ОРМАН АҒАШТАРЫН ӨНДІРУДЕ Эфир майын қолдану Және өндіру технологиясы




Презентация қосу
ОРМАН АҒАШТАРЫН ӨНДІРУДЕ
ЭФИР МАЙЫН ҚОЛДАНУ
ЖӘНЕ ӨНДІРУ
ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Эфир майы туралы түсінік
Эфир майлары– ұшқыш
органикалық қосылыстардың
құраушысы көп қоспасы;
тамақ өнімдерінің хош иісін
құрайды. Оның құрамында
көмірсутектер, әсіресе
терпендер, спирттер,
фенолдар, альдегидтер,
қышқылдар, күрделі
эфирлер, сондай-ақ кейбір
гетероциклді қосылыстар
болады. Эфир майлары
көптеген өсімдіктерде
кездеседі және олардың
бәрінде де эфир майларына
тән ерекше иісі болады.
Эфир майлары спирт, эфир,
бензолда ериді, суда нашар,
көбі іс жүзінде ерімейді.
Эфир майлары өсімдіктердің
150 – 200-ге жуық
түрлерінен алынады. 1500-
Қолданылуы
Эфир майлары негізінен
парфюмерия, косметика және
тамақ өнеркәсібінде,
медицинада қолданылады.
Кейбір эфир майлары химия
өнеркәсібінде органикалық
синтезде, мысалы,
пинен-камфора синтездеуде,
скипидар-сыр,
бояу өндірістерінде, т.б. еріткіш
ретінде қолданылады.Көптеген
тамақ өнімдері үшін олардың мөлшері
пайыз бөлігімен анықталады. Тамақ
өнімдерінің хош иісі маңызды сапа
көрсеткіші болып табылады.
Жағымды хош иіс тәбетті ашады және
тағамның сіңімділігін жоғарылатады.
Хош иісті заттардың жеңіл булануын
кейбір тамақ өнімдерін аспаздық
өндегенде және сақтағанда ескеру
қажет (татымдықтар, шай, кофе).
Тамақ бұзылғанда жағымсыз иістер
фир майын өндіруге
арналған аппарт.
Бұл әдіс булануға
негізделген,кейін булану
сұйықтыққа айналады.
Айдау үшін арнайы
аппарат пайдаланылады.
Ол перегонды шаршы деп
аталады. Бұл әдіс ҮІІІ
ғасырда араб елі ойлап
тапқан, дегенмен ІІІ
ғасырда греция да және
египетте белгілі болған.
Құрылғы үш бөлімнен
тұрады:қақпағы бар
перегонды
куб,мұздатқыштан және
қабылдағыштан тұрады.
2.Төмен
температурад
а
қайнату
әдісі

3.Қысу әдісі
1.Су буымен
айдау әдісі

ЭФИР МАЙЫН
ӨНДІРУ
Қорытынды
Қорыта айтатын болсам эфир майлары
өсімдіктердің жапырағы, сабағы, гүлі, тамыры, т.б.
органдарында бос күйінде немесе гликозидтер
түрінде болатын ерекше май түрі. Олар
өсімдіктерден су буымен айдау, төмен
температурада қайнайтын еріткіштермен
шаймалау және қысу, т.б. әдістер арқылы
алынады. Эфир майлары қалыпты температурада
мөлдір, оңай қозғалатын немесе тұтқыр, түссіз
немесе сары, жасыл, қоңыр сұйықтық. Ауада
жарық әсерінен тез тотығады, шайырланады және
өзінің иісін өзгертеді.Өндірісте өте көп
қолданылады, келешекте эфир майын өндіру өте
жоғары деңгейде орындалатынына сенемін.

Ұқсас жұмыстар
Эфир майын алу
Эфир майын өндіру технологиясы
ШАЙ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Соя майын өндіру технологиясы
Арақ өндірісінің технологиялық сызбанұсқасы
Ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
МАЙ ЖӘНЕ СПРЕД ӨНДІРУДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ФИЗИКО-ХИМИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕР
ҚАРАҒАЙЛЫ ОРМАН
Сүт және сүт өнімдері
Анис өсіру технологиясы
Пәндер