Қарбыз туралы




Презентация қосу
Қарбыз

рындаған: Нүкенова Айн
Жоспар
1.Биологиялық
ерекшелігі
2.Морфология
ерекшелігі
3.Қолданылуы
4. Сорттары
5. Өсіру, күтіп-
Қарбыз
БИОЛОГИЯЛЫҚ
(Cіtrullus) – асқабақ

ЕРЕКШЕЛІГІ
тұқымдасына жататын бір немесе
көпжылдық өсімдік. Ең көп тараған
бақша дақылдарының бірі.
Дүниежүзінде 500-ден аса асханалық
Қарбыз сорттары өсіріледі. Жабайы
түрі Африкада, Иранда, Орта Азияда,
Ауғанстанда кездеседі. Қазақстанда
Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан,
Жамбыл облысы, Шығыс Қазақстан,
Батыс Қазақстан, Ақтөбе, Алматы
облыстарында көбірек өсіріледі.
Топырақтың ылғалдылығы мен ауа
райының әртүрлі болуына байланысты
бұл облыстарда өсірілетін сорттары да
әртүрлі болады. Барлық
аудандастырылған сорттары мәдени
түрінен шыққан.
РФОРЛОГИЯЛЫҚ ЕРЕКШЕЛ
Тамыры тарма қты. Жапыра қтары
ірі, г үлдері а қсары т үсті, саба ғы
төселмелі, ұзынды ғы 2 – 3 м-дей
болады. Г үлі дара жынысты, бір үйлі,
кейде екі үйлі. Т үсі а қ, ала, қо ңыр
жасыл жола қты. Жемісі т әтті
шырынды қызыл, қыз ғылт, к үре ң
қызыл, сирегірек а қ ж әне сар ғыш
болады.
Қолданы
луы

Емдік мақсатқа Қарбыздың шырынды бөлігі мен
қабығын және дәндерін пайдаланады.
Қарбыздың тәтті бөлігі мен шырыны шөл
басады, несеп жүргізеді. Дәндерінің қан
тоқтататын және ішек құртын түсіретін қасиеті
бар. Халық медицинасында Қарбыздың жемісін
шемен мен сары ауруға қарсы қолданады.
Астраханский-
вегетациялық кезеңі С
70-80 күн,өте тәтті,
әрі шырынды,8-10кг о
дейін жетеді.
Кримсон свит – р
вегетациялық кезеңі
67-82 күн,сырты
т
жылтырап тұрады,4-
5кг дейін жетеді.
т
Кримсон глори F1 а
- тасымалдауға
қолайлы,ауруға р
төзімділігімен
ерекшеленеді,10- ы
Мадера F1 – вегетациясы
70 күн, тәтті, орташа
мөлшерде 6-8 кг дейін
жетеді.
Чарльстон грей – сыртқы
формасы асқабаққа ұқсас,
сызықтарсыз ашық жасыл
түсті,тәттілігін ұзақ сақтай
алатындығымен
ерекшеленеді, орташа
салмағы 12 кг.
Холодок- вегетациясы 85-
90 күнге созылады,
формасы шар тәрізді, қою
Фотон – түсі ашық жасыл,
жасыл жолақтары бар,
жұмсақ, әрі тәтті, орташа
салмағы 4 кг.
Скорик - сыртқы формасы
шар тәрізді, қою жасыл түсті,
қабығы қалың болып келеді.
Орташа массасы 3 кг.
Огонек - вегетациясы 71-87
күн, формасы шар тәрізді,
қара қою жасыл түсті, дәмді,
әрі шырынды, орташа
салмағы 3 кг дейін жетеді.
Сахарный малыш –
вегетациясы 75-85 күн,
формасы дөңгелек, қою
жасыл түсті, өте тәтті,
дәмді, орташа салмағы 4 кг.
Подарок солнца -
вегетациясы 67-73 күн,
сырты қауын немесе
асқабақ сияқты сары түсті,
іші қызыл тәтті, әрі
шырынды. Орташа салмағы
4 кг.
Қарбызды өсіру,
күтіп-баптау
және жинау

Ұқсас жұмыстар
Қарбыз
Трансляция түсінігі. Формальды граматика
Бақша дақылдары, маңызы. Қауын, қарбыз және асқабақ
Қарбыз бен асқабақтың антрокнозы
Қарбыздың аурулары мен зиянкестері
Қарбыздың ауыспалы егістегі орны
Қарбыздың халық шаруашылығындағы маңызы, морфологиялық және ботаникалық сипаттамасы
Қарбыздың өсіп-дамуы және қарбыз сорттарының сипаттамасы
Кинематиканың негізгі ұғымдары мен ережелері
Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары
Пәндер