Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

БӨЖ
1. Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік
шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау.
2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялы қ
үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу.

Орындаған :Сырымова.Б.Е
Тексерген :Омарбеков Е.О
Тері бетіне түк, май және май бездерінің
өзектері шығады. Сау мал терісінің
қабатында микробтар түк ұясында және
өзектерде болады. Шел қабық стерилды,
оның бетіне микробтар мал терісін
сыдырғанда және теріні өңдеу кезінде
түседі.
Топырақтан

Сойыс
кезінде Жас тері Ауадан,
қолданылаты микрофлорасы Судан
н заттан теріге түседі:

Қидан
Ыдырау процесі
терінің ластанған,
бүлінген, бүктелген
жерлерінен
басталады. Осындай
жерлерден
протеолитты
мезофилды
бактериялардың 20-
ға жуық түрі
болады. Без өзектері
және түк ұясы
арқылы микробтар
тканға өтеді. Егер
орта әлсіз сілтілі
болса, онда олар өте
тез дамиды. Ткандар
ыдырай бастағанын
тері түсінің
өзгеруіне, шірік
иісіне қарай
анықтауға болады.
Теріде болатын микроорганизмдер құрамы
әр түрлі болады. Микробтардың шар тәрізді
және таяқша тәрізді формалары,
саңырауқұлақтар, аэробтар, анаэробтар
кездеседі.
Шіри ыдырау эпидермис жағынан да, шел қабық жақтан
да басталады. Микробтар тері ылғалдығы 35 % кезінде
дами бастайды. Терінің ыдырауға төзімділігіне малға
жемшөп берудің белгілі бір дәрежеде әсері болады. Құнды
жемшөп жеген мал терісі, жас шөп жеген малға қарағанда
ыдырауға төзімді. Шірудің алғашқы кезінде аэробты
аммонификаторлар басым келеді, ал содан кейін тері
қабатына терең бойлауына қарай анаэробтар жиі кездеседі.
Зең басу ылғал, салқын, жақсы желдетілмейтін
үйлерде байқалады. Шала кептірілген тері шелінің
бетінде, кейде эпидермис бетіндесаңырауқұлақтарының
майда колониялары пайда болады. Протеолиттік
ферменттер әсерінен ткань белоктары ыдырайды, соның
салдарынан терінің беріктігі және басқа қасиеттері
кемиді.

Тұзды дақ жоғары температурада, күшті ылғалды жағдайда
үйде ылғалдай тұздалған теріде майда, пішінсіз, қызыл не
қоңыр тісті тұзды дақ пайда болады. Тұзды дақ орналасқан
жерде коллаган талшықтары ісінеді және талшықты
құрылысынан айырылады. Бұндай учаскілерге бояу нашар
сіңеді, соның нәтижесінде терінің сорттылығы төмендейді.
Теріні консервілеу. Өнеркәсіптік өңдеуге жіберілген тері
алғашқы құрылысын және өзіне тән қасиеттерін сақтауы керек.
Тері осы қалпында қалу үшін тері салқындысымен консервілеу
керек. Тері консервілеудің бірнеше әдісі бар, олардың барлығы
микробтар дамуына жол бермеуге бағытталған.
Құрғақтай тұздап
Ылғалдай тұздап консервілеуге ылғалдай
Тұздау. Теріні консервілеу – теріні тұздап консервілеу мен
консервілеудің ең көп жәйіп не алдын ала кептіру кіреді. Алдымен
таралған әдісі. Натрий тұздықтау. Теріні ортасы теріні тұздайды, бірінің
хлориді теріде ылғал бітеу сөреге тұздағанда үстіне бірін салып үйіп, үш
мөлшерін кемітеді. теріні шелін жоғары тәулік осы күйінде
Осмостық қысымды қаратып жаяды. Содан қалдырады. Тері бетіндегі
арттырады, соның кейін оған натрий натрий хлоридін
арқасында микробтар хлоридін себеді, сөйтіп тазартқаннан кейін теріні
дамуына қолайсыз сөренің биіктігі 1-1,5 шел жағын жоғары
жағдай туғызады. метрге жеткенше бірінің қаратып іліп кептіреді.
Тұздаудың ылғал және үстіне бірін салып үйеді. Теріні осы әдістің
құрғақ түрлері бар. Тері осындай сөреде 5 – 7 технологиясын бұлжытпай
күн тұздалады. орындағанда тері жақсы
сақталады, бұзылмайды.
Тұздамай құрғақ кептіру. Бұл әдіс
кішкентай терілерді сақтау үшін
Тоңазыту. Төменгі температурада қолданылады. Теріні төбеге не арнайы
микробтардың тіршілік ету әрекетін, кептіргіште кептіреді. Теріні ашық
ферменттік процестерді тежейді және аспан, жерге жайып, үй шатырында
соның арқасында жаңа сыпырылған кептіруге болмайды. Күн көзі түсетін
теріні бұзылудан сақтайды. Төменгі жерде кептіргенде тері қыртыстанады.
температурадада үнемі сақталса тері Кептіру процесінде теріде су мөлшері
көпке дейін бұзылмайды. кемиді, ылғалдығы 15%-ке дейін
Температураның көтерілуі не өзгеруі кемиді, бұл микробтардың тіршілік
терінің тез жібуіне және бүлінуіне әрекетін тежейді. Ылғалдығы артса тері
соқтырады. Бұның салдарынан тері микробтардың дамуына қолайлы ортаға
ақаулықтары пайда болады және тері айналады. Және тері бұзылуына себеп
сапасы төмендейді. болады. Тері бетінде бациллалар,
кокктер, сирегірек саңырауқұлақтар
кездеседі.
ЖҮН МИКРОФЛОРАСЫ
Pseudomonas indofera-
ның әсерінен жүннің
түсі өзгереді. Шіріген
жүн талшық қатарының
беріктігі төмендейді.
Жүн бетінде әрдайым Мик-қ процестер
микробтар көп, әсіресе дамуын және жүннің
Bac.mesentericus,Bas.cere бүлінуін тоқтату үшін
us көп, жүнді тенде, ағаш
аммонификаторлар сөрелерде, құрғақ және
кератинды ыдыратып жақсы желденетін
жүн талшықтарын қойма, үйде сақтау
жарамсыз етеді. керек.

Жүн
микрофлорасы
Тері, аң терісі инфекция
таратушы ретінде.
Тері, аң терісі ауру малдікі болса, инфекция таратуы мүмкін, кейде ауру
тудырушылар тері бетіне ұшаны мүшелегенде және басқа жолдармен
түседі. Қоздырғыштары спора түзетін мал аурулары адам үшін өте
қауіпті, өйткені олар ұзақ уақыт қоршаған ортада сақталады және ауру
тудыруы мүмкін.
Патогенді микробтарды бір теріден
екінші басқа теріге шыбын, тышқан
таратуы мүмкін.
Қи микробиологиясы. Қида көп органикалық заттар болады, осыған байланысты
қида микроорганизмдер дамуына өте қолайлы жағдай туады. Микробтар қиды ң
қоректік заттарын пайдаланумен қатар оны қалыптастырады. Микробтар тіршілік
әрекетінің арқасында қи органикалық тыңайтқышқа айналады.
- Нәжіс;
- Несеп
мөлшеріне;
- төсенішке;

Қи құрамы
үнемі тұрақты
емес, қи
құрамы
- Жемшөптің
байланысты:
мөлшеріне
және
сапасына;
- Мал түлігіне;
- Басқа
факторларға
Мал
астында

Қи Борпылдақ
Тығыз
(аэробты) сақтау (аэробты)
әдістері:

Борпылдақ
-тығыз
(Аэробты-
анаэробты)
Қиды мал астынды сақтау. Қи мал
астында тығыздалады, анаэробты жағдай
туғызады, онда микробиологиялық
процесс баяу жүреді. Бұл жағдайда қида
пайдалы заттар көп сақталады, соның
арқасында қи жақсы органикалық
тыңайтқышқа айналады. Қиды осылай
сақтағанда қи ыдырайды. Қора ауасында
аммиак және басқа газдар көбейеді, бұлар
малдың сілекей қабықтарын ісіндіреді
және сөйтіп малға инфекция түсуіне
мүмкіндік туады.
Тығыз сақтау. Қиды қи қоймасына
қатарлап салып үйеді, тығыздайды. Қи
үйіндісінде анаэробты жағдай туады, онда
микробиологиялық процесс баяу жүреді
және температура сәл көтеріледі.
Органикалық заттар баяу ыдырайды,
клеткада нашар минералданады. Фосфор
қышқылы сақталады, азот шығыны
кемиді, өйткені аммиак гумин
қышқылына қосылады. Тығыз қида
спора түзбейтін бактериялар әсері күшті
жүреді.
Борпылдақ тығыз сақтау. Қиды
алғашқы кезде үймеге тығыздамай салады.
Ауа келуі арқасында микробиологиялық
процестер қауырт жүреді, температура 50-
60 С-қа дейін көтеріледі. 4-5 күннен кейін
жиылған қиды тығыздайды. Қидың екінші
қабатын борпылдақ етіп салады, бұл қабат
қызғаннан кейін тағы тығыздайды, үйме
дайын болғанша осылай істей береді. Қи
қызғанда органикалық заттар шығыны
арта түседі, спора түзбейтін микробтар,
соның ішінде патогендік бактериялар
өледі.
Борпылдақ сақтау. Қиды борпылдақ етіп
салады, бұл аэробты жағдай туғызады
және микробиологиялық процестің қауырт
жүруіне әсер етеді. Аммонификаторлар
белокты аммиакқа дейін ыдыратады.
Уробактериялар мочевинаны ыдыратқанда
да аммиак түзіледі. Аммиак
нитрофикаторларға қорек болады, олар
аммиакты нитриттер мен нитраттарға дейін
тотықтырады.
Сақтаудың әртүрлі жағдайына байланысты
құрғақ заттар шы ғыны

Сақтау әдісі Микробтар саны, Құрғақ заттар
1 г-да,млрд. шығыны, %

Көң қоймасында
сақтау 17,5 17,9

Ашық алаңда сақтау
34,2 25,5

Салқын сақтау
32,6 16,0

Тығыздалмаған
үймеде сақтау 90,6 33,0
Қиды биотермиялық

зарарсыздандыру.
Қиды зарарсыздандыру үшін арнайы ала ң белгілейді ж әне
оны алдын ала әзірлейді.Оның ені 2-3 м, тере ңдігі-25 см етіп
сабан не таза қи төсейді, содан кейін ауру мал қиын т өгеді.
Ауруды күдікті, ауру малдардың төсенішін биіктігін 2 м етіп
қопсытып үйеді. Оның үстіне және бүйір жақтарына
қалыңдығын 10 см етіп таза қи шымтезек т өгеді не сабан
салады, үстіне тағы да қалыңдығы 10см етіп топыра қ
салады.
Микробиологиялық процестер тезірек ж үру үшін құр ға қ
қиды су құйып жібітеді. Ауру қоздырғыштарының
тұрақтылығына қарай қиды биотермиялық әдіспен
зарарсыздандыру жұмысын 2-6 ай бойы ж үргізеді.
Микроорганизмдер әсерінен пайда болатын температурада
сальмонеллез, колибактериоз, шошқа қызылшасы, аусыл
және басқа инфекциялар қоздырғыштары қырылады.
Қолданылған әдебиеттер:
1. Ветеринариялық санитариялық микробиология.,, Б.Т.Толысбаев, К.Б. Бияшев, Р.Ж.
Мықтыбаев.Алматы 2008
2. Жалпы микробиология (оқу-әдістемелік құрал). Микробиология кафедрасы-ны ң
профессорлары Б.А. Рамазанова, А.Л. Котова, Қ. Қ.Құдайберген ұлы, о қытушылар: Б.М.
Хандиллаева, Г.Р. Амзеева, Т.С. Бегадилова, А.М. Бармакова, Д.Ж. Батырбаева. Алматы.
2006. – 176 б.
3. Тец В.В. Руководство к практическим занятиям по медицинской микробиологии,
вирусологии и иммунологии – М.:Медицина, 2002. - 352 с.
4. Лабинская А.С. Микробиология с техникой микробиологических методов исследования //
М: Медицина, 1968, 466с.
5. Красильников А.П., Романовская Т.Р. Микробиологический словарь –справочник //
Минск: Асар, 1999. – 399с.
На
з ар
лар
ы ңы
з ға
рах
ме
т!!
!

Ұқсас жұмыстар
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері, ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2.Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Жүн,тері және ішік шикізаттары Тері микрофлорасы
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы. Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. 2. Қи микрофлорасының сандық құрамы. Қидағы микробиологиялық үрдістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Субөнімдерді өңдеу технологиясы
Былғары-тері шикізаттар микробиологиясы
Мех өндірісінде өңделетін тері шикізаты
ҚР тері,мүйіз,ішек бағалы аң терілері,қой терісін,елтірі,жүн,ешкі мамығын,қылтан,жалқұйрық,қауырсын,тауық,үйрек,қаз т. б. Құс мамығын импорттауға қойылатын ВС талаптары. 2. ҚР өсімдік тектес мал азықтарын импорттауға қойылатын ВС талаптар
Жануарлар ағзасының микрофлорасы
Пәндер