Қандағы билирубинді, қантты және жалпы белокты анықтау
Презентация қосу
Қандағы билирубинді, қантты
және жалпы белокты анықтау.
Тексерген: Жайлаубаева А.Р
Орындаған: Айтмұхаш Ж.Қ
Топ: ВМ-401
Қан (гр. haemo ; лат.sanguis — қан) — ағзадағы ішкі сұйық ортаның
бірі. Ол қантамырларының тұйық жүйесін бойлай ағып, тасымалдау
қызметін атқарады. Қан барлық мүшелердің жасушаларына қоректік
заттар мен оттегін жеткізеді және тіршілік әрекетінің өнімдерін зәр
шығару мүшелеріне тасымалдайды. Организмдегі биологиялық
әрекетшіл заттардың гуморальдық реттелу қызметі қанның
қатысуымен іске асады. Қан ағзаның инфекциядан қорғаныш
реякциясын қамтамасыз етеді.
Билирубин- өттік пигмент,
көкбауыр мен бауырда гемоглобин
ыдырағанда пайда болады. Ол өте
улы және суда нашар ериді.
Қанмен бірге бауырға түскен
кезде гепатоциттердің жойылуы
байқалады.
Жануарлар қанында глюкуронды
қышқылмен байланысты
билирубин болады. Қан
сарысуында билиирубиннің
жоғарылауы гепатиттте, бауыр
церрозында, жіті токсикалық
гепатодистрофияда, бауыр
обырында байқалады.
Гемолитикалық сарғаюда улану
әсерінен билирубиннің қандағы
мөлшері жоғарылайды.
Фотоэлектроколориметр
Қан құрамындағы қант мөлшерін
анықтау өте маңызды. Қант мөлшерінің
өзгеруі көптеген аурулардың белгілері
болуы мүмкін. Олар шок,дірілдер т.б.
Қант мөлшері жоғары немесе төмен
болуы мүмкін. Сау малдар қанындағы
нағыз қанттың мөлшері мына аралықта
40-120 мг.
Қандағы қанттың мөлшерінің көбеюі –
гипергликемия – кант диабетінде, азықпен
қанттың көп мөлшерін қабылдағанда,
стресс кезінде, В1 және С гиповитаминозы,
бүйрек жетіспеушілігінде, нефритте
байқалады. Қандағы қант мөлшерінің
азаюы – гипогликемия – кетозда,
ашығуда, бұзау диспепсиясында, лейкозда
болуы мүмкін. Сонымен қатар қалқанша
безінің қызметі нашарлағанда, бауырдың
жіті қабынуы кезінде байқалады.
Глюкометр.
Қан сарысуындағы жалпы
белокты анықтау үшін әртүрлі
рефрактометрлерді қолданады
(ИРФ-1, ИРФ-22, РЛУ, РЛ және
басқалар).
Қан сарысуындағы белоктың
азаюы – гиперпротеинемия рацион
құрамында белок мөлшері аз
болуы кезінде, рационда амин
қышқылдары құрамы бойынша
тепе-теңдігі бұзылғанда,
гидремияда, безгекте болады.
Қан сарысуындағы белок
мөлшерінің көбеюі –
гиперпротеинемия – құрама
концентрат азықтармен
азықтанғанда қорытылған
протеиннің көптігінде,
дегидратацияда, іш өтуде, диабетте
т.б аурулар кезінде байқалады.
Рефрактометр.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz