Бизнес жоспар: Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру

Бизнес жоспар: Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру

Орындаған: Маукенов А.Н. Тобы: МШ-409

Кептірілген нан, печенье және өзге де нан пісіру өнімдері цехын құру

Еңбекақы төлеу шығыстарының есебі, мың тг. Еңбекақы төлеу шығыстарының сомасы айына 136 мың теңгені құрайды. Әлеуметтік аударымдар айына 6,1 мың теңгені (міндетті зейнетақы жарналарын (бұдан әрі – МЗЖ) есептемегенде еңбекақы төлеу қорының (бұдан әрі - ЕТҚ) 5% есебінен) құрайды. Бұл сома Қазақстан Республикасы Салық кодексінің (бұдан әрі – ҚР СК) 437-бабына сәйкес әлеуметтік салық сомасын азайтады. Салықты жеңілдетілген декларация негізінде есептеу салық салу объектісіне (кіріс) 3% (ҚР СК 437-бабы) ставканы қолдану арқылы жүргізіледі, соның ½ жеке табыс салығы (бұдан әрі – ЖТС), ½ - әлеуметтік салық құрайды.
Саны   1 0,5 2   2 2   1 1   1 1 5   16 16 121   25 25   16 16 136   30 30   25 25   16 16 136    35 15 50   60 60   25 25 Жалақы Есептеуге   35 8 43   60 60   35 8 43 ЕТҚ

№   1 2     1     1     1    

Лауазымы Әкімшілік-басқару  құрамы Директор Бухгалтер Жиыны Өндірістік   құрам Кондитер Жиыны Қызмет көрсетуші құрам Сатушы Жиыны Қосалқы құрам Еден жуушы Жиыны Құрам бойынша барлығы

Кіріспе
  



  

Қазіргі жағдайларда қоғамдық тамақтану біртіндеп индустриаландыру жолына өтуде. Жетілдірілген техникалық құралдармен жабдықталған заманауи кәсіпорындар құрылуда; оларда прогрессивті технологиялар пайдаланылады, еңбек пен өндірісті ғылыми негізде ұйымдастыру енгізіледі, қызмет көрсетудің жаңа түрлері қолданылады. Ұннан жас алған кондитер өнімдері қазіргі таңда түр-түрімен және жоғары сапасымен ерекшеленуде. Ұннан жасалған кондитер өнімдерінің негізі ұн болып табылады, оның құрамында крахмал түріндегі көміртегі, сондай-ақ өсімдік белоктары бар. Крахмал ағзада қантқа айналады және негізгі энергия көзі қызметін атқарады, белоктар клеткалар мен тіндердің құрылуы үшін пластикалық материал болып табылады. Көптеген ұннан жасалған кондитер өнімдері қант бөліп шығарады, нәтижесінде олар тез сіңетін көміртегімен толығады. Көптеген өнімдерді дайындау кезінде пайдаланылатын жұмыртқа толыққанды белокқа, майға және дәрумендерге бай. Жұмыртқа, май (сары май, маргарин) немесе майға бай өнімдерді (сүт, кілегей, қаймақ) пайдаланудың арқасында кондитер өнімдеріндегі дәрумендер артады. Оларды дайындаған кезде дәмі мен иісін ғана жақсартып қана қоймай, бұл өнімдердің тез қорытылуына әсер ететін дәрумендер құрамы артады. Соңғы кезде тұрғындардың өздері дайындағаннан гөрі дайын немесе жартылай дайын ұннан жасалған кондитер өнімдерін ықыласпен сатып алуы артып келеді. Өткізу пункті бар шағын өндірістік кәсіпорын сияқты қызмет түрі көптеген елдерде кеңінен тараған. Осыған байланысты осы жобада дайын өнімдерді сату пункті бар кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері өндірісі цехын құру мүмкіндігі қарастырылады.




Жобаның тұжырымдамасы
Жобаның тұжырымдамасында дайын өнімдерді сату пункті бар кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері өндірісі цехын құру көзделген. Тікелей өндірістің басында дүкен ашу үнемі жаңа піскен өнімді сатып алуға ғана емес, сонымен бірге оны барынша қолайлы бағамен сатып алуға мүмкіндік жасайды, өйткені дайын өнімді өндіру кезеңі мен сату кезеңі арасында аралық буын болмайды. Цех шығаратын негізгі өнімдер мыналар: - сары майдан жасалған кептірілген нан; - ірімшік қосылған печенье; - «Марго» кепкен тоқаштары. Кейіннен өндірілетін өнімнің қатарына нысаналы топтың қажеттілігі ескеріле отырып нан-тоқаш өнімдері де (бөлке нан, баранкалар және т.б.) қосылатын болады. Жоспарланған цехтың нысаналы тобы ол орналасқан аудан орталығының, сондай-ақ көршілес елді мекендердің тұрғындары болады. Дүкені бар цех жалпы алаңы 60 шаршы метрлік орын-жайда орналасқан. Кәсіпорынның осы бизнес-жоспарда жоспарланған айналымын ескере келе қызметті жеңілдетілген декларация негізіндегі арнайы салық режимін пайдалана отырып жеке кәсіпкердің шеңберінде жеңілдетілген режимде жүзеге асыру ұсынылады. Осы бизнес-жоспар басшылыққа алатын соңғы нұсқа болып табылмайды, тек осындай бизнес-идеяны дамытудың әлеуетті мүмкіндігін ғана көрсетеді. Сондықтан да осы жобаны іске асыру кезінде сату бағдарламасы сияқты шығарылатын өнімнің түр-түрлерін де өзгертуге болады. Шығарылады деп жоспарланған өнімнің бәсекелестік басымдығын, сондай-ақ сатып алынатын жабдықтардың айырмашылықты ерекшеліктерін барынша ашып көрсету қажет.



    



 



Өнімнің (қызметтердің) сипаттамасы
 

Осы жобада кептірілген нан, печенье және өзге де кепкен нан пісіру өнімдері цехын құру көзделген. Ұннан жасалған кондитер өнімдерінің құндылығы мен сіңімділігі жоғары, олар дәмінің тәттілігімен және сыртқы түрінің тартымдылығымен ерекшеленеді,. Ұннан жасалған кондитер өнімдерінің жоғары тағамдық құндылығы оның құрамындағы елеулі көміртегіне, май мен белокқа негізделген. Ылғалдылығының төмендігі нәтижесінде көптеген өнім ұзақ сақталатын бағалы тағамдық концентраттарымен ерекше қасиетке ие болуда. Кептірілген өнімдер. Бұл өнімдердің ылғалдылығының төмендігі (9-12 %) олардың қатып қалуын баяулатады, көгеруден сақтайды, бұл оның ұзақ сақталуына мүмкіндік береді. Осылайша кепкен өнімдер нан консервілерінің рөлін атқара алады. Өнімнің бұл тобына кептірілген нан, гренкалар және қытырлақ нан кіреді. Өнімнің әрбір түрі үшін нысаны, мөлшері, сыртқы түрінің жай-күйі белгіленген. Пече́нье — қамырдан жасалатын шағын кондитерлік өнім. Печеньенің қамырына кей уақытта түрлі дәндер қосады. Печеньені әдетте дөңгелек, төрт бұрыш, жұлдызша, түтікше түрінде жасайды; кей жағдайда ортасы қоспамен толтырылады (шоколадпен, мейізбен, ірімшікпен, қоюлатылған сүтпен, креммен) немесе мұндай қоспаны екі печеньенің ортасына салады.

Образец текста
Второй уровень
Третий уровень
Четвертый уровень Пятый уровень







Өндірістер бағдарламасы



Жобаның бастапқы айларында кондитер цехы толық қуатында қосылмайды, бұл нарықтағы орнын иеленуіне байланысты болады.
Өндірістің бағдарламасы Көрсеткіш Қуаты, % Ірімшік қосылған печенье, кг. Май қосылған кептірілген нан, кг. Марго сушкалары, кг. жылдар бойынша жоспарланған

2 012 77% 2 760 2 553 2 553

2 013 93% 4 440 4 107 4 107

2 014 95% 4 560 4 218 4 218

2 015 100 % 4 800 4 440 4 440

2 016 100 % 4 800 4 440 4 440

2 017 100 % 4 800 4 440 4 440

2 018 100 % 4 800 4 440 4 440



Сату бағдарламасы өндіріс бағдарламасы мен жарамсыздық пайызы ескерілген ең төмен экономикалық тиімділігі ескеріле отырып есептелді.

Сатуға жоспарланған баға, мың теңге

Көрсеткіш

2 012 1 270

2 013 2 042 1 930 2 054 6 026

2 014 2 098 1 982 2 109 6 189

2 015 2 208 2 087 2 220 6 515

2 016 2 208 2 087 2 220 6 515

2 017 2 208 2 087 2 220 6 515

2 018 2 208 2 087 2 220 6 515

Ірімшік қосылған печенье, кг. 1 200 Май қосылған кептірілген нан, кг. 1 277 Марго сушкалары, кг. Барлығы 3 746





Маркетингтік жоспар Өнімдер (қызметтер) нарығының сипаттамасы
Шығыс Қазақстан облысы толық азық-түлік тәуелсіздігін иелене алмайды, бірақ облыста өмірлік маңызды тағам өнімдерін өндіру үшін жеткілікті биоклиматтық және өндірістік әлеует бар. 2010 жылдың қаңтар-желтоқсанында облыста қолданыстағы бағамен 55,3 млрд. теңгенің тамақ өнімі, 1,5 млрд. теңгенің сусыны өндірілді. Тамақ өнімдері өндірісіндегі нақты көлем индексі 2009 жылғы қаңтар-желтоқсанға қарағанда 120,2%, сусындар өндірісінде - 95,5% құрады. Шығыс Қазақстан облысы Статистика департаментінің деректері бойынша облыстың республикадағы тамақ өндірісі өнімдерінің көлеміндегі үлесі 8,2%-ға, сусындар - 1,1%-ға бағаланады. Өнеркәсіп өндірісінің облыстық көлемінде салалар үлесі тиісінше 8,9 және 0,2% құрады. Тамақ өнімдері өндірісі бойынша экономикалық қызмет түрлерінің көбінде өндіріс көлемінің өскені байқалады. Балықты қайта өңдеу мен консервілеуде, нан-тоқаш және ұннан жасалған өнімдер өндірісінде, өзге де тамақ өнімдерінде өнім көлемінің төмендегені байқалды. Тамақ өнімдері мен сусындар шығаратын кәсіпорындарда 2010 жылғы қаңтар-желтоқсанда 5891 адам немесе барлық өнеркәсіп өндірісінде жұмыс істейтіндер санының әрбір он үшінші адамы жұмыспен қамтамасыз етілді. Тамақ өнімдері өндірісінде орташа айлық жалақы 39268 теңге немесе 2009 жылғы қаңтаржелтоқсандағы деңгейге қарағанда 111,2% мөлшерінде қалыптасты.















 Шығыс

Қазақстан облысында қолданыстағы баға бойынша нан-тоқаш және ұннан

жасалған өнімдер өндірісінің көлемі, млн. тг.

 
9750 9700 9650 9600 9550 9500 9450 9400 9350

9709.1

9478.6

2009 ж.

2010 ж.

 Суретте

көрсетілгеніндей ШҚО бойынша нан-тоқаш және ұннан

жасалған өнімдер өндірісінің көлемі 2009 жылмен салыстырғанда 2010 жылы 230,5 млн. теңгеге төмендеді.



-  Шығыс  Қазақстан  облысындағы    заттай    түрінде  кептірілген  нан  және 

печенье, ұзақ сақталатын кондитер және тәтті нан өндірісі, тонна


 

2010 ж. 2158

2009 ж.

2544

1900

2000

2100

2200

2300

2400

2500

2600



Суретте көрсетілгеніндей ШҚО-да

кептірілген нан және печенье, ұзақ сақталатын ұннан

жасалған кондитер өнімдері мен тәтті нандар өндірісі бойынша аздап төмендеу байқалады. Мысалы, 2010 жылы Шығыс Қазақстан облысында 2 158 тонна кептірілген нан мен печенье шығарылды, бұл 2009 жылғыдан 396 тоннаға кем.

Шығыс Қазақстан облысында нан пісіру өнімдерін шығаратын кәсіпорындардың тізімі

Компаниялардың атауы Белоусовка нан зауыты Шығыс Қазақстан ұн тарту-жемазық комбинаты АҚАО Восточно-Казахстанский мукомольно-комбикормовый комбинат 'БАРС' компаниясы Колос «Бейкер» ЖШС «Бек» ЖШС «Брик» ЖШС «Вегас» ЖШС «Рамко Трейдинг Компани» ЖШС «Саламин» ЖШС 'Жолдас' ЖШС Common Market "АЙДАР" №2 НАН ЗАУЫТЫ "АККОРД-ВКО" ЖШС Өскемен қаласы Өскемен қаласы Өскемен қаласы Семей қаласы Өскемен қаласы Өскемен қаласы Семей қаласы Өскемен қаласы Семейқаласы Өскемен қаласы Семей қаласы Өскемен қаласы Белоусовка кенті Семей қаласы

Қала, кент

Ғимараттар мен құрылыстар
 



       

 

Нан пісіру өнімдері өндірісі цехы Цех бөлімшелерінің жоспары технологиялық процесс операцияларын кезегімен орындауға сәйкес келеді және шикізат пен дайын өнімдердің қатар жүруіне жол бермейді, яғни цехтың құрамына мынадай бөлімшелер кіреді: - қамыр илеу – мұнда қамыр иленеді және қажетті жартылай дайын фабрикаттар дайындалады; - қамырды бөлу – бөлу және қалыптау, кондитер өнімдерін жаю; - пісіру – мұнда кондитер өнімдері арнайы шкафтарда пісіріледі - салқындату; - өнімдерді өңдеу бөлімшесі; - жұмыртқаларды, ыдыс-аяқты, ыдыстарды жуатын орын. Кондитер цехында сондай-ақ желдеткіш және ауа тазартқыш жүйе қарастырылған. Цех кондитер цехтарына қойылатын СЭС талаптарына сәйкес келеді. Қор қоймасы Қор қоймасы құрғақ өнімдерді (ұн, қант, крахмал и т.б.) сақтау үшін қарастырылған. Бұл жерде орташа температура шамамен 15°С және ауаның салыстырмалы ылғалдығы 60 – 65 % болуы тиіс. Бұдан басқа осы жерде тез бұзылатын өнімдер сақталатын тоңазытқыштар қойылады. Сауда залы Сауда залы шамамен 20 шаршы метр аумақты алады.

Жабдық және инвентарь (техника)
       

   

Нан пісіру ө німдері ө ндірісі цехы Нан пісіру өнімдері өндірісі цехын жабдықтау үшін қажетті негізгі жабдықтардың арасында мыналарды бөліп көрсетуге болады: Елеуіштен өткізу машинасы – басқа қосындыларды бөлу және ұнды оттегімен байыту үшін. ТММ-1М үлгісіндегі сыйымдылығы 140 литр нан илеу машинасы. Араластыру машинасы, сыйымдылығы 25 литр ШПЭСМ-3 үлгісіндегі бір ауысымда 50 торт пісіруге мүмкіндік беретін пісіру шкафы. Қ ор қ оймасы Өнімдерді сақтау үшін қор қоймасына сөрелер орнатылады. Өнімді өлшеу үшін таразылар мен өлшеу ыдыстары қолданылады. Шикізат пен тез бұзылатын өнімдерді сақтау үшін қарапайым тұрмыстық тоңазытқыш пайдаланылады. Сауда залы Дүкенге ішкі көркемдік беру үшін өндірістік сөрелер емес оюлап ағаштан жасалған сөрелер пайдаланылатын болады. Дайын кондитер өнімдері тоңазытқышы бар сөрелерге қойылатын болады. Жабдықтардың тізбесі мен оны сатып алу шығындары төмендегі кестеде берілген.

Пайдалану  шығыстары

Сары майдан Өл ш. Бір. бағас ы, тг. жасалған Ірімш. печенье Шығ. нормасы Бидай ұны ж/с Маргарин Ірімшік Қант Нығыздалған ашытқы Тұз Өсімдік майы Сары май Тауық жұмыртқасы Жиыны кг кг кг кг кг кг л кг шт 85,0 170,0 300,0 140,0 170,0 25,0 260,0 350,0 14,0 0,4 0,4 0,4 0,09 1 кг. сомасы 34 68 120 13 0 0 0 0 0 235 0,150 0,800 0,20 0,020 0,010 кепкен нан Шығыс нормасы 1,0 Сумма на 1 кг. 85 0 0 28 3 0 0 53 11 180 0,12 0,010 0,010 0,032 Марго сушкалары Шығ. Норм. 1 кг сомасы 85 11 0 17 2 0 8 0 0 123

1,0 0,067

Жобаның тиімділігі
 









Cash-flow проекциясы Cash-flow проекциясы (Ақша қаражаты қозғалысының есебі. 1-қосымша) нақты ақша ағынын, яғни қолма-қол ақша ағыны (нақты ақша ағынын) мен төлемдерді (нақты ақшаның кетуін) көрсетіп отыр. операциялық қызмет — қызметтің негізгі түрі, сондай-ақ компанияның ақша қаражатының түсуі мен жұмсалуын құрайтын нақты қызмет; инвестициялық қызмет — айналымнан тыс активтерді (негізгі қаражат, материалдық емес активтер) және басқа да инвестицияларды құрумен және сатумен байланысты қызмет түрі; қаржы қызметі — компанияның капиталы мен қарыз қаражатының мөлшері мен құрамының өзгеруіне алып келетін қызмет түрі. Әдетте, мұндай қызмет операциялық және инвестициялық қызметті қаржыландыру үшін қажетті кредиттер мен қарыздарды тарту мен қайтаруға байланысты болады. Ақша ағынына жасалған талдау жобаның жылдар бойынша оң серпінін көрсетіп отыр.

Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсер
 

  





Жобаның әлеуметтік-экономикалық мәні Осы жобаны іске асыру ауылдық жерде жаңа өндіріс ашуға мүмкіндік береді, осылайша әкелінетін өнімді өңірде өндірілетін өніммен ауыстыруға ықпал етеді. Жобаны іске асыру: - ауылдық жерде 5 жаңа жұмыс орнын ашуды; - Шығыс Қазақстан облысының және цех орналасатын аудан әкімшілігінің бюджетіне салықтар мен басқа да аударымдардың түсуін (7 жылда 1млн. теңгеден астам) болжайды. Жобаның әлеуметтік әсерінің арасынан мынаны бөліп көрсетуге болады: - ауыл тұрғындарының сапалы және әр түрлі нан өнімдеріне деген қажеттіліктерін қанағаттандыру.

Қоршаған ортаға әсер





Жобаның идеясы кондитер цехын ашу кезінде қоршаған ортаға түбірінен қандай да бір өзгеріс енгізуді қарастырмайды. Қалың және сұйық тұрмыстық қалдықтарды үнемі және уақтылы шығарып тұрған кезде қоршаған ортаның ластануы барынша азаятын болады.


Пән: Ет, сүт, шарап өнімдері


Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь