Макарон өнімдерін сақтау технологиясы




Презентация қосу
МАКАРОН ӨНІМДЕРІН
САҚТАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
ОРЫНДАҒАН: ТҰРСЫНОВ Ә.Қ СМ-405
ТЕКСЕРГЕН: КАБДЕНОВА А.Т
Өнімнің сипаты
Макарон өнімдері дегеніміз я кептрілген тығыз қамыр, бидай ұны мен судан
дайындалады, түтікше тәрізді қалыптандырады немесе басқа пішінде болады,
бұл
өнімдер қалдық ылғалдылығы 13% аспайтын шамаға дейін кептіріледі,
қалыпты жағдайда
сапасын жоғалтпастан бір жыл бойы сақталады. Олардың шала фабиркат
ретінде де
шығарылуы мүмкін, ылғалдылығы 19% болады және ол 24 сағаттан бастап 3
тәулікке
дейінгі уақыт аралығында өткізіледі.
Макарон бұйымдары басқаларға қарағанрда біршама басымдылыққа ие, аса
маңызды
тағамдық өнім:
1. сақтау ұзақтығы -1 жыл, сапасын жоғалтпастан;
2. дайындау тез және қарапайым;
3. тағамдық құндылығы аса жоғары (100 г құрғақ өнімнен дайындалған тағам

адам ағзасына бір тәулік бойы қажетті ақуыз бен көмірсулардың 10%
қанағаттандырады);
4. макарон өнімдерінің тағамдық заттарының, ақуыздары мен көмірсуларының
Макарон қамырын дайындау және
өнімді жасау.
Қамыр илейтін бункерге
ұнның белгілі мөлшері салынады және ауыз
суы немесе қосындылары (жұмыртқа
және т.б.) бар су құйыылады, құрамына
сәйкес. Қамыр 8-10 минут бойы иленеді.
Содан соң ол шанақ арқылы матрицаға
беріледі, оның саңылаулары арқылы
басылады. Матрицадан шығатын өнімдер
орнатылған желдеткіштің көмегімен
ауамен үрленеді. Тиісті ұзындыққа жеткенде
өнім автоматты түрде кесіледі және
жаймаға салынады, содан кейін жайма
тығыздаушы-автомат үстелінің сөресіне
орналастырылады – алдын ала кептіру үшін,
содан соң кептіретін шкафқа
салынады.
Макарон өнімдерін кептіру. Кептіру
шкафына 30 жайма орналастырылады,
оларға 1,5-2,0 келіден макарон өнімдері
салынады. Кептіру ұзақтығы өнімнің
түріне байланысты 50 минуттан бастап 60
минутқа дейін жалғасады. Макаронның
ылғалдылығы 19% дейін жетеді. Содан
кейін өнім картон ыдыстарға салынады.
Ылғалдылығы 13% дейін кептіру табиғи
түрде жүзеге асырылады, температура 24-
25 0С болғанда желдетілетін жерде 12 -15
сағат кептіріледі.
Дайын өнімді қалтақаптарға салу.
Дайын өнімді полипропилен
қалтақаптарға
салу бойынша жұмыстар салу-қаптау
бойынша жартылай автоматты түрде
жұмыс
істейтін жабдықтың көмегімен
орындалады.
Макарон бұйымдардың ассортименті өте алуан
түрлі. Әдеттегі өнімдерімен қатар макарон
келесі сорттарын дайындалады:
-жоғары жұмыртқалы; жұмыртқа ұлғайту
мазмұнмен жоғары жұмыртқа;
-Қызанақты жоғары сыныптарда;
-Сиыр сүті қосылған жоғары сыныптар сүт,
бүкіл сиыр сүті майсыздандырылған;
-Бірінші ірімшік және жоғары сынып;
-жоғары сыныптар бекіністі;
-жылдам қайнайтын;
-көкөніспен макарон;
-құрғақ ашытқы немесе ашытқы сіріндісімен
өнім;
-Соя ұн өнімдері;
-Балық ақуыз концентратын Өнімдер.
Макарон өнімдерінің бұзылу себебі, жиі 16%
ылғалдылықтан жоғары ашығанын артуына байланысты.
Төмен ылғалды өнім болған сайын, ұзаққа дейін дәмі мен
тағамдық қасиеттерін жоғалтпастан сақтауға болады.
Ұзақ мерзімді сақтауға арналған өнімдер 11%
ылғалдылықтан жоғары
Макаронболмауы тиіс.сақтау бөлмесі зиянкестер жоқ,
өнімдеріне
жақсы желдетілетін, құрғақ, таза болуы тиіс. Өнімдер
картон жәшіктерге мен сөмкелер буып жинақталады,
биіктігі қаптар көп дегенде 6 немесе 7 қораптар болуы
тиіс болып табылады. Мұржалары арасындағы және
штабел мен қабырға арасында кем дегенде 0,5 м жол
Қоймада температура 30 ° C, ал салыстырмалы
қалуы керек.
ылғалдылығы 70% жоғары болмауы керек. Оның күрт
ауытқуы, олардың ашыған, өнімдерін бетінде ылғал
пайда болуын тудыруы мүмкін, сондай-ақ фишкалар
сынықтары мен санын көбейту, жарықтар
қалыптастыруға ықпал етеді, себебі ұзарту кезеңі,
тұрақты температураны сақтау қажет.
Макарон сақтау үшін
мерзімдері - 2 айдан 12 айға
дейін. Олардың жарамдылық
мерзімі жоқ қоспалармен- 12
ай, қоспалар (сүт, жұмыртқа)
бар макарон - 6 ай, қызанақ
қосылған -2 ай өнімдері
өңдеуден өткен сәттен
басталады.
Тасымалдау
Макарон өнімдерін тасымалдау тікелей темір
жол контейнерлерде немесе әмбебап жүк
теміржол қатынасымен рұқсат етіледі.
Салған кезде, макарон бар жәшіктерін түсіру
және тасымалдау жаңбыр, кеміргіштер
зиянды құрттардан қорғалуы тиіс.
Сақтау және тасымалдау бойынша барлық
көрсетілген шарттарға сәйкестігі ұзақ уақыт
бойы макарон жоғары сапасына кепілдік
береді.
Макарон өнімдерін орау мен таңбалау.
Макарон өнімдерін үйде тамақтану, бірінші
және екінші тамаққа пайдаланылатын.
Макарон өнімдері сусымалы және буып
түрінде нарыққа келеді. Буылған қораптар,
сөмкелер, қағаз, целлофан, 1 кг артық емес
пленкаларда оралған. Қорап барлық
түрлерінде өлшенген және буыған өнімдер
қапталады, таза салмағы 30 кг дейін.
Дүкендерде макарон, 10-45 күн ішінде
халықтың үздіксіз жабдықтауды
қамтамасыз ету салыстырмалы кішкентай
партияларға сақтауға бейім. Ол әдетте,
жылытылатын үй болып табылады. Онда
мүмкіндігінше емес 10-18 ° С жоғары
температура Жоғары температура күрт
өнімдерінің жарамдылық мерзімін
қысқартады. Дүкендерде қатаң кез келген
хош өнімдерін (сабын, дәмдеуіштер, балық
және т.б. бірлескен сақталуын қоспағанда,
коммерциялық төңірегі ұстануға тиіс.
Жұтып алатын және беріктік иістерді
өткізу оңай астық өңдеу өнімдері.
Қорыта келетін болсақ қазіргі кезде макарон
өнімдерін күнделікті өмірде қолданамыз. Оған
мысал ретінде жатаханада өмір сүріп жатқан
студенттерді аламыз. Олар сабақтан келген уақытта
бұрынғы мектептегі сияқты анасы жоқ тамақ
әзірлеп қоятын, сондықтанда өздерінің күн көрісі
болып жүрген күнделікті тез дайндалатын әрі арзан
макарон өнімдерін пісіре салады. Ол студенттер
үшін тиімді, арзан әрі жылдам дайндалады.
Қазіргі кезде макарон өнімдерінің көптеген түрлері
бар. Сол әртүрлілігімен еліміздің экономикасын
дамытып жатыр.
Макарон өнімдерін сақтауда бірталай қателіктерде
бой алдырамыз.Соның алдын алу мақсатында біз сол
өнімдердің сақтау технологиясын зерттейміз.
Келешекте макарон өнімдерінің сақтау технолгиясы
одан әрі дами түседі деген ойдамын.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Макарон өнімдерін өндіру технологиясы
Технология және биоресурстар факультеті
Макаронды бүйымдардың сақтау технологиясы
Макарон өнімдерін өндіру
Макарон қамырын дайындау
Макарон өнімдерін сенсорлық бағалау
Макарон өнімдері
Макарон өндірісінің технологиясы
Макаронды кептіру процесі
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Пәндер