Сайтқа презентация қосу

Тағамдық өнім түрлерін ветеринариялықсанитариялық-токсикологиялық бағалау

Тағамдық өнім түрлерін ветеринариялықсанитариялық-токсикологиялық бағалау

Орындаған: Бейбитбаева Н. Е. Тексерген: Билялов Е. Е.

ЖОСПАР
 





КІРІСПЕ Улану кезіндегі сойыс өнімдерінің сойғаннан кейінгі диагностикасы Улану кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялықсанитариялық-токсикологиялық бағалау ҚОРЫТЫНДЫ

КІРІСПЕ







Өсімдіктерді әртүрлі зиянкестерден қорғау мақсатында қолданылатын дәрі-дәрмектер: хлорорганикалық қосылыстар (ХОҚ), фосфорорганикалық қосылыстар (ФОҚ), құрамында сынап бар пестицидтер (улы химикаттар) және қоражайларды залалсыздандыратын дәрі-дәрмектер ауыл шаруашылық малдары үшін өте қауіпті деп саналады. Бұл дәрі-дәрмектер малды уландырып қана қоймайды, жануарлар өнімі арқылы өте аз мөлшерде болса да адам денесіне өтіп, адамдарды да уландырады. Кейбір хлорорганикалық және құрамында сынап бар улы химикаттар мал денесінде жиналып, адам денесіне түскенде ыдырап, адамды қатты уландырады. Олар ұзақ уақыт сақтағанда да, мұздатқанда да ыдырамайды. Сойыс өнімдерінің тағамдық сапасы оның құрамындағы улы заттардың саны және оның организмге әсер ету деңгейіне байланысты болады.

Улану кезіндегі сойыс өнімдерінің сойғаннан кейінгі диагностикасы




Бауыздау сызығы cay малда тегіс емес, ал өте уланғаннан соң сойылған малдың бауыздау сызығы тегіс. Тері астында, ет арасында, кұрсақтың көк етінде қан құйылуы мүмкін. Лимфа түйіндері ісініп, ұлғаяды, кескенде көкшіл-бозғылт түстес, қабынады, қан құйылады. Бауыр ұлғайып, былжырап босайды, қара қошқыл түстес, өт қуысы ұлғайып, қоймалжың сұйықпен (өтпен) толады. Өт қуысының кілегей қабығында кан құйылуы байқалады.



Уланудың жіті түрінде өкпе ісініп, ателектаз ошақтары пайда болады. Бүйрек ұлғаймайды, ішкі қуысының құрылысы айқын байқалмайды. Ішек-қарында және оның кілегей қабықтарында нүктелі кан қүйылуы байқалады. Кейбір бөлімдері қабынып, некроз ошақтары пайда болады.





Кейбір улы заттармен уланғанында өзіндік ерекшеліктері болады: цианид, нитрат, нитриттермен уланғанда еттің түсі ашық қызыл; акридин, пикрин және азот қышқылымен уланғанда ұлпалы мүшелер сары түске боялады. Күшәләмен уланғанда - кілегей қабықтары сары, мыс препараттарымен уланғанда бүйрек ұлғайып, ісінеді.

Улану кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық-токсикологиялық бағалау





Препараттармен улануына байланысты және органолептикалық, биохимиялық, бактериологиялық зерттеулердің нәтижесі бойынша жеке-жеке санитариялық баға беріледі. Уланған және еріксіз сойылған малдан алынған (өлгелі жатқанда) ет барлық жағдайда тамаққа пайдаланылмайды, оларды ішкі ағзалармен қоса утилизацияға жатқызады.



Образец текста


Второй уровень


Третий уровень


Четвертый уровень


Пятый уровень



Уланған еттерді, егерде бактериологиялық зерттеулерден таза болса, аңдарға азық ретінде беруге рұқсат етіледі.







Улы заттар әсеріне және лайықты берілген санитариялық бағасына байланысты 3 топқа бөлінеді: I топ - улы заттар ұшада және де оның өнімдерінде болмауға тиісті, ондай өнімдерді барлық жағдайда тамаққа пайдаланбайды, оларды ішкі ағзалармен қоса утилизацияға жаткызады. II топ - улы заттардың ең жоғарғы көрсеткіші ұшада және ет өнімдерінде болады, тек қайнатып заласыздандырған соң, ішкі ағзалар утилизацияға жатқызылады.





Гексахлоран - 0,1 мг, дурбан (хлорпирифос) - 0,1 мг, балтекс - 0,2 мг, дитрол - 0,3 мг, трихлорметафос - 0,3 мг, сары фосфор, цианидтер, пропазин гептахлор, полихлоринен, күшәлә, корғасын – 1 мг/кг, селитра – 100 мг/кг, фосфорорганикалык косылыстар - 0,01мг/кг, байгон, дикрезил, севин, сынап бар пестицидтер болтан сойыс өнімдерін тағамға пайдалануға болмайды. Сойыс өнімдерінде корғасын 1 мг/кг кем болса, барлық лимфа түйіндері аластатылған соң 5 күн ішінде тағамға пайдаланылады; фосфорорганикалық қосылыстар 0,01 мг/кг көп болмаса, 120° С, ыстық температурада өңдегеннен соң және удың жоқтығы байқалса, қолдануға болады.



III топ - сойыс өнімдерін әбден қайнатқан соң тағамға бөгетсіз қолдануға болады: фтор, цинк тұздары, мыс, хлор, натрий, калий, кышкылдар мен негіздермен; газ тәріздес заттармен: (аммиак, хлор, иісті угарлы) газ; карбамидтермен; көмірсулардың ашу өнімдерімен (сивуш майлары, альдегид); эфир майлары, санонин, смола болатын өсімдіктермен; фотодинамикалық әсері бар өсімдіктер (гречиха, тары, клевер); улы саңырауқұлақтар мен ас қорыту ағзаларының бұзылуын болдыратын өсімдіктермен; лютик семьясына жататын өсімдіктерімен; жунгар пионитімен уланғанда (1 сағат қайнатқан соң) қолдануға болады.

ҚОРЫТЫНДЫ




Химиялық - токсикологиялық талдау нәтижесінде улы заттар табылмаса, ұшада қанағаттанарлық органолептикалық көрсеткіштер болып, бірақ та, бұлшық етте, ұлпалы ағзаларда микроорганизмдер табылса, тек қана қайнатқан соң тағамға пайдаланылады. Егерде пестицидтердің қалдығы рұқсат берілетін мөлшерден асса да, арнайы тексерулерден соң малдарға құрғақ азық ретінде пайдалануға болады.

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!


Пән: Ветеринария



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь