Қарбыз туралы



Қарбыз
Орындаған: Нүкенова Айнұр

Жоспар
1. Биологиялық ерекшелігі
2. Морфология ерекшелігі
3. Қолданылуы
4. Сорттары
5. Өсіру, күтіп-баптау, жинау (видео)

Қарбыз (Cіtrullus) - асқабақ тұқымдасына жататын бір немесе көпжылдық өсімдік. Ең көп тараған бақша дақылдарының бірі. Дүниежүзінде 500-ден аса асханалық Қарбыз сорттары өсіріледі. Жабайы түрі Африкада, Иранда, Орта Азияда, Ауғанстанда кездеседі. Қазақстанда Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан, Жамбыл облысы, Шығыс Қазақстан, Батыс Қазақстан, Ақтөбе, Алматы облыстарында көбірек өсіріледі. Топырақтың ылғалдылығы мен ауа райының әртүрлі болуына байланысты бұл облыстарда өсірілетін сорттары да әртүрлі болады. Барлық аудандастырылған сорттары мәдени түрінен шыққан.
Биологиялық ерекшелігі

Морфорлогиялық ерекшелігі
Тамыры тармақты. Жапырақтары ірі, гүлдері ақсары түсті, сабағы төселмелі, ұзындығы 2 - 3 м-дей болады. Гүлі дара жынысты, бір үйлі, кейде екі үйлі. Түсі ақ, ала, қоңыр жасыл жолақты. Жемісі тәтті шырынды қызыл, қызғылт, күрең қызыл, сирегірек ақ және сарғыш болады.

Қолданылуы
Емдік мақсатқа Қарбыздың шырынды бөлігі мен қабығын және дәндерін пайдаланады. Қарбыздың тәтті бөлігі мен шырыны шөл басады, несеп жүргізеді. Дәндерінің қан тоқтататын және ішек құртын түсіретін қасиеті бар. Халық медицинасында Қарбыздың жемісін шемен мен сары ауруға қарсы қолданады.

Астраханский- вегетациялық кезеңі 70-80 күн, өте тәтті, әрі шырынды, 8-10кг дейін жетеді.
Кримсон свит - вегетациялық кезеңі 67-82 күн, сырты жылтырап тұрады, 4-5кг дейін жетеді.
Кримсон глори F1- тасымалдауға қолайлы, ауруға төзімділігімен ерекшеленеді, 10-15кг жетеді.
Сорттары

Мадера F1 - вегетациясы 70 күн, тәтті, орташа мөлшерде 6-8 кг дейін жетеді.
Чарльстон грей - сыртқы формасы асқабаққа ұқсас, сызықтарсыз ашық жасыл түсті, тәттілігін ұзақ сақтай алатындығымен ерекшеленеді, орташа салмағы 12 кг.
Холодок- вегетациясы 85-90 күнге созылады, формасы шар тәрізді, қою жасыл түсті, аздап ақшыл жасыл түсті дақтары бар. Орташа салмағы 7 кг дейін жетеді.

Фотон - түсі ашық жасыл, жасыл жолақтары бар, жұмсақ, әрі тәтті, орташа салмағы 4 кг.
Скорик - сыртқы формасы шар тәрізді, қою жасыл түсті, қабығы қалың болып келеді. Орташа массасы 3 кг.
Огонек - вегетациясы 71-87 күн, формасы шар тәрізді, қара қою жасыл түсті, дәмді, әрі шырынды, орташа салмағы 3 кг дейін жетеді.

Сахарный малыш - вегетациясы 75-85 күн, формасы дөңгелек, қою жасыл түсті, өте тәтті, дәмді, орташа салмағы 4 кг.
Подарок солнца - вегетациясы 67-73 күн, сырты қауын немесе асқабақ сияқты сары түсті, іші қызыл тәтті, әрі шырынды. Орташа салмағы 4 кг.

Қарбызды өсіру, күтіп-баптау және жинау

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz