:Ферменттер және коферменттер
Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім
атындағы мемлекеттік
университеті
Тақырыбы:Ферменттер және
коферменттер
Орындаған:Жұмагелді .Б.С
Тобы: БТ-307
Тексерген: Бейсембаева.Ғ.Ш.
Ферменттер
Барлық тірі организмдер құрамына кіретін
арнайы ақуыздар. Химиялық реакциялардьі
жеделдетеді. Ферменттер жасушаларда
синтезделіп, биохимиялық реакцияларға қа
тысатын ақуыздық табиғаттағы биокатализатор
болып табылады. Фермент немесе энзим (лат.
fermentum – ашу; грек. en – ішінде, zim – ашыт қы;
19 ғ. Ван Гельмонт ұсынған) алғашқыда ашыту
үдерістерінде анықталған зат. Энзимология,
ферментология – ферменттерді зерттейтін ғылым
саласы. Ол басқа ғылымдармен: биология,
генетика, фармакология, химиямен тығыз
байланысты.
Жасушаларда синтезделген ферменттер өзіне т ән
арнайы қызметтерін организмнің барлық
мүшелерінде атқарады. Ферменттік қасиет,
негізінен глобулалық құрылымдағы ақуыздарға
тән екені белгілі. Бірақ, қазіргі кезде кейбір
фибриллалық ақуыздар да (актин, миозин)
катализдік белсенділік көрсететіні анықталды.
оксидоредуктаза
трансфераза
гидролаза
лиаза
Ферменттер
изомераза
лигаза
Ағзаның барлық клеткасында бір
мезгілде белгілі ретпен және өзара
үйлесімді де алуан түрлі химиялық
реакциялар жүріп жатады. Ал ферменттер
осы реакцияларды миллиондаған есе
жылдамдатады. Тіршіліктің мағынасы да
осында. Егер ферменттер катыспаса,
ағзадағы химиялық реакциялар өте баяу да
тәртіпсіз жүрер еді. Мұндай жағдайда
тіршіліктің өзі де болмайды. Сондықтан да
ферменттер барлық тіршілік процестерінің
негізі болып табылады. Ал ферменттер
әсерінің қандай болмасын бұзылуы
әртүрлі жайсыз құбылыстарға душар етеді.
Ферменттер деп ағзада жүретін алуан түрлі
биохимиялық процестерге катализатор
ретінде әсер ететін белоктік табиғаты бар
қосылыстарды айтады. Фермент деген атау
ғалымдарға көптеген жылдардан бері
белгілі болса да, оның табиғи қасиеті
соңғы жылдары ғана анықтала бастады.
Ферменттер
Қарапайым Күрделі
Акуызды
Акуызды компонент +
компонент кофермент
Ферменттердің қасиеттері
Ферменттер өз әсерін өте аз мөлшерде катализаторға
ұқсас жүргізеді. Фермент өзінің әсер етуші заты –
субстратпен (S) ферменттік реакция жүргенде фермент-
субстраттық кешен (аралық зат) түзеді. Бұл кешеннің
қызметі өте күрделі, ол субстрат пен фермент
молекулалары конформациясы мен энергиясын және
химиялық байланыстарын өзгертеді. Реакция өткен соң
фермент-субстраттық кешен жаңа қалыпқа ауысып,
фермент-реакция өнімі кешеніне
айналады. Ферменттердің катализдік ерекшелігіне
келесі қасиеттері жатқызылады: а) Фермент өздігінен
жаңа реакция жүргізбейді. Ол тек термодинамикалы қ
мүмкін реакцияны ғана жүргізеді. Реакция барысында
активтендіру энергиясы төмендейді.
Ферменттерден алынатын
дәрі - дәрімектер
Протеолитикалық ферменттер
•Жануарлардан алынатын ферменттер:
(трипсин, химотрипсин, химопсин)
•Өсімдік тектес ферменттер:
(териллитин, ируксол)
•Бактериалды ферменттер:
(стрептокиназа, имозимаза)
Медицинада ферменттердің
қолданысы
200
200
200
200
Назарларыңызға
рахмет
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz