төмен кесіп алып тастайды Пайдаланылған құрал­жабдықтарды міндетті түрде залалсыздандырып отыру (дезинфекция) қажет. Аурумен заладанған ағаштарды тамырымен қазып алып, жою қажет.

Аймақ тық карантиндік зертханада жү ргізілген жұ мыстар

Бактериалды кү йік ауруын микроскопиялық ә діспенде анық тау барысында.

Ауру түрі жапырақтар шетінен бастап, кейін қызылқоңыр түске айналып, вегетацияның соңына дейін ағашта сақталады. Ағаш қабығында қара-қоңыр, қызыл түсті сулы дақтар пайда болып, қабық жұмсарып, кейін бұтақтар мен ағаштар кеуіп, қурап қалады. Залал-данған жеміс бетінде алғашында сулы жасыл, кейін қызыл-қоңыр дақтарда ақшыл және сары түсті экссудат түзіледі. Таралу жолдары насекомдармен, құстармен, әсіресе, бактерия экссудатымен қоректенетін аралар, соналар, сондай-ақ, көшеттер.

Бактериалды күйіктің қоздырғыштары суыққа төзімді, сол себептен залалданған өсім-дікте қыстап шығады. Ауруға шалдыққан ағаштар 12 жылда түгел жойылады. Сол себептен аурудың алғашқы белгілері байқалса, тез арада ауру тарап кетпеу үшін алдыналу шараларын жүр-гізу қажет.

Бактериалды к ү йік ауруына зерттеу ә дістеріне жалпы сипаттама.
Макроскопиялық ә діс. Дүрбінің немесе лупаның көмегімен ауруды анықтау әдісі. Бұл әдіс осы уақытта кең қолданылып жүр. Бұл әдіспен дұрыс диагноз қою үшін өсімдіктің мүшелерін немесе көп мөлшердегі данада зерттеу арқылы талдау қажет. Микроскопиялық ә діс. Өсімдіктің зақымданған тканін, қоздырғыштың спорасын микроскоппен қарап, зерттеу. Ол үшін қоздырғыштың түрін, патогеннің өсімдік тканінде бар екендігін дәлелдеу. Тек микроскоптық анықтау ғана осындай белгілердің болуын дәлелдейді (саңырауқұлақтарда спорасының түсі, пішіні, жемісті денелерінің болуы). Микологиялық ә діс. Өсімдіктің зақымданған бөлігінен саңырауқұлақты бөліп алып, жасанда және табиғи ортада жеке өсіру. Ылғалды камера әдісін қолданып, өсімдіктің зақымданған бөлігінен саңырауқұлақты бөліп алу оңай. Ол өсімдіктің тканінің ішіндегі мицелиі ылғалды жағдайдың арқасында сыртқа шығып, спора түзуіне ықпал жасайды.

Аймақ тық карантиндік зертханада жеміс ағ аштарының ауруларын анық таудажү ргізілген жұ мыстар

Аурудың дамуына болжау жасау.

Қ орытынды
Жеміс ағаштарының бактериалды күйігі өте қауіпті ауру. Бұл каран-тиндік ауру басқа жеміс ағаштарының ауруынан өзгеше. Өйткені, бұл ауру инфекциялық бактериялармен тара-лады. Ауру ағаштар түбірімен қурап, өртенген ағаштардың кейпін келтіреді және бүкіл бір бақ осы аурудан күйіп, біржолата жоғалады. Аурудың шыққан отаны – Солтүстік Америка. Оның қауіпті сана-латыны, ауру тез таралады және онымен күресу өте қиын. Жеміс күйігімен көбіне алма, алмұрт, шетен, долана, алхоры мен бұтақты өсімдіктер түрлері зақым-данады. Сонымен қатар, таңқурай, шие, өрік, шабдалы және сәндік өсімдіктер де залалданып, ауру ошақтарының біріне айна-лады. Бактерия – ағаштардың барлық бөлік-терін-өркендерін, жапырақтарын, жемістерін, бұтақ-тарын зақым-дайды. Сөйтіп, ауруға шалдыққан ағаштар қарайып, жапырақтары, жемістері солып, ағаштан түспей ілініп тұрады. Жапырақтар шеті-нен бастап, кейін қызыл-қоңыр түске айналып, вегетацияның соңына дейін ағашта сақталады. Ағаш қабығында қара-қоңыр, қызыл түсті сулы дақтар пайда болып, қабық жұмсарып, кейін бұтақтар мен ағаштар кеуіп, қурап қалады. Залал-данған жеміс бетінде алғашында сулы жасыл, кейін қызыл-қоңыр дақтарда ақшыл және сары түсті экссудат түзіледі. Таралу жолдары – насекомдармен, құстармен, әсіресе, бактерия экссуда-тымен қоректенетін аралар, соналар, сондай-ақ, көшеттер.

Пайдаланылғ ан ә дебиеттер тізімі
1.«Орман орналастыру бағыты»Калымбетов Б., Тілменбаев Ә., Матбаев Б., Жанұзақов А. Алматы, Қайнар, 1977ж 2. «Орман шаруашылығын басқару» орысша-қазақша сөздік. Е. Белғара. Астана: Елорда, 2006ж 3.Грузинов В.П. “Экономика предприятия”. М.: “Банки и биржи” 2000ж. 4. Қойшыбаев М. “Орман басқару саласы және орман өнімі” Қайнар баспасы, 2002ж. 5. Кенжебеков, Б. Орманды табиғаттан қорғайық // Семей таңы. - 2009. 4 маусым. - Б.10. 6.Сағимұратов, Е. Орман мәселесі ойландырады // Семей таңы. - 2009. - 13 тамыз. Б. 9. 7.Тілеубайқызы, Л. Орманды қалпына келтіру – кезек күттірмейтін мәселе // Дидар. 2008. - 19 ақпан. - Б. 1.

НАЗАРЛАРЫҢ ЫЗҒ А РАХМЕТ!


Пән: Биология


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь