Жүн,тері және ішік шикізаттары Тері микрофлорасы




Презентация қосу
Жүн,тері және ішік
шикізаттары
Тері микрофлорасы

Орындаған: Биязбаев.Е.О
Жүн. Жүн деп маталар дайындауда колданылатын малдың
түк жабындыларын айтамыз. Малдың табиғи жүнінен
жасалған заттардың түрі өте әдемі, мықты болады және
өте жоғары жылу өткізгіштілігі қасиетімен сипатталады.
Қой жүні өзінің теңдесі жоқ қасиетімен және басқа да
материалдармен сәйкестендіріледі, қолдан және
синтетикалық жолмен алынған талшықтарды өндірісте
көп өндіру кезеңінде болса да, оларды артқа қалдырады,
болашақта тігін өнеркәсібінің таптырмайтын қоры болып
қызмет жасайды. Барлық малдың түрінің ішінен негізгі
көлемді жүнді қойдан алады. Жылқының және ірі
караның жүн түгі мал өлген немесе сойылған кезінде
алынса, ол тек лайықты техникалық заттар (киіз) жасау
үшін жүнді кайта өңдейтін өндірісте пайдаланылады, бұл
шикізаттың техникалық қасиеті жоғары емес. 
Сыртқы бейнесіне, гистологиялық құрылысына, техни-
калық қасиетіне байланысты жүнді мынадай келесі
түрлерге бөледі: түбіт, қылшық, аралық, өлі, құрғақ
қайратты талшық және песига
Түбіт - өте жұқа және иірімді жүн талшығы, өзегі жоқ
болғандықтан өте бағалы талшыққа жатады, олардың
көбінің қалыңдығы 15-тен 25-аралғындағы мкм
ауытқиды
Қылшық - иірімі аз, кейде жүн талшығы тіптен түзу
болатын, қалың, ожар талшық, көбісі түбіттен де ұзын,
сондықтан да көрініп тұратын жүн түгінің жоғары көрініп
тұратын қабаты, өзегі өте жақсы дамыған. Техникалық
қасиеті жағынан қылшық түбіттен көп төмен, сондықтан
да селекциялық маңыздылығы болмайды. Талшықтың
қалыңдығы тым әртүрлі 20-35 -тен 100-120 мкм
Песига немесе қозы түгі - биязы жүнді және биязы
жүнділеу қозылардың жүн жабындыларында үлкен
ұзындықта және қалыңдығы мен иірімділігі аз болып
бөлектеніп тұратын бөлек жүн талшығы. Ары қарай
жасы өскен сайын өмірінің алғашқы ағымында олар
биязы және жартылай биязы жүнді қойларға тән типтік
кәдімгі талшықтармен алмасады
Ішіктік қой терісін, біркелкі келетін биязы жүнді және
биязылау жүнді қой тұқымдарынан алады. Бұл қой
терілері әйелдердің және балалардын қысқы киімдерін,
бас киім, жағалар, кеудешелер (курткалар) тігуге
жұмсалады. 
Ауыл шаруашылығы жануарлары денесінің микрофлорасы

Микробтардың белгілі бір түрлері малдар денесінің тұрақты тұр ғандары
болып табылады, олар былайынша айтқанда организімнің қалыпты
микрофлорасын құрайды; енді біреулері топырақтан, ауадан, судан және
шөптен жұғып, организімде уықытша өмір сүреді.

Тері микрофлорасы – олар теріде өне-бойы қоныстанған, шар т әрізді
формалар, стафилококктар, сарциналар, микрококкалар. Тая қша т әрізді
түрлерінен ішек іріңдеткіш, жалған дифтерия және шөп таяқшасы
бактериялары кездеседі. Олар негізінен тері және оның астыңғы
қабатынан бөлінген заттармен қоректенеді. Теріде кейде топырақтан
түскен кездейсоқ аэроб, анаэроб бактерияларды да кездестіруге болады.
Малды дұрыс күтпеген уақытта оның терісінің 1 шаршы см бетінде 1-
2млрд микроб торшалары табылған. Организм белгілі бір себептермен
нашарлағанда немесе тері зақымдалғанда микроорганизмдер т үрлі
аурулар қоздыруы мүмкін.
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері, ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2.Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Былғары-тері шикізаттар микробиологиясы
Жануарлар ағзасының микрофлорасы
ҚР тері,мүйіз,ішек бағалы аң терілері,қой терісін,елтірі,жүн,ешкі мамығын,қылтан,жалқұйрық,қауырсын,тауық,үйрек,қаз т. б. Құс мамығын импорттауға қойылатын ВС талаптары. 2. ҚР өсімдік тектес мал азықтарын импорттауға қойылатын ВС талаптар
Асқазан микрофлорасы
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары. Олардың маңыздылығы.Дисбактериоз
Пәндер