Сайтқа презентация қосу

Эфир майын қолдану Және өндіру технологиясы

Эфир майын қолдану Және өндіру  технологиясы

Тексерген:Джаманова Г.И Орындаған:Сатмухамбетов

Эфир майы туралы түсінік
Эфир майлары– ұшқыш  органикалық қосылыстардың  құраушысы көп қоспасы; тамақ  өнімдерінің хош иісін құрайды.  Оның құрамында көмірсутектер,  әсіресе терпендер, спирттер,  фенолдар, альдегидтер, қышқылдар,  күрделі эфирлер, сондай­ақ кейбір  гетероциклді қосылыстар болады.  Эфир майлары көптеген  өсімдіктерде кездеседі және  олардың бәрінде де эфир майларына  тән ерекше иісі болады. Эфир  майлары спирт, эфир, бензолда  ериді, суда нашар, көбі іс жүзінде  ерімейді. Эфир майлары  өсімдіктердің 150 – 200­ге жуық  түрлерінен алынады. 1500­ден астам  эфир майлары зерттелген. 

Эфир майлары негізінен парфюмерия, косметика жә не тамақ ө неркә сібінде, медицинада қ олданылады. Кейбір эфир майлары химия ө неркә сібінде органикалық синтезде, мысалы, пинен-камфора синтездеуде, скипидарсыр, бояу ө ндірістерінде, т.б. еріткіш ретінде қ олданылады.Көптеген тамақ өнімдері үшін олардың мөлшері пайыз бөлігімен анықталады. Тамақ өнімдерінің хош иісі маңызды сапа көрсеткіші болып табылады. Жағымды хош иіс тәбетті ашады және тағамның сіңімділігін жоғарылатады. Хош иісті заттардың жеңіл булануын кейбір тамақ өнімдерін аспаздық өндегенде және сақтағанда ескеру қажет (татымдықтар, шай, кофе). Тамақ бұзылғанда жағымсыз иістер пайда болады, ол күкіртсутек, аммиак, индол, скатол және т.б. заттардың

 Қолданылуы

Эфир майын өндіруге  арналған аппарт.
Бұл әдіс булануға  негізделген,кейін булану  сұйықтыққа айналады. Айдау  үшін арнайы аппарат  пайдаланылады. Ол перегонды  шаршы деп аталады. Бұл әдіс ҮІІІ  ғасырда араб елі ойлап тапқан,  дегенмен ІІІ ғасырда греция да  және египетте белгілі болған. Құрылғы үш бөлімнен  тұрады:қақпағы бар перегонды  куб,мұздатқыштан және  қабылдағыштан тұрады.

2.Төмен  температурада      қайнату әдісі

1.Су буымен      айдау әдісі

3.Қысу  әдісі

Эфир майын өндіру  технологиясының  әдістері

Қорытынды
Қорыта  айтатын  болсам    эфир  майлары  өсімдіктердің    жапырағы,  сабағы,  гүлі,  тамыры,  т.б.  органдарында  бос  күйінде немесе гликозидтер түрінде болатын ерекше май түрі.  Олар  өсімдіктерден  су  буымен  айдау,  төмен  температурада  қайнайтын  еріткіштермен  шаймалау  және  қысу,  т.б.  әдістер  арқылы  алынады.  Эфир  майлары  қалыпты  температурада  мөлдір,  оңай  қозғалатын  немесе  тұтқыр,  түссіз  немесе сары,  жасыл,  қоңыр  сұйықтық.  Ауада  жарық  әсерінен  тез  тотығады, шайырланады және өзінің иісін өзгертеді.Өндірісте  өте  көп  қолданылады,  келешекте  эфир  майын  өндіру  өте  жоғары деңгейде орындалатынына сенемін.


Пән: Өнеркәсіп, Өндіріс



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь