Мех өндірісінде өңделетін тері шикізаты


Бұл презентацияның бағасы: 500 теңге
Скачать: бот арқылы


Презентация қосу
Шикізат партияларын
қабылдау,сақтау және жинақтау.

Орындаған:Мусина.М:Қ
Тексерген:Бауыржанова.А.З
Жоспар:
Шикізаттарды сұрыптау
Жүн түгінің өзгермелілігі
Шикізаттың сапасын анықтау
және сақтау
Шикізаттардың кейбір
түрлерінің сипаттамалары
Мех өндірісінде өңделетін тері
шикізаты :

Теңіз
Аса жануарларының
бағалы
Мехтік аң
шикізат
терілері
терілері
Аң терілері шикізат немесе аң терілері
ақаулар кезінде немесе арнайы өсірілген
шаруашылықтарда дайындалатын аса
бағалы аң терілері.
Мехтік шикізат – мех өндіруге жарамды үй
жануарларының өңделмеген шикізаты.
Теңіз жануарлар терісі – өңделмеген теңіз
мысығы, теңіз ит балығы және де басқа
терісі өңдеуге жарамды теңіз
жануаларының терілері.
Аң терілері мехтік
шикізатқа:
• тиын, қама, құндыз, қоян,
сусар, күзен, түлкі, қара
ҚЫСТЫҚ күзен,ондатра, көгілдір
түлкі, бұлғын және тағы
басқалар.

• лақ, қозы, қаракөл
елтірісі, сеңсең бұғы,
КӨКТЕМДІК бұзау терілері, құлын, қой
және теңіз мысығы
терілері.
Жүн түгінің өзгермелілігі
Аңдар мен жануаралар терілерінің қасиеттерінің үлкен
айырмашылықтары болады. Бұл жануарлардың
тұқымдық табиғаттарына тән. Табиғи ерекшеліктерімен
қатар, тұқымдық қасиеттеріне қоршаған ортаның
тигізер әсері зор. Жыл мезгілінің ауысуына байланысты,
климат жағдайы өзгереді, соның әсерінен жүн түгінің
бояуы, биіктігі, қалыңдығы және жұмсақтығы да өзгеріп
тұрады. Реңінің өзгеруіне ақ түлкі, ақ тышқан, ақ қоян
мысал бола алады. Олар жаздық жүннің қоңырқай реңін
қысқа қарай ақ түске ауыстырады.
Стандарттар құрылымы

Шикізат сапасын анықтауды қамтамасыз ету үшін негізінен
мемлекеттік стандарттар МЕСТ қолданылады. Мемлекеттік
стандарттар шикізатты дайындаушылар үшін де,
қабылдаушылар үшін де бағалауда, сұрыптауда және
есептеуде сақталатын міндетті ереже. Стандарт индексі екі
белгіден тұрады: реттік саны және сызықша арқылы бекітілу
жылы.

Анықтау бөлімінде бұл стандартты шикізаттың қандай
түрлеріне қолдаынлатыны және олардың сапалық
сипаттамалары келтіріледі. “Топтастыру”бөлімінде сұрыптау
белгілері келтіріледі.Сұрыптауды, әдетте, қай өлкеде
өскеніне байланысты “кряж”, сортына, ауданына және
ақаулары бойынша жүргізеді.
Сорт – жеке аң терілерінің тауарлық
қасиеттерінің жиынтығы мен бағасы.
Сортқа мезгілдік өзгерудің тигізер әсері
мол.Аң терілерінің қысқы түрлерінің 1
сортына тері қыста алынғандары ғана
жатады.Олардың жүн жабындары
біркелкі дамыған, қылшығы биік, түбіті
жетілген, тері ткані жұқа болып келеді.
2 сортқа жүні аса жетілмеген терілер
жатады.
3 сортқа жүні аласа қылшығы
жетілмеген терілер жатады. Сорт
бойынша сұрыптау аң терілерін
бағалауды жоғары білімімен мол
тәжірибесін қажет ететін қиын жұмыс.
Тері 1 сортты 2 сортты 3 сортты аз
ақаусыз орташа ақаулы
ақаулы

үлкен 50

орташа 40 50

кіші 20 50 40

барлығы 110 100 40
Шикізаттардың кейбір түрлерінің сипаттамалары:

Сусар терілерінің жүн жабындары өте әсем
болады. Негізінен бас киім, жаға, әйел,
жамылғылары, жакеттер тігеді. Сусардың
тамағының астында ақ таңба болады.

Тиын терілері - көбінес боялмаған, кейде боял ған
түрінде мехтық өнімдерге (әйел және балалар сырт
киіміне, жағаға, бас киімге және т.б.) қолданылатын
бағалы шикізат. Ауданы 250 – 400 см кв. Ж үн
жабыны қалың, өскен өлкесіне байланысты ашы қ
түстен қоңырқай түске дейін боялады. Мемлекеттік
стандарт (6374 - 66) бойынша сортына, а қауына
және өскен өлкесіне байланысты сұрыпталады.
Түлкі терілері өскен өлкесіне және
түсіне байланысты қызылдан қара-
қоңырға дейін бола береді.
Негізінен әйел киімдеріне
қолданылады.

Суыр сирек кездесетін болғандықтан
жоғары бағаланады. Жүні өте тығыз,
біркелкі, реңі өскен өлкесіне байланысты
ашық – сарғыштан көкшіл – сұрғылтқа
дейін ауыса береді. Негізінен боялып, сырт
киімдер, бас киімдер тігуде
пайдаланылады.
Назарларыңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
Жүн мен қылшықты өңдеу
Жүннің стандарты. Жүннің классификациясы. Жүн талшықтары, түрлеріне мінездемелер. Қойдың, ешкі жүндерінің түрлері
Бағалы аң терісін сұрыптау, сақтау және сату
Былғары және үлбір шикізаттарын консервілеу әдістері. Ылғалды тұздау
БЫЛҒАРЫ ШИКІЗАТЫ
Кептіру. Конвективті кептіру .Контактілі кептіру.Радиациялы кептіру.Ылғалдандыру
Теріні өңдеу
МЕХ ТЕРІЛЕРІН ӘРЛЕУДЕГІ МЕХАНИКАЛЫҚ ОПЕРАЦИЯЛАР
Илеу үрдісі
Тамақ және жеңіл өнеркәсібі
Пәндер