Сайтқа презентация қосу

ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министірлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

БӨЖ
Тақырыбы: 1. ГОСТ және ОСТ,олардың су,ауа,топырақ,сүт,ет және басқа мал шаруашылығы өнімдерін микробиологиялық және вирусологиялық бағалауға қажеттілігі. 2.Дезинфекция тиімділігін бақылау.   Орындаған:Балықпаева Л.Е. Тексерген: Омарбеков Е.О.                                                 Тобы: ВС-303

Семей 2015 ж.

Стандарт — бұл қағида бойынша көптеген мүдделі жақтардың елеулі моселелерге  қарсылық білдіруді сипаттайтын, келісуішлік негізінде әзірленетін және танылған  органдардың бөкітетін норматитік құжаты. Бұл жалпыға бірдей және қайта пайдалану  ережесі үшін стандарттаудың белгілі бір объектілердің жалпы принциптері, мінездемесі,  талаптары және әдістері белгіленуі мүмкін. Сол сияқты белгілі салаларды тәртіпке  келтіруді оңтайлы деңгейге жетуге бағытталады.

Қазақстан Республикасында стандарттау жөнінде мынадай нормативтік құжаттар бар:

Мемлекеттік стандартау – басқару деңгейінің барлық сатыларында таралып, қоғам мен өнім мен қызметті негізгі тұтынушылардың қызығушылықтарын қорғау ретінде қолданылады.

   Салалық стандарт- салалық  маңызы бар өнімдерге, процестер  мен  қызмет көрсетулерге  қойылатын талаптары бар  стандарт.

СУ - организмнің маңызды құрамдас бөлігі. Тірі организмдерде барлық химиялық реакциялар су арқылы ғана өтеді.

Стандарттар мен нормаларға сәйкес жоғары сапалы  ауыз су терминінің астарында төмендегідей мағыны  жатыр:

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Судың санитарлы микробиологиялық саны  мынамен бағаланады: 1. Микробтық саны 2. Коли-титр белгілі аз мөлшердегі ішек таяқшасының саны. 3. Коли индекс таяқшасының 1л судағы саны. Бұл көрсеткіштерді титрациялық және мембранды фильтр арқылы анықтаймыз.

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Ет және ет өнімдерінің сапасын сараптау. Нарыққа түсірілген ет және ет өнімдерін міндетті түрде сараптау жүргізеді. Нарыққа  түскен  еттің тексерілген, тексерілмегенін оған тәуелсіз сараптау жүргізу арқылы   тексереді. 

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Ет және ет өнімдерінің базардағы айналым  шарттары: 

Ет өңдеу цехына қабылдайтын мал еттері, саны және сапасына  байланысты жүргізіледі. Етті әр түріне байланысты қабылдайды.

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Мал еттерін қабылдап алу мына  стандарттар талабына сай іске  асырылады:

Еттің сапасын сараптау     Сынақ әдістері.



 

Мал еттерінің салмағын топ-тобымен қаттелігі 0,1% дейін  жіберілген таразымен өлшейді. Ет температурасы МСТ 917774 талабына сай шыны термометрмен (сынақсыз)  анықталады. Суыған, тоңазытқан және мұздатқан мал  еттерінің температурасын жамбас немесе жауырын еттерінен  1 және 6см тереңдіктен өлшейді. Сынақ нәтижесі ретінде орта арифметикалық мағына  көрсетіледі. Еттің жаңа екендігіне күмән туған жағдайда, үлгі алуды  және сынақ әдістерін МСТ 7269-79, МСТ 23342, МСТ 1946  бойынша өткізіледі. Ал етті бактериологиялық сынақтан  МСТ 21237 бойынша өткізіледі. Еттегі пестицидтерді  Қазақстан Республикасының денсаулық сақтау Министірлігі  бекіткен әдістемелермен анықтайды.

Сапа параметрлерi Еттiң сапасы, өнiм және тұтынушылық шикiзаты ретiнде тағамдық құндылығымен және сенсорлы, санитарлы-гигиеналық, технологиялық көрсеткiштермен анықталады.

Еттiң сапасы келесi параметрлермен сипатталады: тағамдық және биологиялық құндылығы; органолептикалық қасиетi; физико-химиялық көрсеткiштерi; қауiпсiздiгi.

Жұқпалы және паразиттік аурулардың таралуындағы топырақтың ролі Топырақ ортасы патогендік микрофлораның тіршілігін сақтап қалуына қолайлы болып табылмайды, алайда оның  эпидемиологиялық қауіптілігі жоғары, өйткені елді мекендердің топырақтарына жұқпалы аурулар мен ивазиялардың  қоздырғыштары үнемі түсіп отырады, олардың дамуы үшін қолайлы жағдайлар болмағанда да, олар ұзақ уақыт бойы  өздерінің тіршілік қасиеттері мен вируленттігін сақтап қала алады.

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Топырақ микрофлорасы
Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Сүттің бактериялық ластануы,ГОСТ 9225-687 стандартқа сәйкес. Бұл әдіс «микробиологиялық зерттеулер әдісі» бойынша анықталады. Ол редуктаза ферментінің метилен көгімен ағару әдісімен анықталады.

Образец

текста

◦ Второй уровень
 Третий уровень
 Четвертый уровень  Пятый уровень

Дезинфекция (француз  тілінде  des-  инфекциялық  бастаманы  жою,  алу)  –  микробтармен ластанған затты, оны қолданғанда  нифекция  қоздырмайтын  дәрежеге  дейін  микробтарды  жоюға  арналған  өңдеу  процедурасы. 

Дезинфекциялық камералардың жұмысын  бақылау
1.Термиялық

бақылау - өлшеуіш аспаптардың көмегімен жүргізілді: психрометрмен булы – ауалы формалинді камералардағы ылғалдылық ережесін, манометрмен қысымды бақылап отырады. 2. Биологиялық бақылау – лабораторияларда арнайы дайындалған бактериялық тесттер қолданылады, ол бәтес және бөз бөлшегін алдын ала стерильдеп, кейін тест – микроб сіңіртіп дайындалады (алтынды стафилококк, антракоид споралары, микобактериялардың қышқылға төзімді сапрофиті – В5).

Дезинфекция нысандары :

Пайдаланған әдебиеттер
http://referattar.kazaksha.info/ 2. http://referatkaz.kz/ 3.   Н. Шоканов. Микробиология   Оқулық Алматы, Санат- 1997ж.320б. 4.   Толысбаев  Б.. Мал дәрігерлік  микробиология.-Алматы, 1999.
1.


Пән: Биология



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь