Сайтқа презентация қосу

Сазқұндызының

Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті

Тақырыбы:Сазқұндызының

індетті ауруларында өнімдерді ветеринариялық санитариялық сараптау

Саз құндызы ірілеу келген кеміргіштер қатарына жатады.Денесі құрлықта,суларда тіршілік етуге бейімделге,артқы аяқтарының бақайлары арасында жүзу жарғақтары болады.Денесінің түктері ұзын және үшке бөлінеді.Жүндерінің реңі-қоңыр қошқылдау,бір түстес,ал бүйірі сарғыштау.

Салмағ ы 5-12кг

Құ йрығ ының ұ зындығ ы 30-50см

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Дене тұ рқ ы 50-80см,

Жылуды сү йетін аң

Саз құндыз терісі бағалы аң
Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Саз құндызы бір кезде Оңтүстік Американың субтропиаклық және тропикалық суларында мекендеген.ХХ ғасырда Солтүстік Американың оңтүстігінде,Қытада қолда және торларда көбейтілуде.

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Өнім Саз құндыздың еті

су 66,3

ақуыз 20,7

май 8,1

Минералды заттар Калориялдығы 0,9 203

Саз құндызының еті және басқа өнімдері міндетті түрде ветеринариялықсанитариялық сараптаудан өтуі шарт.Сойыс өніміне қабылдамас бұрын ветеринариялық куәлікпен танысады.Артынан сазқұндыздарына ветеринариялық тексерулер жүргізеді.Сояр алдында 12 сағат азықтандырмайды.

 Союға тек сау саз құндыздарына рұқсат етіледі.Сою арнаулы құрылғылармен жабдықталған,оңай жуылып тазаланатын орындарда жүргізіледі.Ветеринариялық-санитариялық тексеруге ұша толықтай,бассыз,құйрықсыз,терісіз жіберіледі.Сонымен қатар ішкі ағзаларжүрек,бауыр,көк ет,бүйректер тексеріледі.

Саз құндыздарының ауру түрлері

Індетті

Жұқпайтын

Топалаң Құтыру Сіреспе Геморрогилық септицемия Пастерелез Листериоз Туляремия Салмонеллез Колибактериоз Некробактериоз Туберкулез Тері жегіш

Арықтау Травма Іріңді ісік Бітеу жара Сарғаю Перитонит Өскін Улану

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Құ тыру

Құтыру- Rhabdoviridae

Сойғаннан кейінгі диагностика.
Ұша төмен қондылықта,теріде тістелген іздер болуы мүмкін. Ішкі ағзаларда гиперемия,қарынның іші бос,ішектердің кілегей қабығы қабынған,қанталаулар байқалады.Бас миы және оның қабырғалары ісінген,нүктелі қан құйылу кездестіреді.Диагнозды Бабеш-Негри денелерін табумен қояды.

Адамдар мен жануарларда жіті түрде өтетін,орталық жүйке жүйесін зақымдайтын вирусты ауру.
.

Сойыс өнімдеріне ветеринариялықсанитарилық баға.
Ауру жануарлар сойысқа жіберілмейді. Сойып қойған жағдайда ұшаны ішкі ағзаларымен өртеуге жібереді.

Топалаң

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Топалаң.Ауыл шаруашылық жануарлары,жабайы аңдар және
адамдардың жұғымтал індетті ауруы.

Сойғаннан кейінгі диагностика.Сібір жарасымен зақымдалған жануарлардың ауруын
патологиялық үрдістердің нәтижесімен анықтайды.Септикалық формада ұша нашар қансызданады,серозды қабықтарда қан ұю байқалады.Көк бауыр ұлғайған,тіндері қою қоңыр түсті,қаны қою,ұйымаған.Бауыр,бүйрек,жүрек ұлпасы дегенерация жағдайында,өкпесі тығыз,өліеттенген .

Санитариялық баға.Топалаңға (сібір жарасы) күдік туған
жағдайда сою үрдісін дереу тоқтатады.Күдікті ұшадан көк бауырды,өзгеріске ұшыраған ұлпалардың,зақымдалған лимфа түйіндерінен сынама алып бактериоскопиялық және бақтериологиялық зерттеу үшін зертханаға жібереді.Нәтиже шыққанға дейін,ұшаларды бөлек жерде оқшаулайды. Бактериоскопия нәтижелі болса,бактериологиялық зерттеуді күтпей ұшаларды ішкі ағзаларымен бірге өртеуге жібереді.Саз құндызынан қалған басқа да өнімдерді,шикізаттарды да міндетті түрде жояды.

Сіреспе.Адам мен жануарлар арасында кездесетін жіті
түрде өтетін ауру.Қоздырушының уыты етті,денені салдандырады.

Сойғаннан кейінгі диагностика.

Сойыс өнімдеріне ветеринариялықсанитариялық баға.

Сіреспемен зақымдалған ұшада патологиялықанатомиялық өзгерістер аса байқалмайды.Бұлшық еттің түсі піскен ет тәрізді болуы мүмкін,ал бауыр мен бүйректе дегенеративті өзгерістер,эпикардта қан жиналу байқалады.

Сіреспемен зақымдалған жануарды союға жібермейді.Сойылып кеткен жағдайда ұшаны ішкі ағзалармен бірге өртейді.

ПАСТЕРЕЛЛЕЗ
Жіті түрде өтетін індетті ауру.Терісі бағалы аңдардан бұл індетке саз құндыздан басқа құндыз,ақ кіс,өзен борсықтары және т.б. бейім.

Сойғаннан кейінгі диагностика. Көк етте
(плеврада),өкпеде,эндокардта әр түрлі көлемдегі қан ұйықтары кездеседі.Кеуде қуысында іріңді жалқаяқ кездеседі.Саз құндызының өкпесі ісінген,шеттерінде қан немесе сұр гепатизация байқалады.Бауыры жұмсақ,ұлғайған,кейбір тұстары қоңыр қызылдан сарғыш-қызылға дейін әртүрлі боялған.Бүйректер де солған,кескенде шырынды,ұлғайған.

Сойыс өнімдеріне ветеринариялықсанитариялық баға.Сойыс өнімдерін шикі күйінде жіберуге
тыйым салынады.Бұлшық етте дегенеративті өзгерістер болса,ұшаны барлық ағзаларымен қосып утилизацияға жатқызады.Патологиялық өзгерістер байқалмаса,бактериологиялық зерттеуді жүргізгеннен кейін ғана тағамға қолдануға рұқсат етіледі.Салмонела жоқ болса,ұшаларды қайнатылған немесе қайнатылып-қақталған шұжық өндіруге жібереді.Терілерді нұсқаға сәйкес залалсыздандырады

Вирусты геморрагиялық ауру-өте жіті өтетін індетті ауру.Ауруға аса сезімтал деп сазқұндыздар деп саналады

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Ауру және ауруға күдікті саз құндыздарының қанын шығармай өлтіріп,терісімен бірг өртеп жібереді

Листериоз. Жіті және сепсис түрінде өтетін індетті ауру,ағзалар
мен жүйке жүйелерінің зақымдалуымен сипатталады. Сойғаннан кейінгі диагностика .Жүректің гипертрофиясы байқалады.Көк еттің ұлғаюы 1,5 есе болады,оның сірілі қабығының астында ақшыл-сұр некрозды ошақпен,бауырдың ұлғаюымен сипатталады.

Сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық баға.Зақымдалған ағзалар мен басын утилизацияға
жатқызады.Ұшаларды қайнатады.Теріні залалсыздандырып,сақтайды.

Салмонеллез Ауыл шаруашылық малдарының жіті түрінде өтетін,контагиозды ауруы.Саз құндызында ыстық көтерілу,асқорыту жолдарының қабынуымен,көк бауыр мен бауырдың дегенеративті өзгеруімен сипатталатын ауру.

Сойғаннан кейінгі диагностика.

Сойыс өнімдерін ветеринариялықсанитариялық бағалау.

Ұшалар арық.Қарынның кілегей қабықтарында 0,3-0,5 мм көлемде жаралар кездеседі.Бауыр босап,ұлғайған.Өт қабы ұлғайып,қою сұйыққа қолы,көк бауыр 8-10 есе ұлғайып,қою қызыл түстес.Нақты диагнозды бактериологиялық зерттеу қорытындылары шыққанда қояды.

Ішкі ағзаларды утилдейді.Ұшаларда өзгеріс байқалмаса,қайнатып барып пайдалануға болады.Терілерді ережелерге сәйкес залалсыздандырады.

Колибактериоз.1-5 кундік жаңа туған саз
құндыздарында жиі кездесетін індетті ауру.Ауру іш өту,тыныс алу ағзаларын,орталық жүйке жүйесін зақымдалуымен сипатталады.Аналықтары буаз болған жағдайда түсік тастайды немесе төлдерін өлі туады.

Сойыс өнімдерін ветеринариялықсанитариялық бағалау.Ұшаны,бұлшық ет
талшықтарында дегенеративті өзгерістер болмаса,қайнатып залалсыздандырады.Ішкі ағзаларды жойып жібереді.Ал бұлшық етте дегенеративті өзгерістер байқалса,онда дереу утилдеуге жібереді.

Туберкулез.
Адамдарда,жануарларда,саз құндыздарында кездесетін созылмалы қауіпті,індетті ауру.Саз құндыздарында ауру жиі ұшырасады,қоздырғыштар ауа және азық арқылы беріледі.

Сойғаннан кейінгі диагностика.

Сойыс өнімдерін ветеринариялықсанитариялық бағалау.
Ұшалар мен ішік ағзаларды утилдейді.Терілерді шектеусіз босатады.

Өкпені туберкулез ошақтарын анықтау үшін жарып қарайды.Бронхтарда жарып қарағанда каверналар бар.Көк етте көптеген сұлы дәнінің көлеміндей түйіндер пайда болады.Кеуде қуысында сұйық жиналады.Өкпенің лимфа түйіндері ұлғайған,кескенде шырынды,туберкулез ошақтарының іші ірімшік тәріздес затқа толы.Көк бауыр,бауыр және порталды лимфа түйіндері ұлғаяды.Аурудың нақты диагнозы бактериологиялық зерттеу нәтижесінен кейін қойылады.

Тері жегіш
Тері жегіш (стругущий лишай)-терілерде дөңгелектенген дақ түрінде кездесетін,теріні түлетіп,жүндерін түсіретін жұқпалы ауру. Сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау.Сойыс өнімдерін шектеусіз босатады.Терілерді 25,0% ас тұзымен,1,0%кремнефторлы натриймен және 0,7% күкірт қышқылымен 48 сағат 1:5 қатынастағы сұйықпен залалсыздандырады

Назарларыңызға рахмет

Образец текста Второй уровень Третий уровень Четвертый уровень Пятый уровень

Орындағ ан:Ибрагимова.А.Д Тексерген:Серікова:А.Т


Пән: Биология



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь