Тағамдық өнім түрлерін ветеринариялықсанитариялық-токсикологиялық бағалау




Презентация қосу
ТАҒАМДЫҚ ӨНІМ ТҮРЛЕРІН
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ-САНИТАРИЯЛЫҚ-
ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ БАҒАЛАУ

Орындаған: Бейбитбаева Н. Е.
Тексерген: Билялов Е. Е.
ЖОСПАР
КІРІСПЕ
Улану кезіндегі сойыс өнімдерінің сойғаннан кейінгі
диагностикасы
Улану кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялық-
санитариялық-токсикологиялық бағалау
ҚОРЫТЫНДЫ
КІРІСПЕ

Өсімдіктерді әртүрлі зиянкестерден қорғау мақсатында қолданылатын
дәрі-дәрмектер: хлорорганикалық қосылыстар (ХОҚ), фосфорорганикалы қ
қосылыстар (ФОҚ), құрамында сынап бар пестицидтер (улы химикаттар)
және қора-жайларды залалсыздандыратын дәрі-дәрмектер ауыл
шаруашылық малдары үшін өте қауіпті деп саналады.
Бұл дәрі-дәрмектер малды уландырып қана қоймайды, жануарлар өнімі
арқылы өте аз мөлшерде болса да адам денесіне өтіп, адамдарды да
уландырады. Кейбір хлорорганикалық және құрамында сынап бар улы
химикаттар мал денесінде жиналып, адам денесіне т үскенде ыдырап, адамды
қатты уландырады. Олар ұзақ уақыт сақтағанда да, мұздат қанда да
ыдырамайды.
Сойыс өнімдерінің тағамдық сапасы оның құрамындағы улы заттарды ң
саны және оның организмге әсер ету деңгейіне байланысты болады.
УЛАНУ КЕЗІНДЕГІ СОЙЫС ӨНІМДЕРІНІҢ
СОЙҒАННАН КЕЙІНГІ ДИАГНОСТИКАСЫ

Бауыздау сызығы cay малда тегіс емес, ал өте
уланғаннан соң сойылған малдың бауыздау сызы ғы
тегіс. Тері астында, ет арасында, к ұрса қты ң к өк
етінде қан құйылуы мүмкін. Лимфа түйіндері ісініп,
ұлғаяды, кескенде көкшіл-бозғылт түстес,
қабынады, қан құйылады.
Бауыр ұлғайып, былжырап босайды, қара қошқыл
түстес, өт қуысы ұлғайып, қоймалжың сұйықпен
(өтпен) толады. Өт қуысының кілегей қабығында
кан құйылуы байқалады.
Уланудың жіті түрінде өкпе ісініп, ателектаз
ошақтары пайда болады. Бүйрек ұлғаймайды,
ішкі қуысының құрылысы айқын
байқалмайды. Ішек-қарында және оның
кілегей қабықтарында нүктелі кан қүйылуы
байқалады. Кейбір бөлімдері қабынып,
некроз ошақтары пайда болады.
Кейбір улы заттармен уланғанында өзіндік
ерекшеліктері болады: цианид, нитрат,
нитриттермен уланғанда еттің түсі ашы қ
қызыл; акридин, пикрин ж әне азот
қышқылымен уланғанда ұлпалы мүшелер
сары түске боялады.
Күшәләмен уланғанда - кілегей қабықтары
сары, мыс препараттарымен улан ғанда -
бүйрек ұлғайып, ісінеді.
УЛАНУ КЕЗІНДЕГІ СОЙЫС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ-САНИТАРИЯЛЫҚ-ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ БАҒАЛАУ

Препараттармен улануына байланысты ж әне
органолептикалық, биохимиялық,
бактериологиялық зерттеулердің нәтижесі
бойынша жеке-жеке санитариялық баға беріледі.
Уланған және еріксіз сойылған малдан алын ған
(өлгелі жатқанда) ет барлық жағдайда тама ққа
пайдаланылмайды, оларды ішкі ағзалармен қоса
утилизацияға жатқызады.
Уланған еттерді, егерде бактериологиялық
зерттеулерден таза болса, аңдарға азық
ретінде беруге рұқсат етіледі.
Улы заттар әсеріне және лайықты берілген
санитариялық бағасына байланысты 3 топқа б өлінеді:
I топ - улы заттар ұшада және де оны ң өнімдерінде
болмауға тиісті, ондай өнімдерді барлы қ жа ғдайда
тамаққа пайдаланбайды, оларды ішкі ағзалармен қоса
утилизацияға жаткызады.
II топ - улы заттардың ең жоғарғы көрсеткіші ұшада
және ет өнімдерінде болады, тек қайнатып
заласыздандырған соң, ішкі ағзалар утилизация ға
жатқызылады.
Гексахлоран - 0,1 мг, дурбан (хлорпирифос) - 0,1 мг, балтекс -
0,2 мг, дитрол - 0,3 мг, трихлорметафос - 0,3 мг, сары фосфор,
цианидтер, пропазин гептахлор, полихлоринен, к үш әл ә,
корғасын – 1 мг/кг, селитра – 100 мг/кг, фосфорорганикалык
косылыстар - 0,01мг/кг, байгон, дикрезил, севин, сынап бар
пестицидтер болтан сойыс өнімдерін та ғам ға пайдалану ға
болмайды.
Сойыс өнімдерінде корғасын 1 мг/кг кем болса, барлы қ лимфа
түйіндері аластатылған соң 5 күн ішінде та ғам ға
пайдаланылады; фосфорорганикалық қосылыстар 0,01 мг/кг
көп болмаса, 120° С, ыстық температурада өңдегеннен со ң
және удың жоқтығы байқалса, қолдану ға болады.
III топ - сойыс өнімдерін әбден қайнатқан со ң та ғам ға
бөгетсіз қолдануға болады: фтор, цинк тұздары, мыс, хлор,
натрий, калий, кышкылдар мен негіздермен; газ т әріздес
заттармен: (аммиак, хлор, иісті угарлы) газ; карбамидтермен;
көмірсулардың ашу өнімдерімен (сивуш майлары, альдегид);
эфир майлары, санонин, смола болатын өсімдіктермен;
фотодинамикалық әсері бар өсімдіктер (гречиха, тары,
клевер); улы саңырауқұлақтар мен ас қорыту а ғзаларыны ң
бұзылуын болдыратын өсімдіктермен; лютик семьясына
жататын өсімдіктерімен; жунгар пионитімен улан ғанда (1
сағат қайнатқан соң) қолдануға болады.
ҚОРЫТЫНДЫ
Химиялық - токсикологиялық талдау нәтижесінде
улы заттар табылмаса, ұшада қанағаттанарлық
органолептикалық көрсеткіштер болып, біра қ та,
бұлшық етте, ұлпалы ағзаларда микроорганизмдер
табылса, тек қана қайнатқан соң тағамға
пайдаланылады.
Егерде пестицидтердің қалдығы рұқсат берілетін
мөлшерден асса да, арнайы тексерулерден со ң
малдарға құрғақ азық ретінде пайдалануға
болады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Тағамдық өнім түрлерін ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ БАҒАЛАУ
Әртүрлі топтың өкілдері
Тағам шикізаты мен дайын өнімдердің микробиологиялық және тотығу барысындағы бұзылуды бәсеңдететін тағамдық қосылыстар
Макарон өнімдерін өндіру
Шартты патогенді микроорганизмдер тудыратын токсикоинфекциялар
Асыл тұқымды мал шаруашылығы саласындағы уәкілетті орган
Тағамдық өнімдердегі токсиндік затты анықтауда қолданылатын заманауи әдістер мен техникалық аппаратуралар
Өсімдіктердің токсикологиялық классификациясы. Өсімдік уларының ерекше әсері. Тағамдық токсикоз
Қантты заттар
Пәндер