Қандағы билирубинді, қантты және жалпы белокты анықтау




Презентация қосу
Қандағы билирубинді, қантты
және жалпы белокты анықтау.

Тексерген: Жайлаубаева А.Р
Орындаған: Айтмұхаш Ж.Қ
Топ: ВМ-401
Қан (гр. haemo ; лат.sanguis — қан) — ағзадағы ішкі сұйық ортаның
бірі. Ол қантамырларының тұйық жүйесін бойлай ағып, тасымалдау
қызметін атқарады. Қан барлық мүшелердің жасушаларына қоректік
заттар мен оттегін жеткізеді және тіршілік әрекетінің өнімдерін зәр
шығару мүшелеріне тасымалдайды. Организмдегі биологиялық
әрекетшіл заттардың гуморальдық реттелу қызметі қанның
қатысуымен іске асады. Қан ағзаның инфекциядан қорғаныш
реякциясын қамтамасыз етеді.
Билирубин- өттік пигмент,
көкбауыр мен бауырда гемоглобин
ыдырағанда пайда болады. Ол өте
улы және суда нашар ериді.
Қанмен бірге бауырға түскен
кезде гепатоциттердің жойылуы
байқалады.
Жануарлар қанында глюкуронды
қышқылмен байланысты
билирубин болады. Қан
сарысуында билиирубиннің
жоғарылауы гепатиттте, бауыр
церрозында, жіті токсикалық
гепатодистрофияда, бауыр
обырында байқалады.
Гемолитикалық сарғаюда улану
әсерінен билирубиннің қандағы
мөлшері жоғарылайды.
Фотоэлектроколориметр
Қан құрамындағы қант мөлшерін
анықтау өте маңызды. Қант мөлшерінің
өзгеруі көптеген аурулардың белгілері
болуы мүмкін. Олар шок,дірілдер т.б.
Қант мөлшері жоғары немесе төмен
болуы мүмкін. Сау малдар қанындағы
нағыз қанттың мөлшері мына аралықта
40-120 мг.
Қандағы қанттың мөлшерінің көбеюі –
гипергликемия – кант диабетінде, азықпен
қанттың көп мөлшерін қабылдағанда,
стресс кезінде, В1 және С гиповитаминозы,
бүйрек жетіспеушілігінде, нефритте
байқалады. Қандағы қант мөлшерінің
азаюы – гипогликемия – кетозда,
ашығуда, бұзау диспепсиясында, лейкозда
болуы мүмкін. Сонымен қатар қалқанша
безінің қызметі нашарлағанда, бауырдың
жіті қабынуы кезінде байқалады.
Глюкометр.
Қан сарысуындағы жалпы
белокты анықтау үшін әртүрлі
рефрактометрлерді қолданады
(ИРФ-1, ИРФ-22, РЛУ, РЛ және
басқалар).
Қан сарысуындағы белоктың
азаюы – гиперпротеинемия рацион
құрамында белок мөлшері аз
болуы кезінде, рационда амин
қышқылдары құрамы бойынша
тепе-теңдігі бұзылғанда,
гидремияда, безгекте болады.
Қан сарысуындағы белок
мөлшерінің көбеюі –
гиперпротеинемия – құрама
концентрат азықтармен
азықтанғанда қорытылған
протеиннің көптігінде,
дегидратацияда, іш өтуде, диабетте
т.б аурулар кезінде байқалады.
Рефрактометр.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
Қандағы биллирудинді, қантты және жалпы белокты анықтау
Потенциалды диабет
Билирубин алмасуының бұзылыстары. Гемолитикалық сары ауру
БЕЛОКТАР АЛМАСУЫ
Қант диабеті
Билирубин алмасуының бұзылыстары. Сары аурулардың түрлері және диагностикасының түрлері. Нәрестелердің физиологиялық сарыауруы
Несептегі индиканды, сірке қышқылды ацетон денелерді және көмірсутектерді анықтау
Қант диабеті бар науқастарға мейірбикелік күтімнің ерекшеліктері
ЗАТ АЛМАСУДЫҢ ПАТОФИЗИОЛОГИЯСЫ
Ұйқы безінің ауруы
Пәндер