Қандағы билирубин, глюкоза және жалпы белокты анықтау: зертханалық әдістер мен клиникалық маңызы


Slide 1

Қандағы билирубинді, қантты және жалпы белокты анықтау.

Тексерген: Жайлаубаева А. Р

Орындаған: Айтмұхаш Ж. Қ

Топ: ВМ-401

Slide 2

Қан (гр. haemo ; лат. sanguis - қан) - ағзадағы ішкі сұйық ортаның бірі. Ол қантамырларының тұйық жүйесін бойлай ағып, тасымалдау қызметін атқарады. Қан барлық мүшелердің жасушаларына қоректік заттар мен оттегін жеткізеді және тіршілік әрекетінің өнімдерін зәр шығару мүшелеріне тасымалдайды. Организмдегі биологиялық әрекетшіл заттардың гуморальдық реттелу қызметі қанның қатысуымен іске асады. Қан ағзаның инфекциядан қорғаныш реякциясын қамтамасыз етеді.

Slide 3

Билирубин- өттік пигмент, көкбауыр мен бауырда гемоглобин ыдырағанда пайда болады. Ол өте улы және суда нашар ериді. Қанмен бірге бауырға түскен кезде гепатоциттердің жойылуы байқалады.

Жануарлар қанында глюкуронды қышқылмен байланысты билирубин болады. Қан сарысуында билиирубиннің жоғарылауы гепатиттте, бауыр церрозында, жіті токсикалық гепатодистрофияда, бауыр обырында байқалады. Гемолитикалық сарғаюда улану әсерінен билирубиннің қандағы мөлшері жоғарылайды.

Slide 4

Фотоэлектроколориметр

Slide 5

Қан құрамындағы қант мөлшерін анықтау өте маңызды. Қант мөлшерінің өзгеруі көптеген аурулардың белгілері болуы мүмкін. Олар шок, дірілдер т. б. Қант мөлшері жоғары немесе төмен болуы мүмкін. Сау малдар қанындағы нағыз қанттың мөлшері мына аралықта 40-120 мг.

Қандағы қанттың мөлшерінің көбеюі - гипергликемия - кант диабетінде, азықпен қанттың көп мөлшерін қабылдағанда, стресс кезінде, В1 және С гиповитаминозы, бүйрек жетіспеушілігінде, нефритте байқалады. Қандағы қант мөлшерінің азаюы - гипогликемия - кетозда, ашығуда, бұзау диспепсиясында, лейкозда болуы мүмкін. Сонымен қатар қалқанша безінің қызметі нашарлағанда, бауырдың жіті қабынуы кезінде байқалады.

Slide 6

Глюкометр.

Slide 7

Қан сарысуындағы жалпы белокты анықтау үшін әртүрлі рефрактометрлерді қолданады (ИРФ-1, ИРФ-22, РЛУ, РЛ және басқалар) .

Қан сарысуындағы белоктың азаюы - гиперпротеинемия рацион құрамында белок мөлшері аз болуы кезінде, рационда амин қышқылдары құрамы бойынша тепе-теңдігі бұзылғанда, гидремияда, безгекте болады.

Қан сарысуындағы белок мөлшерінің көбеюі - гиперпротеинемия - құрама концентрат азықтармен азықтанғанда қорытылған протеиннің көптігінде, дегидратацияда, іш өтуде, диабетте т. б аурулар кезінде байқалады.

Slide 8

Рефрактометр.

Slide 9

Назарларыңызға рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Жануарлардың қан сарысуындағы билирубин, глюкоза және жалпы белокты анықтау әдістері мен референттік мәндері
Нейрофиламенттер - нерв жүйесі патологиясының белокты биомаркерлері: анықтау әдістері мен клиникалық маңызы
Зертханалық және аспаптық зерттеулерде мейіргердің рөлі және клиникалық бағалауда қосымша әдістердің маңызы
Ұйқы безінің инсулин гормоны: қандағы глюкоза деңгейін реттеудегі рөлі, қантты диабет және ішкі секреция бездерінің гормондары
Вирустық аурулардың ветеринариялық зертханалық диагностикасы: үрдістер мен әдістер
Билирубин алмасуының бұзылыстары мен гемолитикалық сары ауру: патогенезі және клиникалық-лабораторлық аспектілері
Глюкоза: құрылымы, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Ветеринариялық клиникада қан және несептің зертханалық әдістері мен диагностикалық маңызы
Несептегі гемоглобин, уробилин және билирубинді анықтау әдістері мен клиникалық маңызы
Клиникалық ветеринария: несептің химиялық қасиеттері және лабораториялық анықтау әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz