Сайтқа презентация қосу

Ет алу үшін ірі қара мал өсіретін фермалар құру

Ет  алу үшін ірі қара мал өсіретін  фермалар  құру
Орындаған: Айдархан Еламан  Шаймурат Мурат ТО­411 Тексерген: Есенбекова З.Ж.

Мазмұны

Резюме Кіріспе 1. Жобаның тұжырымдамасы 2. Өнімінің  (қызметтің) сипаттамасы 3. Өндірістер бағдарламасы 4. Маркетингтік жоспар 5. Техникалық жоспарлау 6. Ұйымдастыру, басқару және құрам 7. Жобаны іске асыру 8. Пайдалану шығыстары 9. Жалпы және әкімшілік шығыстар 10. Қаржыландыру қажеттілігі 11. Жобаның тиімділігі 12. Әлеуметтік­экономикалық және экологиялық  әсер

Жобаның тұжырымдамасы Аягөз қаласында ет алу үшін ірі қара мал өсіретін фермалар  құруды қарастырады.  Кәсіпорын  қызметінің    мақсаты  оған  қатысушының  материалдық  хал­жағдайын  жақсарту  үшін    табыс  түсіру  болып  табылады.  Жоспарланған  кәсіпорынның  нысаналы  тобы  өнімдерді  тұтынушы  –    етті  қайта  өңдеу  кәсіпорындары,  облыстың және жақын орналасқан аудандардың тұрғындары болып табылады. Сиыр қора үшін “СПАЙДЕР­В” жүйесінің жылытылған ғимаратын сатып алу жоспарлануда.  Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындар  мыналарды қамтиды:

Резюме

Шығысытар, мың теңге Негізгі капиталға инвестициялар Айналым капиталы Барлығы

2016 4500000 2000000 6500000

Жоба экономикалық көзқарас жағынан мыналарға ықпал ететін  болады: жаңа жұмыс орындарын құру, бұл жұмысшылардың тұрақты  пайда табуына мүмкіндік береді; ет алу үшін ірі қара мал өсіретін жаңа фермалар  ашу; экологиялық таза өнім өндіру; Аягөз қаласының бюджетіне салықтар мен  басқа да  аударымдардың түсуі. Әлеуметтік әсерлердің арасында   мыналарды бөліп көрсетуге болады: халықтың ет өнімдеріне деген  сұранысын қанағаттандыру.

Кіріспе

Етті, әсіресе сиыр етін өндіруді  ұлғайту мәселесі – мал шаруашылығы саласындағы барынша өзектілерінің бірі. Қазіргі уақытта  Қазақстанда сүтті және  құрамдастырылған тұқымды мал өсіру есебінен  шешілуде. Сонымен бірге ет ресурстарын ұлғайтудың маңызды резерві мамандандырылған ет шаруашылығын дамыту болып табылады, оның  бірқатар экономикалық және өнімділік ерекшеліктері бар. Мамандандырылған ет тұқымды мал барынша жоғары ет өнімділігімен және   сиыр етінің сапасымен, тез  өсіп жетілетіндігімен ерекшеленеді. Оларды сойып, одан әлемдік стандартқа сай келетін,  жоғары деңгейде   тағам ретінде тұтынылатын ет  өндіреді, жоғары сапалы тері шикізатын алады.  Бұл шығыны аз сала,  капитал салудың, азық­түлік жағдайларының шектелуі, сүт өнімдерін өткізу нарығының  қашықтығы  сүт  бағытындағы  мал шаруашылығының дамуын тежейтін жерді пайдалану дамыған өңірлерде  ет өнімдерін тиімді  өндіруге  мүмкіндік  береді.  Ет бағытындағы малдың санын қалпына келтіру және одан әрі ұлғайту  фермер шаруашылығын дамытуға, оларды нығайтуға,  мамандандыруға,  нақты табиғи, экономикалық жағдайлар мен  нарық жағдаятына байланысты  мал басын өнімді шоғырландыруға  бағытталған.  Міне, осындай шаруашылықтарда  жемазық дайындаудан,  төл алу мен өсіруден,  оны жаю мен азықтандырудан бастап  сатуға дейінгі  сиыр етін өндірудің  белсенді технологиясын  тиімді пайдалануға болады.  Ауыл шаруашылығын қалыптастыруды ірілендірген кезде оған жаңа етті сиырларды  кеңінен өсіру сияқты  сүт  және сүт­ет  бағытындағы  өнімділігі төмен сиырларды  етті тұқымды бұқалармен шағылыстыру негізінде де қол жеткізуге болады.  Мал шаруашылығы өнімдерінің 80%­дан астамы  үй шаруашылығында өнімділігі төмен малдан алынатынын ескерген жөн. Бұл  секторда, атап айтқанда,  сүт өндіру көлемі  отбасы мен нарықтың қажеттілігінен асып түсетін шаруашылықтарда  малдың ет  өнімділігін арттыру үшін  етті тұқымды бұқаларды өсірген орынды болып табылады.

1. Жобаның тұжырымдамасы

Жобаның тұжырымдамасы Алматы облысында ет өндіру үшін  ірі қара мал өсіретін  фермалар құруды қарастырады. Кәсіпорын қызметінің мақсаты  оған қатысушылардың материалдық әл­ауқатын  жақсарту  үшін  табыс  түсіру болып табылады.  Жоспарланған кәсіпорынның нысаналы тобы өнімдерді тұтынушы – етті қайта өңдеу  кәсіпорындары, облыстың және жақын орналасқан аудандардың тұрғындары болып  табылады. Өнімнің  басымдылығы мыналарды құрайды: ­ жоғары технологиялы және заманауи жабдықтарды пайдалану; ­ жоғары сапа; ­ төмен баға. Кәсіпорынның өз жемазық базасы бар – жайылым.  Сиыр тұратын орынның жалпы алаңы 764,4 шаршы метрді құрайды. Бұл бизнес­жоспар басшылыққа алынатын соңғы нұсқа емес, тек осындай бизнес­идеяны   дамытудың әлеуетті мүмкіндігі ғана болып табылады. Сондықтан да осы жобаны іске  асырған кезде жобаның басында жіберілген кемшіліктерді өзгертуге болады.  Жоспарланған  кәсіпорынның бәсекелестік басымдықтарын, сондай­ақ  сатып алынатын жабдықтардың  айырықша ерекшеліктерін барынша ашып көрсету қажет.

2. Өнімінің  (қызметтің)  сипаттамасы
тағамдық  және  биологиялық  құндылығын    оның  бай  химиялық  құрамы,  әсіресе  белоктық  бөлігі  құрайды.  Ол тез  қорытылатындығымен   және  құндылығымен  ерекшеленеді.Кулинарлық түрде  жеңіл  өңделеді. Адам етті үнемі тұтынады,  одан тағамның түр­түрін жасауға болады, бұл тағамның  санын  барынша түрлендіруге мүмкіндік береді.  Еттің  құрамына  толыққанды  белок,  сондай­ақ  майлар,    дәрумендер,    белсенді  және    минералды  заттар  кіреді.  Ет  және  ет  тағамдары  ағзаны  белокпен  және  маймен  қамтамасыз  ету  көздері  болып  табылады.    Әсіресе  сіңір  тініндегі  белоктар    толыққанды  болып  келеді.  Химиялық  құрамы  және  сіңімділігі бойынша  байланыстыратын, нерв тіндері мен сіңірлердегі белоктардың құндылығы төмен. Ет – қорытылатын фосфор мен темір көзі болып табылады,  оның құрамында калий натрий, цинк,  йод, мыс және  басқа да минералды заттар, дәрумендер (негізінен В тобындағы) бар. Етте  қайнаған  кезде  сорпаға  шығатын    белсенді  заттар  көп,  ол  ас  қорыту  бездерінің  қызметін  жандандырады,    тәбетті  ашады,    астың  қорытылуын  жақсартады,  еттің  дәмі  мен  иісі  көбіне  осыған  байланысты  болады.   Еттің  химиялық  құрамы    малдың  түріне  байланысты  болады.  Еттің  жоғары  сапалылығы    оның  сыртқы түрінен,  консистенциясынан, иісінен белгілі болады. Жаңа сойылған немесе салқындатылған  етті  түрі қызыл түсті, тығыз болып келеді. Етті  емдеуге  де  қолданады,  өйткені    ол  амин  қышқылына,  белокқа,  минералды  заттарға,  атап  айтқанда темірге бай.  Сондықтан да туралған еттен жасалған тағам жиі қолданылады, өйткені ол тез  қорытылады.

  Ет    халық  тұтынатын  барынша  толық  және  кеңінен  тараған  өнімнің  түрі  болып  табылады.  Еттің 

Малды сою қызметтері

ІҚМ­ды ет комбинаттарында, сою пункттерінде  союға ғана рұқсат етіледі.  Союға жіберілетін ірі қара малдың әр партиясы үшін   ІҚМ басының саны,  бағыты көрсетілген, екпелері туралы мәлім еттері бар анықтама қағазы қажет.   Станцияға жіберер алдында ІҚМ­ды ветеринар немесе ветеринарлық­санитариялық қызмет фельдшері  тексереді.  Ол  құжаттарды байқайды, малдың санын анықтайды,  денсаулығын тексереді.  Бәрін тексерген соң құжатқа белгі соғады.  Етті қайта  өңдеу зауыттарында  ІҚМ­ды қабылдаған кезде  барлық ілеспе құжаттамаларды тексереді, малдарды  санитарлық жағынан  қарайды,  осыдан соң малды  сою алдындағы базаларға жібереді. Мамандандырылған ет бағытындағы шаруашылық  мал шаруашылығындағы дербес сала ретінде  Қазақстанда өткен ғасырдың 30­ ы жылдарында  құрыла бастады. Жергілікті (аборигенді) малды  және калмық малын өсіру және герефордтармен жұтылып  шағылыстыру жолымен 1950 жылы қазақтың ақбас тұқымы алынды және сынақтан өтті. Осы алғашқы отандық мал тұқымы герефордтан алынған тез өсетін еттілігімен, сондай­ақ жергілікті жерге тез бейімделу және   аналық қасиеттерімен ерекшеленді. Бұл осы тұқымды  республиканың табиғи жайылымы кең барлық өңірлерінде өсіруге   мүмкіндік берді.  Нарықтық экономикаға өткенге дейін  республикада осы  тұқымнан 1 млн. 144 мың бас мал, соның ішінде  440 мың сиыр болды.  Қазіргі кезде қазақтың ақбас тұқымды малының саны 650­700  мыңның шамасында.  Ресейде қазақтың ақбас тұқымының  генефондын пайдалана отырып етті малдың жаңа түрі,  ал Монғолияда – селенті тұқымы  алынған.  1997 жылы  осы тұқымының  ішінде комол малының төрт зауыттық түрі  сынақтан өтті, олар: республиканың батысында  «Шағатай», «Анката»,  солтүстік­шығысында «Калбатау» және солтүстігінде «Алабота» түрлері. 1992 жылы  ет малының тағы бір отандық түрі – Әулиекөл түрі сынақтан өтті,  ол күрделі шағылыстырып өсіру жолымен алынды.   Бұл үш етті тұқымның негізі  – қазақтың ақбас, шароле және абердин­ангусс түрлері болып табылады. Бұл тұқым Қостанай,  Солтүстік Қазақстан, Алматы, Қарағанды және Ақмола облыстарында кеңінен тараған.

1­кестеде өндірістің жылдар бойынша жоспарланған бағдарламасы берілген. 1­кесте ­ Өндірістің жылдар бойынша жоспарланған бағдарламасы Сату бағдарламасы жасалған келісімшарттар жолымен, маркетингтік зерттеулер, сондай­ақ жарнамалық акциялар  арқылы жүзеге асырылатын болады.
Көрсеткіш (жылдық) Орташа сиыр басы саны (ересек мал) бас Орташа жас мал басы, бас. Ет өндіру, тн. Тірі салмақта 1 малдың массасы , кг. Сойылған салмақта 1 малдың массасы , кг. Малды тірі салмақта сату  (бұзау) , бас Кірістер баптары Ет сату Малды тірі салмақта сату Малды сою қызметтері Барлығы   Сатуды бастау  күні с 01.17 с 01.18 с 04.16 2012 0 0 7 667 7 667 2 016 13 7 0 2 017 15 9 7 2 018 21 13 10 2 019 2 020 25 29 18 25 9 11 570 333 12 1 2015 11 592 7 500 10 223 29 315 2016 14 661 625 10 223 25 509 2 021 35 30 13 2 022 45 40 14

3. Өндірістер бағдарламасы

0 2013 9 557 0 10 223 19 780

0 2014 16 636 6 250 10 223 33 109

7 2017 16 865 4 375 10 223 31 463

14 2018 17 760 8 750 10 223 36 733

4. Маркетингтік жоспар

4.1 Өнімдер (қызметтер) нарығының сипаттамасы

Қазақстанда ет бағытындағы мал өсіретін 81 асыл тұқымды зауыт пен шаруашылық жұмыс  істейді,  соның ішінде облыста – 25 асыл тұқымды шаруашылық, оның 3­уі асыл тұқымды  зауыт. Мың асыл тұқымды мал,  соның ішінде  30 мың сиыр бар,  бұл тауар өндіруші  шаруашылықтардың  контингентті шығаруда  пайдалану үшін қажетті бұқаларды алуға  деген қажеттілігін толық қанағаттандырады. Алайда  аналық  мал басына деген сұраныс  әлі қанағаттандырылған жоқ, өйткені  көптеген  асыл тұқымды шаруашылықтардың қызметі өз табындарындағы сиыр басын ұлғайтуға ғана  бағытталған,  оларда  басы артық аналық сиырлар саны жетіспейді.  Осыған байланысты   асыл тұқымды базаны одан әрі кеңейту  қажет болуда. Республикада шамамен 6,2 млн. бас ірі қара мал бар.  2011 жылғы 1 қаңтардағы жағдай бойынша жалпы республикада мал басы ұлғайды:  ­ ірі қара мал – 1,1%,  6 160,4 мың басқа дейін; ­ соның ішінде сиыр – 2,3%,  2 778,8 мың басқа дейін; ­ құс – 1,1%, 33 036,3 мың басқа дейін.

  Мал және құс саны, мың бас ірі қара мал соның ішінде, сиыр

2016 жыл

2017 жыл

2016 ж. қарағанда 2017 ж. к  г ± % 101,1 102,3

6 160,4 2 778,8

6 095,2 2 717,2

65,2 61,6

Өнім

Астана

Талдык орған

Көкшет ау

Қостан ай

Павлод ар

Шымк ент ы

Алмат

ІҚМ  (етті,  ересек,  бас.),  116 667 бір басына, теңге Сиыр еті, теңге 1 118

125 750 840

138 000 1 024

150 000 902

130 833 929

135 833 1 050

165 000 1 311

4.3 Нарықты дамытудың болжамды бағасы, күтілетін  өзгерістер

Қазіргі уақытта Қазақстанда негізгі күш мал шаруашылығын дамытуға жұмсалуда. Ауыл шаруашылығы министрлігінің деректеріне сәйкес мал шаруашылығы өнімдері бойынша   Қазақстанның экспорттық әлеуеті  астық экспортының мүмкіндігіне қарағанда  жоғары. Қазақстанның қолайлы климаттық және экономикалық жағдайлары, сондай­ақ пайдаланылмаған  жайылым аумағының молдығы  экономиканың осы секторының тартымдылығына негіз болады және  бизнеске инвестициялау бойынша  жағдай жасайды. Осыған байланысты 2015 жылға дейін  бүкіл ел  бойынша  репродуктор­шаруашылықтар мен фермер шаруашылықтарының  бордақылау алаңдарының  желісін құру жоспарлануда.   Мысалы, алдағы бес жылда  жалпы қуаты 150 мың бордақылау орындық  60 бордақылау алаңын, ет  бағытындағы ІҚМ өсіру мен  көбейту жөніндегі  54репродуктор­шаруашылығын құру міндеті тұр. Осы мақсатта  шамамен 72 мың бас  шетелде селекцияланған мал әкелінетін болады. Бұдан басқа,   аналық мал басының жалпы саны 300 мыңнан асатын ет бағытындағы мал өсіруге  мамандандырылатын  фермерлік шаруашылықтар желісін құру жоспарлануда.

4.4 Маркетинг стратегиясы

Қазақстанда жоғары сапалы өнімді ұсынатын  ең бір жоғары технологиялы және   заманауи мал шаруашылығы кешендерінің бірі рет інде  жаңа кәсіпорынды жайғастыру  қажет. Бастапқы кезеңде, өнімді шығарардан 1­2 ай бұрын  мал шаруашылығы  өндірісінің  басталатыны туралы мақалалар мен  отандық тауар өндірушінің жарнамаларын  орталық баспасөзде орналастыра отырып  мықты PR  науқанын өткізу қажет.  Бірінші көтерме сатып алушылар үшін  баға бойынша жеңілдіктер белгілеу және  бұл  туралы облыстық және республикалық газеттерде PR мақалаларын жариялау қажет. Мынадай сәттерді ескере келе сұранысты қалыптастыру және өткізуге ынталандыру   жоспарлануда:  ­ Мал шаруашылығы кешенін пайдалы орналастыру; ­ Бас қалармен салыстырғанда бағаның барынша төмен деңгейі;  ­ Білікті құрам; ­ Заманауи жабдықтар; ­ Сұранысқа ынталандыру бағдарламаларын іске асыру.

5. Техникалық жоспарлау
5.1 Технологиялық процесс
Өнімді ет бағытындағы фермаларды бірнеше жолмен құруға болады. Асыл  тұқымды шаруашылықтарда  мыналардың есебінен таза асыл тұқымды мал  өсіруге бағытталады: өздері өсіру немесе  таза тұқымды мал сатып алу  (тайыншалар мен құнажындар); етті мал эмбриондарын  салу; етті малдың  ұрықтарын пайдалана отырып жұмыс істеп тұрған аналық мал   шаруашылығында жұтылып шағылыстыру. Мамандандырылған етті мал шаруашылығының тиімділік деңгейін   селекциялық, технологиялық, ветеринарлық­санитарлық  және ұйымдастыру  факторлары айқындайды. Мамандандырылған етті мал шаруашылығының тиімділігі көпшілік жағдайда  тұқымына байланысты болады. Тұқымды таңдаудағы басты өлшемдер –   малдың өнімділігі,  өндіріс мақсаты,  олардың өңірлердің жағдайына  бейімделуі,  жемазық базасының сипаты және ұстау технологиясы. 

5.3 Жабдық және инвентарь (техника) Copeland компрессорлары базасындағы тоңазытқыш  қондырғысы.   Copeland  компрессорлары  базасындағы  тоңазытқыш  қондырғылары өнімділігі және  әр түрлі таңазытқыш камералары  мен  қоймалары  үшін  комплектісі  көп  өнімді  сақтауға,  салқындатуға және мұздатуға арналған. Тоңазытқыш  камерасы  "сэндвич­панелдерден"  жинақталған  жиналып­бұзылатын  құрылғыдан    тұрады.    Камераның  түбі,  төбесі,  қабылға  панельдері,    есік  блогы  және  бұрыштық  тұғырлары  бар. Панельдері екі жағынан металл қабатымен қапталған  құймалы  жылу  ұстағыш  қабаттан  (пенополиуретаннан)  тұрады.  Қабырға  және  төбе  панельдері  өндірісінде    қалыңдығы  0,5  мм  с  полимермен  қапталған    ыстықтай    цинктелген  болат  қабат  қолданылады.  Түбінің  панелі  үшін  қалыңдығы 1,2 мм ыстықтай    цинктелген  болат  қабат  қолданылады.      Сырланған  металл    қалыңдығы  70 мкм полиэтилен пленкамен жабылған.  

6. Ұйымдастыру, басқару және құрам

Кәсіпорынға директор жалпы басшылық жасайды. Меңгеруші  жүргізушінің, ғимаратты жуушының, күзетшінің, слесарь мен  шаруашылық меңгерушісінің жұмысын бақылайды.  Зоотехник пен  электрик инженерге бағынады. Кәсіпорынның ұйымдастыру құрылымы  төменде келтірілген мынадай  түрлерден тұрады 

7.1 Іске асыру жоспары Осы жобаның іске асуы 2016 жылғы қарашадан \ бастап 2017 жылдың наурызына дейінгі кезеңді алатын  болады деп болжануда. 10­кесте ­ Жобаны іске асырудың күнтізбелік жоспары
2016 11                   12                         1           2017 2                  

7. Жобаны іске асыру

Іс­шаралар\Ай Маркетингтік зерттеу жүргізу және ТЭН әзірлеу Қаржыландыру  мәселесін шешу Кредит алу Ангарды орнату Жабдықтар үшін аванстық төлем Құрамды іздестіру  Жабдықты жеткізу, құрастыру Жарнаманы орналастыру ІҚМ сатып алу 

3                  

Пайдалану шығыстары ауыспалы шығыстардан тұрады.  12­кесте ­ Бір айдағы ауыспалы шығыстар, ҚҚС­ сыз
Өндірістегі өзге де  шығыстар Ересек табын Шөп Жемшөп Дәнді дақыл Тамырлы дақыл Дәруменді­ минералды  қосындылар Жиыны Жас төл Шөп Жемшөп Дәнді дақыл Тамырлы дақыл Дәруменді­ минералды  қосындылар Жиыны 110,4 мың тн.     0,0 65 703 81 879 86 938 90 979 98 1 066 105 1 145 107 1 163 мың тн. бас. мың тн. мың тн. мың тн. мың тн. мың тн. 110,4     6,9 3,4 14,4 16,1 0,03     0,7 0,3 0,4 0,2 149 1 626 45 211 53 235 139 149 1 626 56 264 67 294 174 143 1 560 60 282 71 314 185 146 1 588 63 294 74 328 193 158 1 718 68 320 81 357 210 166 1 804 73 344 87 383 226 164 1 788 74 349 88 389 230 Бағасы,  Өлш. бірлігі гол. мың тн. мың тн. мың тн. мың тн. мың тн. мың  теңге   6,9 3,4 14,4 16,1 Нормасы            (жылына,  тн)   1,4 0,7 0,7 0,4 2016 52 488 123 544 321 2017 52 488 123 544 321 2018 50 468 118 522 308 2019 51 477 120 532 313 2020 55 516 130 575 339 2021 58 542 137 604 356 2022 57 537 135 599 353

8. Пайдалану шығыстары

Еңбек ақы төлеу шығыстарының есебі, мың тг
№   1 2     1 2 3 4 5     1 2     1 2 3 4     Лауазымы Әкімшілік­басқару  құрамы Директор Бухгалтер Жиыны Өндірістік құрам Зоотехник Малшы Жұмысшы Қасапхана жұмысшысы Вет.дәрігер Жиыны Қызмет көрсету құрамы Жүргізуші Орын­жайды жинаушы Жиыны Қосалқы құрам Күзетші Слесарь Электрик Шаруашылық меңгерушісі Жиыны Құрам бойынша барлығы Саны   1 1 2   1 2 1 2 1 7   1 1 2   3 0,5 0,5 1 5 23 Жалақы   100 40 140   45 38 30 38 40 191   45 25 70   20 30 35 25 110 621 Есептеуге   100 40 140   45 76 30 76 40 267   45 25 70   60 15 18 25 118 909 ЕТҚ   106 42 148   48 81 32 81 42 284   49 27 76   64 16 19 27 125 964

10. Қаржыландыру қажеттілігі

Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығыстар мыналарды қамтиды: 15­кесте ­ Жобаның инвестициялары, мың теңге Жобаны қаржыландыруды жоба бастамашысының өз қаражаты есебінен сияқты қарыз капиталы есебінен де  жүзеге асыру жоспарлануда 16­кесте ­ 2016 жылға арналған  қаржыландыру бағдарламасы, мың теңге Шығыстар Негізгі капиталға инвестициялар Айналым капиталы Барлығы 2 016 4500000 2000000 6500000

Қаржыландыру көзі Өз қаражаты Қарыз қаражаты Барлығы

Сомасы 1500000 3000000 4500000

Кезеңі 01­06.16 01­06.16  

Үлесі 30% 70% 100%

11. Жобаның тиімділігі

11.1 Cash­flow проекциясы Cash­flow проекциясы (Ақша қаражаты қозғалысының есебі. 1­қосымша) нақты  ақша ағынын, яғни қолма­қол ақша ағыны (нақты ақша ағынын) мен төлемдерді  (нақты ақшаның кетуін) көрсетіп отыр.:  операциялық қызмет  —  қызметтің негізгі түрі,  сондай­ақ компанияның ақша  қаражатының түсуі мен жұмсалуын құрайтын  нақты қызмет; инвестициялық қызмет —  айналымнан тыс активтерді (негізгі қаражат,  материалдық емес активтер)  және басқа да инвестицияларды  құрумен және  сатумен байланысты  қызмет түрі;  қаржы қызметі — компанияның капиталы мен қарыз қаражатының  мөлшері мен  құрамының өзгеруіне алып келетін қызмет түрі. Әдетте, мұндай қызмет  операциялық және инвестициялық қызметті қаржыландыру үшін қажетті   кредиттер мен қарыздарды тарту мен қайтаруға байланысты  болады. Ақша ағынына жасалған талдау жобаның жылдар бойынша оң серпінін көрсетіп  отыр.

12. Әлеуметтік­экономикалық және экологиялық  әсер

12.1 Жобаның әлеуметтік-экономикалық мәні Жобаны іске асыру кезінде мынадай міндеттерді шешу көзделген: Жаңа жұмыс орындарын құру, бұл жұмысшылардың тұрақты пайда табуына мүмкіндік береді; Ет алынатын ірі қара малды өсіру үшін жаңа ферма құру; Алматы облысының бюджетіне салықтар мен басқа да аударымдардың түсуі (7 жылда 21 млн. теңгеден астам). Әлеуметтік әсерлер арасынан мынаны бөліп көрсетуге болады: Халықтың ет өніміне деген сұранысын қанағаттандыру; Жобаны іске асыру нәтижесінде 23 жұмыс орны құрылады. Біліктілікті арттыру жоспарлануда.

12.2 Қоршаған ортаға әсер

Қазіргі заманғы өнеркәсіпті мал шаруашылығында энергияны қажет ететін технологияларды көптеп  қолдану  қоршаған ортаға антропогенді  жүктеменің ұлғаюымен қатарлас жүреді. Бұл мал  шаруашылығы кешендері келтіретін ластаулардың кері әсерлерінің алдын алу шығыындарының  артуына алып келеді.  Әсіресе болуы мүмкін кері салдарларды анықтаудың және оның алдын алу әдістерін айқындаудың   маңызы зор. Бұларға  атмосфералық ауаға ластаушы және басқа да заттардың шығарындыларын;  су  және жерасты су объектілері мен су жинау алаңдарына шығарындылар;  топырақтың ластануын;  өндіріс және тұтыну қалдықтарының жинақталуын  жатқызуға болады. Мал шаруашылығы кәсіпорындарынан шығатын ластаушы заттар көзін мыналарға бөлуге болады:  газ тозаңы шығарындылары —органикалық қалдықтардың шіру немесе жану өнімдері;   микроорганизмдер;   тозаң; күкірт; көмірсутегі; қатты тозаң түйіршіктері, жемазық қалдықтары полидисперлі массасы бар ағынды сулар, сондай­ақ   азот,  нитрит, нитрат,  хлорид, сульфат, фосфат,  патогенді микробтар,  майлар, темір,   бактериологиялық (БПК) және химиялық (ХПК) ластаушы заттар,  мұнай өнімдері,   СПАВтар; көптеген микроорганизмдері бар  өндірістің органикалық қалдықтары;  мал шаруашылығы кешенінің  азықтық емес қалдықтары: ветеринарлық конфискаттары;  құндылығы  аз өнімдері, сондай­ақ  өлген мал.

Жобаның шеңберінде  табиғатты қорғау іс­шараларын іске асыру  кестесі
Іс­шараның мақсаты Табиғатқа кері әсерді азайту Іс­шара 1.Технологиялық жабдықты жаңғырту және жаңалау  2.Аз қалдықты және қалдықсыз технологияларды енгізу  3.Органикалық  қалдықтар,    газтозаңды  шығарындылар,  су  тұтыну  және    ағынды  сулар  қалдықтары  көлемдерін  азайту

Газтозаң қалдықтарымен ластанудың алдын алу  Органикалық қалдықтарды азайту 

1. Тозаңгаз ұстайтын аппаратура орнату  1.Көң­қоқысты  дұрыс  сақтауды,  тасымалдауды,  кәдеге  жаратуды және  қайта өңдеуді ұйымдастыру   2.  Кәдеге  жаратудың  заманауи  әдістерін  қолдану  және  қайталама өнім алу 

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!


Пән: Ет, сүт, шарап өнімдері



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь