Ферменттер әсерінің кинетикасы
Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
Ферменттер әсерінің кинетикасы
Орындаған: Махмутбек Г.
Топ: БТ-201
Тексерген: Кабденова А.Т.
Ферменттер дегеніміз жануарлардың, өсімдіктер мен
микроорганизмдердің клеткалары жасап шығаратын биологиялық
катализаторлар.
Ферменттер
Қарапайым Күрделі
Белоктық бөліктен (апофермент) Апофермент + ақуызды емес бөлігінен:
тұратын бір компонентті - Алифаттық қосылыстар
ферменттер. - Ароматты қосылыстар
-Витаминдер және олардың туындылары
-Нуклеотидтер мен нуклеозидтер
-Металл иондарынан тұратын екі
компоненттті ферменттер.
ФЕРМЕНТТЕРДІҢ ӘСЕР ЕТУ МЕХАНИЗМІ
Тірі клеткаларда зат алмасу процестердің жүрісін ферменттер тездетеді.
Химиялық реакциялардың жылдамдығы реакцияға түсетін молекулаларды ң
соқтығысу жиілігіне байланысты. Ал соқтығысу жиілігі молекулаларды ң
концентрациясы мен ортаның температурасына байланысты. Температураны ң
артуына қарай молекулалар қозғалысының кинетикалы қ энергиясы да артады,
бұл молекулалар соқтығысуының жиілігіне әсер етеді.
Реакцияның өтуі үшін молекулалар активті күйде болуы қажет,
басқаша айтқанда, оларда реакция үшін қажетті энергияны ң біршама
артық қоры болуы тиіс. Мұндай энергияны активация энергиясы деп
атайды. Фермент осы реакцияға қажет активация энергиясын
кемітеді.
Активация энергиясын кеміту үшін фермент реакцияға ұшырайтын
заттың яғни субстраттың молекуласымен бірігіп комплекс түзеді.
Комплексті қысқаша Ф + С (фермент+субстрат) деп белгілейді. Б ұл
комплекстің түзілуіне әлдеқайда аз мөлшердегі энергия қажет.
Фермент + субстрат аралық комплексін түзу кезінде субстрат
молекулалары біраз деформацияға ұшырайды, сондықтан
реакцияның активация энергиясы кемиді. Бұл деформация
субстраттың молекула ішілік байланыстарын әлсіретеді және
молекуланы белгілі бір реакцияға неғұрлым қабілетті етіп
шығарады. Комплекстің түзілуі спектрлік методтардың жәрдемімен
дәлелденген.
ФЕРМЕНТТІК РЕАКЦИЯЛАРДЫҢ
КИНЕТИКАСЫ
Ферменттік реакциялардың кинетикасы деп ферменттің әсерімен
жүзеге асатын химиялық реакцияның жүру жылдамдығын айтады.
Реакция жылдамдығы дегеніміз – белгілі бір уақыт өлшемінде реакцияда
әрекеттесетін заттардың немесе фермент әсерімен түзілген реакция өнімінің
концентрациясының өзгеруі.
Химиялық реакцияларды топтастыру үшін мыналар
негіз болады:
1. Реакцияға қатысатын молекулалардың саны. Молекулалардың санына
қарай реакцияларды мономолекулалы, биомолекулалы ж әне үш молекулалы деп
бөледі.
2. Реакцияның кинетикалық сипаттамасы, соның ішінде реакцияның
реті. Реакциялар ретіне қарай нөлдік, бірінші реттік, екінші реттік, үшінші
реттік деп бөлінеді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz