Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау


Slide 1

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

БӨЖ

1. Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері - ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау.

2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу.

Орындаған :Сырымова. Б. Е

Тексерген :Омарбеков Е. О

Slide 2

Тері бетіне түк, май және май бездерінің өзектері шығады. Сау мал терісінің қабатында микробтар түк ұясында және өзектерде болады. Шел қабық стерилды, оның бетіне микробтар мал терісін сыдырғанда және теріні өңдеу кезінде түседі.

Slide 3 Slide 4 Slide 5

Ыдырау процесі терінің ластанған, бүлінген, бүктелген жерлерінен басталады. Осындай жерлерден протеолитты мезофилды бактериялардың 20-ға жуық түрі болады. Без өзектері және түк ұясы арқылы микробтар тканға өтеді. Егер орта әлсіз сілтілі болса, онда олар өте тез дамиды. Ткандар ыдырай бастағанын тері түсінің өзгеруіне, шірік иісіне қарай анықтауға болады.

Slide 6

Теріде болатын микроорганизмдер құрамы әр түрлі болады. Микробтардың шар тәрізді және таяқша тәрізді формалары, саңырауқұлақтар, аэробтар, анаэробтар кездеседі.

Slide 7 Slide 8 Slide 9 Slide 10

ЖҮН МИКРОФЛОРАСЫ

Slide 11 Slide 12

Тері, аң терісі инфекция таратушы ретінде.

Slide 13

Тері, аң терісі ауру малдікі болса, инфекция таратуы мүмкін, кейде ауру тудырушылар тері бетіне ұшаны мүшелегенде және басқа жолдармен түседі. Қоздырғыштары спора түзетін мал аурулары адам үшін өте қауіпті, өйткені олар ұзақ уақыт қоршаған ортада сақталады және ауру тудыруы мүмкін.

Slide 14

Патогенді микробтарды бір теріден екінші басқа теріге шыбын, тышқан таратуы мүмкін.

Slide 15

Қи микробиологиясы. Қида көп органикалық заттар болады, осыған байланысты қида микроорганизмдер дамуына өте қолайлы жағдай туады. Микробтар қидың қоректік заттарын пайдаланумен қатар оны қалыптастырады. Микробтар тіршілік әрекетінің арқасында қи органикалық тыңайтқышқа айналады.

Slide 16 Slide 17 Slide 18

Қиды мал астынды сақтау. Қи мал астында тығыздалады, анаэробты жағдай туғызады, онда микробиологиялық процесс баяу жүреді. Бұл жағдайда қида пайдалы заттар көп сақталады, соның арқасында қи жақсы органикалық тыңайтқышқа айналады. Қиды осылай сақтағанда қи ыдырайды. Қора ауасында аммиак және басқа газдар көбейеді, бұлар малдың сілекей қабықтарын ісіндіреді және сөйтіп малға инфекция түсуіне мүмкіндік туады.

Slide 19

Тығыз сақтау. Қиды қи қоймасына қатарлап салып үйеді, тығыздайды. Қи үйіндісінде анаэробты жағдай туады, онда микробиологиялық процесс баяу жүреді және температура сәл көтеріледі. Органикалық заттар баяу ыдырайды, клеткада нашар минералданады. Фосфор қышқылы сақталады, азот шығыны кемиді, өйткені аммиак гумин қышқылына қосылады. Тығыз қида спора түзбейтін бактериялар әсері күшті жүреді.

Slide 20

Борпылдақ тығыз сақтау. Қиды алғашқы кезде үймеге тығыздамай салады. Ауа келуі арқасында микробиологиялық процестер қауырт жүреді, температура 50-60 С-қа дейін көтеріледі. 4-5 күннен кейін жиылған қиды тығыздайды. Қидың екінші қабатын борпылдақ етіп салады, бұл қабат қызғаннан кейін тағы тығыздайды, үйме дайын болғанша осылай істей береді. Қи қызғанда органикалық заттар шығыны арта түседі, спора түзбейтін микробтар, соның ішінде патогендік бактериялар өледі.

Slide 21

Борпылдақ сақтау. Қиды борпылдақ етіп салады, бұл аэробты жағдай туғызады және микробиологиялық процестің қауырт жүруіне әсер етеді. Аммонификаторлар белокты аммиакқа дейін ыдыратады. Уробактериялар мочевинаны ыдыратқанда да аммиак түзіледі. Аммиак нитрофикаторларға қорек болады, олар аммиакты нитриттер мен нитраттарға дейін тотықтырады.

Slide 22

Сақтаудың әртүрлі жағдайына байланысты құрғақ заттар шығыны

Сақтау әдісі

Микробтар саны,

1 г-да, млрд.

Құрғақ заттар шығыны, %

Көң қоймасында сақтау

17, 5

17, 9

Ашық алаңда сақтау

34, 2

25, 5

Салқын сақтау

32, 6

16, 0

Тығыздалмаған үймеде сақтау

90, 6

33, 0

Slide 23

Қиды биотермиялық зарарсыздандыру.


Ұқсас жұмыстар
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері, ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2.Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн,тері және ішік шикізаттары Тері микрофлорасы
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Субөнімдерді өңдеу технологиясы
Былғары-тері шикізаттар микробиологиясы
Мех өндірісінде өңделетін тері шикізаты
ҚР тері,мүйіз,ішек бағалы аң терілері,қой терісін,елтірі,жүн,ешкі мамығын,қылтан,жалқұйрық,қауырсын,тауық,үйрек,қаз т. б. Құс мамығын импорттауға қойылатын ВС талаптары. 2. ҚР өсімдік тектес мал азықтарын импорттауға қойылатын ВС талаптар
Жануарлар ағзасының микрофлорасы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz