Тері топографиясы құрылысы және химиялық құрамы



Орындаған:Зекенов. А. Қ.
Тобы:ТК-421
Тексерген:Бауыржанова А.
Семей 2015
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті
Тері топографиясы құрылысы және химиялық құрамы.

Тері - жануарлар денесінің сыртқы қабаты. Ол ағзаны сыртқы орта әсерінен қорғайды және сонымен қатар зат алмасу, сыртқа шығару, жылу реттеу процесіне қатысады.

Консервіленген теріде мал денесінен жаңадан сыпырылған теріге қарағанда ылғалдылық аз болады. Жас теріде талшықтар суланған және еркін орналасқан, ылғалдап тұздалған консервілеуде ылғалдың мөлшері аз болғандықтан талшықтар жақын орналасады, ал құрғақ тұздауда жабысады.
Консервіленген теріде қан, лас, кір, лай қалдықтары болуы мүмкін, ал ылғалды және кұрғақ тұздалған теріде тұздың мөлшері көп болады.

Тері түкті, жүнді жабыннан, эпидермистен (қыртыс), дерма (өзең) мен теріасты жасушадан (шел) тұрады. Былғары шығару үшін тері өзеңі, ал үлбір және тон үшін өзеңге қоса қыртыс пен түкті жабын пайдаланылады.

Малдың үстінен сыпырылған жас тері дұрыстап жуылып, ары қарайғы өткізілетін үрдістерде жаксылап өңделеді. Сондықтан өндеу үрдістсрінде консервіленген терілерді мүмкіндігінше, малдың үстінен жаңадан сыпырылған күйге жақындату кажет. Бұл операция жібіту деп аталады. Ол теріні суға салып жібіту арқылы онын бойынан кір, лас, кан, лай қалдықтарынан және консервілеген заттардан, яғни тұздан тазартуға негізделген. Жібіту үрдісінде келесідей факторлардың мәні зор: терінің жағдайы, жібіту суының температурасы мен сапасы, жібітудің ұзақтығы, 1кг жібітілетін теріге кететін судығ мөлшері, суды ауыстыру саны және механикалық әсерлер.

Терінің жағдайы. Теріде лас, кір, лай және канның болғы оның шіруін тудырады. Егер тері жаман немесе бірқалыпты консервіленген болса, онда оларды жібіту біркелкі жүрмейді. Консервіленген теріде ылғалдың мөлшері неғұрлым аз болған сайын, жібіту соғұрлым ұзақ өтеді. Сондыктан, жоғарыда көрсетілгендей. шикізаттын өндірістік партиясын жағдайы беркелкі терілерді тандау аркылы жүргізу керек.

Жібіту суының температурасы мен сапасы. Суланған кезде тері ісінеді, оның салмағгы мен қалыңдығы жоғарылайды. Ісіну дегеніміз тері талшыктарының арасындағы кеңістікке судың бойлап енуі, сонын әсерінен олар біршама жылжиды да терініғ көлемі ұлғаяды.


Су теріге ақырындап сінеді, әрбір қабат суланады. Олар калың болған сайын, тері баяу суланады. Жібіту үрдісінде терінің ісінуіне белгілі бір шамаға дейін ғана рүксат етіледі. Тым артык сулану терінің негізгі акуыздык заттарын жоғалтуга әкеліп соктырады, нәтижесінде былгарыныи саласы төмендейді, яғни борпылдак, беріктігі азаяды. Теріні жеткіліксіз немесе тым артык сулау кезекті былғарыны өндеу операцияларынын жүруіне және соңғы өнімнің сапасына кері әсерін тигізеді.

Терінің топографиялық бөліктері:
а -мүйізді ірі малдын терісі;
б-жылқы терісі, штрихпен белгіленген ең қалың тығыз жері жая -"шпигель";
в -тиін терісі.

Терінің топографиялық құрылысы негізінде мех өндірісіндегі қалдықтарды болдырмау үшін, көбінесе ірі емес мамықтық мал терілерін қолданады. Ал тері өндірісінде шошқа, жылқы, ірі қара мал терілерімен байланысты. Олардың топографиясы біршама өзгеше.
Ірі қара мал және жылқы терісінің топографиясы.

Шикізатты жібітуге арналган судың манызы зор. Өзен, кол сууларында коптеген бактериялар болады. Сондыктан, жібітуга арналган су таза, бактериялардан тазартылған болуы тиіс, ал жібіту операцнясы неғұрлым қысқа мерзімде жүруі керек. Жылы (20+25°С) дейін жоғарлатқанда, жібіту үрдісі тездейді, бірақ бактериялардың да өміршеңдігі біршама күшейеді. Сондықтан қалыпты жібіту температурасы 16+25°С, себебі мұндай температурада теріні суландыру ұзақтығы азаяды және шіріткіш бактериялар қауіпсіздігі азаяды.

1кг жібітілетін теріге кететін су көлемі сұиықтық коэффициенті деп аталады. Ол жібіту кезіндегі терінің салмағынан судың (сұйықтын) салмағы қанша есе көп екендігін көрсетеді. Мысалы. тері партиясынын салмағы 2000 кг болса 8000 л суда жібітіледі, яғни
с. к = 8000 / 2000=4.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz