Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциялары: принциптері мен зертханалық әдістері


Slide 1

БӨЖ

Тақырыбы:Гемагглютинацияық реакция

Орындаған :Бейсенова Айна

Тобы : ВС-303

Тексерген :Нуркенова М. К.

2015 жыл

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

АГРАРЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ «ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯ» КАФЕДРАСЫ

Slide 2

Жоспары:

1 Гемагглютинация реакциясы

2Реакцияға қажет компаненттер

3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі

4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы

5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

6 ГАТР- дың нәтижесі

Қолданылған әдебиеттер

Slide 3

Гемагглютинация реакциясының негізі - кейбір вирустардың эритроциттерді бір біріне жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек құрамында гемагглютинин белогы бар вирустарда болады. Вирустар эритроциттер бетіне тек рецепторлары сәйкес келсе, адсорбцияланады

Slide 4 Slide 5

Реакцияға қажет компаненттер:

Зерттеліп отырған вирустық материал

1% эритроциттер жүзіндісі

Физиологиялық ерітінді

Slide 6

гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі

Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек. Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.

Slide 7

Реакция нәтижесі

Егер реакция оң болса, онда ұяның түбіндегі тұнба шатыр тәрізді жайылып тұрады. Ал теріс болса, эритроциттер ұяның түбіне шоғырланып, түйме тәрізді тұнба түзеді.

Slide 8

Гемагглютинацияны тежеу реакциясы

Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады. Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген менантиденелердің организмнен тыс жағдайда байланысу реакцияларын серологиялық реакциялар дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы түрі - ГАТР.

Slide 9

Бұл реакцияның негізі мынада антидене вирустың гемогглютинацияға жауапты рецепторларын толық қоршап алып, антиген - антидене комплексін түзіп, олардың эритроциттерге жабысу мүмкіншілігін тоқтату

Slide 10

1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен табылған вирустың түрін анықтау үшін

2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу үшін

3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің өсуін анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою үшін

4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін анықтау үшін.

Реакцияның мақсаты

Slide 11

Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін дайындау

1 Планшеттің әрбір ұясына 0, 25 мл физиологиялық ерітінді құяды.

2 Бірінші ұяға 0, 25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.

3 Бірінші ұядан 0, 25мл қосындыны алып - екіншіге, 2-ден -3-ге т. с. с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады

4 Барлық ұяға 0, 25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ дозасында қосады

5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.

6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0, 5 мл эритроциттердің 1 пайыздық жүзіндісін құяды.

7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.

8 Реакция нәтижесін тексереді

Slide 12 Slide 13

Реакция нәтижесі

ГАТР нәтижесін эритроциттердің тұнбасының пішініне қарай анықтайды.

ГАТР-дың оң нәтижесінде эритроциттердің түйме тәрізді тұнба түзгені.

ГАТР-дың теріс нәтижесі эритроциттердің шатыр тәрізді тұнба түзгені

Slide 14

Қолданылған әдебиеттер:

1. Жалпы вирусология. Ш. Мырзабекова. // Алматы. - 1994. - 176 бет.

2. wikipedia


Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциялары: принциптері, компоненттері және диагностикалық әдістемесі
Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы (ГАТР): принциптер, компоненттер және зертханалық әдістер
Гемагглютинация реакциясының принципі, әдістемесі және гемагглютинацияны тежеу реакциясының (ГАТР) қолданылуы
Гемагглютинация реакциялары: тура, тура емес және тежеу әдістері мен диагностикалық маңызы
Гемагглютинация реакциясының негіздері және диагностикалық әдістері
Агглютинация және преципитация реакциялары: принциптері, әдістері және диагностикалық қолданылуы
Автокөліктің тежеу жүйесі: түрлері, құрылымы, жұмыс істеу принциптері мен талаптары
Тура емес гемагглютинация реакциясы: әдістемесі және ветеринариялық тәжірибедегі қолданылуы
7-сынып биологиясы: зертханалық жұмыстардың сипаттамасы мен принциптері
Альдегидтер мен кетондардың химиялық қасиеттері, негізгі реакциялары және алу әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz