Гемагглютинация және гемагглютинацияны тежеу реакциясы




Презентация қосу
ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯ
ЖӘНЕ
ГЕМАГГЛЮТИНАЦИЯНЫ
ТЕЖЕУ РЕАКЦИЯСЫ
Орындаған: Әпдірай Қ

Тексерген: Нүркенова М.
Жоспар
1 Гемагглютинация реакциясы
2Реакцияға қажет компаненттер
3 Гемагглютинация реакциясының нәтижесі
4 Гемагглютинацияны тежеу реакциясы
5 Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
6 ГАТР- дың нәтижесі
гемагглютинация реакциясы
Гемагглютинация реакциясының негізі – кейбір
вирустардың эритроциттерді бір біріне
жабыстыруында. Бұл құбылысты 1941 жылы
Хэрест ашқан. Гемагглютинациялық қасиет тек
құрамында гемагглютинин белогы бар
вирустарда болады. Вирустар эритроциттер
бетіне тек рецепторлары сәйкес келсе,
адсорбцияланады.
Реакцияға қажет компаненттер

Зерттеліп отырғған
Зерттеліп отыр вирустық
ан вирусты қ
материал
материал

  1%
1% эритроциттер
эритроциттер жүзіндісі
жүзіндісі

Физиологиялық
Физиологиялы қ ерітінді
ерітінді
гемагглютинация реакциясындағы вирус титрі
Эритроциттердің 50% агглютинациялайтын вирустың ең
аз санын немесе ең жоғары сұйылтылған дәрежесін
есептейді. Ол кемінде 2 плюске (++) сай болуы керек.
Бұл сұйылту 1 гемоглютинация бірлігі деп аталады.
Реакция нәтижесі
Егер реакция оң болса,
онда ұяның түбіндегі
тұнба шатыр тәрізді
жайылып тұрады. Ал
теріс болса,
эритроциттер ұяның
түбіне шоғырланып,
түйме тәрізді тұнба
түзеді.
Гемагглютинацияны тежеу
реакциясы
Антидене өзіне сәйкес антигенмен кездескенде ол
вирусты тек бейтараптандырып қана қоймай, оның
гемагглютинациялық қасиетін же тоқтатады.
Антиденелер қан сарысуында болатын себепті антиген
менантиденелердің организмнен тыс жағдайда
байланысу реакцияларын серологиялық реакциялар
дейді. Осы реакциялардың ыңғайлы түрі – ГАТР.
гемагглютинацияны тежеу реакциясы
Бұл реакцияның
негізі мынада
антидене вирустың
гемогглютинацияға
жауапты
рецепторларын
толық қоршап алып,
антиген – антидене
комплексін түзіп,
олардың
эритроциттерге
жабысу мүмкіншілігін
тоқтату
реакцияның мақсаты

1. Белгілі қан сарысуымен ГАР реакциясы көмегімен
табылған вирустың түрін анықтау үшін
2 Белгілі вирустық антигенмен белгісіз антиденені табу
үшін
3 Қосқан қан сарысуындағы антиденелердің титрінің
өсуін анықтау арқылы ретроспективті диагноз қою
үшін
4 Екі вирустың антигендік туыстылық дәрежесін
анықтау үшін.
ГАТР
ГАТР

Рекацияның құндылығы Реакцияның кемшілігі

Қою жеңілдігі, Реакциямен тек
жылдамдығы, тәнділігі, гемагглютинациялы
аса стерильдікті қажет қ қасиеті бар
етпейтіндігі вирустарды
анықтайды
Қан сарысуының сұйылтылу дәрежелерін
дайындау
1 Планшеттің әрбір ұясына 0,25 мл физиологиялық ерітінді
құяды.
2 Бірінші ұяға 0,25 мл қан сарысуын құйып, араластырады.
3 Бірінші ұядан 0,25мл қосындыны алып – екіншіге, 2-ден -3-ге
т.с.с сұйылтуды қатардың соңғы ұясына дейін жалғастырады
4 Барлық ұяға 0,25 мл-ден вирустық материалды 4ГАБ
дозасында қосады
5 реакцияны 30 минут бөлме температурасында қалдырады.
6 Уақыт өткен соң барлық ұяға 0,5 мл эритроциттердің 1
пайыздық жүзіндісін құяды.
7 Табақшаны шайқап тағы да 30-40 минут бөлмеде қалдырады.
8 Реакция нәтижесін тексереді
Реакция нәтижесі
ГАТР нәтижесін
эритроциттердің
тұнбасының пішініне
қарай анықтайды.
ГАТР-дың оң
нәтижесінде
эритроциттердің түйме
тәрізді тұнба түзгені.
ГАТР-дың теріс нәтижесі
эритроциттердің шатыр
тәрізді тұнба түзгені
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒ
А РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Гемагглютинация реакциясы туралы мәлімет
Гемагглютинация
Гемагглютинацияық реакция
Гемагглютинация реакциясы және оның компоненттері
Тура емес гемаглютинация реакциясы. Тәжірибелік ветеринарияда қолданылуы
Реакция түрлері
Аглютинация реакциясы
Агглютинация реакциясын қою әдістері
Жылқының энцефалитін балау және індетке қарсы шаралар
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Пәндер