ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министірлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

БӨЖ

Тақырыбы: 1. ГОСТ және ОСТ, олардың су, ауа, топырақ, сүт, ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі.

2. Дезинфекция тиімділігін бақылау.

Орындаған:Балықпаева Л. Е.

Тексерген: Омарбеков Е. О.

Тобы: ВС-303

Семей 2015 ж.

Slide 2

Стандарт - бұл қағида бойынша көптеген мүдделі жақтардың елеулі моселелерге қарсылық білдіруді сипаттайтын, келісуішлік негізінде әзірленетін және танылған органдардың бөкітетін норматитік құжаты. Бұл жалпыға бірдей және қайта пайдалану ережесі үшін стандарттаудың белгілі бір объектілердің жалпы принциптері, мінездемесі, талаптары және әдістері белгіленуі мүмкін. Сол сияқты белгілі салаларды тәртіпке келтіруді оңтайлы деңгейге жетуге бағытталады.

Slide 3

Қазақстан Республикасында стандарттау жөнінде мынадай нормативтік құжаттар бар:

Slide 4

Мемлекеттік стандартау - басқару деңгейінің барлық сатыларында таралып, қоғам мен өнім мен қызметті негізгі тұтынушылардың қызығушылықтарын қорғау ретінде қолданылады.

Slide 5

Салалық стандарт- салалық маңызы бар өнімдерге, процестер мен қызмет көрсетулерге қойылатын талаптары бар стандарт.

Slide 6

СУ - организмнің маңызды құрамдас бөлігі. Тірі организмдерде барлық химиялық реакциялар су арқылы ғана өтеді.

Slide 7

Стандарттар мен нормаларға сәйкес жоғары сапалы ауыз су терминінің астарында төмендегідей мағыны жатыр:

Slide 8 Slide 9

Судың санитарлы микробиологиялық саны мынамен бағаланады: 1. Микробтық саны 2. Коли-титр белгілі аз мөлшердегі ішек таяқшасының саны. 3. Коли индекс таяқшасының 1л судағы саны. Бұл көрсеткіштерді титрациялық және мембранды фильтр арқылы анықтаймыз.

Slide 10 Slide 11

Ет және ет өнімдерінің сапасын сараптау. Нарыққа түсірілген ет және ет өнімдерін міндетті түрде сараптау жүргізеді. Нарыққа түскен еттің тексерілген, тексерілмегенін оған тәуелсіз сараптау жүргізу арқылы тексереді.

Slide 12

Ет және ет өнімдерінің базардағы айналым шарттары:

Slide 13

Ет өңдеу цехына қабылдайтын мал еттері, саны және сапасына байланысты жүргізіледі. Етті әр түріне байланысты қабылдайды.

Slide 14

Мал еттерін қабылдап алу мына стандарттар талабына сай іске асырылады:

Slide 15

Еттің сапасын сараптау

Сынақ әдістері.

Мал еттерінің салмағын топ-тобымен қаттелігі 0, 1% дейін жіберілген таразымен өлшейді. Ет температурасы МСТ 9177-74 талабына сай шыны термометрмен (сынақсыз) анықталады. Суыған, тоңазытқан және мұздатқан мал еттерінің температурасын жамбас немесе жауырын еттерінен 1 және 6см тереңдіктен өлшейді.

Сынақ нәтижесі ретінде орта арифметикалық мағына көрсетіледі.

Еттің жаңа екендігіне күмән туған жағдайда, үлгі алуды және сынақ әдістерін МСТ 7269-79, МСТ 23342, МСТ 1946 бойынша өткізіледі. Ал етті бактериологиялық сынақтан МСТ 21237 бойынша өткізіледі. Еттегі пестицидтерді Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау Министірлігі бекіткен әдістемелермен анықтайды.

Slide 16

Сапа параметрлерi Еттiң сапасы, өнiм және тұтынушылық шикiзаты ретiнде тағамдық құндылығымен және сенсорлы, санитарлы-гигиеналық, технологиялық көрсеткiштермен анықталады.

Еттiң сапасы келесi параметрлермен сипатталады:

тағамдық және биологиялық құндылығы;

органолептикалық қасиетi;

физико-химиялық көрсеткiштерi; қауiпсiздiгi.

Slide 17

Жұқпалы және паразиттік аурулардың таралуындағы топырақтың ролі Топырақ ортасы патогендік микрофлораның тіршілігін сақтап қалуына қолайлы болып табылмайды, алайда оның эпидемиологиялық қауіптілігі жоғары, өйткені елді мекендердің топырақтарына жұқпалы аурулар мен ивазиялардың қоздырғыштары үнемі түсіп отырады, олардың дамуы үшін қолайлы жағдайлар болмағанда да, олар ұзақ уақыт бойы өздерінің тіршілік қасиеттері мен вируленттігін сақтап қала алады.

Slide 18

Топырақ микрофлорасы

Slide 19

Сүттің бактериялық ластануы, ГОСТ 9225-687 стандартқа сәйкес. Бұл әдіс «микробиологиялық зерттеулер әдісі» бойынша анықталады. Ол редуктаза ферментінің метилен көгімен ағару әдісімен анықталады.

Slide 20

Дезинфекция (француз тілінде des- инфекциялық бастаманы жою, алу) - микробтармен ластанған затты, оны қолданғанда нифекция қоздырмайтын дәрежеге дейін микробтарды жоюға арналған өңдеу процедурасы.

Slide 21 Slide 22

Дезинфекциялық камералардың жұмысын бақылау

1. Термиялық бақылау - өлшеуіш аспаптардың көмегімен жүргізілді: психрометрмен булы - ауалы формалинді камералардағы ылғалдылық ережесін, манометрмен қысымды бақылап отырады.

2. Биологиялық бақылау - лабораторияларда арнайы дайындалған бактериялық тесттер қолданылады, ол бәтес және бөз бөлшегін алдын ала стерильдеп, кейін тест - микроб сіңіртіп дайындалады (алтынды стафилококк, антракоид споралары, микобактериялардың қышқылға төзімді сапрофиті - В5) .

Slide 23

Дезинфекция нысандары :

Slide 24

Пайдаланған әдебиеттер

http://referattar. kazaksha. info/

http://referatkaz. kz/

Н. Шоканов. Микробиология Оқулық Алматы, Санат- 1997ж. -320б.

Толысбаев Б. . Мал дәрігерлік микробиология. -Алматы, 1999.


Ұқсас жұмыстар
1)ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі 2)Дезинфекция тиімділігін бақылау
)ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі 2)Дезинфекция тиімділігін бақылау
ГОСТ және ОСТ
ГОСТ және ОСТ, cу, ауа, топырақ, мал өнімдерінің микробиологиялық және бактериологиялық қажеттілігі. Дезинфекцияның тиімділігі
ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі
МЕСТ стандарт бойынша сүтке қойылатын талаптар
Санитарлы микробиологиялық зертеу жүргізудің принциптері
Ветеринарлық зертхананың негізгі қызметі
Негізгі тұтынушылар - өнеркәсіп орындары және ауыл шаруашылығы
СУДЫ ТАЗАЛАУДЫҢ ЖАҢА ТЕХНОЛОГИЯЛАРЫ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz